Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Kraj: Medvode

Naliti standardno 5w40 ali 5w30 olje, namenjeno za FAP?

Napisal/-a Daco Po avg 16, 2010 11:54 am

Danes bom naročil olje iz Nemčije, pa imam malo dilemo ali naročiti standardno Total Quartz 9000 5w40 olje ali Total Quartz Ineo ECS 5w30 (low SAPS) olje, ki naj bi bilo namenjeno za motorje s FAP filtri, in je čistejše ter zmanjša količino metalnih delcev (ki lahko zamašijo FAP filter) za 50%.

Razlika je nekih 9 EUR na 5l kanister.

Gre pa v Peugeot 1.6 HDI motor.

Mnenja, izkušnje?
Slikaodkleni svojo Nokio brezplačno - www.odkleni.si

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po avg 16, 2010 12:07 pm

Imaš tudi olja primerna za avte z FAP filtrom, ki imajo gradacijo 5W-40, če te to skrbi.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po avg 16, 2010 2:18 pm

Oba lahko naliješ... samo glej, da piše LOW SAP'S oil, standard je pa C3 :idea:

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco Po avg 16, 2010 2:47 pm

Sem kar poklical na Peugeot SLO, pa so mi povedali, da sta oba ustrezna za moj motor. Torej moja izbira, ceprav je 5w30 low SAPS prijaznejsi do okolja in ce se ze gremo ekologije, da bi lahko izbral to olje.

Pol na Total domaci strani pa sem zasledil naslednje:

ACEA 2007 C2 & A5/B5
QUARTZ INEO ECS is the only low SAPS oil recommended by PEUGEOT and CITROEN.
NORM PSA PEUGEOT & CITROEN B71 2290

ACEA 2007
API C3 SM/CF
MERCEDES-BENZ :MB 229.31, MB 229.51
BMW: BMW Long Life 04
VOLKSWAGEN : VW 502.00/505.00/505.01
Meets FORD WSSM2C 917 A technical requirements

Torej, za PSA je C2 in ne C3 standard?

Zdaj pa še eno vprašanje, danes mi je zapiskalo, da imam malo olja v avtu, ter da ga dolijem. Serviser je na dopustu in sva dogovorjena za naslednji teden. Avto sem kupil iz Spanije in nimam pojma katero olje je trenutno notri. Naliti 5w40 notri do naslednjega tedna, da ne bo premalo olja notri ali raje voziti se ta teden avto z malo olja, ker ne vem katero gradacijo imam trenutno notri? Al parkirat avto v garazo in z javnim prevozom ta teden? :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po avg 16, 2010 2:48 pm

za vw, ki ima dpf filter gre samo 5w30 olje in nic drugega. Ti glej da ima ta pravo specifikacijo ker v nasprotnem primeru zna filter iti po gobe in s tem kar nekaj eur stroškov.

Sicer sta dpf in fap filter eno in isto torej opra
vljata isto nalogo zato tudi meni,da je bolje naliti
5w30 olje kot pa 5w40.

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco Po avg 16, 2010 3:06 pm

Saj zato bom pomoje vzel kar Total Quartz Ineo ECS 5w30, ki je razvito posebej za PSA motorje in so mi pritrdili tudi na Peugeot Slovenija, da gre lahko ta notri.

Me pa moti to, da trgovci kar nekaj nabijajo. Naprimer Total Quartz Ineo MC3 imajo v akciji pri Taposu in ga vprašam, če imajo ECS, ker imam FAP motor in Total priporoča za PSA ECS in ne MC3, pa je začel pametovat, da to itak gre MC3, če imam filter in kakšen ECS, bla bla. Skratka, če bi prišel v trgovino, bi mi hladno prodali gorivo, ki ni za PSA motorje (ampak MB, BMW, VW, FORD).

Zdaj me sam matra, ker ne vem kaj so mi do sedaj vlivali serviserji v Spaniji, pa da nebi vlival napacno olje do servisa drugi teden.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To avg 17, 2010 11:41 am

Daco je napisal/-a:Saj zato bom pomoje vzel kar Total Quartz Ineo ECS 5w30, ki je razvito posebej za PSA motorje in so mi pritrdili tudi na Peugeot Slovenija, da gre lahko ta notri.

Me pa moti to, da trgovci kar nekaj nabijajo. Naprimer Total Quartz Ineo MC3 imajo v akciji pri Taposu in ga vprašam, če imajo ECS, ker imam FAP motor in Total priporoča za PSA ECS in ne MC3, pa je začel pametovat, da to itak gre MC3, če imam filter in kakšen ECS, bla bla. Skratka, če bi prišel v trgovino, bi mi hladno prodali gorivo, ki ni za PSA motorje (ampak MB, BMW, VW, FORD).

Zdaj me sam matra, ker ne vem kaj so mi do sedaj vlivali serviserji v Spaniji, pa da nebi vlival napacno olje do servisa drugi teden.

Bolje da ne veš. Za mnoge servise je Castrol TXT 5W-40 še vedno "majka" in ga nalivajo v 10 let stare avtomobile, kot avtomobile, ki zahtevajo "posebna" olja. Sej ne pravim, da je tako zelo napačno, ampak eni poznajo samo to očitno.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To avg 17, 2010 11:59 am

Daco je napisal/-a:Zdaj me sam matra, ker ne vem kaj so mi do sedaj vlivali serviserji v Spaniji, pa da nebi vlival napacno olje do servisa drugi teden.

Za 1 teden ne bo nič narobe, saj ti ga ne žre 1L na 100km. Drugače pa ne more priti do filtra trdnih delcev kot tako, da ga žre.
Za ta teden bi jaz na tvojem mestu vzel 1L Extraluba 5W40 Diesel iz Leclerca, pa doliješ kolikor manjka. Vsekakor ne vozit s premalo olja.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Napisal/-a Daco To avg 17, 2010 1:50 pm

Sem poslal mehaniku sms na dopust, pa sem preveril se nivo olja na palici in je 1,5 crtice od stirih, pa je rekel, da ni panike, da se s tem nivojem lahko se furam v sluzbo pa nazaj (30km dnevno) brez problemov.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr avg 18, 2010 8:06 pm

Total se težko dobi, ELFa je pa kar precej. Glede na to, da je to isto olje, vzemi kaj od ELFa za ta namen, ime je Solaris. Total-Fina-ELF je ista rafinerija.
Priponke
Solaris.pdf
(491.83 KiB) Prenešeno 212 krat
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov