Živjo!
Peugeot 3008 je zanimiv avto - sem zadnjič sedel v salonu, ko sva šla z mojo 208mico gledat. Za moje pojme je nakup hibrida, ki stane 6.000 € več kot enak nehibridni model neumnost in to so potrdili tudi na precej testnih, npr. na Siol strani
http://www.siol.net/avtomoto/testi/avtomobili/2012/06/peugeot_3008_hybrid.aspx. 3008 bi mogoče že kupil, hibridne verzije pa gotovo ne.
Nekako imam občutek, da smo pri razvoju avtomobilov nekako dosegli nek "vrh" - vsak avto ima praktično serijsko že vsaj 6 blazin, 4 ali 5 euro ncap zvezdic, tempomat, klimo, potovalni računalnik in pa mogoče še kakšen tehničen paket (ogrevane šobe npr)... in to je nekako vse kar normaln človek rabi za vozit. Zato tako težko prodajo kaj več od osnovnega modela, oz. so paketi opreme tako nerazumno nastavljeni (npr. pri 208 mici dobiš 6 blazin, ESP, ipd fore v osnovni opremi, ni pa klime... mislim kje jim pamet). Zato pa sedaj ponujajo kup nekih "brezveznih doplačil, ker se pač folku zdi QL da jih ima) - npr. svetenje meglenk ko zavijaš (200 €), samodejno zlaganje špeglov,... krneki. Precej so proizvajlce privili (sploh na področju dizlov) s tistimi EURO normami, kar je posledično prineslo kup neumnosti v stilu DPF filtrov, bedarij START&STOP sistemov in podobne navlake, katere vzdrževanje je strašanko drago (odpoved DPF filtra je kaj hitro 4 mestna cifra). Niti slučajno nočem vedeti, kakšen strošek bo, ko bo v takem avtomobilu crknilo v povezavi s hibridnim pogonom - saj boš dal par plač, da se boš lahko še peljal. Sploh pa ker se pogovarjamo o Peugeotu, kateri niso ravno neki prijatelji elektronike (da nebo nesporazuma, imam naročeno 208mico, prej imel 206tico in vem kako gre). Je pa lepo videti, da se proizvajalci trudijo najti alternativna goriva, vendar za moje pojme tehnologija še ni zrela za masovno uporabo - ko mi bodo pa naredili 208mico na štrom, z dosegom 800 km in polnenjem par minut in ceno kakršno ima sedaj navaden bencinski motor, pa bom začel razmišljat o nakupu - a takrat bo tudi cena elektrike grozovito poskočila.
Še bolj smešna zgodba pri tej EKO maniji, mi je politika prodaje avtomobilov. Na eni strani prodajajo izpuste CO2 in porabo goriva s nekimi tremi centilitri in avto v EKO akciji ponudijo s kupom dodatne opreme, v katerem so tudi lite felge v dimeziji 215/45/R16 (kupila sestra). O porabi poleti v primerjavi s pozimi in ceni gume nebi govoril. Podobno pri 208mici - iz tovarne so ZAVRNILI naročilo avtomobila s 15" colskimi litimi platišči, ker s pač 16ke serijske. Ja ok tut prav - na koncu dobim lite felge s testnega avtomobila - 40 € po komado za večjo gumo ne dam. In še bi lahko našteval podobne lapsuse.
Mene te novodobne tehnološke neumnosti enostavno ne prepričajo, sploh ker je v povezavi z temi novejšimi rešitvami kup problemov - npr. dizli in DPF, npr. downsizing in VW 1.2 TSI motor in tako dalje. Zato pa sem tokrat naročil dokaj varčnega 1.4 VTI atmosferskega bencinarja, butnil noter PRINS in skrbim za ekologijo in se vozim poceni, ceneje kot na nafto in plin.
EKO avtomobili so trenutno za šminkiranje in trend, do šparanja smo še daleč. Optimalna rešitev za cenovno ugodno vožnjo je nakup že v štartu čim manjšega avtomobila (z velikostjo raste cena), ki zadovolji tvoje potrebe, kjer daš poudarek na porabo gorivo in ZANESLJIVOST. Potem pa izbereš ali primerno zmogljiv dizelski motor (tisti neki mikro dizli so varčni samo če voziš do 70 na uro) ali pa bencinski motor, katerega se da predelati na plin in voziš po pameti.