Novice

Mercedes pred obratom desetletja: elektrika gre na stranski tir

Skupina Mercedes-Benz se vse bolj umika od svojih ambicioznih ciljev glede prodaje prestižnih električnih modelov in se vsaj v bližnji prihodnosti zateka k preizkušenim motorjem na notranje zgorevanje.

“Prehod bi lahko trajal dlje od pričakovanj,” bo Ola Källenius, izvršni predsednik Mercedes-Benza, glede na pripravljene odlomke govora na prihajajočem letnem srečanju povedal delničarjem skupine. Mercedes-Benz je pred leti napovedal, da bodo z letom 2030 pričeli proizvajati izključno baterijsko-električne modele in v pokoj poslali celotno paleto motorjev na notranje zgorevanje. Načrt se je spremenil, proizvodnja modelov z motorji na notranje zgorevanje bo potekala “krepko v trideseta”, če bo za njimi še kaj povpraševanja.

Prodaja dveh ključnih modelov ni upravičila pričakovanj

mercedes-G580 EQ_5
Mercedes-Benz si želi v prihodnje prodati čimveč najdražji modelov z motorji na notranje zgorevanje, saj so tam donosi najvišji.

Sprememba prihaja na račun izrazitega zmanjšanja naročil za dražje električne modele, kot sta EQS in EQE, ki sta bila ključna znotraj strategije predsednika Mercedesa za dvig dobičkonosnosti pri najdražjih znamkinih izdelkih. V prvem četrtletju je marža podjetja padla na 9 odstotkov, tako nizka ni bila že več kot dve leti in vsekakor nižja, kot so načrtovali.

A Mercedes-Benz ni edini, ki trpi posledice na račun manjšega povpraševanja za električnimi modeli. Kot smo že večkrat zapisali, je največja težava pomanjkljiva infrastruktura, ukinjanje državnih subvencij in prevelik razkorak v ceni v primerjavi s klasično gnanimi modeli. Mercedes-Benz je v prvem četrtletju leta dostavil 8 odstotkov manj električnih modelov, po drugi strani BMW še naprej pri električnih modelih žanje uspehe, saj jim je prodaja baterijsko-električnih modelov zrasla za 41 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Poudarek na najdražjih modelih

Mercedes-Benz EQS facelift_3
Električni modeli bodo še bolj postali podobni klasično gnanim modelom.

Prilagojeni cilji so daleč od tistih izpred dveh let, ko je Källenius v Monaku predstavil svoj načrt “Ekonomija želje”, kjer je razkril, da se bo znamka osredotočala na avtomobile višjega cenovnega razreda. Do leta 2026 želijo prodati za 60 odstotkov več modelov AMG, Maybach, razreda G in modela EQS ter dvigniti zaslužek na 14 odstotkov. Toda v zadnjem letu je donos skupine padel na 12,6 odstotka in Nemci so opozorili, da se bo v letošnjem letu še dodatno znižal. Avtomobilski proizvajalci namreč največ zaslužijo s prodajo velikih modelov z motorji na notranje zgorevanje, med njimi izstopata Ferrari in Porsche. Ker bo Kitajska prodajo modelov z motorji na notranje zgorevanje prepovedala šele z letom 2060, vidijo avtomobilski proizvajalci možnost za zaslužek predvsem na največjem avtomobilskem trgu na svetu.

Mercedes-Benz in BMW več kot 90 odstotkov razredov S in serij 7 na Kitajskem dobavita z motorjem na notranje zgorevanje, po drugi strani pa kljub občutnim nižanjem cen pri modelu EQS prodaja nikakor ne steče. Po dveh letih, odkar je Källenius predstavil načrt in z njim želel povečati tržno kapitalizacijo podjetja, se je le ta malenkost povečala s 67,7 milijarde evrov na 76,3 milijarde evrov. Kot ocenjujejo analitiki, je to še vedno prava pot za Mercedes-Benz, ki se bo s tem ločil od premijskih modelov Tesle, BYD in drugih manjših avtomobilskih znamk.

Avtomobilizem.com (Vir: Economic Times. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Mercedes pred obratom desetletja: elektrika gre na stranski tir"


Polo78
2 meseci 16 dni nazaj

Še malo pa bodo morali tudi EU birokrati premakniti tisto časovnico o letu 2035, pritiski bodo preveliki. Razen, če so totalno izgubili kompas…

Zodd
2 meseci 17 dni nazaj

EV mehur je počil, kdo bo odgovarjal za triljone izgubljenega denarja, zaradi forsiranje tehnologije, ki še ni pripravljena? S tem denarjem bi spravili vse Euro 4 motorje s cest in bi naredili bistveno več za zrak, ki ga dihamo…

Gricko
2 meseci 16 dni nazaj

definitivno se strinjam
to z EV je nateg stoletja….. in posiljevanje ljudi…

EV je super ampak zgolj in samo za mesto ( oz bljižno okolico), kar pomeni majhen avto z ne prav velikim dosegom….. in to obstaja in če bi to forsirali, bi bilo ok, ne pa luksuz in SUV krave z 3T in več z wannabe dosegom 700+ km na baterijah ( tehnologija), ki se sicer razvijajo vendar so še daleč od cilja ( če sploh kdaj bodo)

in danes skoraj ni več pametnega avta za kupiti, zato folk obdrži stare, ki so dejansko z EURO normami daleč zadaj od že uveljavljenih….

xxl
2 meseci 16 dni nazaj

Se strinjam. Ne najdem nič pametnega do 40000 €, nad tem niti ne gledam.

2 meseci 16 dni nazaj

Poglej kaj za okoli 4.jurje bo bolje..

 
Ford s strateškimi pomisleki: tudi po letu 2030 bo prostor za klasične motorje
Še ena prilagoditev načrtov: Volkswagen Polo na bencin vse do leta 2030