Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Gosic
Poznavalec foruma

Re: Kako biti pameten in izbrati ta pravi avto?

Napisal/-a Gosic To jul 15, 2014 10:28 pm

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jul 16, 2014 7:54 am

Tisti Auris je že prodan (hehe, morda ga je avtor teme tekel kupit), ampak bom vseeno komentiral:
sicer priznam da se mi je zdela cena slabih 15 jurjev kar ugodna za nov dizel karavan s toliko opreme, če ti je všeč Auris in če ti je dovolj tako majhen dizelski mlinček.

Vseeno pa jaz za 10-kilometrske vožnje raje ne bi kupoval sodobnega dizla, ker se bo hitro zapacal DPF pa še kaj drugega, pa bodo težave in stroški...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Sabur
Nov uporabnik

Napisal/-a Sabur Sr jul 16, 2014 10:35 am

Kot zanimivost.
Včeraj sem si ogledal Hondo Civic Touring, ki je lahko tudi možen izbor.
Te dni obiščem še Toyoto in Volkswagen.

Hvala vam velika za vse nasvete, bili zelo koristni.
Ko zberem TOP 3 ali TOP 5 modelov vas bom še enkrat prosil za mnenje.

Še malo in smo pol delovnega tedna preživeli. :)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr jul 16, 2014 10:49 am

A si že preračunal koliko kilometrov na leto dejansko prevoziš? Skratka ali bi gledal bolj bencinarje ali dizle?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Sabur
Nov uporabnik

Napisal/-a Sabur Sr jul 16, 2014 11:02 am

sonic

dilema bencin ali dizel še ostaja.
Trenutno prevozim okrog 15.000 km na leto (služba+obiski+dopusti).
bi pa ob nakupu novega verjetno kakšen km več napravil, tam do 20.000 na leto.
Polovica km je za bencinca, pola pa za dizla (glede na vrsto ceste). :)

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Sr jul 16, 2014 11:58 am

sonic je napisal/-a:Tisti Auris je že prodan (hehe, morda ga je avtor teme tekel kupit), ampak bom vseeno komentiral:
sicer priznam da se mi je zdela cena slabih 15 jurjev kar ugodna za nov dizel karavan s toliko opreme, če ti je všeč Auris in če ti je dovolj tako majhen dizelski mlinček.

Vseeno pa jaz za 10-kilometrske vožnje raje ne bi kupoval sodobnega dizla, ker se bo hitro zapacal DPF pa še kaj drugega, pa bodo težave in stroški...

@sonic: ja te razumem in se strinjam s teboj da do 15.000 ni neke potrebe po dizlu. Samo, če je kakšen dizel zelo ugodno kot je bila tale toyota karavan, zakaj ga pa ne bi vzel. Za relacijsko vožnjo 10km pa res nima kaj nagajat ta dpf filter, ko je pa avto star 6,7 let pa tako pri vsakem začnem kaj iti navzkriž.
Če delaš 15.000 letno in če bi še šel na kakšen izlet ali dva več kot omenjaš da bi rad, se bo 20.000km zelo hitro nabralo. In kot sem napisal, še otroci si umislijo kakšno dejavnost pa si že krepko čez 20.000km, tako da jaz ti še vedno svetujem da mogoče probaš kakšnega varčnega dizla, cena servisev je pa tako ista. Odločitev je pa koncu tvoja ;)
Jaz osebno se vedno bolj nagibam dizlom, ker vsakič ko je podražitev goriva podražijo bencin, dizla pa ne, pa še dizel liter do dva manj pije pri zmerni vožnji...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Sr jul 16, 2014 11:44 pm

Mater,ko sem od 2003-2011 imel JTD,je bila cena dizla vse drugo,samo poceni ne,proti bencinu.Nekaj časa je bil celo dražji,zdaj,ko imam TB,pa skoz občutno cenejši :evil: Delam pa glih 20 000 km na leto.
Auris res,tako pišejo na testih,gre presenetljivo dobro za 90KM,jaz bi raje nekaj več,upam da bo kmalu,tako kot v Versotu,nov BMW dizel 115 KM ;)
Verso http://www.avto-magazin.si/avtomobilski ... -d-4d-sol/
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Sabur
Nov uporabnik

Napisal/-a Sabur Sr sep 24, 2014 1:58 pm

Odločili smo se za Toyoto (VERSO).
Nakup bo kot kaže tam spomladi, da še kaj denarja naberemo.

Dilema pa je:
a) 1.6 benzin
b) 1.6 dizel
c) 2.0 dizel

Ali je res št. prevoženih kilometrov edino merilo vzeti benzinca?
V 1.6D je BMW motor v 2.0 baje ga ni. Stroški vzdrževanja?
Če lahko še kakšen nasvet/komentar sedaj ko je izbor dosti ožji.

Kar se tiče same kilometrine pa bo večinoma za službo tip (20 km v obe smeri kombinacija mesto, magistrala) + dopust (avtocesta ipd).
cca. 6500 km za službo na leto
cca. 2500 km kratkih izletov na leto
cca. 5000 km na leto za dopuste
cca. 2000 km na leto - razno
=====================
cca. 17.000 km na leto
Zadnjič spremenil Sabur, dne Sr sep 24, 2014 2:38 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Sr sep 24, 2014 2:33 pm

kateri model toyote ste se odločili?
Predvidevam da Verso. Tukaj je dober pogled na ta avto: http://www.avtomobilizem.com/testi/toyo ... 3-08-2014/

Če ni denar problem kupite 1.6D-moje mnenje. Za povprečnega voznika soliden motor in varčnejši kot bencinski. Glede na to da imate relacijo v eno smer 10km ni nobenih težav če vzamete dizla. Sam bi ga vzel, če finance niso omejitev, saj je malenkost dražji kot bencinski motor pri nakupu, vendar bolj ekonomičen pri porabi.

Sabur
Nov uporabnik

Napisal/-a Sabur Sr sep 24, 2014 2:50 pm

Mimogrede bucko_99 eden od komentarjev ene znanke za prejšnji model Vera 1.6D je bil da je bil prešvoh, ni imel 6 prestave in da je bil preglasen na avtocesti. Govorimo o vožnji na 130 km/h.

Ne bi rad metal denar (1000€ dražji + dražje zavarovanje + vzdrževalni stroški) a enkrat se kupuje avto.

Mimogrede koliko res moja relacija 20 km v OBE smeri škodi turbini od dizla?

V tem trenutku me najbolj zanima razlika v kvaliteti avta 1.6 bencin in 1.6 dizel.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr sep 24, 2014 2:54 pm

Sabur je napisal/-a:

Ta tvoja relacija ne bo škodila turbini popolnoma nič. Ne skrbi glede turbine. Bolj bi bil kritičen filter trdih delcev, če bi se vozil res samo po mestu, vendar pri tebi je ta skrb odpisana.
Moj dizel ima narejenih 180 tisoč km večinoma po mestu, s prvo turbino in prvo sklopko. Brez problemov.

Sabur
Nov uporabnik

Napisal/-a Sabur Sr sep 24, 2014 2:57 pm

hahehihoh je napisal/-a:
Sabur je napisal/-a:

Ta tvoja relacija ne bo škodila turbini popolnoma nič. Ne skrbi glede turbine. Bolj bi bil kritičen filter trdih delcev, če bi se vozil res samo po mestu, vendar pri tebi je ta skrb odpisana.
Moj dizel ima narejenih 180 tisoč km večinoma po mestu, s prvo turbino in prvo sklopko. Brez problemov.

Hvala hahehihoh še za Vaše mnenje. :D
Kaj pa je ta filter trdih delcev? Koliko stane servis v primeru okvare tega filtra in kako pogosto se menjuje?
Vi ste ga kaj menjali?

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Sr sep 24, 2014 3:00 pm

@sabur: Ne vem a govorim kitajsko al se delaš norca iz mene?

Dal sem link članka samo klikneš pa si prebereš o njem pa je to težko ali kaj... 1.6D je nov motor notri, ima 6 prestav in 270nm navora, kar je več kot dovolj za povprečno družino.
Napišem da relacijska vožnja 10km v eno smer ne škodi dizlu ti pa ravno isto sprašuješ če škodi. Tega ne razumem.

Konec koncev, verjetno boš šel na testno vožnjo tistega modela in motorja, ki ga imaš v ožjem izboru in si boš ustvaril svoje mnenje, saj kupuješ s svojim denarjem in ne denarjem od komentatorjev na forumu.

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Sr sep 24, 2014 3:18 pm

....poglej 1.8 bencinarja, saj proti 1.6 porabi približno isto (cca. 7.6), je kultiviran in dovolj zmogljiv za prehitevanja, oba motorja imata verigo zato stroškov velikega servisa ni, povprečno so servisi okoli 150 do 200€, glede dizlov poznam 2.0, tudi 6 stopenjski menjalnik , avto je poskočnješi od bencinarja, poraba mala, glede stroškov so podobni bencinarjem, mogoče malenkost dražje, tudi ta dizel nima jermena, tako da velikega servisa tudi ni, za bmwjev 1.6 d motor pa ne bi vedel, sem ga pa vozil in je tudi ok za vozit, prirejen toyotinim specifikacijam zato se ne opazi, da je motor drugega proizvajalca, sam dpf filter pa tudi ni problematičen, ker greste parkrat na daljši izlet in se naredi regeneracija, tako da ni problemov zamašitve...drugače pa dobra izbira... :D
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr sep 24, 2014 4:03 pm

TOYOTA je napisal/-a:....poglej 1.8 bencinarja, saj proti 1.6 porabi približno isto (cca. 7.6), je kultiviran in dovolj zmogljiv za prehitevanja, oba motorja imata verigo zato stroškov velikega servisa ni, povprečno so servisi okoli 150 do 200€, glede dizlov poznam 2.0, tudi 6 stopenjski menjalnik , avto je poskočnješi od bencinarja, poraba mala, glede stroškov so podobni bencinarjem, mogoče malenkost dražje, tudi ta dizel nima jermena, tako da velikega servisa tudi ni, za bmwjev 1.6 d motor pa ne bi vedel, sem ga pa vozil in je tudi ok za vozit, prirejen toyotinim specifikacijam zato se ne opazi, da je motor drugega proizvajalca, sam dpf filter pa tudi ni problematičen, ker greste parkrat na daljši izlet in se naredi regeneracija, tako da ni problemov zamašitve...drugače pa dobra izbira... :D

A je res težko kakšno piko dat vmes?

Moral sem. :mrgreen:

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr sep 24, 2014 5:40 pm

Daedalus je napisal/-a:
TOYOTA je napisal/-a:....poglej 1.8 bencinarja, saj proti 1.6 porabi približno isto (cca. 7.6), je kultiviran in dovolj zmogljiv za prehitevanja, oba motorja imata verigo zato stroškov velikega servisa ni, povprečno so servisi okoli 150 do 200€, glede dizlov poznam 2.0, tudi 6 stopenjski menjalnik , avto je poskočnješi od bencinarja, poraba mala, glede stroškov so podobni bencinarjem, mogoče malenkost dražje, tudi ta dizel nima jermena, tako da velikega servisa tudi ni, za bmwjev 1.6 d motor pa ne bi vedel, sem ga pa vozil in je tudi ok za vozit, prirejen toyotinim specifikacijam zato se ne opazi, da je motor drugega proizvajalca, sam dpf filter pa tudi ni problematičen, ker greste parkrat na daljši izlet in se naredi regeneracija, tako da ni problemov zamašitve...drugače pa dobra izbira... :D

A je res težko kakšno piko dat vmes?

Moral sem. :mrgreen:

Ki, ko, da, če vejca skače ;)
Lp

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če sep 25, 2014 10:39 am

Redno servisiranje do 120.000 km: 2017,11 EUR
20.000 km: 264,91 EUR / 40.000 km: 312,17 EUR / 60.000 km: 405,33 EUR / 80.000 km: 312,17 EUR / 100.000 km: 264,91 EUR / 120.000 km: 457,62 EUR

Časovni interval med servisi je največ 1 leto ali 20.000 prevoženih kilometrov.

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Če sep 25, 2014 11:12 am

@ daedalus in pskoda...raje me na pir pelta in . razumela pa sta, ne? bom drugič dodal tudi .

cc09..za kateri verso velja to...se mi zdi preveč, pa tudi nikoli še nisem plačal polne cene...dolgoletno servisiranje in menjava avtov se pozna ;)
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Če sep 25, 2014 12:44 pm

1,6D. Meni bolj kot seštevek pada v oko servis vsakih 60,000 km za čez 400 evrov, ko se očitno menja par stvari več.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Pe sep 26, 2014 6:59 pm

Glede na kilometre, ki jih delaš, kupi bencinarja, mogoče tudi karavana, kot so ti nekateri napisali.

Kupi slovenski avtomobil, s preverljivo zgodovino, z malo kilometri, star cca. 3 leta.

Cena avtomobila mora biti vsaj dobro tretjino cenejša od novega (mogoče lahko prideš tudi do polovične cene novega).

Takšen avto ti mora služiti vsaj 7 let ob primernem vzdrževanju in glede na število kilometrov, ki jih delaš.

Lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov