Ej, zdaj se že počutim kot kakšen poznavalec teh reči

. Kolko jaz razumem homolagacije, pri predelavi vozil oz. ob uporabi podvozja drugih, kao že legaliziranih vozil, ni toliko problemov, če se bistveno ne poseže v varnost in delovanje v vozilo donatorja. Problem se pojavi pri posebnih vozilih, kot so npr. AC Cobra ali Lamborghini Diablo, kjer je pa ena specifičnost in je praktično nemogoče vzeti neko drugo podvozje (npr. za Diablota je v svetu popularni Fiero) legaliziranega vozila.
Problem in ovire se torej pojavijo tedej, ko bi si vi sami najprej zvarili okvir - šasijo, sami izvedli obese in sami napravili plastiko - body. In prav tu zahtevajo inženirske preračune in ocene, za plastiko pa homologacijo, da po eventualni nesreči nebi ostri deli plastike še bolj poškodovali ostalih delov in ljudi.
Ok, popolnoma razumem in po eni strani je vredu, ker bi si potem ljudje res zvarili doma bogsigavedi kaj. Ampak moti pa me, da se pa naši že omenjeni carji niti ne potrudijo sploh tega posli iti (mislim na LPP-ju in RTI-ju). Še bolj pa mi ni razumljivo, da ravno tak komplicirajo pri izdelavi replice, kar pa pomeni, da dobesedno kopiraš izdelavo nekega avtomonila in pri tem ne odkrivaš tople vode (npr. za Diablota že lahko dobiš skorajda industrijske načrte, plastika za njega pa je za njega tudi že homologirana oz. pridobljen TUV).
Če se lahko registrira to vozilo za katerega sprašujete, pa je potrebno najprej preveriti, ali je kdaj že bilo registrirano, katere vse papirje ima in vse to še preveriti na Direkciji za ceste. Ker namreč postopek je takšen, da daste vi vlogo na Ministrstvo za promet in ceste, potem vas napotijo na LPP ali RTI na strokovni pregled in šele nato dobite papirje za legalizacijo kar pa pomeni, da ko boste prišle na tehnični pregled bilokje v Sloveniji in bodo vtpkali v njihov sistem vseh legaliziranih vozil to vozilo z vsemi podatki, boste lahko dobili registracijo oz. nazovi to: za to vozilo plačali cestnino. Pa seveda tudi zavarovalnica mora registrirati samo legalizirana vozila, katera imajo ravno tako v svojem seznamu vozil. Zapleteno, ni kaj.
Pozdrav, Boris.