Nova vozila v prodaji, konceptna vozila in vsa vozila, o katerih lahko (zaenkrat) le sanjamo...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To dec 05, 2006 3:13 pm

Mad je napisal/-a:i ... Breezpaanikee !

L.p. Mad

No, zdaj si me pa potolažil. Torej je na Zemlji prostora še za več sto miljonov avtov (Kitajska, Indija etc). Vse, kar si naštel, povečuje učinek tople grede. Samo majhen detalj - znanstveniki so ugotovili, da samo eno stopinjo večja temperatura zmanjša pridelek riža za 10 %. Z ostalimi je verjetno še slabše. Edina možnost za napredek (oz vsaj status quo) je velik preboj pri sončnih celicah in fuzijske elektrarne ter posledično el. avti. Črno (zadimljeno) se nam piše.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad To dec 05, 2006 4:49 pm

esem je napisal/-a:
Mad je napisal/-a:i ... Breezpaanikee !

L.p. Mad

No, zdaj si me pa potolažil. Torej je na Zemlji prostora še za več sto miljonov avtov (Kitajska, Indija etc). Vse, kar si naštel, povečuje učinek tople grede. Samo majhen detalj - znanstveniki so ugotovili, da samo eno stopinjo večja temperatura zmanjša pridelek riža za 10 %. Z ostalimi je verjetno še slabše. Edina možnost za napredek (oz vsaj status quo) je velik preboj pri sončnih celicah in fuzijske elektrarne ter posledično el. avti. Črno (zadimljeno) se nam piše.
... verjetno jaz in ti ne bova rešila sveta zato se pač osebno ne bom sekiral - k manjši porabi tudi ne bom agitiral, da ne izpadem b**** :P :P :P torej kolega kaj predlagaš ?

L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To dec 05, 2006 5:11 pm

Najprej je treba spremenit to, da tisti, ki agitirajo k manjši porabi, izpadejo bedaki. Žal je pri nas prevečkrat tako, da ljudi s poglobljenim pristopom omalovažujejo. Polka rules everywhere

Uporabniški avatar
tito156
Nov uporabnik

Kraj: mb

Napisal/-a tito156 To dec 05, 2006 7:49 pm

Vince je napisal/-a:
tito156 je napisal/-a:Čez 20 let bodo avtomobili oblikovani po takratnih modnih trendih-ne precej drugače, kot danes. Pogon bo hibridni (bencin+elektrika),veliko pa samo električni...Dizlov ne bo več nikjer- razen morda še v gospodarstvu (avtobusi,tovornjaki,traktorji)...Varnostne opreme bo še več. Cestišča bodo sposobna sodelovat z avtomobilom in tako pomagat vozniku...

he he...ja ja...in kdo bo za to?! Raja bo, tisti dol z belimi rjuhami na glavi in tisti povsod okol z miljardami v žepu na račun avtomobilske industrije pa sigurno ne...in po čigavo misliš da bo?!
Nafta se bo črpala na polno do skoraj zadnjih zalog, zadnje zaloge bodo šle v roke "tistega", ki bo za njo največ dal, oz. bolje rečeno zadnje zaloge bodo meli tisti, ki bojo potem naprej krojil svet.
Takrat se zna narest kaka huda svetovna kriza...morte vedet, da je transport kot sam še najmanj pomemben na ravni prepeljavanja ljudi sem in tja. Če ni nafte se svet ustavi in se tud bo, zato ker mi smo lutke na vrvicah in krmilijo nas tisti, ki imajo v rokah črno zlato in to se bo vedno bolj stopnjevalo...
Tud najhujši madafakerji (Trump al bilo kdo), so brez črne župe navadni nebogljenčki.
Sorry za offtopic...

Vince:
Narobe si me razumel. Čez 20 let ne bo več dizlov v osebnih avtomobilih zato, ker ne bodo izpolnjevali takratnih ekoloških norm in ne zato, ker ne bi bilo več nafte.
Ta dizlmanija je pred dobrimi petnajstimi leti obnorela zahodno evropo, se v zadnjih letih razširila tudi pri nas, sedaj pa se ponovno umirja in tudi počasi, a zanesljivo končuje. Na nizozemskem so dizle praktično že iztrebli, ostala evropa pa jim bo počasi sledila...Zanimivo, dizle (lahko)vozimo samo v evropi, ostali svet jih ni nikoli sprejel. Ponekod (bližnji vzhod) sploh ni možno registrirat dizelskega avtomobila kot fizična oseba, dovoljeno je le za gospodarska vozila...
Zato močno upam, da jih bomo v naslednjih letih iztrebli še mi v evropi, ter s tem omogočili našim otrokom ( pa tudi nam) dihanje brez trdih delcev in ostale dizelske svinjarije...

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To dec 05, 2006 8:04 pm

kaki bodo avti čez 20 let??? hmmm... http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &showall=1 :-P 8)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Sr dec 06, 2006 9:25 am

tito156 je napisal/-a:Vince:
Narobe si me razumel. Čez 20 let ne bo več dizlov v osebnih avtomobilih zato, ker ne bodo izpolnjevali takratnih ekoloških norm in ne zato, ker ne bi bilo več nafte.
Ta dizlmanija je pred dobrimi petnajstimi leti obnorela zahodno evropo, se v zadnjih letih razširila tudi pri nas, sedaj pa se ponovno umirja in tudi počasi, a zanesljivo končuje. Na nizozemskem so dizle praktično že iztrebli, ostala evropa pa jim bo počasi sledila...Zanimivo, dizle (lahko)vozimo samo v evropi, ostali svet jih ni nikoli sprejel. Ponekod (bližnji vzhod) sploh ni možno registrirat dizelskega avtomobila kot fizična oseba, dovoljeno je le za gospodarska vozila...
Zato močno upam, da jih bomo v naslednjih letih iztrebli še mi v evropi, ter s tem omogočili našim otrokom ( pa tudi nam) dihanje brez trdih delcev in ostale dizelske svinjarije...

To o dizlih bomo še videli. ZDA je tik pred tem, da se dizli razpasejo povsod. V tem vidijo (in jim dam prav) rešitev za SUV-e Truck-e itd, ki bi jim z ustreznimi dizli skoraj prepolovili porabo. Tudi javno mnenje se pri njih obrača v to smer, kar ni nepomembno. Toyota in Honda razvijata zelo čista dizla (ne samo nadgradnja sedanjih), Evropa bo dodala svoje. Seveda pa lahko tudi nafto bolj rafinirajo, če že za bencin to počnejo. Razvoj gre svojo pot in možnosti za razvoj pri dizlih so še velike (navsezadnje so se Japonci začeli s tem intenzivno ukvarjat šele par let nazaj). Let's wait and see.

Uporabniški avatar
tito156
Nov uporabnik

Napisal/-a tito156 Sr dec 06, 2006 10:19 am

Verjamem, da bi se ljudje v ameriki sprijaznili z dizli v njihovih truckih, no vsaj nekateri...Ampak, problem je v tem, da imajo oni že danes takšne ekološke norme, da proizvajalci enostavno ne uspejo naredit tako čist dizl motor, da bi ustrezal tem normam.In te bodo čez dve, tri leta še strožje...Trudi se toyota, bmw, vw...,pa jim še vedno ne gre. Sicer se da izdelat bolj čist dizl motor, ampak je vprašlivo za kakšno ceno.In obvezno z bolj očiščeno nafto, kar pa spet stane.Podobna situacija, kot je z elektro avtomobili-še vedno so predragi.
No, takšni zakoni bodo kmalu tudi pri nas. Verjetno najprej visoki davki na dizle v osebnih vozilih, prepoved vožnje v centru mesta...Tako bo dizel spet samo v tovornjakih,traktorjih..., kamor tudi spada.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Sr dec 06, 2006 10:25 am

Američani, pa čistost ozračja=ko bo opica diplomirala na kakršnikoli fakulteti. Malo poglej, kdo noče podpisati sporazuma o omejevanju izpustov škodljivih snovi v ozračje. Odgovor: ZDA!

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Sr dec 06, 2006 12:03 pm

esem je napisal/-a:Najprej je treba spremenit to, da tisti, ki agitirajo k manjši porabi, izpadejo bedaki. Žal je pri nas prevečkrat tako, da ljudi s poglobljenim pristopom omalovažujejo. Polka rules everywhere
... nisem mislil nasplošno - če osebno povsod forsiram večanje kanalov in vsega, kar daje več konjev pol pač ne morem trditi, da meni dosti pomeni varčevanje ... Za trend ohranjanja in varčevanja z energijo ne mislim kakor si ti razumel ;) j**e me le hobi :P :P :P ...

L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr dec 06, 2006 12:17 pm

tito156 je napisal/-a:Verjamem, da bi se ljudje v ameriki sprijaznili z dizli v njihovih truckih, no vsaj nekateri...Ampak, problem je v tem, da imajo oni že danes takšne ekološke norme, da proizvajalci enostavno ne uspejo naredit tako čist dizl motor, da bi ustrezal tem normam.In te bodo čez dve, tri leta še strožje...

kalifornija ima te najstrozje norme, ja..kaj pa ostalih 50 ali koliko ze zveznih drzav?
pri njih je, kolikor vem, pri dizlu najvecji problem prevec zvepla (kar se zadnje case zobljsuje, pa kljub temu).
z dizli v usa mislijo na veliko prodirat nemci, so se prakticno vsi, ki tja izvazajo, razen bmwja, zdruzili z mercedesom okrog njihove bluetec tehnologije
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
tito156
Nov uporabnik

Napisal/-a tito156 Sr dec 06, 2006 12:54 pm

Verjemite, da s temi dizli, ki so sedaj kao pripravljeni za ameriški trg, ne bo nič. Ker se enostavno ne splača. To (bo)ste nekateri spoznali prej, nekateri pač pozneje...Razvoj takšnega dizlskega motorja, ki bi ga lahko npr. danes registrirali v ameriki, stane preveč. Takšen avto je predrag in se ne splača. Edino če jih bodo prodajali pod ceno zato, da bi se na trgu "prijeli"...(kot npr Smart)
In kaj bodo naredili jutri, ko bo vse še strožje? Se ne izplača. Verjetno je vse skupaj samo reklama- kdo bo prvi prodal dizla američanu...

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Če nov 12, 2009 6:58 pm

Da malo oživimo tole... mislm, da je kar prava tema

Drugo leto bo na tržišču že kar lepo število električnih avtov, pa sem se začel spraševati, kaj bo pa čez 20 ali 30 let, ko bo liter bencina že kar pošteno drag in bodo najbrž prevladovali električni avti.

Kot veste energija, ki jo vsakodnevno pretvarjate iz kemične v kinetično na poti v službo, izvira iz pradavnine. Nismo je mi ustvarili, mi smo jo le načrpali iz globin. Hec električnih avtov pa je v tem, da bo treba vso energijo za njihov pogon od nekje dobiti.

Pa se bo kdo najdel in rekel, saj imamo vodik.
Ja...imamo...vendar rabmo elektriko, da ga dobimo in to kar precej. (mimogrede: obstajajo tudi alge, ki proizvajajo vodik pri fotosintezi, vendar raje ne povem v kakšnih količinah).

Pa se bo kdo najdel in rekel, da bomo uporabljali sončne celice.
Na sončen dan zemlja prejme približno 1kW energije na kvadratni meter. Od tega sončne celice uspejo pretvoriti le 15% v elektriko... torej... kolikšna površina sončnih celic bi zadostovala za en 50kW avto? In koliko za 100.000? In koliko za 1.100.000 (toliko je avtov v SLO)?

Ocenil sem, da bi v primeru, da gre cela slovenija na električne avte, morali zgraditi še dodatnih 5 jedrskih elektrarn Krško (720MW), da bi pokrili potrebe po energiji. Glede na to koliko so take zadeve drage, da imamo samo eno, pa še to smo gradili 8 let, se začnem spraševati kaj bo? 5 elektrarn x 8 let = 40let ! In kje je še vsa evropa s svojimi električnimi avti, kdo bo njihove potrebe pokril? In koliko jedrskih elektrarn bi mogl postaviti, če bi jih že slovenija potrebovala 5??

Zanima me Vaše mnenje oz. videnje tega problema, mogoče kakšna rešitev na to temo? Jaz imam eno v mislih, pa ne bom še povedal.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Če nov 12, 2009 8:00 pm

Sej bi 5 elektrarn gradili vzporedno, ne zaporedno?!?!

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak Če nov 12, 2009 8:05 pm

Sem gledal reportažo po tv pa sem pozabil številke: ena velika vetrnica bi naj proizvedla toliko energije, da bi lahko poganjali zelo veliko število avtov. Pa ko so v Amsterdamu ali kje že varčevali z enerijo, ugašanje luči, televizije itd., so privarčevali toliko, da bi lahko poganjali 1000 avtov celo leto. Mislim da nebi bilo problema z enerijo. Bi pa nas elektirka stala 1/3 bencina, ki ga zavozimo zdaj ( v Nemčiji).

Se opravičujem že vnaprej tistim trem, ki si bodo zdaj umetno dihanje dajali zraven, ko bodo to brali. Nisem si zapomnil točnih podatkov.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če nov 12, 2009 8:17 pm

/miha je napisal/-a:Ocenil sem, da bi v primeru, da gre cela slovenija na električne avte, morali zgraditi še dodatnih 5 jedrskih elektrarn Krško (720MW), da bi pokrili potrebe po energiji. Glede na to koliko so take zadeve drage, da imamo samo eno, pa še to smo gradili 8 let, se začnem spraševati kaj bo? 5 elektrarn x 8 let = 40let ! In kje je še vsa evropa s svojimi električnimi avti, kdo bo njihove potrebe pokril? In koliko jedrskih elektrarn bi mogl postaviti, če bi jih že slovenija potrebovala 5??

Zanima me Vaše mnenje oz. videnje tega problema, mogoče kakšna rešitev na to temo? Jaz imam eno v mislih, pa ne bom še povedal.

Citiram ti odgovor, ki sem ga naknadno dopisal v zaklenjeno temo

esem je napisal/-a:PS
Tvoje številke so jako čudne oz zelo napačne. Daj jih malo preveri oz ponovno računaj, če hočeš količkaj resno debato. Začetek nikakor ni obetajoč.

Povprečen avto rabi pri 100 km/h 15 kW moči - torej za 100 km v eni uri ob (pre)velikem povprečju (ob manjših pa še manj + zastoji, semaforji itd) porabi 15 kWh elektrike (ob kvalitetnem regenerativnem zaviranju).

Avti v Slo v enem letu
0,15 kWh/km X 1100.000 X 15000 (povpr. avto 15000 km na leto) = cca 2500 GWh

NE Krško v enem letu
720 MW na uro X 24 h X samo 300 dni = cca 5200 GWh

Kot vidiš, je pol NEK-a dovolj za vse avte v Slo in ne kar 5. Le od kje jih pobiraš? Resna debata?

/miha je napisal/-a:.... mogoče kakšna rešitev na to temo? Jaz imam eno v mislih, pa ne bom še povedal.

Najbolj enostavna rešitev je ponavadi tudi najbolj elegantna - aritmetika za osnovno šolo! :P :roll:

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če nov 12, 2009 8:25 pm

Ja, marsikdo ne ve ali bo lahko jutri sploh natankal gorivo (izguba službe, boleze,...) in se sikirate za 20 let naprej :roll: :roll: :roll:

Raje koristno izkoristite dragacen čas in ga ne zapravljajte za traparije, ker o usodi avtobobilizma čez 20 let ne odločate vi

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če nov 12, 2009 8:40 pm

Samo kot zanimivost (še ne zasluži svoje teme) - Hrvatje pravijo, da so sposobni naredit majhen el. avto z zelo solidnimi karakteristikami za samo 10000 €. Žal nimajo denarja za proizvodni obrat, jih pa marsikje hvalijo.

http://www.index.hr/xmag/clanak/nijemci ... 39975.aspx

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če nov 12, 2009 8:46 pm

esem je napisal/-a:Samo kot zanimivost (še ne zasluži svoje teme) - Hrvatje pravijo, da so sposobni naredit majhen el. avto z zelo solidnimi karakteristikami za samo 10000 €. Žal nimajo denarja za proizvodni obrat, jih pa marsikje hvalijo.

http://www.index.hr/xmag/clanak/nijemci ... 39975.aspx

če bi bilo kaj vredno kot pravijo, se vedno najde denar, tudi v današnjih časih. :!:

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Če nov 12, 2009 9:04 pm

Hvala bogu da bomo mi in naši potomci ter še nekaj genaracij potem ki več ne bodo tako zelo genetsko "vezani" na nas vsi R.I.P. da ne bomo videli ter doživeli to kaj bo še zemlja postala in kaj bodo ostanki leptga blue planeta.
lp.

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Če nov 12, 2009 10:15 pm

esem je napisal/-a:
/miha je napisal/-a:Ocenil sem, da bi v primeru, da gre cela slovenija na električne avte, morali zgraditi še dodatnih 5 jedrskih elektrarn Krško (720MW), da bi pokrili potrebe po energiji. Glede na to koliko so take zadeve drage, da imamo samo eno, pa še to smo gradili 8 let, se začnem spraševati kaj bo? 5 elektrarn x 8 let = 40let ! In kje je še vsa evropa s svojimi električnimi avti, kdo bo njihove potrebe pokril? In koliko jedrskih elektrarn bi mogl postaviti, če bi jih že slovenija potrebovala 5??

Citiram ti odgovor, ki sem ga naknadno dopisal v zaklenjeno temo

esem je napisal/-a:PS
Tvoje številke so jako čudne oz zelo napačne. Daj jih malo preveri oz ponovno računaj, če hočeš količkaj resno debato. Začetek nikakor ni obetajoč.

Povprečen avto rabi pri 100 km/h 15 kW moči - torej za 100 km v eni uri ob (pre)velikem povprečju (ob manjših pa še manj + zastoji, semaforji itd) porabi 15 kWh elektrike (ob kvalitetnem regenerativnem zaviranju).

Avti v Slo v enem letu
0,15 kWh/km X 1100.000 X 15000 (povpr. avto 15000 km na leto) = cca 2500 GWh

NE Krško v enem letu
720 MW na uro X 24 h X samo 300 dni = cca 5200 GWh

Kot vidiš, je pol NEK-a dovolj za vse avte v Slo in ne kar 5. Le od kje jih pobiraš? Resna debata?

/miha je napisal/-a:.... mogoče kakšna rešitev na to temo? Jaz imam eno v mislih, pa ne bom še povedal.

Najbolj enostavna rešitev je ponavadi tudi najbolj elegantna - aritmetika za osnovno šolo! :P :roll:

Zmotil sem se. Priznam.

Zmotil sem se v oceni porabe energije/km in ne v aritmetiki :lol: . Štos je v tem, da je 1liter bencina enakovreden 2,7kwh (izkoristek bencinskega motorja in EM že upoštevana). Torej če imam jaz z bencinarjem povprečno porabo 8l/100km, bi to pomenilo 21,6kWh/100km. Zato imajo večji električni avti 80km dosega.

Če računamo z 0,2kWh/km (recimo, da je to povprečje med malčki in karavani) , potem pride 3300GWh. Mislim, da to kar dobra ocena porabe energije.

Potem bi blo pa še za razmislit, kdaj se bo to polnilo. Če bi 200.000 uporabnikov ob 17h dalo filat avto bi imeli kar špico porabe:

- Batt 20kwh, 5h se polni, torej 4kW na uro.
- 200.000 x 4kW = 800MW ...toliko bi bila povečana poraba el. energije za teh 5ur polnjena, to pa je že kar dobra Krško.

Logično bi bilo, da se jih polni ponoči, saj takrat elektrarne proizvajajo električno energijo v tri dni (ker se je pač ne da skladiščit). Recimo, da se bodo vsi avti polnili preko cele noči... 8h :

- 1.100.000 x 20/8 = 2750MW , torej poleg običajnih nočnih porabnikov (predvsem javna razsvetljava), še avti.

Slovenija ima pa inštalirano generatorsko moč cca 2160MW. Vir statistični urad RS. Torej bi poleg vse možne električne energije rabili še eno NEK.
Sam ne se kregat :P
Vrni se na Vozila prihodnosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov