Novice

Povsem nov Oplov motor 2.0 CDTI: nova generacija velikega dizelskega motorja bo predstavljena v Parizu

Velika moč, velik navor, majhna poraba goriva, omejeni izpusti in največja rafiniranost med primerljivimi motorji. To so značilnosti nove generacije Oplovega dvolitrskega dizelskega motorja s turbinskim polnilnikom. Motor bo premierno predstavljen v Insignii in Zafiri Tourer na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu, od 4. do 19. oktobra. Najsodobnejši motor je nov korak posodobitve Oplovih pogonskih agregatov.

Z največjo močjo 125 kW/170 KM in največjim navorom 400 Nm bo zamenjal sedanji Oplov motor 2.0 CDTI, največje moči 120 kW/163 KM. Ob skladnosti z merili sestave izpušnih plinov Euro 6 se postavlja z veliko učinkovitostjo, saj ima ob pet odstotkov večji moči in 14 odstotkov večjemu navoru manjšo porabo goriva in manjši izpust CO2. Z dognanim »zvočnim inženiringom« ob tem deluje izjemno tiho in tekoče.

»Ta sofisticiran motor je idealen za Insignio in Zafiro Tourer, avtomobila z vrha naše ponudbe«, pravi Michael Ableson, podpredsednik odgovoren za inženiring vozil v Evropi. »Postavlja se z izjemnimi zmogljivostmi, rafiniranostjo, gospodarnostjo in velikim užitkom v vožnji, primerljivimi z najboljšimi dizelskimi motorji razreda. S skladnostjo z merili Euro 6, veča motor 2.0 CDTI prepričljivost in privlačnost naše celotne, trajnostno naravnane dizelske ponudbe.«

Od začetka prihodnjega leta dalje bo novi motor 2.0 CDTI prvi v novi družini velikih dizlov, razvitih v Torinu in Rüsselsheimu, kjer delujeta, ob podpori in sodelovanju inženirjev iz Severni Ameriki, globalna razvojna centra družbe za dizelske motorje. Motor bodo izdelovali v nemški Oplovi tovarni motorjev v Kaiserslauternu.

Večje zmogljivosti, manjša poraba, manjši izpusti

Ključ do sočasno velikih zmogljivosti in majhne porabe goriva je vrsta rešitev, s katerimi motor iz sleherne kapljice goriva iztisne, kar največ energije. Zato se postavlja s specifično močjo 85 KM na liter delovne prostornine, povsem primerljivo s specifično močjo Oplove nove generacije motorja 1.6 CDTI. Velikim motorjem glede zmogljivostih in majhnem po vplivu na lastnikovo denarnico. Impresiven navor 400 Nm je na voljo med 1750 in 2500 vrtljajev na minuto. Največjo moč 125 kW/170 KM pa motor doseže pri 3750 v/min.

Med ključne elemente zmogljivosti motorja sodijo nov zgorevalni prostor, na novo zasnovani sesalni kanali in nov sistem vbrizga goriva, delujoč s tlakom 2000 barov in z 10 vbrizgi goriva na delovni takt. Vse to zagotavlja veliko moč, enakomerno razpršitev goriva in nadvse tiho delovanje. Izgorevalni prostor je bil zasnovan s pomočjo računalniških simulacij in preverjanja delovanja več kot 80 izvedenk, preden je bilo za nadaljnji razvoj izbranih pet najboljših verzij.

Turbinski polnilnik variabilne geometrije VGT je opremljen z elektronsko vodenim pomikom usmerjevalnih lopatic, s katerimi je zagotovljena za 20 odstotkov večja odzivnost, v primerjavi z vakuumsko delujočimi sistemi. Kompaktna zgradba turbinskega polnilnika in hladilnika polnilnega zraka zmanjšuje količino zraka med turbinskim polnilnikom in motorjem, kar dodatno veča hitrost prirasta tlaka. Obstojnost in dolgoročno brezhibnost delovanja sta povečani z vodnim hlajenjem turbinskega polnilnika in domiselno namestitvijo oljnega filtra za dodatno zmanjšanje obrabe ležajev.

Turbinski polnilnik z variabilno geometrijo VGT in sistem ponovnega obtoka izpušnih plinov EGR so zasnovani za večanje učinkovitosti. Modul ERG je nameščen ob hladilniku iz nerjavečega jekla, s skoraj 90-odstotno učinkovitostjo hlajenja. Integriran, vodno hlajen obtočni sistem EGR, manjša izgube tlaka. Natančen sistem nadzora zaprtega kroga odločno manjša količino NOx in delcev PM v  vseh razmerah in okoliščinah vožnje, ob sočasnem izboljšanem nadzoru izpusta HC in CO.

Tekoče delovanje: Dizelska moč in rafiniranost motorja s turbinskim polnilnikom

Konsistentne izboljšave zvočnih značilnosti in zmanjšanje grobosti delovanja motorja sta bili ključni izhodišči nove zasnove motorja. Vseobsežna akustična optimizacija je bila dosežena z uporabo računalniških orodij za vse sestavne dele, še pred prototipno izdelavo.

Izboljšave zgradbe so osredotočene na dva poglavitna dela motorja za hrupnost delovanja, na zgornji in spodnji del motorja. Na novi glavi motorja iz aluminija je nameščeno plastično prekrivalo, s posebnim zvočno izolacijskim tesnilom. Tudi na sesalne cevi je nameščeno enotno prekrivalo iz materiala, z veliko zmožnostjo prestrezanja in dušitve zvoka.

V spodnjem delu motorja sta nameščeni novi gredi za izravnavo prostih sil iz visokotlačno brizganega aluminija. Gredi zmoreta zadušiti do 83 odstotka sekundarnih tresljajev motorja. Žene ju ročična gred preko vijačnega prenosa, katerega zobniki s škarjastim zobmi, z natančnim prileganjem prav tako, v primerjavi s pogonsko verigo, odločno zmanjšujejo hrupnost. Po natančnem, vsestranskem testiranju so bili za zmanjšanje hrupnosti, robatosti delovanja in zmanjšanje mase motorja za gredi izbrani kotalni ležaji.

Novo je tudi dno motorja. Dosedanjo izvedbo iz enega kosa je nadomestila izvedba iz dveh delov. Spodnji del je pričvrščen na zgornjega iz visokotlačnega aluminija. Akustične značilnosti zgradbe so bile dodatno izboljšane s številnimi obsežnimi testiranji in vsestranskimi analizami za optimizacijo notranjih in zunanjih reber.

Med ostale posege za zmanjšanje hrupnosti motorja sodi še optimizacija vbrizga goriva, s številnimi kratkimi vbrizgi goriva na delovni takt, ne da bi se s tem zmanjšala gospodarnost porabe goriva. Zgradba bloka motorja iz litega železa s posebnimi rebri je prav tako zvočno optimizirana. Manjši hrupnosti in manjši robatosti delovanja pripomorejo še individualno uravnovešeni turbinski polnilnik in turbinska kolesa ter izboljšano prileganje zobniških prenosov odmične gredi uporabljene namesto verige. Svoje doda tudi posebno tesnilo pokrova motorja.

Seštevek vsega je izjemno tiho delovanje v vseh razmerah. Zgovoren dokaz uspešnosti zmanjšanja hrupa delovanja je tudi za pet decibelov manjši hrup motorja ob prostem teku, v primerjavi z motorjem, ki ga je novi motor nadomestil.

Selektivni redukcijski katalizator SCR za čisti izpuh

Novi motor 2.0 CDTI je po sestavi izpušnih plinov primerljiv z bencinskim motorjem. To mu zagotavlja Oplov BlueInjection, sistem selektivnega redukcijskega katalizator SCR, s katerim je motor tudi skladen z merili Euro 6.

BlueInjection je sistem naknadnega čiščenja izpušnih plinov, s katerim se odstranjujejo dušikovi oksidi (NOx). Sistem deluje tako, da v izpušne pline, tik pred selektivnim redukcijskim katalizatorjem, nameščenim za dizelskim filtrom trdnih delcev DPF, vbrizga majhna količine tekočine AdBlue, z vodo razredčene ureje. Raztopina se spremeni v amonijak (NH3), ki ga vpije selektivni redukcijski katalizator. Dušikovi oksidi (NOx) v izpušnih plinih se nato v katalizatorju, ob kemijski reakciji z amonijakom, selektivno reducirajo v dušik in paro.

Tekočina AdBlue je na voljo na bencinskih servisih in Oplovih prodajno servisnih centrih. Toči se jo v posebno posodo, preko odprtine zraven odprtine za točenje goriva.

Vir: Opel

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Povsem nov Oplov motor 2.0 CDTI: nova generacija velikega dizelskega motorja bo predstavljena v Parizu"


JG2
9 leta 7 meseci nazaj

To, da bodo zraven ostali tudi Italijani je samo dobro, ker če bi pustili Nemcem proste roke bi tole prej ali slej postal eden najbolj nezanesljivih motorjev v razredu.

9 leta 7 meseci nazaj

Opel oz. GM ima v Torinu svoj razvojni center, imenovan GM Powertrain.

ggorenc
9 leta 7 meseci nazaj

Povrsno berem. To je dobro, ker GM ne zna narediti dizla.

xxl
9 leta 7 meseci nazaj

v novi družini velikih dizlov, razvitih v Torinu in Rüsselsheimu piše v tekstu,torej še zmeraj FIAT

ggorenc
9 leta 7 meseci nazaj

Ali je to res cisto Oplov, GM, izdelek ali gre za Fiatovega, kot je v navadi pri Oplu?

 
Kia po Evropi postavlja lastne postaje za hitro polnjenje električnih vozil
Uradni avtomobil MotoGPTM: BMW M in Dorna Sports sta podaljšala sodelovanje do 2020