Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

bmwX1
Nov uporabnik

avto za vleko priklice z skupno maso 2t

Napisal/-a bmwX1 Ne mar 18, 2012 2:01 pm

Pozdravljeni!

Odločam se za nakup avtomobila za vleko konjske prikolic z skupno maso 2t. Avto mora biti čim novejši oziroma nov in imeti mora 4kolesni pogon. Avto bom uporabjal tudi za družinske zadeve in za njega sem pripravljen odšteti do 30000€. Moj izbor je Insignia, Kuga, Tiguan, Yeti, X1 in Q3 in mogoče še kateri. Zadna 2 sta dražja zato prideta v poštev le rabljena avta. Nimam nobene želje po razkošnih znamkah kot sta BMW in Audi, vendar me je pri BMW prepričal XDrive, ki je po mojem mnenju zelo dober 4kolesni pogon. Ne vem pa koliko zaostajajo ostali 4kolesni pogoni za xdrivom in ali bi bil moj nakup teh luksuznih znamk upravičen. Avto bom uporabljal približno 10ur na mesec za vleko prikolice. Želim si odprto diskusijo in hvala za komentarje.

Lp
G

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: avto za vleko priklice z skupno maso 2t

Napisal/-a tristan01 Ne mar 18, 2012 6:41 pm

bmwX1 je napisal/-a:Pozdravljeni!

Odločam se za nakup avtomobila za vleko konjske prikolic z skupno maso 2t. Avto mora biti čim novejši oziroma nov in imeti mora 4kolesni pogon. Avto bom uporabjal tudi za družinske zadeve in za njega sem pripravljen odšteti do 30000€. Moj izbor je Insignia, Kuga, Tiguan, Yeti, X1 in Q3 in mogoče še kateri. Zadna 2 sta dražja zato prideta v poštev le rabljena avta. Nimam nobene želje po razkošnih znamkah kot sta BMW in Audi, vendar me je pri BMW prepričal XDrive, ki je po mojem mnenju zelo dober 4kolesni pogon. Ne vem pa koliko zaostajajo ostali 4kolesni pogoni za xdrivom in ali bi bil moj nakup teh luksuznih znamk upravičen. Avto bom uporabljal približno 10ur na mesec za vleko prikolice. Želim si odprto diskusijo in hvala za komentarje.

Lp
G

Glede na želje po vleki dokaj težke prikolice - NDM okrog 2 toni, bo treba želje malce prilagoditi. Glede na tehnične podatke tovarn je prikolica takšne teže že na gornji meji dobro motorizirane različice. Na tvojem mestu bi pogledal še med klasičnimi terenci in pickupi s šasijo... Morda kakšen Nissan Navara/Pathfinder, ki zmore vleči prikolico do 3.000kg.

Sem preveril malce po katalogih...
Opel Insignia - v katalogu ni podatka
Ford Kuga: največja dovoljena masa priklopnika 2000Kg
Škoda Yeti: 1300 - 2000kg odvisno od motorizacije
VW Tiguan: 1600-2200kg

Skratka treba bo izbrati precej dobro motorizirano različico, da bo izšlo s prikolico. Na tvojem mestu bi pogledal še med klasičnimi terenci in pickupi s šasijo... Morda kakšen Nissan Navara/Pathfinder, ki zmore vleči prikolico do 3.000kg. Pri proračunu 30.000 EUR se cenovno še vedno izide...

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne mar 18, 2012 9:50 pm

Verjetno boš rabil EkB izpit. Preberi tu viewtopic.php?p=1263560#p1263560 ali v ZVCP ali poišči ostale teme, kjer je govora o tem.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Ne mar 18, 2012 10:15 pm

Insignia ima 1600kg, če se ne motim.
"this is so euro its asian" by Sam B.

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Ne mar 18, 2012 10:21 pm

Ford Ranger , Volkswagen Amarok , mogoče VW Transporter 4 motion.
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

bmwX1
Nov uporabnik

Napisal/-a bmwX1 Po mar 19, 2012 8:36 am

Ja vse avte ki sem naštel bi mogl vzeti kar precej močne, 170KM mislim, da bi bilo dovolj. Kateri od mojih naštetih pa naj bi imel najbolši 4kolesni pogon? Jih lahko kdo postavi na mesta od najboljšega pa do slabšega? Od doma imam tudi klanec, ki je pozimi včasih kar težaven. Ford Ranger, Volkswagen Amarok, VW Transporter pa mi nista nekako v skladu z družinskimi potrebami. Za EkB pa ni problema ker imam narejen E in C kategorijo.
Zadnjič spremenil bmwX1, dne Po mar 19, 2012 8:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
zx14
Nov uporabnik

Napisal/-a zx14 Po mar 19, 2012 8:42 am

Kaj pa Subaru Forester ali Outback? Novi so ravno okrog limita 30k.

bmwX1
Nov uporabnik

Napisal/-a bmwX1 Po mar 19, 2012 8:47 am

Mi nista najbolj všeč, vendar je dejstvo da je subarujev pogon odličen. Vidim pa do so vso moji našteti avti zelo pri 30k€ ali čez :huh:

Uporabniški avatar
Spasky
Novinec

Napisal/-a Spasky Po mar 19, 2012 9:12 am

Mogoče Mitsubishi outlander 2.2 DiD (130kw) ali Nissan X-trail?
Mitsubishi outlander
Mini Cooper S
Suzuki LTR
Ducati Diavel

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po mar 19, 2012 9:40 am

Kia Sorento 2.2 CRDi( 200km)
Hyundai Santa fe 2.2 CRDi(200km)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po mar 19, 2012 9:56 am

forester in outback ne prideta v poštev
forester 2.0
With trailer brakes: 1400kg
Without trailer brakes: 750kg
Maximum tow ball down load: 140kg

forester 2.5
With trailer brakes: 1600kg
Maximum tow ball down load: 160kg

outback 2.5
With trailer brakes: 1500kg
Maximum tow ball down: load 150kg

outback 3.6
With trailer brakes: 1800kg
Maximum tow ball down load: 180kg
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po mar 19, 2012 10:05 am

od vseh je edini še najbolj primeren Nissan Pathfinder ( delovni stroj) ali pa mogoče Nissan Murano z ogromnim 3.5 l motorjem.

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Po mar 19, 2012 11:17 am

Tudi za moje pojme je Pathfinder najboljši.
Zaj če te 3-4 leta rabljen avto ne moti preveč za ta denar dobiš že Touarega 3,0TDI, Q7 3,0 TDI, novega Jeep Compasa, tudi kakšnega Range Roverja...
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po mar 19, 2012 1:32 pm

Spasky je napisal/-a:Mogoče Mitsubishi outlander 2.2 DiD (130kw) ali Nissan X-trail?

Pri nissanu lahko na mehke ternce (SUV) kar pozabimo zaradi teže prikolice. Vse kar je primerno za vleko takšne teže je klasičen pickup ali terenec s šasijo in primerno močnim motorjem.

Osebno nebi o raznih SUV niti razmišljal. Avtor teme omenja precej naporen klanec pred domom. V take razmere se podati s SUV, kjer je prikolica polno naložena celo malce težja od vlečnega vozila... Nekako velja staro pravilo, da mora bit vlečno vozilo težje oz. v najslabšem primeru enako težko kot prikolica. Ne znam si predstavljati kaj pomeni nemiren konj med vožnjo v takih razmerah.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

mihaenator
Nov uporabnik

Napisal/-a mihaenator Po mar 19, 2012 6:42 pm

Kaj pa Toyota Hilux ga mamo res da prejšno verzijo 2.5 ampak je majka avto doskrat vlečemo bobcat bagrčk zadi brez problemov :D sam če jemleš ne uzet avtomatika hiluxa..

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Po mar 19, 2012 6:59 pm

Mislim da mora avtor teme najprej razčistiti koliko časa bo res vozil s prikolico (verjento gre za večjo zadevo za dva konja + prostor za opremo/krmo). Ali je to samo 10x letno prevoz na kakšno tekmo v Sloveniji ali bližni okolici, ali bo šlo za tedensko vleko prikolice in to tudi na daljše razdalje (1000 ali več km).

V prvem primeru bi sam predlagal delovno vozilo, ki bo super za vleko in prevoz raznega tovora. Za 30.000 EUZ se da dobiti kar nekaj pick-uov, za terence pa je proračun premajhen. Mali SUVi seveda odpadejo (če ne zaradi drugega zaradi mizernih pritljažnikov). Je pa seveda tak avto prekleto neuporabna stvar kadar se ga ne uporablja kot tovornjak...tako da je fino imeti pri roki še en manjši osebni avto.

V kolikor pa bo vleka prikole bolj poredka, bi pa sam predlagal novega Passata Alltrack 4Motion. V tehničnih podaktih ima že 103kW verzija deklarirano najvčjo težo prikolice 2.000kg pri 12% klancu.
Tak avto je tudi odlično vozilo za vsakodnevo uporabo, od shopping do obiska opere. ;)

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Po mar 19, 2012 7:27 pm

Ne predstvaljam si, kako bi 2t vlekli omenjeni kozmetični mestni SUV-i, kot so recimo Kuga, Tiguan, Yeti ipd... Nazivno mogoče že, realno pa se mi zdi, da bi se ti konj zadaj jokal, ko bi slišal svoje brate peti.

Moj predlog bi bil malo rabljen, dve ali tri leta star Jeep Grand Cherokee.
Slika

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Po mar 19, 2012 7:44 pm

Se vidi da večina piše iz neizkušenj...
Sam sem vlekel z 150KM in 1350kg težko bencinsko limuzino dvoosno prikolico za avtomobile, velikokrat je bilo čez 2T skupne na prikolici in ni bilo nekih problemov (tudi vožnja v klanec (po Zasavju) ali nad 100km/h po AC ni bila problem.

No ker so kriteriji že določeni bi sam izbral nek malo večji karavan ali suv ki ustreza danim pogojem, ni treba gledati samo pickupe.... Seveda je pa dosti odvisno od izvedbe vlečne kljuke, sam sem imel tako "heavy duty" ki je imela več pritrdišč na karoserijo.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Po mar 19, 2012 8:11 pm

Sem videl da je avto teme navede 10 ur vleke na mesec. V tem primeru je nakup pickupv ali hard core terencev nesmisel. Že predlagani Passat Alltrack 4M bo zadostoval vseh potrebam pa še v samem avtu je kup prostora (v X1 ga je po mojem občutku še manj kot v kakem golfu).
S konji se razen po AC tako ali tako ne vozi kaj dosti čez 60 km/h, tako da moč motorja sploh ni pomembna, glaven je navor.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po mar 19, 2012 8:13 pm

Kaj nima vlečna naprava uradno samo 50kg norilnosti, vse ostalo mora biti na osi. :?:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 29 gostov