Napisal/-a ninjeti Sr jan 19, 2022 11:10 am
Zdravo,
Trenutno si lastim Mondeo letnik 2011, ki še niti nima 200kkm. Avto služi brez problemov, vedno šraufan samo na uradnih servisih, znotraj je kot iz trgovine, zunaj ima nekaj bušk s parkirišč v mestu/pred blokom.
Kljub temu, da z avtom ni nič narobe, sem se nekaj časa poigraval z idejo, da bi menjal v kaj novejšega (najverjetneje rabljenega), ampak vsi vemo, kjer so trenutno cene rabljenih in novih vozil - šle so konkretno v nebo.
Imam dve opciji:
Opcija 1: Vzdrževati avto še naprej, ker konec koncev ni nič narobe z njim in ker se bojim, da bi z menjavo kupil kako limono/jamo brez dna. Avtu se na podvozju že malo poznajo leta, kar pomeni, da me v kratkem čaka menjava feder in amortizerjev. Koliko lahko "od oka" pričakujem, da me bo stala menjava tega? (Za ponudbe sem že zaprosil par servisov, nisem pa še dobil izračunov). Koliko je torej sprejemljivo, koliko preveč - da se znam potem orientirat?
Opcija 2: Menjava svojega zanesljivega 11 letnega "partnerja" za kaj novejšega (gledal sem 3-4 leta stare Mondeote, Passate, Superbe,...). Tukaj se predvsem bojim tega, da kupim kako limono, kjer bom v njo metal denarja še in še. Prav tako so trenutne cene za (rabljene in nove) avte precej visoke.
Kaj bi storili vi? Odkrito povedano se sam bolj nagibam k opciji 1, ker vem da razen omenjenega, z avtom ni nič narobe in ga poznam od novega. Se pa sprašujem koliko je ekonomske računice vnaprej.