Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Zakaj se kasko ne izplača na starih vozilih?

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 12:52 pm

Pozdravljeni,
prosim za resno temo, ne tako tista o policiji ki se je izjalovila. Vedno ko sem vprašal zavarovalnega agenta kako je z kaskom (govorim za polni kasko ki vključuje vse asistence, parking, kraja, če se v garaži butnem itd.) pač da bilokaj butnem nerabim sam plačevat sem dobil odgovor: "tako star avto se ne izplača zavarovat kasko".

Danes za foro pokličem Triglav in vprašam za informativni izračun polni kasko za Fiat Punto 2000 letnik 44KW z vsemi žaubami itd. in mi izračunajo okoli 500€ če imam 50% popusta (sedaj sem imel 45%). To je samo približno 200€ več kot sem plačal sedaj ko imam delni kasko (stekla, divjad, ao+ in mladi voznik).

Teh 200€ bi že "profitiral" ko sem imel prometno in sem moral plačati 500€ skoraj za škodo, ker bi mi pospravli vse na stroške zavarovalnice?

Dejansko ne razumem zakaj sami agenti pravijo da se ne izplača ker teh 200€ ki doplačaš imaš hitro če kaj butneš, že odbijač in barvanje stane skoraj toliko pa je lahko samo žoga v avto malo močneje.

Sem kaj spregledal da so problemi pri uveljavljanu ali doplačam teh 200€ za kasko ?
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a davorz Sr feb 03, 2010 12:57 pm

Kasko zavarovanje pri nizko cenovnih avtih še ni problem, večji problem (denarno) nastane, ko zavaruješ star avto, ki je kot nov stal ogromno denarja, saj se kasko računa po nabavni vrednosti avtomobila vsako leto, ni važno koliko je ta avto še vreden.

Zato gledano se kakšnega Audi-a S8 '95 letnik res ne splača zavarovati kasko, saj je nov stal npr. 80.000€, in bi znesek kaska prišel višji kot je avto sam vreden. Pri teh manjpih nizko cenovnih avtih, ko je bila nabavna cena avta okoli 10.000€ še ni tako hude razlike.

Upam da si sam prav to predstavljam, in da sem napisal na razumljiv način.

LP
zakaj imamo moški radi ženske v usnju?? ker dišijo po novem avtu :):)

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Sr feb 03, 2010 1:24 pm

hladni je napisal/-a:kolk se meni svita, se gleda glede na aktualno ceno po eurotaxu in ne izvirno. :idea:

Slabo se ti svita...
Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr feb 03, 2010 1:24 pm

davorz je napisal/-a:Kasko zavarovanje pri nizko cenovnih avtih še ni problem, večji problem (denarno) nastane, ko zavaruješ star avto, ki je kot nov stal ogromno denarja, saj se kasko računa po nabavni vrednosti avtomobila vsako leto, ni važno koliko je ta avto še vreden.

Zato gledano se kakšnega Audi-a S8 '95 letnik res ne splača zavarovati kasko, saj je nov stal npr. 80.000€, in bi znesek kaska prišel višji kot je avto sam vreden. Pri teh manjpih nizko cenovnih avtih, ko je bila nabavna cena avta okoli 10.000€ še ni tako hude razlike.

Upam da si sam prav to predstavljam, in da sem napisal na razumljiv način.

LP

Tako je, kasko se računa od nabavne vrednosti novega vozila.

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 1:28 pm

In mene stane brez popustov 1000€ oziroma 500€ z 50% na kolker sem prilezel letos, to je okoli 200€ več kot tale osnova ki jo imam sam in če me kdo butne na paringu je 200€ škode takoj :roll:

Torej meni se splača ane?

Kasko zajema tudi če sam odletiš s ceste, če se na parkingu zaletiš v steber, če te butne trgovinski voziček itd.? in nerabiš klicat policije?
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Sr feb 03, 2010 1:50 pm

Nedvomno se ti splača ;) Sploh tebi :lol: Boš kr nekaj denarja prišparal ;)
Lp by Mare

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Sr feb 03, 2010 2:10 pm

2000 letnik punto je vreden 2 jurja ce je k nov. ce se ti splaca dajat za takle avto 500 ojrov kasko na leto pol kar... imho oslarija

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 2:12 pm

Ne rečt 500€, 300 od tega je itak skoraj obvezno. Torej 200€ več kot normalno.
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr feb 03, 2010 2:52 pm

Itak se splača v vsakem primeru še posebej če se kaj zgodi k so pol cene pleharije pa štriharije svinjske. Tak pa če daš 500€, se mi zdi da se izplača!
lp.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr feb 03, 2010 2:55 pm

to ti najboljše veš, če se ti splača ali ne...če si hiter voznik in je velika možnost, da se "zrolaš" v kak graben potem definitivno kasko, pa recimo za krajo če si kje v bloku doma ali podobno, da ti ga izpred hiše odpeljejo je malo možnosti, sploh ker 10 let star punto ni hudo zanimiv za krajo... ;)

Za vse ostalo se ti ne splača, ker upam, da ti je jasno, da imaš odbitno franšizo, ki je praviloma 1% nabavne vrednosti avta. Pa pijan ne smeš bit, če hočeš koristit kasko, potem vrneš vse stroške zavarovalnici. ;)
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 3:00 pm

Obitna franšiza je na AK polici izražena v procentih (%). Običajno gre za 0, 1, 2, 4, 8 ali 16 procentno odbitno franšizo.
Kaj to pomeni poglejmo v primeru: Imate avtomobil, katerega nova nabavna cena je 3.000.000 SIT in sklenili ste AK zavarovanje z 1% odbitne franšize. Odbitna franšiza se vedno računa od nove nabavne cene vozila, v vašem primeru je to 1% od 3.000.000 SIT, kar znese 30.000 SIT ("znesek odbitne franšize"). To je znesek, ki ga v vsakem primeru uveljavljanja škode po osnovnem polnem AK zavarovanju plačate vi.
Kaj to pomeni v praksi si poglejmo na dveh primerih:
1.primer: Na vozilu je za 40.000 SIT škode. Sami plačate odbitno franšizo v višini 30.000 SIT, in od zavarovalnice dobite izplačano 10.000 SIT.
2.primer: Na vozilu je za 1.000.000 SIT škode. Sami plačate odbitno franšizo v višini 30.000 SIT, in od zavarovalnice dobite izplačano 970.000 SIT!
Višina odbitne franšize vpliva tudi na ceno osnovnega polnega AK zavarovanja. Manjša kot je odbitna franšiza, višja je cena.
Po izkušnjah priporočamo sklepanje AK zavarovanja z 1% odbitne franšize, za to kar privarčujete v razliki med ceno za 0% odbitne franšize, pa si raje privoščite kakšno od kombinacij AK zavarovanja.
Nekatere zavarovalnice izplačujejo škodo za primere požara, viharja, toče, kraje in objestnega dejanja celo brez odbitne franšize.

Ne razumem najbolje odbitne franšize najbolje. Dajmo primer da na parkingu razbijem blatnik, potem plačam koliko jaz in koliko mi krije zavarovalnica?
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a davorz Sr feb 03, 2010 3:27 pm

Jaz imam polni kasko z 1% odbine franšize, vendar imam nekatere kombinacije brez te odbitne franšize. Med njimi tudi parking. Torej če jaz avto poškodujem na parkirišču mi vso škodo krije zavarovalnica.

Če pa ima kdo 1% odbitne franšize tudi za parking, pa more sam kriti škodo v vrednosti 1% novega vozila, ostalo krije zavarovalnica. Torej če je bil tvoj punto predpostavljam nov 10.000€, moraš sam kriti stroške do 100€, ostalo krije zavarovalnica.
zakaj imamo moški radi ženske v usnju?? ker dišijo po novem avtu :):)

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 4:51 pm

Aha hvala za razlago.
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Sr feb 03, 2010 5:12 pm

Dejcc pozabil si vprašati, kako je s kaskom, če imaš na avtomobilu nehomologirane dodatke :D :D

Naj te pomirim, načeloma ni težav dokler kater od teh dodatkov ni kriv za nesrečo. Samo v pešce se pa le ne zaletavat preveč, da ne boš naredil totalke iz Puntiča.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr feb 03, 2010 5:12 pm

Zakaj se kasko (ne)izplača? Zato ker recimo tvoj punto je vreden 2000 € - recimo, ne vem koliko je dejansko - najbrž je po eurotaxu potem vreden še manj.

Kaj to pomeni? Ko boš recimo imel razbit spredaj desno odbijač, blatnik, luč in še malo havbo in bo takoj totalka - kar pomeni da ti bojo (recimo da je po eurotaxu vreden 1.500 €) izplačalo 750 € (če je bila odbitna franšiza še kake 150 € manj), to je pa to. Ostalo pa pač zaslužiš še z razbitino.

Kar pomeni, da ti bo kasko kril škode do vrednosti cca 750 €, naprej pa bo totalka.

To je sedaj bilo z izmišljenimi številkami, samo za predstavo. Tako, da če te kasko pride 350 € npr., to pomeni, da v dveh letih prineseš noter. Seveda se še vedno lahko zavaruješ kasko če hočeš, samo zavedati se moraš zgoraj napisanega. Če ti je to sprejemljivo, zavaruj kasko, drugače pa ne

lp
Slika

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 5:16 pm

ALIEn3001 je napisal/-a:Dejcc pozabil si vprašati, kako je s kaskom, če imaš na avtomobilu nehomologirane dodatke :D :D

Naj te pomirim, načeloma ni težav dokler kater od teh dodatkov ni kriv za nesrečo. Samo v pešce se pa le ne zaletavat preveč, da ne boš naredil totalke iz Puntiča.

Nimam takih dodatkov=) (več).

eclipse_R
Dobra razlaga, samo nekaj še. Naprimer da ti 1x ocenijo totalko, avto pa kot vemo je še za pokrpat in ga z tistim denarjem popravim. Je to ok in če imam še kdaj nesrečo (bognedaj, samo primer) spet skasiram totalko?
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr feb 03, 2010 5:20 pm

Načeloma, če je bil popravljen kot je treba ni problemov.

lp
Slika

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Sr feb 03, 2010 5:21 pm

dejcc je napisal/-a:
ALIEn3001 je napisal/-a:Dejcc pozabil si vprašati, kako je s kaskom, če imaš na avtomobilu nehomologirane dodatke :D :D

eclipse_R
Dobra razlaga, samo nekaj še. Naprimer da ti 1x ocenijo totalko, avto pa kot vemo je še za pokrpat in ga z tistim denarjem popravim. Je to ok in če imam še kdaj nesrečo (bognedaj, samo primer) spet skasiram totalko?

Kot prvo moraš ponovno skleniti kasko (enaka cena!!), kot drugo pa gre spet na isti način. Pač ekonomska totalka takoj, ko je malo več pleha zvitega. Če se sproži airbag pa kar na odpad z njim. Če seveda imaš airbag :D
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 5:21 pm

super.

Se še odločim (ZS-je mam onemogočene zato ne odpisujem tako da vsi ki ste pisali dodajte email prosim).
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr feb 03, 2010 5:26 pm

ALIEn3001 je napisal/-a:
dejcc je napisal/-a:

eclipse_R

Kot prvo moraš ponovno skleniti kasko (enaka cena!!), kot drugo pa gre spet na isti način. Pač ekonomska totalka takoj, ko je malo več pleha zvitega. Če se sproži airbag pa kar na odpad z njim. Če seveda imaš airbag :D

Ponovno sklenit takoj ko uveljaviš? Pol se pa res ne splača če ne velja 1 leto.
Relax take it easY
Slika
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost