Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

boštjan_01
Uporabnik

Re: Kateri zanesljiv avto kupiti

Napisal/-a boštjan_01 Po jan 20, 2025 7:52 pm

@limas, pišeš da so nekateri avti že več kot 30 let nezanseljivi, v drugem postu pa pišeš, da lahko z vsakim avtom voziš 50 let.
Težko te je razumet. Tvoje mnenje se spreminja hitreje kot se spreminja veter med burjo.

Teoretično lahko z vsakim avtom zvoziš več milijonov km. Samo vprašanje koliko boš vmes na njega zmetal, ni samo motor.

Po drugi strani lahko omenim izkušnjo z mojim prvim avtom Fiat (Franček - Idi - Avta - Tišat :D ). Avto na vsh področjih bolj za gledat kot pa za vožnjo.
Kupil rabljenega, menjal sklopko in ta sklopka ponovno proti koncu (pa niti ni imel priklopa). Podvozje/obese zrabljeno, da se je vulkanizer samo smejal, ko je šraufal felne. Avto je plesal po cesti kot da si z barko sredi orkana, nenehno popravljanje z volanom. Na koncu je še počil blok motorja pri niti 150kkm. Nekaj delov sem prodal, ostalo je romalo na odpad.
Če ne bi šel motor, bi moral menjat sklopko, porihtat podvozje, .... Vreča brez dna. Edino rjavenju ni bil pretirano podvržen.
Moj edini avto, v katerega sem moral vlagat še kaj več kot redno vzdrževanje + potrošni material.

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Po jan 20, 2025 8:33 pm

Glede na to, da si vozil Peugeota, mogoče 508 2.0hdi?
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Sr jan 22, 2025 3:36 pm

@limas, pišeš da so nekateri avti že več kot 30 let nezanseljivi, v drugem postu pa pišeš, da lahko z vsakim avtom voziš 50 let.
Težko te je razumet. Tvoje mnenje se spreminja hitreje kot se spreminja veter med burjo.

Ne nekateri, eksplicitno sem omenin VW. V drugem postu sem napisal, da z vsakim prevoziš 50 let, če nima konstrukcijake napake na motorju. Navedel sem konkretne modele, ki se bližajo ali so presegli 50 let in še vedno vozijo.
Ne vem kaj te je vznemirilo, ker se oba moja posta ne izključujeta in ne spreminjam mnenja, raje pozorno beri in premišljeno interpretiraj.
Lahko ti še bolj nazorno karikiram poanto obeh mojih postov: golf 1-2 bosta preživela 50 let uporabe s prvotnimi tovarniškimi elementi razen seveda potrošnega materiala, zadnje serije golfov pa ne brez menjav motorja in elektronskih komponent. Že pri sodobnih turbo mlinčkih se zatakne, ker so projektirani za določeno življenjsko dobo in niso kot npr Toyotini 22R ali MB OM617 motorji.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Če jan 23, 2025 9:21 am

Kaj meni ali komurkoli drugemu koristijo informacije kako se vozijo avti stari 30 ali 50 let? Takšnih avtov nihče ne kupuje, oz. samo zbiratelji.
Za VW si napisal da so vsi nezanesljivi (vsi modeli, vseh starosti do 30 let). Za Toyoto in MB si pohvalil konkretno točno določen model.

Če je nek model ali serija z konstrukcijsko napako, je vsakemu logično, da je večja verjetnost okvare. Zato ne rabiš biti nek veleum z IQ150 ali več.

Nisem vznemirjen, že prvič sem te pravilno razumel. Z vsakim novim komentrjem si sam sebi v nasprotju.
Kje si lahko pogledamo omenjeno statistiko nezanesljivosti avtomobilov.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Če jan 23, 2025 6:39 pm

Kje si lahko pogledamo omenjeno statistiko nezanesljivosti avtomobilov.

https://www.jdpower.com/business/press- ... TRdhLklS6S

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Če jan 23, 2025 9:31 pm

Tako kot sem predvideval. Po tabeli prvi trije in zadnji rahlo izstopajo, ostali so dokaj skupaj. Ni nekakšnih statističnih odklonov, da bi lahko govorili o ekstremnem hvaljenju ali ekstremnem grajanju. Članek omenja največ težav z EV nato hibridi, še manj ICE.

To je raziskava za ameriški trg, ni nujno da je v EU enako. Študija temelji na 30.595 primerih, to ni nič za takšen trg. In še to izključno samo za modelno leto 2021.
Tudi ni omenjeno kakšne vrste težave. Je zelo velika razlika ali gre za resetiranje in programiranje računalnika ali pa ti zaradi jermena zariba motor.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov