MasTTer je napisal/-a:In enako je tudi pri kasko kritju. Jaz sem tudi tako razmišljal, da bi za starejša vozila morali manj plačati, vedar temu sploh ni tako. Recimo ena zamenjava vrat ali havbe pri popolnoma novem ali 10let starem vozilu je cenovno isto. Prav tako je pri popravilu škod.
MasTTer je napisal/-a:Nova vozila povzročijo manj škod, kot starejša. Zdaj zakaj, si lahko vsak po svoje razlaga (ali bolj pazijo, mogoče ESP, ABS, nova vozila vozijo starejši, starejša vozila mlajši in neizkušeni....). Torej bi lastniki starejših vozil morali več plačati, kot lastniki novih vozil.
In enako je tudi pri kasko kritju. Jaz sem tudi tako razmišljal, da bi za starejša vozila morali manj plačati, vedar temu sploh ni tako. Recimo ena zamenjava vrat ali havbe pri popolnoma novem ali 10let starem vozilu je cenovno isto. Prav tako je pri popravilu škod.
MasTTer je napisal/-a:Nova vozila povzročijo manj škod, kot starejša.
MasTTer je napisal/-a:In enako je tudi pri kasko kritju. Jaz sem tudi tako razmišljal, da bi za starejša vozila morali manj plačati, vedar temu sploh ni tako. Recimo ena zamenjava vrat ali havbe pri popolnoma novem ali 10let starem vozilu je cenovno isto. Prav tako je pri popravilu škod.
MasTTer je napisal/-a:Glede neoriginalnih delov pa samo toliko. Roko na srce in naj vsak pri sebi prizna, če bi za 10, 15 ali 20let stari avto kupil novi originalen odbijač ali recimo vetrobransko steklo, ki stane 50% več kot neoriginalen in plačal is lastnega žepa? Velika večina si tega nebi privoščila, ker se enostavno ne splača, in tako razmišljajo tudi zavarovalnice. Je pa res, da tudi taki obstaja-jo/mo, ki bi si kupili originalen del. Tu je pa potrebno prebrati ali najti agenta, kateri se spozna na splošne pogoje in poiskat zavarovalnico, pri kateri se lahko dobi originalen del...če ne drugače z dražjim zavarovanjem.
ThugBoy je napisal/-a:MasTTer je napisal/-a:In enako je tudi pri kasko kritju. Jaz sem tudi tako razmišljal, da bi za starejša vozila morali manj plačati, vedar temu sploh ni tako. Recimo ena zamenjava vrat ali havbe pri popolnoma novem ali 10let starem vozilu je cenovno isto. Prav tako je pri popravilu škod.
To je res, ampak pri starejših vozilih se ponavadi ne prizna popravilo, ampak se izplača totalka na trenutno vrednost vozila, kar pa zeloooo zmanjša stroške zavarovalnice...
Atrox je napisal/-a:MasTTer je napisal/-a:Nova vozila povzročijo manj škod, kot starejša. Zdaj zakaj, si lahko vsak po svoje razlaga (ali bolj pazijo, mogoče ESP, ABS, nova vozila vozijo starejši, starejša vozila mlajši in neizkušeni....). Torej bi lastniki starejših vozil morali več plačati, kot lastniki novih vozil.
In enako je tudi pri kasko kritju. Jaz sem tudi tako razmišljal, da bi za starejša vozila morali manj plačati, vedar temu sploh ni tako. Recimo ena zamenjava vrat ali havbe pri popolnoma novem ali 10let starem vozilu je cenovno isto. Prav tako je pri popravilu škod.
1.) Citation needed.. od kje si to pobral?
2.) Kaj je novejše, kaj je starejše vozilo? Kje je meja?
DePalmo je napisal/-a:MasTTer je napisal/-a:Nova vozila povzročijo manj škod, kot starejša.
Seveda, saj je precej več starejših na cesti kot novih. Sicer pa, kje pa je meja med starim in novim? Leto, dve, tri, več, manj?MasTTer je napisal/-a:In enako je tudi pri kasko kritju. Jaz sem tudi tako razmišljal, da bi za starejša vozila morali manj plačati, vedar temu sploh ni tako. Recimo ena zamenjava vrat ali havbe pri popolnoma novem ali 10let starem vozilu je cenovno isto. Prav tako je pri popravilu škod.
Menjava oz. storitev je cenovno res ista, kaj pa sama vrata oz. hauba? Priznam, imajo tudi nekateri starejši avti zelo drage dele ampak so to bolj izjeme.MasTTer je napisal/-a:Glede neoriginalnih delov pa samo toliko. Roko na srce in naj vsak pri sebi prizna, če bi za 10, 15 ali 20let stari avto kupil novi originalen odbijač ali recimo vetrobransko steklo, ki stane 50% več kot neoriginalen in plačal is lastnega žepa? Velika večina si tega nebi privoščila, ker se enostavno ne splača, in tako razmišljajo tudi zavarovalnice. Je pa res, da tudi taki obstaja-jo/mo, ki bi si kupili originalen del. Tu je pa potrebno prebrati ali najti agenta, kateri se spozna na splošne pogoje in poiskat zavarovalnico, pri kateri se lahko dobi originalen del...če ne drugače z dražjim zavarovanjem.
Res je, kupil bi ponaredek, če bi kril škodo sam. Ampak, plačal sem polno ceno zavarovanja in ne 50% ugodnejšega zato da se mi lahko na avto namesti ponaredke. In hvala za opozorilo, preden letos podpišem ponovno zavarovanje, bom povprašal agenta če se škoda krije z originalnimi deli ali ne.
LukL je napisal/-a:fantje ko fantazirate o neoriginalnih nadomestnih delih, sploh kar se pločevine tiče:
1. Se zavedate, da vam bo ta kopija zdržala samo 2 leti, po dveh letih pa zadeva začne rjaveti ?
2. Se zavedate, da ta kopija paše na avto samo približno in ne povsem točno?
3. Se zavedate, da vam potem odstopajoči/ izstopajoči del zbija ceno na vašem avtomobilu ko ga boste prodajali?
4. Se zavedate, da klepar porabi več časa za zamenjavo poškodovanega dela, če je le ta kopija, zaradi neprileganja določenega dela se porabi bistveno več časa da se del vsaj približno dobro vgradi (točno ne bo nikoli)
5. Ali bodo zavarovalnice povišale ceno urne postavke zaradi porabljenega časa, mogoče zvišale normativ za zamenjavo dela? I don't think so !!!
6. Ali bodo zavarovalnice prevzele odgovornost, ko neoriginalni del ne bo ravno najbolje zgledal vgrajen na avtomobilu I don't think !!!
Ko smo že pri vrednosti ure popravila, se zavedate, da bi morale zavarovalnice priznati višje urne postavke za popravila starejših vozil - pa jih ne!!! Zakaj? -zaradi zarjavelih vijakov, večje obrabljenosti delov, porabiš bistveno več časa kot pri kakšnem novem vozilu!
Samo za primerjavo vam dam 2 normalna vw servisa:
eden v Sloveniji ima urno postavko 32€ za kleparsko uro
drugi v Nemčiji ima urno postavko 89€ za kleparsko uro!
Pri tem mislim da niso nemški zavarovanci plačali več kot 150% dražje zavarovanje!
In potem naše zavarovalnice jokajo?
Dajte malo razmišljat no
MasTTer je napisal/-a:LukL je napisal/-a:fantje ko fantazirate o neoriginalnih nadomestnih delih, sploh kar se pločevine tiče:
1. Se zavedate, da vam bo ta kopija zdržala samo 2 leti, po dveh letih pa zadeva začne rjaveti ?
2. Se zavedate, da ta kopija paše na avto samo približno in ne povsem točno?
3. Se zavedate, da vam potem odstopajoči/ izstopajoči del zbija ceno na vašem avtomobilu ko ga boste prodajali?
4. Se zavedate, da klepar porabi več časa za zamenjavo poškodovanega dela, če je le ta kopija, zaradi neprileganja določenega dela se porabi bistveno več časa da se del vsaj približno dobro vgradi (točno ne bo nikoli)
5. Ali bodo zavarovalnice povišale ceno urne postavke zaradi porabljenega časa, mogoče zvišale normativ za zamenjavo dela? I don't think so !!!
6. Ali bodo zavarovalnice prevzele odgovornost, ko neoriginalni del ne bo ravno najbolje zgledal vgrajen na avtomobilu I don't think !!!
Ko smo že pri vrednosti ure popravila, se zavedate, da bi morale zavarovalnice priznati višje urne postavke za popravila starejših vozil - pa jih ne!!! Zakaj? -zaradi zarjavelih vijakov, večje obrabljenosti delov, porabiš bistveno več časa kot pri kakšnem novem vozilu!
Samo za primerjavo vam dam 2 normalna vw servisa:
eden v Sloveniji ima urno postavko 32€ za kleparsko uro
drugi v Nemčiji ima urno postavko 89€ za kleparsko uro!
Pri tem mislim da niso nemški zavarovanci plačali več kot 150% dražje zavarovanje!
In potem naše zavarovalnice jokajo?
Dajte malo razmišljat no
Z točkami od 1 do 6 se popolnoma stinjam, ker sem tudi sam že imel izkušnje z neoriginalnimi deli, kateri večinoma res NE prilegajo in je potrebno dosti več dela in pazljivosti, da se kaj ne polomi. Da o predpripravi določenih delov sploh ne govorim, kar niti na servisih včasih ne vedo!
Glede ostalih stvari se pa ravno ne strinjam. Res je, da imajo zavarovalnice cenike popravil čisto na minimumu, vsaj tako pravijo vsi serviserji in to dodatno delo, kar sam opisuješ ni poplačano. VENDAR je tudi dejstvo, da večina serviserjev živi od zavarovalnic in v teh kriznih časih, morejo tudi serviserji ponudit strankam nekaj več, da jih obdržijo, prav tako kot zavarovalnice in vsa ostala podjetja.
V nemčiji je standard višji in posledično tudi urna postavka za vsa dela, prav tako je tudi plača višja, vsaj za 1x. Torej je slovenija mogoče res malce cenejša, vendar stanje v naši državi je bistveno za nemčijo.
Bilo je nekaj poiskusov z strani določenih serviserjev, da bi zvišali oz. izdali uraden cenik za vozila "boljših znamk" (BMW, VW...), izpod katerega nebi šli, vendar to nikakor ne more vzdržati, zaradi konkurence, kar je tudi prav. Vsi se trudimo, da bi preživeli. Konec koncev popravilo na kakem BMW ne more bit 1x dražje kot na kakem Renaultu samo zaradi znamke...
Nemčija pa ima čisto drugačen zavarovalni sistem. Mogče pa res ima 100% dražje zavarovanje za rizične skupine, torej neizkušene, mlade itd, kateri naredijo zdaleč največ nesreč, za starejše izkušene, varne voznike pa imajo bistveno cenejše zavarovanje kot za mlade, kar je tudi prav.
Dejstvo je, da so rezervni deli vedno dražji in prav tako delo. Pred leti se je recimo prag in razni rjavi deli splačali popravit/zamenjat pri 10-20let starem vozilu, sedaj pa to pride občutno več, kot je vozilo vredno. Časi se spreminjajo.
In roko na srce, 32€ za 1 uro kleparskega dela je malo?!? Ne se hecat! Večina slovencev in vsi kleparji, kateri delajo za druge imajo urno postavko 4-6€? Torej razlika 26€ gre delodajalcem, kateri morejo plačevati vse večje prispevke, ostalo pa pospravijo v žep kaj ostane.
4ure čistega dela na dan x 20dni x 32€ = 2560€ - 400€ prispevki - recimo 500€ stroški = 1660€ na mesec. Za to bi še jaz klepar bil, vendar mislim, da vsi delajo pod 32€ če NE plača zavarovalnica, isto kot steklarji, torej večina, zavarovalnico potemtake izkoriščajo....
MasTTer je napisal/-a:4ure čistega dela na dan x 20dni x 32€ = 2560€ - 400€ prispevki - recimo 500€ stroški = 1660€ na mesec. Za to bi še jaz klepar bil, vendar mislim, da vsi delajo pod 32€ če NE plača zavarovalnica, isto kot steklarji, torej večina, zavarovalnico potemtake izkoriščajo....
LukL je napisal/-a:
Tukaj bi se dalo debatirat kdo koga izkorišča in kako! Vendar teme ne mislim niti odpirat, saj vsi približno vemo kako!
Glede kleparske ure, daj bodi klepar-delodajalec pa imej še ene 3-4 zaposlene, pa boš videl kako je simpl, pa koliko zakonov moraš upoštevati, pa pravil glede skladiščenja stvari ipd. Pol tega oprema je čisto zastonj... ogrevati tako ni treba ''po tvoje'', nekateri ki so imeli pred krizo po 10 zaposlenih, vprašaj koliko jih imajo zdaj??? In pri tem naj bi zavarovalnica pomagala??? ja seveda je, samo na način, da so nekateri ostali sami. Nekateri res vidijo samo tisti znesek, ki ga dobi klepar od zavarovalnice, ampak nihče se ne vpraša, kakšen je vložen v dejavnost, material, izkušnje, šolanje, a-teste itd...
Samo namig, zavarovalnice naj najprej naredijo rešeto v svojih vrstah kjer je še veliko ''lufta'' namesto, da se zgovarjajo na krizo in spet trpijo zavarovanci.
Samo primer: Klepar prinese, poravnavo (ker je že popravil avto stranki in se mu gre, da vloženi denar in trud čimprej dobi plačan) na zavarovalnico, na oddelku cenilcev dela vsaj 5 oseb v tistem času, od tega samo 2 osebi, ki znata zaključiti poravnavo ostalo so tajnice referentke mislim da so tud neke vrste računovodkinje na tem oddelku; in ti 2 osebi ki znata to narediti surfata po internetu v brezdelju; ko klepar prosi, da bi zaključili poravnavo, se odvrne da danes ne bo šlo, ker kao nimata časa, a eden gleda športne rekvizite na internetu, drugi rezultate tekme. Kje dobi klepar plačano tisto uro ko se je zapeljal do zavarovalnice in stroške prevoza? Že za tisti dan ne, kaj šele za naslednji dan ko je spet šel? Pa verjemi to ni osamljen primer!
Po drugi strani pa mi zavarovanci to podpiramo, ker take lenuhe plačujemo??? In spet, po vsem tem so zavarovalnice boge???
J.McLane je napisal/-a:
Evo izvoli izračunat koliko bo ostalo zaposlenemu, ampak od tvojega zneska 2560€ moraš odšteti stroške delavnice, elektrike, materiala ... tvojih 500 € za to je bore malo.
Pa pozor zneska ne moreš vpisati kar v bruto, ker to ni celoten strošek delodajalca, če v bruto vpišeš 1600 + 150 za prevoz in malico, je to strošek za delodajla 2.007 € delavec pa dobi 1.207 €. Sicer ni slabo ampak tvojih 1.660 € pa to spet ni.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov