Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ghandaed
Stalni uporabnik

Re: POMOČ - kupili smo avto s SKRITIMI napakami, kako postop

Napisal/-a ghandaed Po okt 19, 2015 9:40 pm

Meni pa se ne zdi slab nakup tale Altea, sploh glede na potrebe. Verjamem, da ste tokrat tudi zgodovino in stanje avta preverili tako kot je treba.

Realna poraba pri 120kmh bo verjetno okoli 6,5. S tem ni nič narobe. Gre pač za velik avto. Tiste pravljice o porabi na relacije, ki jih prebereš v katalogih so ultra varčna vožnja pri 90kmh max.

Za varčno vožnjo ne presegat hitrosti pri kateri gredo vrtljaji motorja prek 2500. Najbolj varčna potovalna hitrost pa je tista, kjer je v najvišji prestavi št. obratov motorja nekje 1500-2000.

Dalia08
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalia08 To okt 20, 2015 7:58 am

eUros je napisal/-a:Js mislim da ste kupili še slabši avto kot prej. Kot si zgoraj napisala:" ena malenkost pri menjalniku ki stane 30€". Če je to malenkost, zakaj je ni prodajalec odpravil in bi potem avto prodal mogoče še za malo višjo ceno, ker vsak kupec ko izve za napako zbija ceno.
Potem servisna knjiga: poštemplana pri Vrtaču, vi na diagnostiko k Vrtaču. Normalno da bo avto prehvalil podolgem in počez. A je tako težko zapelat se v kak drug kraj, kjer se prodajalci in serviserji ne poznajo med seboj?
Brez zamere, le mnenje sem podal.
LP

Prodajalec ni vedel, je pa že takoj, ko je prišel k Vrtaču, povedal, da je menjalnik malo trd, da se zna zmehčati, ker je avto pač 3 mesece stal pri njemu na parkingu. Je pa že prej ceno spustil 500 € in po pregledu še 90 €, tako da sva se z možem strinjala.
Kar se tiče Vrtača... tam je mehanik nama vse povedal, čeravno je prodajalec glede diskov rekel, da mogoče pa niso tako slabi - tukaj ga je mehanik pogledal in mu jasno rekel "jaz moram njim povedati po pravici!". Nič niso hvalili avta, samo pregledali so ga in povedali, kako je na stvari. Tam imajo več tisoč avtomobilov, ki grejo skozi njihove roke, gužvo tako, da komaj sfolgajo. Ne rabijo se sprenevedati in zato sem jim zaupala.

Dalia08
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalia08 To okt 20, 2015 8:08 am

noj je napisal/-a:
Tule si lahko pogledaš porabo na testu recimo: http://www.avtomobilizem.com/testi/seat ... 3-01-2013/

O hvala, tole sem pa prebrala in moram reči, da se 100% strinjam, vse je tako, kot je ženska napisala. Soliden, velik in udoben avto, fajn za vozit in za dobro ceno ga dobiš.

Dalia08
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalia08 To okt 20, 2015 8:15 am

maniaxxx je napisal/-a:Pa še to, koliko km prevozite na leto da se vam TOLIKO gre za porabo?

Naredimo okoli 30.000 km na leto !!!!! A vidiš zdaj, zakaj nam je tako pomembna poraba? :| Nam je dobesedno vsak liter full pomemben, ker razlike dva litra je pri nas letno en cel regres. Ali pa mesečno 50 € več za gorivo. To je pa za nas trenutno precej. Pač tako je, eni gledamo na vsak euro. Zato pa sva kupila tisto "kanto" na plin, ker je kurila isto kot prejšnji Golf 1.9 TDI, edino večja je bila, kar smo rabili. Ampak kaj, ko je bil plinska naprava noter zanič in bi nas verjetno stalo 1500 €, da bi dali novo noter, saj so nam na Plineksu povedali, da je bilo edino pametno, da smo Crosserja dali nazaj, sama sreča, da smo iztržili celotno kupnino.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To okt 20, 2015 10:36 am

Malo se boste pač mogli navadit na nov avto. Ker je lahko v porabi na AC razlika med varčno in razsipno vožnjo (v okviru omejitev) tudi liter in pol. Od 5,5 do 7...

Dalia08
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalia08 To okt 20, 2015 11:47 am

Pa še no vprašanje, mož mi namiguje, da bi ga dala "čipirati", da bi imel potem 136 m. A je to smiselno in zakaj (razen za dober filing, da pač še bolj potegne)? Bo morda tudi poraba kaj manjša in koliko, če sploh???
Ker samo zato, da bo avto kao bolj poskočen in s tem moj mož bolj zadovoljen, ne bom pristala na to, da vrževa ven 500 €. :evil:

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To okt 20, 2015 11:55 am

Zračunej kolk km moraš nardit z nižjo porabo (recimo liter na 100 km), da dobiš potem nazaj teh 500€.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To okt 20, 2015 12:27 pm

Dalia08 je napisal/-a:razen za dober filing, da pač še bolj potegne)? Bo morda tudi poraba kaj manjša in koliko, če sploh???

si že sama odgovorila. Malo več moči in navora bo imel in poraba bo mogoče minimalno manjša - kakšen dcl če sploh.
Če bi ga že čipal, bi gor dal tovarniško mapo od 88kw izvedenke - takšno kot jo ima npr. novi Passat. Pa seveda je za preverit v tem primeru kakšne so mehanske razlike med motorji. Če je turbina, sklopka, menjalnik, diff enaka pri 77kw in pri 88kw varianti motorja potem ok, če pa ne, ga pa sam ne bi čipal.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To okt 20, 2015 12:38 pm

V vsakem primeru pa ga ne daj čipat, dokler se ne uredi glede vpoklica/popravila zaradi afere, sicer bi lahko takrat imeli hude težave.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To okt 20, 2015 1:01 pm

Kot prvo se da čipat za manj denarja kot 500 € (razen če to delaš pri AE Črnuče, ki so pač zlatari).
Kot drugo pa jaz osebno 1.6 TDI motorja ne bi čipal, ker je že vse narejeno na zgornji meji toleranc. Že tako je na udaru vztrajnik, odmična je na robu zmogljivosti, turbina pa itak vemo da je že potrošni material...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To okt 20, 2015 8:20 pm

esem je napisal/-a:V vsakem primeru pa ga ne daj čipat, dokler se ne uredi glede vpoklica/popravila zaradi afere, sicer bi lahko takrat imeli hude težave.

Zakaj pa to? Moj je čipan in je v skupini goljufivih...kaj naj mu zdaj naredim?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To okt 20, 2015 8:21 pm

Dalia08 je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Pa še to, koliko km prevozite na leto da se vam TOLIKO gre za porabo?

Naredimo okoli 30.000 km na leto !!!!! A vidiš zdaj, zakaj nam je tako pomembna poraba? :| Nam je dobesedno vsak liter full pomemben, ker razlike dva litra je pri nas letno en cel regres. Ali pa mesečno 50 € več za gorivo. To je pa za nas trenutno precej. Pač tako je, eni gledamo na vsak euro. Zato pa sva kupila tisto "kanto" na plin, ker je kurila isto kot prejšnji Golf 1.9 TDI, edino večja je bila, kar smo rabili. Ampak kaj, ko je bil plinska naprava noter zanič in bi nas verjetno stalo 1500 €, da bi dali novo noter, saj so nam na Plineksu povedali, da je bilo edino pametno, da smo Crosserja dali nazaj, sama sreča, da smo iztržili celotno kupnino.

Pa upam da veš da prenizki vrtljaji in preveliko "šparanje" z gorivom lahko naredi škode za več kot boste privarčevali na gorivu
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če okt 22, 2015 6:45 am

Pri vseh dizel avtomobilih ne glede na znamko je "varčna" vožnja rizična če ne drugega zaradi DPF filtra in turbine, pri VAG-u bo zanimivo videt, kaj bo vpoklic prinesel (po logiki bo manj moči pri isti ali višji porabi), dodatne komplikacije pa bodo (po logiki) pri čipiranih - bo vpoklic povozil čipirano mapo in bo postopek bp uspel? Bo lastnik "vesel" originalnih zmogljivosti svojega vozila, če postopek uspe? Bo lastnik imel nevozno vozilo, če postopek ne uspe?

So pa postali težki časi za VW fane...uf, težke dileme! Zanimivo je videti, s čim se tolažijo...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če okt 22, 2015 7:18 am

maniaxxx je napisal/-a:
Dalia08 je napisal/-a:

Pa upam da veš da prenizki vrtljaji in preveliko "šparanje" z gorivom lahko naredi škode za več kot boste privarčevali na gorivu

Ta problem je tudi pri bencinarju, ker bolj trpijo vsi notranji sklopi v mašini in menjalniku sploh če je NA in po vrhu še podhranjen.

ps.: stroški niso samo v gorivih in slab avto zna to zelo dobro povedati
Lp

Influenz
Novinec

Napisal/-a Influenz Če okt 22, 2015 7:26 am

Pri bencinarju ni tak problem. Pri dizlih pa nastane problem z dpf, egr ki se zapacata, pri nizkih vrtljajih so večje vibracije in tolče po ležajih... Najslabše je kupiti 150km dizel potem ga pa voziti "šparovno", garantirano vse zapacaš

perok
Nov uporabnik

Napisal/-a perok Pe okt 23, 2015 7:45 am

Če delate 30.000 km na leto ste že v štartu zgrešili ko ste kupili c-crosserja bencinarja, sploh pa predelanega na plin, ker tudi plinska naprava zahteva dodatne stroške servisiranja in pogoste nastavitve, ki pa seveda stanejo. Že v štartu bi se mogli ozreti za dizelsko gnan avto. Jaz že 5 let vozim Peugeot 4007 2.2 hdi, ki je dejansko popolnoma isti avto vendar ima PSA- jev dizelski motor ki je odličen in zaenkrat z njim nimam težav.
Ne morete pa od avta ki tehta 1700 kg in ima velik zračni upor pričakovati porabe manjše od 7,5 litrov. Jaz imam z ročnim menjalnikom porabo na relacijo 7,5 do 8 litrov po mestu pa 10 litrov ali tudi več.
Glede Seat Alte-e pa se mi zdi da bi takšen avto moral imeti 1.9 oziroma 2.0 motor, kot so že napisali drugi. Poraba okrog 6 litrov pa se meni zdi za takšen avto zelo nizka in čisto sprejemljiva.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe okt 23, 2015 8:23 am

Saj je razumljivo:

1. Zaradi potreb je treba nabaviti velik avto, hkrati pa zaradi sorazmerno velike letne kilometrine čimbolj varčen avto.
2. Novi avti so dragi, zato je treba vzeti rabljenega. Mi bomo imeli srečo, dobili bomo rabljenega, ki bo delal kot urca.
3. Bencinarji pijejo, dizlarji so dražji. Idealna kombinacija: bencinar na plin
4. Vsi navdušeno govorijo, da je vožnja na plin dosti cenejša, itak imajo probleme z plinskim sistemom samo nekateri, ki so imeli smolo z instalaterjem. Mi bomo imeli srečo, delalo bo kot urca.
5. Super, dobi se tudi rabljen bencinar na plin. Itak ga prejšnji lastnik prodaja, ker se ga je naveličal/mu je postal premajhen itd.

In zadeva postane lepo razumljiva...

Glede male porabe velikega avta (in to rabljenega povrh, če bi bil nov z najnovejšim motorjem bi lažje razumel):
Vsem, ki se hvalijo z nizko porabo, čestitam in priželim največje prihranke. Kar se pa mene tiče, gledam na to, koliko mi meni moj avto z mojim načinom vožnje popije - mi čisto nič ne pomaga, če sosedu pije magari samo 2l/100km (ali je to res ali ne niti nima pomena, saj njemu ne plačujem goriva).
Žalostna je vožnja, če je prioriteta poraba, če pa je nemara v igri začaran krog, da dohodki ne zdržijo stroškov vožnje z avtom (vse te vožnje pa so neizogibne), je pa že tragično. Z rabljenim vozilom si obsojen na več rednega vzdrževanja (zaradi iztrošitve se menja več delov, ne samo filtre in olje), bognedaj še kaj izrednega (sklopka, vztrajnik, turbina, egr itd), sploh pa z 30kkm na leto si čez par let že na okoli 200-250.000 prevoženih km na števcu. Če si optimist, moraš biti zraven še hazarder, da bo avtomobil še uporaben in s sprejemljivimi stroški vzdrževanja. Lahko je kak primerek enakega avtomobila z enakim motorjem zdržal tudi 500kkm, ampak upati, da bo tudi tvoj tak, je hazarderstvo.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe okt 23, 2015 7:01 pm

Dalia08 je napisal/-a:. Asociacija s kanto mi ne gre iz glave! :mrgreen:

No, pa še eno vprašanje, če kdo zna povedati - kje za koliko € je smiselno dati vgraditi tempomat?

HVALA !!! ;)

to sem ti jaz napisal že na prvi strani, ko si rekla da zopet gledate za Crroserjem...

Tempomat se je še ne dolgo nazaj v golf V dal vgradit za tam cca 75-100€ (zamenja se leva obvolanska ročka in s testerjem spravi tempomat k življenju)
Dalia08 je napisal/-a:Ok, recimo, da se sprijaznimo s porabo, ampak naj mi potem eden razloži, zakaj je kataloška poraba izven naselja 4,2 l ???

to je pri 90km/h na AC in čista ravnina
Eno povprečje bo kr tako, kot vam kaže BC
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov