Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

rnisan
Novinec

Re: Spet podražitev registracije

Napisal/-a rnisan Pe jul 05, 2013 11:11 pm

@nobody: pri tebi je tezava, da si del velike masinerije, ki se jo lahko "kontrolira" le s kolektivno pogodbo. In kot si rekel imate iste place vsi, sposobni in nesposobni. Bi te pa vprasal, kaksno placo si po tvojem mnenju zasluzis? Jaz osebno bom rekel takole: tezko je dolociti placo nekomu, cigar delo se ne meri z uspesnostjo/normo/produktivnostjo. V zameno za nizjo placo imas vecjo socialno varnost, naceloma imate tudi boljse nadrejene kot tisti v gospodarstvu,...

Sicer imam tudi sam podobno zgodbo kot adis. Starsa prisla iz juga, se odrekla marsicemu, da sta mi nudila cimvec v okviru svojih zmoznosti. Za to jima bom vecno hvalezen. Vecina prijateljev je odrascala v druzinah z visjimi prihodki, poleg tega so jim stari starsi se pomagali - moja dva (in njuni bratje in sestre) se danes posiljata denar starim starsem, da sploh prezivijo. In da ne bo pomote - ves denar sluzimo posteno. In ko odrascas v takih okoliscinah, si od malega prisiljen vsak cent trikrat obrniti. Nekateri se obrnejo k hitremu (in pogosto nelegalnemu) zasluzku, drugi zrtvujemo ves prosti cas, iscemo moznosti v tujini,... "Avtohtoni Slovenci" odrascate ob vsej druzini in si ne predstavljate zivljenja 50 km stran od domacih, "neavtohtonim Slovencem" taksna blizina domacih ni samoumevna. In zato si lazje predstavljamo selitev v tujino, saj to predstavlja manjsi odklon od navajenega nacina zivljenja kot domacinom.

Sicer pa ima Slovenija ogromno problemov na vseh podrocjih. Dejansko je vsa gnila od znotraj in brez temeljite prenove, revolucije ne vidim dolgorocne resitve. Z visanjem davkov ubijamo gospodarstvo, postajamo nekonkurencni, se zapiramo. Nikomur v drzavnem vrhu ni v interesu urediti stvari, ampak vsi gledajo le to, kako potegniti cim vec koristi zase. Za dolgotrajno resitev bi bila potrebna temeljita reorganizacija celotne druzbe. Drzava bi morala sprejeti in skrbeti za izvajanje zakonov, da smo vsi popolnoma enaki. Poskrbeti bi bilo trebaza placilno disciplino, znizati davke in prispevke, financno razbremeniti najbolj ogrozene skupine ljudi, nehati metati denar v jame brez dna (drzavna podjetja), prisiliti drzavna podjetja v transparentno poslovanje, reorganizirati javno upravo, zajeziti farmacevtska podjetja in se in se.

Bi pa prosil se koga, da mi razlozi tole: gospodarstvo je v krcu, ker banke nimajo denarja, da kreditirajo podjetja. V bistvu pace banke dajo kredite podjetjem, jih dejansko obsodijo na borbo z insolventnostjo. Namrec vsi vemo, da banke zahtevajo ogromne obresti, znesek vrnjenega denarja je lahko tudi nekajkrat vecji od izposojenega. Pa recimo, da je treba vrniti dvojno. Torej podjetje si izposodi 1 000 000 €, vrniti mora dva milijona. Torej iz enega mora narediti dva, da je na nuli. Kdo se ima take marze, da lahko to prezivi???

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe jul 05, 2013 11:57 pm

cruiser1 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Zanimivo, da iste osebe, ki nakupujejo v tujini in bi po možnosti tam še avto registrirali, če bi se dalo, na polno moralizirajo glede sive ekonomije (na drobno) in bi pošiljali MMS durs-u... :eyes

Davke bi treba pobrat pri tistih, ki se jih na veliko izogibajo, da so lahko dobesedno bogat(ejš)i, omejit črpanje kapitala iz podjetij ipd. Nekateri bi se pa spravili na male privatnike, ki so se v določenih primerih praktično prisiljeni delno izognit davku (pač neumen sistem), če hočejo obstat (oni in zaposleni!) oz. zaslužit kaj več od minimalca, svoj denar pa zapravljate v tujini, tam plačujete davek in "skrbite" za njihovo gospodarstvo. Dvojna merila, se vam ne zdi?

Ne vem sicer na koga točno leti tale post ampak mislim, da razumeš bistva in si enostavno preveč zaplankan. Zakaj smo v EU? Ker nam omogoča prost pretok ljudi in blaga! Zakaj bi torej nekaj kupil v sloveniji, če je pa dražje pa še ponudba totalno mizerna? Slovenija mora postati konkurenčna Avstriji, Nemčiji...ampak to ne bodo dosegli z višanjem in uvajanjem novih in novih davkov.

Glede slikanja računov in malih zasebnikov, ki bolj za sproti delajo in so nekako res prisiljeni, da goljufajo z računi, ker edino tako lahko sploh preživijo in si le tako lahko privoščijo še kakšnega zaposlenega se sicer nekoliko strinjam ampak ravno zaradi tega bi morali znižati davke!! Pa saj je bilo že vse napisano ampak očitno nekateri enostavno nočete razumeti.

Ne da se mi vsakemu posebej odgvarjat, tako da upam, da bodo vsi prebrali to...

Glede znižanja davkov se strinjam, ampak tudi to samo po sebi ni rešitev, dokler je sistem tak kot je, potrebne so bistveno večje spremembe kot le to.

Ne razumem, zakaj se ti jaz zdim zaplankan, ampak reeeees ne razumem. Pač me moti dvojna morala nekoga, ki bi slikal vse račune (in nehote spravil koga ob službo/podjetje), hkrati se pa na drug način izogne našemu davku in prenaša svoj denar v tujino. Tudi denar zapravljen izven meja naše države posredno pomeni podobno negativno stvar, kot je utaja davka, posledice so namreč podobne.

Iz takšnih ali drugačnih izkušenj razumem vsakega, ki kupuje v tujini in tudi vsakega (manjšega) podjetnika, ki bo (delno) utajil davek. V osnovi gre ponavadi namreč za nekoga, ki hoče le ponudit neko dostojno življenje svoji družini, si pač uredit hišo/stanovanje, kupit en vsaj približno soliden (varen, prostoren, varčen) avto in otroku ponudit spodobno otroštvo. Nikakor pa ne morem razumet nekoga, ki bi najraje linčal ljudi, ki na tak račun držijo svoja (manjša) podjetja nad vodo, hkrati pa počne isto, le na drugačen način. Pa ne pozabit, da marsikateri manjši podjetnik kljub spretnemu izogibanju davkov še vedno da več državi kot en zaposlen, ki ima zelo podobne mesečne prihodke.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So jul 06, 2013 1:47 am

@rnisan:
narobe si predstavljaš zgodbo o kreditiranju. obrestne mere za izposojen denar so odvisne od banke do banke, kar je logično in obrestna mera ni 1x izposojenega denarja ampak se vrti pod mejo 10% ( okvirno); euribor je zelo nizek zato tudi nizka obrestna mera.

10% naj predstavlja neko maksimalno obrestno mero, ki bi bila še možna. problem nastane ko nekdo dobi kredit in se tej osebi/firmi itd. porušijo plani, ki so ponavadi slabo načrtovani, ni nekih rezervnih načrtov itd.

recimo: vzameš kredit in čez nekaj časa ostaneš brez službe ( nepredvideni dogodki).

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan So jul 06, 2013 5:48 am

Ce bi se ljudje pocasi nehali ukvarjati z ostalimi in kaj pocnejo v svojem zivljenju bi bilo zivljenje v tej nasi dezelici najverjetneje bistveno prijetnejse. Tako pa je moc vsakodnevno opazovati nedoumljive izbruhe "fausije" na vsakem koraku, kar so dodobra znali izkoristiti tudi nekateri politiki in ustvarili famo med javnim in zasebnim sektorjem.

Menda imajo ucitelji odlicne delovne pogoje, vecmesecne pocitnice, vecino casa pa si praskajo po riti. Hja, saj nikomur se ne brani, da pac naredi primeren faks, se prijavi na delovno mesto in pricne s poucevanjem! Samo kasneje naj ne joka, kako mu mularija serje po glavi - saj ima menda vecmesecne pocitnice! In seveda, odpustiti je potrebno pol javne uprave ter jih vreci na cesto! Potem pa cakati, da pocasi izumrejo - ali bolje, kar postaviti jih na zivinski vagon ter jih poslati v ... Romunijo! Uf, in naenkrat se nam bo bonitetna ocena zvisala za 15 odstotnih tock, toliko bomo privarcevali! (Btw, malce poglejte koliko zunanjih firm in sodelavcev se outsourca po javnih ustanovah in koliko se jim namenja - gre za raznorazne pravne sluzbe, svetovalne, ipd. In ti zneski so bizarni v primerjavi, ce bi javna ustanova sama zaposlila tovrsten kader. In ponavadi se se zgodi, da imajo ravno taisti "zasebniki" najvec za povedati cez javni sektor). In tudi Galunic ima po preverjenih virih 4.500 eur neto izplacil. Hja, saj nikomur se ne brani, da gre na avdicijo na RTV ter tam nastavlja svojo rit. Morda kasneje dobi celo Viktorja!

Pocasi imam dovolj tega vseslovenskega ukvarjanja s sosedi (btw, tudi nikomur se ni potrebno v tej temi opravicevati pred ostalimi, kaj pocne ;) ). Ter priceti z razmisljanjem, zakaj je do tega stanja sploh prislo! Zakaj imamo v veliki meri toliko za povedati cez javno upravo? Zaradi ljudi ali zaradi SAMIH postopkov? Ni morda vecji problem v sami zakonodaji, ki se vedno dopusca toliko anomalij? Ni morda srz celotnega problema parlament RS, kot glavni zakonodajalec, ki zre vrsto let sprejema na trenutke precej skodljive zakone? Ter mu pri tem se uspeva, da ustvari povsem iracionalen razdor med nacijo!

In ustvarjanje novih in novih davkov - cemu mora kazati vesoljna Slovenija empatijo do drzave ter ji pomagati, ce glavni krivci za trenutno stanje se vedno veselo skacejo naokoli??? Z veseljem tudi sam pripomorem k resitvi stanja, ce bi tudi sam dobil vsaj en pozitiven signal s strani drzave. Tako pa se vedno poslusam idiotizme, v obliki ekspertiz rdece zvezde ... In kaj bomo ustvarili z visanjem dajatev? Se vec goljufanja, ljudje bodo iskali se vec lukenj v zakonu, siva ekonomija pa bo cvetela.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan So jul 06, 2013 7:41 am

@adis: A so obresti za kredite za podjetja toliko nizje kot za fizicne osebe? Npr. gledal sem malo informativne izracune za stanovanjske kredite na 10 in 20 let. Pri 100000 € in desetih letih vrnes okrog 130000€, pri 200000 in 20 let pa vrnes 330000€. To je bistveno vec od tvojih 10%.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer So jul 06, 2013 8:31 am

Kot sem že večkrat napisal, če bi naša država delovala tako, kot deluje najboljše podjetje v Sloveniji, take krize nikoli nebi bilo. Vendar se največji problem začne pri ministrih, kjer je večina tam zaradi svoje plače in ne zaradi države. Dokler bo tako, nam žal ni rešitve. Sam delam tudi v enem podjetju in vidim, občutim posledice odločanja nadzornikov. Če delavec ne izpolnjuje normo ga nažalost odsloviš. Če ni zadosti dela ga na žalost tudi odsloviš, znižaš plačo itd...

Naj mi noben ne reče, da tistih par tisoč presežnih delavcev v javni upravi ni problem! 1.000 delavcev X 1.500 bruto plače = 1.500.000€ mesečno! Na letni ravni je to 18MIO pri 3.000 je to že 54MIO in ker imajo večje plače kot sem računal je zelo hitro nad 100mio v enem letu. Zdaj pa premislite kakšen znesek je to. Problem je v tem, da noben ne upa čistko naredit, ker si bo z tem zaključil poslansko kariero in lepo plačo!

Dan danes je za podjetje tudi cenej in bolj racionalno, da "najame" delavce oz. podjeteje, da mu opravi določeno delo, kot pa da sam zaposli delavca, za katerega ve, da ga za 8ur dnevno NE bo potreboval. Žal tako je.

Sam vidim, da v naši Upravni enoti eni enostavno nimajo kaj za delat. Na čakanje oz. v pokoj se mu ne splača it, ker tako dobi višjo plačo.

Tudi v zdravstvu ni vse belo. Recimo dežurni zdravniki, ki so v bližini bolnice gredo domov spat in za to prejemajo kar lep dodatek. Če ni nujne intervencije dobi za spanje plačo, če je pa intervencija pa pač zasluženo dobi plačilo za to.

Dokler se en heroj ne bo našel in naredil čistko v skorupiranem državnem stroju bo vse šlo samo še dol. Ko bodo trgli/delnice spet začeli bolj rast oz. ko bo krize konec in se bo spet začelo trošit, bo spet vse ok do naslednjega padca/recesije. Tako deluje monetarni sistem.

To stokanje, javkanje popolnoma nič ne pomaga. Pomagajo le dejanja!

In še enkrat. Eni si zaslužijo plače v JU, drugi pa ne. Če bi se zaposleni dvignili oz. njihovi šefi in SAMI nekaj storili, bi naredili levjo uslugo SVOJI državi.
V smislu: z dogovorom vseh zaposlenih izglasovati starejše in vse tiste, kateri bi MORALI biti že v pokoju, da gredo samovoljno v pokoj, brez odpravnin (ali na plačano čakanje) in prejmejo spodobno pokojnino, tiste za katere vedo, da si ne zaslužijo plače oz. nimajo dela tudi odslovit. Se bo pač povečal izdatek države na drugi strani (ZPIS itd.), vendar bo ta izdatek še vedno bistveno manjši kot sedaj!

In ne vem, zakaj si noben ne upa vzet nazaj vso premoženje od tistih, kateri dolgujejo državi denar ali so si ga nelegalno prislužili. Le od malih ljudi, ki še za odvetnika nimajo upajo to storiti.

Res bi bilo najboljše, da pride Evropska trojka in naredi red, ker naši politiki enostavno tega nismo zmožni, ker je preveč koruptivnih in nesposobnih na teh položajih. Naj nekdo naredijo eno peticijo (referendum), kateri ima izkušnje z tem, ker brez tega se ne bomo nikoli znebili korupcije....

Sam imam kar lepo plačo, ki so jo zaslužim in se ne pritožujem, vendar vseeno, ko vidim te nesposobneže na vodilnih mestih me kar zmrazi. Če bi postavili vodilne direktorje iz naših NE državnih podjetij v vlado bi šele videli kaj vse se DA naredit če je volja. En pošten poslanec ali pa dva z voljo, ne moreta ničesar spremenit.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So jul 06, 2013 9:58 am

rnisan je napisal/-a:@adis: A so obresti za kredite za podjetja toliko nizje kot za fizicne osebe? Npr. gledal sem malo informativne izracune za stanovanjske kredite na 10 in 20 let. Pri 100000 € in desetih letih vrnes okrog 130000€, pri 200000 in 20 let pa vrnes 330000€. To je bistveno vec od tvojih 10%.

obrestna mera se vrti med 3 in 4 % in pazi na letni ravni.

pred cca 4-6 leti nazaj je bila obrestna mera med 6 in 7 % zakaj? zaradi euriborja, ki je bil tudi po 5 %, danes znaša euribor cca 0.35%.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan So jul 06, 2013 10:38 am

No, saj, torej pri 10 letnem kreditu moras vrniti 30-40% vec, kot si si sposodil. To pomeni, da moras imeti taksno marzo, da si na nuli (ko obrnes ta denar enkrat). Ker so povprecni zasluzki iz mojih izkusenj do 10%, moras sposojeni denar 4x obrniti, da si na nuli. To je pa ze kar izziv.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer So jul 06, 2013 10:50 am

Danes teško dobiš kredit z 3-4% obrestno mero. Mogoče pri kakšnem stanovanjskem kreditu. Vendar je to le "neto" obretsna mera. Če se tu zraven zračunajo še vsi dodatni mesečni stroški, odobritev kredita itd. prideš hitro na 5-6% obresti.

Leasing je pa nad 8%, z vsemi stroški prideš na +10%.

Kakšen hiter kredit je pa okoli 12% bruto obrestna mera z vsemi stroški...

Ja danes so krediti pregrešno dragi kljub temu, da je euribor nizek, pa banke dvigujejo obrestne mere ali sploh ne dajo kredita, ker imajo preveč denarja zunaj, kar se teško vrača. Pred leti si pa dobil res kredit z fiksno 2,5% obrestno mero + euribor. Takega imam jaz za avto, sem imel res srečo takrat. Pa še dobil ga nebi, če nebi bil dober komitent banke, vsaj tako so mi rekli... ;)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So jul 06, 2013 1:59 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Ne razumem, zakaj se ti jaz zdim zaplankan, ampak reeeees ne razumem. Pač me moti dvojna morala nekoga, ki bi slikal vse račune (in nehote spravil koga ob službo/podjetje), hkrati se pa na drug način izogne našemu davku in prenaša svoj denar v tujino. Tudi denar zapravljen izven meja naše države posredno pomeni podobno negativno stvar, kot je utaja davka, posledice so namreč podobne.

Zakaj se mi zdiš zaplankan? Zato, ker očitno še zdaj ne veš, da smo del EU in, če jaz nekaj kupim v katerikoli državi, ki je del EU gre nekaj od plačanega davka v skupno blagajno EU od katere slovenija dobi denarna sredstva, če jih je seveda sposobna pridobiti s kakšnim pametnim projektom ampak tu pa naša država spet prevečkrat zataji. Če smo pri tem kdo nosi denar ven iz slovenije ste to vsi tisti, ki ste vsa leta dopustovali na Hrvaškem. Jaz vedno dopustujem v državah EU, torej vsaj od leta 2004 s tem bolj pomagam sloveniji, kot tisti, ki ste ta čas hodili na Hrvaško ;) . Je pa res, da je od 1. jul. tudi hrvaška v EU.
Pa še o kupovanju izdelkov v sloveniji. Koliko teh izdelkov, ki jih kupite pri nas je proizvedeno v Sloveniji ali pa vsaj v EU? Gledate kaj na to kje je kaj narejeno ali gledate samo ceno? Jaz poleg cene gledam tudi državo proizvajalca in vedno raje kupim izdelek narejen v EU, kot pa tisti še cenejši, ki je narejen na kitajskem.
Kar se pa tiče slikanja računov pa nisem nikjer omenjal, da bom to počel in tudi nimam namena to početi, ker kljub temu, da ne podpiram goljufanja pri davkih se mi ta način ne zdi pravilen in to nikakor ni rešitev za to državo! Tak, de ne mi o dvojnih merilih ;)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne jul 07, 2013 4:26 am

adis je napisal/-a:
nevermind je napisal/-a:
adis je napisal/-a:vedno pravim in še vedno stojim za tem, da se je treba situaciji prilagodit in živet dalje a kaj ko nekateri enostavno nočete in nočete spremeniti svojega sloga življenja situaciji primerno in prilagoditi svoje želje tem situacijam in nekateri še vedno mislite, da vam to pripada... dragi moji nič nam ne pripada, vse si moramo prislužiti.

Ja Adis, tudi plače je treba prilagodit situaciji... ne pa da gre vse gor, davki in vse to, plača pa ostaja ista. En zgoraj je napisal, da je reševalec in dobi 800€ plače. To ja zame obsurdno! Pa pojdi skozi mesec s to plačo, pa najemnina, otroci, vrtec, hrana, pa da za dopust vzameš počitniški kredit, gume pa kupiš s petrolovo kartico na obroke... glej, to zame ni življenje! Edino, da si pri starših doma kot 70% slovenceljnev.

Po pisanem sklepam da ti je tukaj zelo lepo... pa me čudi, ker bosanci ste znani, da greste s trebuhom za kruhom oz. vas že starši tako učijo da je treba it v tujino za boljšim.

da razčistiva nekaj pojmov:
- moja starša sta prišla v Slovenijo ko sta bila stara 16-17 let in sta bila že takrat samostojna in ja s "trebuhom za kruhom" in ko sta prišla v Slovenijo sta imela le vrečko z oblačili in NIČ drugega. Z trdim delom ( cca. 20 let) in z prekleto veliko odrekanja brez, da bi si privoščila kakšne super duper počitnice itd in preseravanjem z avtomobili in nevem čem vsem sta kupila hišo, jo odplačala, investirala za obnovo ( zunanjost, notranjost... VSE). Nič jima ni bilo dano na pladnju, nič nista dobila zastonj in nič nista vzela od nikogar ampak sta si vse prislužila z svojimi rokami za "tekočim trakom"!

mene sta moja dva naučila, da spoštujem to kar imam in prekleto dobro se zavedam, da so ljudje, ki imajo več od mene ( naj imajo) in so ljudje, ki imajo manj kot jaz ( bog jim pomagaj). in če me kdo vpraša ali mi je lepo? DA, je mi lepo, ker vem da sem nekaj ustvaril ( nakup lastne nepremičnine) in vem zakaj delam po 11 ur na dan VSAK DAN in bodite veseli, da še imate službe in da plača pride na račun vsak mesec.

Ne rabiš pisat kako je bilo pri vas... jaz samo pravim, da ti je očitno lepo tukaj (kar si potrdil), imaš vredu službo ter stanovanje za kar marsikateri mladi človek tukaj v SLO lahko le sanja o tem. In še posebej tistim z BiH je že nekako od rojstva ''vcepljeno'' v glavo, da se gre po šolanju v tujino delat :) ...ker npr. slovenci so/smo tak narod, da jim je pač lepo pri starših doma in redkokateri gre sam v tujino (kar dokazuje statistika, da skoraj 80% slovencev od 18-45 leta živi pri starših). Pri bosancih je samoumnevno, da se gre v tujino :) ...to sem hotel povedat.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne jul 07, 2013 1:48 pm

MasTTer je napisal/-a:Naj mi noben ne reče, da tistih par tisoč presežnih delavcev v javni upravi ni problem! 1.000 delavcev X 1.500 bruto plače = 1.500.000€ mesečno! Na letni ravni je to 18MIO pri 3.000 je to že 54MIO in ker imajo večje plače kot sem računal je zelo hitro nad 100mio v enem letu. Zdaj pa premislite kakšen znesek je to. Problem je v tem, da noben ne upa čistko naredit, ker si bo z tem zaključil poslansko kariero in lepo plačo!

Sorry...ampak ti bom jaz rekel. Namreč tisti,ki dobijo 1500bruto/mesec niso delavci. Tisto so šefi ;) Delavci imajo nižje colnge....celo tuk nizke, da se marsikdo iz zasebnega sektorja zjutraj sploh ne vstane za to miloščino,ki jo delavci v JU dobijo....
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Ne jul 07, 2013 6:57 pm

ker sem opazil, da se je uporabnik chan (namerno, nenamerno, mogoče s sarkazmom) obdregnil ob učitelje, nisem mogel brez da bi pustil svoj komentar.
Delo, ki ga opravljam je takšno, da imam dnevno opravka kar z veliko ljudmi in zanimivo, da vsi vidijo le to, da imajo učitelji/učiteljice počitnice.
Da, imajo jih, ampak ozadje je popolnoma drugačno kot je širši javnosti vidno. Te počitnice niso "zastonj" in jih morajo učitelji/učiteljice zapolniti z dodatnimi urami. Med te se štejejo krožki, nadomeščanja drugih učiteljev, spremstvo na prireditvah, ki so v okvirih šol, roditeljski sestanki, družinski dnevi, sodelovanje v raznih projektih, govorilne ure, dopolnilni pouk itd. Javnost tudi vidi, da je učitelj/učiteljica doma že, ko zazvoni "poldne". Noben pa ne opazi, da potem učitelj/učiteljica ima za popravljat zvezke, pisne preizkuse, pisati pripravo dela (btw, učni načrt pišejo ljudje, ki niso imeli minute dela z otrokom - potem se pa starši bunijo nad učitelji)... Da ne govorim o razredni stopnji v osnovni šoli, ko je potrebno pisati ti. opisno oceno za vsakega otroka posebej po točno določenih navodilih (ki so jih spet pisali ljudje z nobenimi izkušnjami v šolstvu in delu z otroki), ocene pa dvomim, da prebere kdo od staršev. Tisti, ki jih prebere pa ne razume nič ali pa razumem kako super in odličen je bil njegov otrok, čeprav bi moral "letet". Ja opis je takšen, da še vsak, ki je za pomožno šolo, odličnjak - in tako narekujejo navodila.
Ravno zaradi "pritiska" javnosti je bila narejena tudi raziskava, v primeru, da bi učitelji to delo opravljali v šoli, bili dejansko plačani zanj in bi za delo uporabljali šolska sredstva, da bi šola med tem delom pozimi zagotavljala ogrevanje šole in poleti ustrezne pogoje dela (hlajenje oz. klimatizacija). Rezultati so bili katastrofalni, saj marsikatera šola/občina ne bi imela dovolj denarja oz. sredstev za normalno delovanje šole oz. za ustvarjanje normalnih pogojev dela.
In še eno stvar, ki je javnost ne vidi. Otrok ima dejansko več pravic kot jih ima učitelj. Zagrozit mu ne sme, dotaknit se ga ne sme, kaznovati tudi ne. Ljudje pravijo, da moraš take učence pravilno motivirat. Ja, saj je lepo slišat, ampak potem se pobuni drugi otrok, nato tretji, avtomatsko ne izpolniš učnega načrta in nato imaš za bregom ravnatelja/ravnateljico, če ne še kakšno inšpekcijo za vratom. Da ne omenajm obnašanja in spoštovanja do učiteljev.
Na govorilnih urah pa jih potem še starši napadajo, ker ščitijo slovenskega "belega medveda". In glavni krivec. Starši, ki nimajo več nobene volje/časa, da vsaj malo poskrbijo za pravilno vzgojo otroka in vsaj malo da razložijo bonton obnašanja, če ne do učiteljev pa do starejših oseb.

Če se gre ravno za rešit državo, naj se ukine vse božje direktorate, ki so tam, da ne delajo nič, ukinitev več kot polovico občin, znižanje plač našim "poglavarjem" in OBVEZNO določitev, da vsi menedžerji/politiki/direktorji državnih podjetij/funkcij/ustanov za napake odgovarjajo z lastnim premoženjem (na podoben način, kot samostojni podjetniki). Če pa hočejo spodbuditi obrtništvo/podjetništvo/trgovino, pa naj poskrbijo, da je vsak izdan račun (nad katerim ni uradne pritožbe/zavrnitve) tudi plačan. Ne pa, da ti stranka ne plača ti pa ne moreš nič brez odvetnika. Aja, saj ni pomembno - davek si že plačal.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne jul 07, 2013 7:14 pm

MasTTer je napisal/-a:Danes teško dobiš kredit z 3-4% obrestno mero. Mogoče pri kakšnem stanovanjskem kreditu. Vendar je to le "neto" obretsna mera. Če se tu zraven zračunajo še vsi dodatni mesečni stroški, odobritev kredita itd. prideš hitro na 5-6% obresti.

Leasing je pa nad 8%, z vsemi stroški prideš na +10%.

Kakšen hiter kredit je pa okoli 12% bruto obrestna mera z vsemi stroški...

Ja danes so krediti pregrešno dragi kljub temu, da je euribor nizek, pa banke dvigujejo obrestne mere ali sploh ne dajo kredita, ker imajo preveč denarja zunaj, kar se teško vrača. Pred leti si pa dobil res kredit z fiksno 2,5% obrestno mero + euribor. Takega imam jaz za avto, sem imel res srečo takrat. Pa še dobil ga nebi, če nebi bil dober komitent banke, vsaj tako so mi rekli... ;)

ponavljam še enkrat...obrestna mera se vrti med 3 in 4 % na letni ravni pri skorajda vseh bankah v sloveniji, v kolikor gre za kredit za nakup nepremičnine ;)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne jul 07, 2013 8:57 pm

A nas ne bi ukinitev občin pripeljalo tam,kjer smo že bili? Centralizacija pa te zadeve?
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Ne jul 07, 2013 10:15 pm

hmm...par dni nazaj sem nekje videl tiskan clanek na temo zaposlovanja v tujini, konkretno reklame za delo v Avstraliji....imajo en dober slogan "avstralija vas potrebuje", komentar je pa bil, in to hudicevo na mestu, da nas pa lastna drzava ocitno ne...bo nekaj na tem...

pa vidim, da so eni se kar sveto prepricani, da je EU se vedno edina resitev, ne samo to, celo nirvana...oitno se vedno mislijo, da raznorazne subvencije odtehtajo slabe strani...kaj pa smo pravzaprav donrega imeli od vstopa? monetarni sok, ko je prisel € (primerjajte dvig cen in kontra temu nihanja OD); ok, za EU cono ni carin, davki se placujejo lokalno in inmamo prost pretok delovne sile...hja, dokler bi se kaj za delat sploh, ko vsi tiscijo le se v storitven sektor, prooizvodnja se pa seli na cenejsi vzhod in se dlje)

pa se nekaj malega o javnem sektorju...
nekdo je omenil, da so v JS verjetno bolj sposobni sefi, kot v privatnem sektorju? hja, mozno, da kje, vecina pa...ne bi o tem, iz cisto osebnih iskusenj...
ja, se strinjam, da so resevalci, kot se je en tukaj oglasil, pa recimo policisti na terenu je*ene stranke..po eni strani nosis vecjio odgovornost, kot 99% ostalih poklicev, placan si pa mizerno, po drugi strani pa vidis kakega dohtarja, ki se ne pretegne za 6k neto in se glasno joce, kako je on v solo hodil, ti pa ne...
prislo je do prevelikih anomalij v razmerjih plac pri nas, cisto enostavno..
se pa strinjam tudi s kritikami nad ne-delom ravno teh dveh skupin, ampak je problem primarno ravno v prenizkih ODjih in prav jim dam, ko recejo, da ne morejo tako malo delat, kot jim lahko malo placajo...

in ja, tudi jaz delam v JS, 14to leto bo okrog, pa sem s 5. st. izobrazbe uspel v tem casu prilezt do 20. PR (podatki so javni, si lahko sami pogledate, koliko imam neto bruto/neto place) in to ne, ker ne bi bil sposoben ali ne bi dovolj delal...pri nas tako pac je...aja, zaradi blokade zaposlovanj/napredovanj s koncano solo niti napredovat ne morem (in ja, solo sem si placal sem, ker ze takrat kao ni bilo financ za to, pa ceprav so redki le uspeli scuzat popolno poplacilo izrednih studijev)...

in kaj je po mojem skromnem mnenju podlaga za stanje, kot ga zdaj imamo? politicna kadrovanja (in posledicno veze&poznantsva) in totalna zbirokratiziranost popolnoma vseh postopkov....
o prvem niti nima smisla razglabljat, ker je tako, kot korupcija, ze popolnoma sistematizirano...
drugo pa je prislo bolj ali manj v istem paketu, kot EU...
pa hudica, vsi, zacensi z EU nam postavljajo pogoje, mi jih pridno ubogamo, koncali bomo pa pocasi kot Grcija, na razprodaji (se bonitetne hise nam dajejo pogoje in nizajo ocene...mi za izpolnjevanje le-teh krepiramo, ocene pa se nam vec nikdar ne dvignejo)...

vsi mislimo, koliko pravic imamo, dejstvo pa je, da jih vedno bolj zgubljamo...pri vseh za/prepletenih zakonih me je zacela ena osnova iz kazenskega zakonika skrbet..."nepoznavanje zakonov te ne sciti pred njimi", kar pa, ne da bi vsi bili pravno geniji, postaja nemogoce...
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer Po jul 08, 2013 8:14 am

cruiser1 je napisal/-a:Zakaj se mi zdiš zaplankan? Zato, ker očitno še zdaj ne veš, da smo del EU in, če jaz nekaj kupim v katerikoli državi, ki je del EU gre nekaj od plačanega davka v skupno blagajno EU od katere slovenija dobi denarna sredstva, če jih je seveda sposobna pridobiti s kakšnim pametnim projektom ampak tu pa naša država spet prevečkrat zataji. Če smo pri tem kdo nosi denar ven iz slovenije ste to vsi tisti, ki ste vsa leta dopustovali na Hrvaškem. Jaz vedno dopustujem v državah EU, torej vsaj od leta 2004 s tem bolj pomagam sloveniji, kot tisti, ki ste ta čas hodili na Hrvaško ;) . Je pa res, da je od 1. jul. tudi hrvaška v EU.
Pa še o kupovanju izdelkov v sloveniji. Koliko teh izdelkov, ki jih kupite pri nas je proizvedeno v Sloveniji ali pa vsaj v EU? Gledate kaj na to kje je kaj narejeno ali gledate samo ceno? Jaz poleg cene gledam tudi državo proizvajalca in vedno raje kupim izdelek narejen v EU, kot pa tisti še cenejši, ki je narejen na kitajskem.
Kar se pa tiče slikanja računov pa nisem nikjer omenjal, da bom to počel in tudi nimam namena to početi, ker kljub temu, da ne podpiram goljufanja pri davkih se mi ta način ne zdi pravilen in to nikakor ni rešitev za to državo! Tak, de ne mi o dvojnih merilih ;)

Zato, ker ima Hrvaška najlepše morje in je daleč najcenejša v primerjavi z ostalimi (Italijani itd...). Prav zato je EU tako zelo želel Hrvate, samo zaradi morja. Pa pustimo zdaj raznorazne "poceni" destinacije Turčije, Grčije....

TrijoAdijo je napisal/-a:Sorry...ampak ti bom jaz rekel. Namreč tisti,ki dobijo 1500bruto/mesec niso delavci. Tisto so šefi ;) Delavci imajo nižje colnge....celo tuk nizke, da se marsikdo iz zasebnega sektorja zjutraj sploh ne vstane za to miloščino,ki jo delavci v JU dobijo....

Sem sedaj preveril. 20. plačni razred je nekje 1.000€ kar mislim da je Bruto če se ne motim??? Torej je od tega nekje 600€ neto + 130€ malica + prevoz na delo = 800€. To res ni tako dosti, če živiš v večjem mestu v najetem stanovanju.

Čudi me edino to, da pa v privatnem sektorju, če rečeš knjigovodji, naj obračuna osnovno plačo za delavca je to 660€ neto + malica ter potni recimo 200€, kar znese 1.220,00€ bruto kar more privatnik plačat...zdaj se pa zamislite, koliko je potrebno za to delat.
Tisti 1. plačni razred v JS z 480€ (če je to bruto) je pa res primerljiv z plačami v nekdanji Muri....

W3s7_S1D3: Če učitelj enkrat popusti je konec. Z današnjo mladino je dobesedno potrebno ravnati kot z "živalmi". Če pesu enkrat nekaj dovoliš bo vedno to delal. Se spomnim iz mojih dijaških let, smo imeli učitelja, ko so ga dijaki zaprli v omaro in smo imeli mlajšo učiteljico slovenščine, kjer si noben ni upal pisniti. Torej je potrebno biti nepopustljiv in takoj sankcionirati, ker drugače se jih ne da obvladati. Današnja mladina je katastrofa in vsaj po tej plati razumem učitelje. Ampak ker nimajo nobenega fizičnega napora nimajo tako slabe službe, kljub psihičnim naporom.

adis je napisal/-a:ponavljam še enkrat...obrestna mera se vrti med 3 in 4 % na letni ravni pri skorajda vseh bankah v sloveniji, v kolikor gre za kredit za nakup nepremičnine ;)

To velja za kredit 10-30let, ČE ga dobiš, ker banke so bolj nelikvidne dan danes in tudi stanovanja se ne kupujejo prav veliko. Kratkoročni krediti se pa gibljejo pri +10% če zračunaš VSE stroške. Ravno teden dni nazaj sem računal. Banke dajo kredit da zaslužijo in bodo izkoristile stisko ljudi.

TrijoAdijo je napisal/-a:A nas ne bi ukinitev občin pripeljalo tam,kjer smo že bili? Centralizacija pa te zadeve?

http://www.arhiv.svlr.gov.si/fileadmin/ ... _obcin.jpg

Če greš preštet jih je baje 210. NY je kolikorat večji od SLO? In ima manj občinskih ljudi, kar si upam zatrdit.
Naredit 14 občin, po pokrajinah, vse ostale občine zapreti. In izmed teh zaprtih občin sedanje Župane naredit za sodelavce, kateri poročajo novemu "Županu", kateri nebi smel bit iz tiste pokrajine. Isto kot policaje pošiljajo drugam delat v "neznano" okolje.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po jul 08, 2013 8:37 am

MasTTer je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Zakaj se mi zdiš zaplankan? Zato, ker očitno še zdaj ne veš, da smo del EU in, če jaz nekaj kupim v katerikoli državi, ki je del EU gre nekaj od plačanega davka v skupno blagajno EU od katere slovenija dobi denarna sredstva, če jih je seveda sposobna pridobiti s kakšnim pametnim projektom ampak tu pa naša država spet prevečkrat zataji. Če smo pri tem kdo nosi denar ven iz slovenije ste to vsi tisti, ki ste vsa leta dopustovali na Hrvaškem. Jaz vedno dopustujem v državah EU, torej vsaj od leta 2004 s tem bolj pomagam sloveniji, kot tisti, ki ste ta čas hodili na Hrvaško ;) . Je pa res, da je od 1. jul. tudi hrvaška v EU.

Zato, ker ima Hrvaška najlepše morje in je daleč najcenejša v primerjavi z ostalimi (Italijani itd...). Prav zato je EU tako zelo želel Hrvate, samo zaradi morja. Pa pustimo zdaj raznorazne "poceni" destinacije Turčije, Grčije....

Am... ne razumem kaj ima to veze z mojim postom?
Pa to glede Hrvaške in njihovega morja je tudi totalno pretiravanje, če bi bilo res tako oh in sploh ne bi imeli neki Avstrijci, ki sploh nimajo morja več od turizma, kot Hrvati. Je pa res, da marsikoga zanima vlaganje v hrvaški turizem ampak ne razumem kaj je s tem narobe. Če ne bodo tako zategnjeni, kot slovenci in vse ščitili v imenu blesavega "nacionalnega interesa" :roll: in tako leni, nesposobni, kot Grki, ki so bili prepričani, da lahko živijo izključno od prodaje hotelskih sob in alkohola turistom, jim morda celo uspe izbolšati standard in nasplošno življenje na Hrvaškem.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Po jul 08, 2013 8:40 am

Js mam v JS malico 62€. za potne stroske dobim 18€ na mesec (10km v obe smeri na dan).
V gospodarstvu sem imel 120e malico + dnevnice, kar je naneslo okol 150€. Potne stroske sem imel dobro placane + kilometrina.
kar je objavljenu na spletu za plačilne razrede, so bruto plače.
Nekdo je napisal, da imajo na RTV 4500€ neto place. Je mozno edino s kaksno podjemno pogodbo. Ce je uradno zaposlen v JS, potem to ni mozno. Najvisji placilni razred je predsednik republike (65 placilni razred).
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po jul 08, 2013 8:48 am

MasTTer je napisal/-a:
To velja za kredit 10-30let, ČE ga dobiš, ker banke so bolj nelikvidne dan danes in tudi stanovanja se ne kupujejo prav veliko. Kratkoročni krediti se pa gibljejo pri +10% če zračunaš VSE stroške. Ravno teden dni nazaj sem računal. Banke dajo kredit da zaslužijo in bodo izkoristile stisko ljudi.

ni vprašanje ČE ga dobiš ampak koliko ga potrebuješ ( kredita za nepremičnino).
dam primer: če si kreditno sposoben ga lahko dobiš tudi 200.000 eur brez problema, ponavljam še enkrat "kreditno sposoben" torej moraš imeti dober priliv. ponavadi se pritožujejo ravno tisti, ki dobijo del plače na račun, del plače na roke in jim zaradi tega zmanjka "kreditna sposobnost"...

treba se je pokrit toliko kolikor zmoreš in ne preko meja...
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost