Novice

BMW uvaja nov dizelski agregat s štirimi turbinami

Kljub aferi Dieselgate, ki je močno omajala prihodnost dizelskih agregatov, nekateri proizvajalci še vedno nadaljujejo z razvojem čistejših in boljših dizelskih agregatov. Poleg Forda je zdaj novega dizla predstavil še BMW.

Nov dizelski trilitrski vrstni šestvaljnik za svoje delovanje uporablja kar štiri turbine in razvije do 294 kilovatov moči med 4.000 in 4.400 vrtljaji na minuto. Še bolj impresiven je podatek o navoru – številka se namreč ustavi na 760 njutnmetrih, ki so na voljo že med 2.000 in 3.000 vrtljaji na minuto. Inženirji bi lahko iz motorja izcimili še več navora, a je to največ, kar lahko prenese 8-stopenjski  samodejni menjalnik ZF.

Prvi model z vgrajenim novim agregatom bo 750d xDrive, ki bo od 0-100 km/h prišprintal v 4,5 sekunde in dosegel elektronsko omejeno najvišjo hitrost 250 km/h. Kljub dodatni turbini je nov agregat od prejšnjega trilitrskega trivaljnika s tremi turbinami, ki smo ga pri nas preizkusili v modelu M550d xDrive, varčnejši za 5 odstotkov. Z nakupom ne bo privarčeval le lastnik, temveč tudi BMW, kjer pravijo, da je proizvodnja tega agregata cenejša v primerjavi s predhodnikom.

Največja sprememba v zgradbi motorja je zamenjava večje nizkotlačne turbine z dvema manjšima turbinama. Kljub dodatni turbini je inženirjem uspelo ohraniti enako maso motorja.

Poleg 750d xDrive se bo BMW-jeva mojstrovina znašla še v X5 M50d in X6 M60d ter v novi generaciji M550d xDrive.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Golf GTI Clubsport S je novi rekorder Nürburgringa
FCA z Googlom v razvoj avtonomne tehnologije