Novice

Nagrada “Compasso d’Oro ADI” za Fiat 500

Fiat 500 je osvojil najstarejšo in najbolj prestižno evropsko nagrado za oblikovanje “Compasso d’Oro ADI”. Odločitev o zmagovalcu je bila v rokah mednarodnega odbora, ki mu predseduje Arturo Dell’Acqua Bellavitis, sestavljajo pa ga strokovnjaki s področja industrije. Na slavnostni podelitvi nagrad v Rimu je bil tudi direktor Fiatovega oddelka za oblikovanje Roberto Giolito.

Prejeto prestižno priznanje kaže na to, da je Fiat 500 še vedno v središču pozornosti in ponovno potrjuje, da Fiat 500 predstavlja najboljše iz Italije, saj mojstrsko združuje inovativen ter izviren slog z najbolj napredno tehnologijo na področju motorjev, varnosti in udobja. Fiat 500 že ima prestižnih 5 zvezdic EuroNCAP in 40 nagrad po vsem svetu, ki jih je osvojil od lansiranja v juliju leta 2007. To dokazuje, da je Fiat 500 več kot kompaktni mestni avto – je unikatno vozilo iz družine Fiat Automobiles, katero odlikuje tehnologija ter pozornost do detajlov, značilna za višje kategorije.

Nagrado “Compasso d’Oro ADI” so doslej podelili dvanajstkrat, od tega drugič Fiatovemu modelu. Leta 2004 je to prestižno nagrado prejel Fiat Panda, kar dokazuje, da oba modela – dediča dveh ikon v svetu avtomobilizma – izražata najboljše iz proizvodnih zmogljivosti Italije, v kombinaciji s slogom, ki je pogosto napovedoval prihodnje trende v avtomobilizmu.

Izbor “Compasso d’Oro”, ki poteka vsake tri leta, si je leta 1954 zamislil Gio Ponti. Dolgo časa je bila organizacija v rokah veleblagovnice Rinascente, želeli pa so izpostaviti vrednost in kakovost izdelkov italijanskega oblikovanja v njegovih zgodnjih začetkih. Kasneje je “Compasso d’Oro” prevzelo italijansko združenje za industrijski dizajn ADI (Associazione per il Disegno Industriale), ki izbor organizira od leta 1964 ter skrbi za nepristranskost in poštenost.

V več kot 50-letni zgodovini nagrade “Compasso d’Oro” je skoraj 300 nagrajenih projektov, skoraj 2000 jih je prejelo častno omembo. Zbirajo in hranijo se v zgodovinski zbirki nagrade “Compasso d’Oro ADI”, ki je bila leta 2001 zaupana Fundaciji ADI. Leta 2004 jo je italijansko Ministrstvo za kulturno dediščino razglasilo za zbirko “izjemnega umetniškega in zgodovinskega pomena” in jo posledično vključilo v nacionalno dediščino.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nagradna igra: HANKOOKOV NAJINOVATIVNEJŠI OPIS AVTOMOBILA
Na Fordovem testnem poligonu so se slepi in slabovidni izkazali kot odlični vozniki – poseben dogodek za večjo samozavest