Nasveti in napotki ter povpraševanja...

avion
Novinec

Težave z akumulatorjem na Nissan Terrano

Napisal/-a avion Če dec 20, 2012 12:00 pm

Pozdravljeni,
Sorodnik ima Nissan Terrana (l.2002). Motor je 2.7 TDI. Avto je daljši čas stal (več kot leto in pol). Ko sem ga probal prižgati, seveda pričakovano akumulator ni zavrtel motorja. Potem sem probal z raznoraznimi kabli. Ene sem čist skuril, potem sem z enimi drugimi končno uspel prižgati.
Akumulator je relativno nov. Pred tem sem ga tudi poizkusil napolniti s polnilcem. Vendar nič ne pomaga. Avto sicer preko kablov lahko prižgem, vendar potem, ko ga ugasnem, noče več prižgati.
Ali je možno, da je kaj narobe s samimi priklopi na akumulator. Se mi zdi, da ti priklopi ne primejo prav akumulatorja. Tudi ko do konca zašraufam se ti priklopi še niso povsem fiksirani.
Nekdo prej, sem videl, da je še kar dal vmes nek šrauf, vendar se mi to ne zdi ustrezno. Kako bi se ostali lotili tega.
Glede na to, da ima đeep relativno velik in posledično drag akumulator, nebi rad kupoval novega, da bom potem ugotovil, da sploh ni težava v akumulatorju.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Re: Težave z akumulatorjem na Nissan Terrano

Napisal/-a =swen= Če dec 20, 2012 12:41 pm

Najprej poskrbi, da bodo kleme res dobro objele kontaktni površini na akumulatorju. Brez dobrega stika, bo težko avto vžgal.
Ko boš to porihtal, vzemi multimeter v roke in pri prižganem vozilu preveri ali alternator deluje, kašno napetost izmeriš. Je cca. 14,4V ?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če dec 20, 2012 12:47 pm

Ko si ga probal polnit s polnilcem, so bili gotovo dobri kontakti? Koliko časa si to probal? Ker ni bilo nič, je očitno res aku slab. Če se aku totalno izprazni, se dogajajo nepovratne kemične spremembe (celo poli se lahko obrnejo, se mi zdi) in zaradi le-teh je večkrat samo še za v smeti oz reciklažo. Žal.
Edina možnost je morda še ta, da ga daš ven in odpelješ k nekemu dobremu avtoelektričarju ali še raje "serviserju" akumulatorjev, npr v Lj v Šiški en semafor pred "Slovenija-avtom" (ali morda kar v tovarno (Topla). A verjetno tudi oni ne bodo mogli nič.

avion
Novinec

Napisal/-a avion Če dec 20, 2012 1:48 pm

=swen= je napisal/-a:Najprej poskrbi, da bodo kleme res dobro objele kontaktni površini na akumulatorju. Brez dobrega stika, bo težko avto vžgal.
Ko boš to porihtal, vzemi multimeter v roke in pri prižganem vozilu preveri ali alternator deluje, kašno napetost izmeriš. Je cca. 14,4V ?

Sam, kako pa naj zagotovim dober kontakt? Problem je, ker je ta objemka očitno preširoka za un čep od akumulatorja.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če dec 20, 2012 2:01 pm

Saj si s polnilcem gotovo dal dober kontakt in ni bilo nič. Kakšen polnilec in koliko časa si ga polnil?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če dec 20, 2012 5:33 pm

Če je avto stal, kleme pa privite, je verjetno akumulator okvarjen. Drugače bi ga bilo treba enkrat na mesec napolniti, tudi odklopljenega, da ne bi crknil. Tudi pri ugasnjenem delujejo nekateri sklopi (ECU), čakanje odklepanja itd, torej se na mestu izprazni skoraj v 14 dneh.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Pe dec 21, 2012 9:35 am

avion je napisal/-a: Problem je, ker je ta objemka očitno preširoka za un čep od akumulatorja.

Pozdravljeni

Ali je akumulator ki je v vozilu, pravi za to vozilo???
Ja, menjava klem je lahko rešitev, seveda v koliko je akumulator brezhiben, v kar pa dvomim

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 21, 2012 9:53 am

Verjetno imaš japonske kleme na akumulatorju, ki so ožje. Čeprav avto je tudi Japonc.
Če je bil aku več kot 1 leto izpraznjen, je zelo verjetno zanič. Sicer pa če si ga vžgal s kabli in takoj ugasnil, je jasno, da spet ni vžgal. Saj se ni mogel takoj nafilati.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

avion
Novinec

Napisal/-a avion Pe dec 21, 2012 1:40 pm

Ne ne, takrat ko mi je vžgal, je avto delal vsaj eno uro.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe dec 21, 2012 1:49 pm

To ni merodajno, saj je bil morda slab kontakt.
Odgovori raje na to in če si ga s kvalitetnim polnilcem (koliko toka?) polnil dovolj časa, ti ostane samo še to (zadnji odstavek) oz zelo verjetno nakup novega aku-ja.

trs
Novinec

Kraj: bela krajina

Napisal/-a trs So dec 22, 2012 9:01 pm

... ker si napisal, da je avto stal vsaj leto in pol, je akumulator sulfatiziral. Torej samo novega gor. Žal.
vw je boljši avto

aco.kras
Nov uporabnik

Napisal/-a aco.kras Po nov 04, 2013 6:08 pm

Pozdravljeni.
Ali mi lahko kdo pomaga pri naslednji situaciji. Kupiti moram nov akumulator za NISSAN TERRANO 2.7 TDI, tip motorja TSD 27. Leto izdelave 2000. Pred kratkim sem naredil napako in skušal vstaviti dober akumulator od Lancie Kappa. Ni mi uspelo. Prijatelj mi je rekel, da je to dobro, ker imajo "japonci " drugačne kleme.
Ali je to res?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po nov 04, 2013 10:07 pm

Pozdravljeni

Ja, nekateri, ne pa vsi. Demontirajte star akumulator in si ga prerišite ................... dimenzije akumulatorja, kje je + pol, dimenzijo klem ...................... nato se odpravite po nov akumulator. Lažji način, zapeljete vozilo do mehanika/mojstra/popoldanca/avtoelektrikarja in naj vam zamenja akumulator.

Lep pozdrav

Nejc90
Nov uporabnik

Napisal/-a Nejc90 Po nov 04, 2013 10:20 pm

lažji ampak dražji :)

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 Po nov 04, 2013 11:07 pm

Zadnje čase so v obtoku tudi akumulatorji s štirimi kontakti in "distančniki" na njih. Se pravi je prav levo ali desno, z ožjimi ali širšimi kontakti... Sicer je pa res najbolje, da se stvar preriše in amen, kot je že Fan omenil.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Po nov 04, 2013 11:15 pm

Nejc90 je napisal/-a:lažji ampak dražji :)

Velikokrat se je že izkazalo: da je poceni, na kraju najdražje :(

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To nov 05, 2013 7:46 am

Moraš biti že res runkelj, da nisi sam sposoben nabavit in zmontirat enega božjega akumulatorja.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

aco.kras
Nov uporabnik

Napisal/-a aco.kras To nov 05, 2013 12:01 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Ja, nekateri, ne pa vsi. Demontirajte star akumulator in si ga prerišite ................... dimenzije akumulatorja, kje je + pol, dimenzijo klem ...................... nato se odpravite po nov akumulator. Lažji način, zapeljete vozilo do mehanika/mojstra/popoldanca/avtoelektrikarja in naj vam zamenja akumulator.

Lep pozdrav

Hvala Fan in drugim za odgovor! Nisem vedel, da je pomembna dimenzija prostora za akumulator. Dosedaj sem imel v mislih le moč v amprejih.
LP
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov