Novice

Continentalova študija kaže, da si še vedno želimo osebnih avtomobilov

Na kongresu SAE 2015 na temo tehnoloških inovacij za mobilnost prihodnosti, ki je pred dnevi potekal v Detroitu, je Helmut Matschi, član uprave Continentala, predstavil rezultate obsežne študije, po katerih uporabniki uživajo v vožnji avtomobila in si ga želijo lastiti tudi v prihodnosti. Želja po lastnem avtomobilu je pri mlajših v primerjavi z njihovimi starši sicer manjša, a še vedno močno prisotna – še posebej na Kitajskem, kjer želi imeti svoje vozilo kar 96 % mladih.

Če bi poslušali razprave futuristov na temo mobilnosti prihodnosti, bi lahko pogosto slišali, da bo osebna mobilnost po letu 2020 precej drugačna; po kakšnem izmed scenarijev naj bi potrošniki celo izgubili vso željo po vožnji, nova vozila pa bi postala povsem brezosebna, avtonomna in po načinu uporabe še najbolj podobna današnji storitvi taksijev.

Rezultati obsežne raziskave, ki jo je Continental v drugi polovici leta 2014 izvedel med 4.500 potrošniki različnih starosti v Evropi, Združenih državah Amerike, na Kitajskem in Japonskem, pa dajejo precej drugačno sliko. Izsledke je v okviru nastopa na SAE 2015 v Detroitu predstavil Helmut Matschi, član uprave globalnega dobavitelja delov v avtomobilski industriji, podjetja Continental.

Devet od desetih vprašanih se je strinjalo s trditvami, da je vožnja priročna, zabavna in zelo razumna. Med 62 % in 65 % vprašanih, ki živijo v mestih, predmestjih ali  okolici, je izjavilo, da v vožnji uživajo – ne glede na to, kje živijo.

Verjetno je najbolj presenetljiv podatek, da osebno lastništvo vozila ostaja izjemno popularno – v vrhu so Združene države Amerike, kjer si vozilo lasti kar 94 % anketiranih, le odstotek vprašanih pa sodeluje v shemah za skupno uporabo avtomobila. V ostalih delih sveta, kjer so izvajali raziskavo, je osebnega lastništva sicer nekoliko manj, večji pa je delež tistih, ki si delijo vozilo z ostalimi družinskimi člani.

Sodelujoči potrošniki iz Nemčije, s Kitajske, iz Francije, Japonske in Združenih držav Amerike večinoma trdijo, da so najraje lastniki svojega avtomobila, če to seveda dopuščajo osebne finance. Kar 93 % vprašanih s Kitajske in iz Združenih držav Amerike je izjavilo, da pri obliki lastništva preferirajo osebno last pred finančnim ali poslovnim najemom oziroma storitvijo skupnega lastništva, pri čemer drugo skrajnost predstavlja Japonska, kjer je zasebna last še vedno prva izbira trem četrtinam vprašanih.

Želja po lastnem avtomobilu je pri mlajših v primerjavi z njihovimi starši sicer nekoliko manj izražena, a še vedno močno prisotna. V vrhu je kitajska mladina, kjer si v skupini 18-25 let avtomobil želi lastiti kar 96 % vprašanih, na dnu lestvice pa so mladi Japonci, kjer je najmanj interesa za lastništvo osebnega avtomobila (73 %).

Matschijev komentar na izsledke raziskave je zanimiv: “Vidimo, da je z vožnjo povezano veliko čustev, gre za precej čustvenih vidikov … kar je dobro, saj nam je to v pomoč pri izbiri prave smeri za prihodnost.” Ob tem je dodal, da se bodo morala osebna vozila in vmesniki za komunikacijo med voznikom in vozilom (HMI – human-machine interface) v prihodnosti spremeniti, da bi ohranili čustveno povezavo ter voznikom ponudili vidne in nevidne prednosti, kar še posebej velja za mlajše skupine. Vidne prednosti vključujejo integracijo internetne povezave z vozilom in krepitve vseh pogledov voznikovega digitalnega življenja, medtem ko nevidne prednosti predstavljajo uporabo internetne povezljivosti za izboljšanje varnosti ter učinkovitosti porabe goriva.

Matschi napoveduje tudi drastične spremembe na področju vmesnikov HMI: “Potrebujemo spremembo pristopa od statičnega HMI k bolj holističnemu HMI,” pri čemer napoveduje, da se bodo večji projicirni zasloni in razširjena resničnost iz luksuznih avtomobilov prestižnih znamk preselili tudi v cenovno dostopnejša in bolj razširjena vozila.  Po njegovih besedah morajo komunikacijski vmesniki prihodnosti poskrbeti za boljši dialog brez besed, več poudarka pa mora dobiti zaznava z otipom.

Takšna usmeritev seveda vodi k še bolj kompleksnim elektronskim sistemom in programski opremi; že današnja vozila imajo preko 160 senzorjev, do 100 elektronskih nadzornih enot in preko 170 aktuatorjev. Continental se na novosti pripravlja z nenehnim širjenjem kroga strokovnjakov (tisoč novih strokovnjakov za elektroniko in programiranje letno) ter sklepanjem strateških partnerstev s podjetji kot so Cisco, IBM in drugi.

Avtomobilizem.com (Vir: Ward’s Auto. Foto: Continental.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Continentalova študija kaže, da si še vedno želimo osebnih avtomobilov"


xxl
9 leta 12 dni nazaj

Pa to cel čas trdim,avtonomna vožnja brez možnosti poseganja voznika,je bedarija prav zaradi teh ugotovitev študije.

 
Pri Volkswagnu bi z enotnimi baterijami znižali proizvodne stroške
Najboljši avtomobilski interierji