Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

lejla22
Nov uporabnik

Re: avto do max 5500 €

Napisal/-a lejla22 Ne maj 08, 2011 1:39 pm

Zdravo,
sem se odločla za bencinarja,,,, med motorji 1.4 ali 1.6. Pa me zanima gledam seat ibizo 1.4. 16V, pa mi mehanik pravi, da so pri teh motorjih zelo problematični jermeni. da se veliko trgajo oz. je preveč navita mašinca al zakaj?
Sem v dvomih al ja al ne?

Kakšne so vaše izkušnje s takim motorjem v ibizi?

hvala :-), Lejla

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne maj 08, 2011 1:44 pm

lejla22 je napisal/-a:Zdravo,
sem se odločla za bencinarja,,,, med motorji 1.4 ali 1.6. Pa me zanima gledam seat ibizo 1.4. 16V, pa mi mehanik pravi, da so pri teh motorjih zelo problematični jermeni. da se veliko trgajo oz. je preveč navita mašinca al zakaj?
Sem v dvomih al ja al ne?

Kakšne so vaše izkušnje s takim motorjem v ibizi?

hvala :-), Lejla

sem imel ibizo z 1.4 16v in nekih problemov ni bilo. pač tankaš in voziš.

avto je primerne izključno ( takšno je moje mnenje) za vožnjo po mestu, za daljše relacije odpade še posebej ko je klima prižgana.

če hočeš avto kateri ima porabo podobno 1.6 motorju potem vzami 1.8 bencinarja saj boš veliko bolj zadovoljna z rezmerjem moči/porabe.

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 To maj 17, 2011 9:36 pm

Zdravo,

odločila sem se za Seat Ibizo, letnik 2006, 1.4 16V, modelno leto 2007. 75 km.

Hvala še enkrat za vsa mnenja in nasvete.

lp, Lejla :-))

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 Po avg 01, 2011 7:59 am

Zdravo, bi kar tule vprašala čeprav najbrž ni glih pod pravo temo..
Skratka, mogoče mi lahko kdo pomaga. En teden je bil avto parkiran (Seat Ibiza, letnik 2006) ob morju na parkingu. Sedaj po tednu dni pa sem ga hotela vžgat in se odpeljat domov, pa mi je nekaj zaštekalo. Najprej predvidevam, da so zavore malo zarjavele in so mal zaštekale, a kar se tiče same vožnje potem ni bilo več težav. Ampak se mi je na displeju pokazal znak za mehanika (ključek) in pa napisan tekst INSP in utripa. To utripa kakšnih 5 do 10 minut oz. kot sem spremljala nekje 3 do 6 kilometre odvisno od hitrosti vožnje. in potem ta znak INSP neka utripat, znak za mehanika pa ostane. Sicer sem prevozila kakšnih 600 km od takrat, ko sem po tednu dni prvič vžgala avto in sem varno prišla domov..

Hvala za vsakšno pomoč!

lep dan, Lejla :roll: :roll: :roll:

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po avg 01, 2011 8:28 am

Obvešča te, da bo kmalu čas za naslednji redni servis.

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 Po avg 01, 2011 11:32 am

Vikking, hvala za hiter odgovor. Sicer je res, da na listku ob motorju piše servis na xx km oz. 07/2011. In ker so bili zadnji dnevi sedmega meseca, je začel javljat, da bo treba opravit servis? Sem tudi predvidevala, da je/bo tako...

A to na pooblaščenem servisu tako sprogramirajo kot napišejo potem na listek al po kakšnem načinu to dela? :roll: Sam kot ferbec sprašujem, sama zagotovo ne bom servisirala...? ;)

Hvala, Lejla

Uporabniški avatar
WiiiD
Nov uporabnik

Kraj: Poetovio

Napisal/-a WiiiD Po avg 01, 2011 11:44 am

Ko opravijo servis resetirajo ta servisni interval (INSP).. in potem se vsakih XX km (npr. 15000) ponovno izpiše.. da te opomni.. na listek pa se napiše kilometrina pri kateri je bil opravljen servis ter kaj je bilo vse menjano.. :D

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 Po avg 08, 2011 2:11 pm

Zdravo,
hvala za pomoč. Sedaj ima avto dobrih 66.000 km, servis olja in filtra naj bi bil na 68.000 oz. 07/2011. Časovni "alarm" me je začel opozarjati. So mi pa na Porshe-ju rekli, da je potrebno zamenjati tudi pogonski jermen in vse kar spada zraven.. Spet v servisni knjižici piše na 90.000 km, eni pravijo na starost jermena (in ker je dopolnil 5 let, je potrebno zaradi varnosti menjati??)

Pa me zanima, ali je potrebno to takoj, ali lahko počakam še kakšen mesec, ali največ dva?

Oziroma me zanima kakšen strošek bi to predstavljajo. Eni pravijo da okoli 700 ali kakšen € več, drugi pravijo da dobrih 400 cekinčkov... pa sem res v dvomih, ker je le velika razlika... :roll: :roll: :roll:

Hvala za kakršen koli nasvet, Lejla

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po avg 08, 2011 5:15 pm

lejla22 je napisal/-a:Zdravo,
1. hvala za pomoč. Sedaj ima avto dobrih 66.000 km, servis olja in filtra naj bi bil na 68.000 oz. 07/2011. Časovni "alarm" me je začel opozarjati. So mi pa na Porshe-ju rekli, da je potrebno zamenjati tudi pogonski jermen in vse kar spada zraven.. Spet v servisni knjižici piše na 90.000 km, eni pravijo na starost jermena (in ker je dopolnil 5 let, je potrebno zaradi varnosti menjati??)

2. Pa me zanima, ali je potrebno to takoj, ali lahko počakam še kakšen mesec, ali največ dva?

3. Oziroma me zanima kakšen strošek bi to predstavljajo. Eni pravijo da okoli 700 ali kakšen € več, drugi pravijo da dobrih 400 cekinčkov... pa sem res v dvomih, ker je le velika razlika... :roll: :roll: :roll:

Hvala za kakršen koli nasvet, Lejla

1. Menjava jermenov je na 90000km oz. 5let. Kar pride prej.

2. Mislim da ne bi smel biti problem, ampak le ne odlašaj preveč. Naredi pa oba servisa (tega z jermeni, ter servis ki bo na 68k km olje in filtri skupaj). Boš sigurno privarčevala kak evro.

3. Vprašaj na Porsche-ju koliko bi bila cena. Včasih se da prihranit tako da prineseš material s seboj (je recimo cenejši itd) če na servisu to dovolijo..

joachim
Nov uporabnik

Napisal/-a joachim Po avg 08, 2011 7:01 pm

Sam imam malo starejšo Ibizo in sem bil v podobnem položaju. Jermene sem menjal po 6 letih, mislim da je bilo takrat po cca. 90.000km prevoženih. Moje mnenje je, da preventiva že...ampak vse ima svoje meje. Nikakor pa to ni nekakšno pretiravanje, vsaj glede na prevožene km. Menja pa se komplet jermenov (z vsem kar spada poleg), vodna črpalka (preventiva;), svečke (če še niso bile), enako filter goriva.
Moje servisiranje Ibize zgleda nekako tako:
Vsako leto - olje, oljni filter, filter kabine. Vsako drugo leto: +polnjenje klime. Na 3 leta: +zavorna tekočina. In...pridno mlinčka že 7 let;)

Aja, če te ta ključek moti ga lahko resetiraš. Malo poišči po forumu oz. googlu. ...s kombinacijo kontakta in gumba za reset km...sem že malo pozabil natančna navodila;) Drugače pa bi morala za velik servis priti skozi za cca. 500,- eur na spodobnem servisu. Pri fušarjih ceneje, na pooblaščenem pa dražje... sama pa se pozanimaj oz. izberi;)
Lp

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po avg 08, 2011 9:01 pm

1. drži se posta zgoraj mene! kar pride pod mali servis in kako se resetira ključek

2. ne vem pa zakaj bi avto vozila na pooblaščen servis? ker bi bil popoldanx 100x cenejši, pa tudi več časa imajo, mehanik se posveti avtu, ti razloži kaj bi bilo še potrebno menjat, kaj je ok itd.. in ti tudi da kakšen nasvet glede jermena itd, kakor vidim ga potrebuješ

lp!
Alergičen na rjo

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 To avg 09, 2011 6:13 am

Jutro,
na pooblaščenem servisu, ki je tudi zgoraj omenjen, so mi rekli min 700 cekinov (če prinesem svoj -lahko samo olje, drugo ne- olje, potem privarčujem cca 50 do 60 eur), včeraj pa na spodobnem servisu 415 za vse zamenjat. Svečke iso bile zamenjane eno leto nazaj (po servisni knjižici)..

joachim: na istem servisu so rekli, da morajo avto na račuanlnik priklopit in da potem zresetirajo tale ključek in utripanje INSP, in to šele ko zamenjajo olje. Sem pa včeraj probala s kolegom glih to isto, isti postopek kot ga navajaš in... ključka ni več.

Na jermenu se še vidijo številke in kode na zunanji strani, tako da bom počakala še kakšen mesec, dva, tri... Olje in filter pa zamenjam by bolj poceni. Sama kupim material in to je to.

Lansko leto je bil opravljen servis - menjava svečk, filter kabina, klima, zavorna tekočina, olje in filter (na 13.000 km - po servisni knjižici), tako da na koncu le mislim, da ni tako grozno, da se mudi z ostalim..

Hvala, Lejla :?

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind To avg 09, 2011 8:38 am

Preberi si tole temo in moj post ;)

viewtopic.php?p=1450326#p1450326

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 Sr avg 10, 2011 9:14 am

nevermind, hvala za nasvete. sem prebrala.
Se pravi, da je potrebno po petih letih zamenjati jermen, tudi če še nimam 90t km in vse kar spada zraven.. Olje in filter pa vsakih 15t km, tako da me tudi to čaka. na srečo vsi ostali filtri so bili menjani, tudi svečke, tako da bo malo manj.... :-) in dela in stroškov...

Bom se lotila podviga septembra...po dopustih...
hvala, Lejla :)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr avg 10, 2011 10:02 pm

lejla22 je napisal/-a:nevermind, hvala za nasvete. sem prebrala.
Se pravi, da je potrebno po petih letih zamenjati jermen, tudi če še nimam 90t km in vse kar spada zraven.. Olje in filter pa vsakih 15t km

Da :)

lp.

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 Ne avg 21, 2011 9:00 pm

Zdravo,
evo servis opravljen. privat mehanik v enem dnevu končano. Zamenjan po 5 letih oba jermena, filter in olje, filter kabine, klime, zračni....in ne vem kateri filter še vse... :-)), pa prednje ploščice za diske, kontrola motorja.... res super, pa dečko mi je tud še mal razložu kaj in kako :-). Cena? dobrih 400 eurov. Zdj pa samo še vozit in naslednjih 15.000 km mir.

LP, Lejla :-P

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne avg 21, 2011 9:18 pm

No super ;) Zdaj pa pridno nabiraj kilometre.
Če te še kaj zanima pa kar napiši.

Lp.

lejla22
Nov uporabnik

Napisal/-a lejla22 So okt 01, 2011 10:40 pm

hej,
pa imam spet težavo. Sevis na Ibizi je bil pred dobrim mesecem opravljen.. Sedaj po servisu pa opažam kar neke razlike v delovanju samega motorja in obnašanja avtomobila.
1) Najprej sem opazila, da nima takšnih pospeškov, kot jih je imel pred servisom, dosti slabše potegne oziroma nabere brzino. :?
2) smerniki so začeli zelo glasno delovati. Kaj bi lahko bilo? mogoče so samo kakšni deli na mehanizmu obrabljeni? :(
3) pri ali klimi ali samo ventilaciji pri npr isti stopnji pihanja zraka je v prvi ali katerikoli brzini določen tempo pihanja zraka, pri prestavi v "rikverc" pa začne pihati s potrojeno hitrostjo. Najbolj začudena sem bila, ko takoj ko prestavim v katerokoli brzino na mestu, se pihanje zmanjša na prvotno hitrost. Zrak pa piha predvsem pri zračniku pri sovoznikovem sedežu pod armaturko.

Mogoče ve kdo kaj bi to lahko bilo, kaj bi se lahko dogajalo z avtom oz. kje lahko to vprašam. Ali kar mehanika, ki mi je opravil servis ali mogoče kakšnega električarja?

Hvala za odgovore ali nasvete :roll: :roll:
Lejla

Uporabniški avatar
CockroaC
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a CockroaC So okt 01, 2011 11:37 pm

Ko das v vzratno prestavo avto vklopi notranje krozenje zraka .. da v kabino ne pridejo izpusni plini ;) .. ono z smerniki je kr nekaj(pozabi/navadi se), kar se pa tice motorja in pospeskov pa bi najbrz res bilo najsmislenjese obiskat svojega mehanika.
Slika

drot1625
Nov uporabnik

Kraj: Sevnica

Napisal/-a drot1625 Ne okt 02, 2011 7:04 am

Kaj pa poraba, a je ostala enaka kot pred servisom?
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov