Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Tempomat in poraba

Napisal/-a BBoss Sr jun 15, 2005 9:37 am

Pred dvema tednoma sem se odločil za en manjši preizkus in sicer, da dva polna tankanja ne bom med vožnjo uporabljal tempomata.

Presenetljivo se je izkazalo, da navkljub približno enakim relacijam in enakim režimom vožnje (hitrost in pospeški) poraba ni enaka. Najprej bi pomislil, da zaradi konstantnosti vožnje tempomat zmaga. Pa ni tako, saj je vožnja brez tempomata zahtevala v povprečju 2 do 4 deci manj goriva na 100km kot vožnja s tempomatom.

Prilagam še tabelo iz Porabe.com

Datum Litri Cena Kilometri Razlika Povprečna

14.06.2005 51,52 10.896,48 28.578 833 6,18 brez tempomata

06.06.2005 54,78 11.585,97 27.745 883 6,20 brez tempomata

01.06.2005 52,68 11.141,82 26.862 816 6,46 s tempomatom

26.05.2005 57,56 12.173,94 26.046 866 6,65 s tempomatom

19.05.2005 50,79 10.742,09 25.180 794 6,40 s tempomatom

14.05.2005 49,98 10.570,77 24.386 750 6,66 s tempomatom

05.05.2005 53,65 11.346,98 23.636 808 6,64 s tempomatom

28.04.2005 51,49 10.890,00 22.828 787 6,54 s tempomatom

Iz tega bi nekako sklepal, da tempomat zaradi konstantnega vzdrževanja hitrosti neprestano samodejno dodaja in spušča plin, kar je verjetno manj ekonomično kot enakomerno manualno držanje plina

Pa še nekaj parametrov za primerjavo
Približno 50% prevozim po AC, 35% po cestah izven naselja in 15% v mestu

Vožnja s tempomatom: tempomat je priključen zgolj na AC in nastavljen na 140km/h od tega cca 80% celotne vožnje po AC

Vožnja brez tempomata: hitrost po AC je nihala med 130km/h do 160km/h tako, da je povprečje približno pri 140km/h

Mnenja dobrodošla predvsem zato, ker vsepovsod (tudi recimo Avtomagazin) reklamirajo tempomat kot pripomoček pri zmanjševanju porabe :?

Uporabniški avatar
BlackWind
Tw1ng0 p0wah

Kraj: Kranjsterdam

Re: Tempomat in poraba

Napisal/-a BlackWind Sr jun 15, 2005 9:50 am

BBoss je napisal/-a:Mnenja dobrodošla predvsem zato, ker vsepovsod (tudi recimo Avtomagazin) reklamirajo tempomat kot pripomoček pri zmanjševanju porabe :?

zelo zanimivo :o :shock:
ce res reklamirajo tempomat kot zamnjsanje porabe so se zgleda malo zmotili ;)
mogoce je pol fora tempomata samo bolj sproscena voznja na dolgih relacijah po AC...kar jih pa pri nas seveda ni...oziroma so bolj kratke...se mi zdi da je bolj primeren tempomat za voznjo po tujih AC kjer imas na 100tine km AC...
mogoce bi se tam poznalo, kjer bi tudi cel kestel skuril na AC...
mogoce bi pa moral voziti cca 120km/h :?:
samo saj 140 tudi ni nevem kako drasticna hitrost iz vidika porabe...
no pri motorju 1.2 (beri twingo) razlika sigurno je ;)

dobro si tole napisal...si se poglobil v raziskavo ;) great job ;)
lp

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr jun 15, 2005 9:54 am

Razlika med nogo in tempomatom je v tem da ko tempomat vidi da pada hitrost-recimo v hrib ponavadi prenormira in poveča obrate bolj kot bi ti to storil s nogo in tu je po moje največja razlika. Saj ti tempomati ki so vgrajeni v avtomobilih nižjega srednjega razreda so taki da ima dva položaja ko je vklopljen, konstantno in polno pospeševanje nima pa recimo tako da bi pospešil samo s polovičnim gasom.

Ko pospešuje pospeši na ful in samo na ful! Poskusi če ima tvoj tempomat funkcijo kratkoročnega spomina. Recimo voziš 130 po AC in ga začasno izklopiš pade na 80km/h pa mu ponovno vklopiš. avto nenormalno potegne-za nogo bi to pomenila 100% pohojenje stopalke.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
GOX
Novinec

Kraj: LJUBLJANA

Napisal/-a GOX Sr jun 15, 2005 10:33 am

jst ko se vozm z tempomatom v hrib se mi obrati čist nč ne povečajo, glede porabe pa nism porajtu da bi več kuru

Tinček
Novinec

Napisal/-a Tinček Sr jun 15, 2005 11:09 am

Maš več vrst tempomatov. Tisi, ki držijo določene obrate in tisti, ki si zapomnijo hitrost. Po moje so tisti s hitrostjo možni samo v avtih s samodejnim menjalnikom, ker kaj bi se zgodil, da ti prešaltaš pol pa nazaj uklopš tempomat. Sej bi ti skos do blokade butal.

Uporabniški avatar
BlackWind
Tw1ng0 p0wah

Kraj: Kranjsterdam

Napisal/-a BlackWind Sr jun 15, 2005 11:24 am

Tinček je napisal/-a:Maš več vrst tempomatov. Tisi, ki držijo določene obrate in tisti, ki si zapomnijo hitrost. Po moje so tisti s hitrostjo možni samo v avtih s samodejnim menjalnikom, ker kaj bi se zgodil, da ti prešaltaš pol pa nazaj uklopš tempomat. Sej bi ti skos do blokade butal.

torej avtomatiki ;)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jun 15, 2005 11:43 am

Templar je napisal/-a:Ko pospešuje pospeši na ful in samo na ful! Poskusi če ima tvoj tempomat funkcijo kratkoročnega spomina. Recimo voziš 130 po AC in ga začasno izklopiš pade na 80km/h pa mu ponovno vklopiš. avto nenormalno potegne-za nogo bi to pomenila 100% pohojenje stopalke.

Če imam tempomat recimo nastavljen na 140km/h ter izklopljen in pade hitrost na 100km/h pa priklopim tempomat avto ne butne ampak počasi pospeši do željene hitrosti. Precej bolj počasi kot bi to lahko naredil sam, če bi kickdownal pedal za gas.

Drugače je pa avto Mazda 6 CD120 z ročnim menjalnikom

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Sr jun 15, 2005 12:10 pm

hja, ce das tempomat na 140 si preprican da bos 140 tudi vozil. mocno dvomim da lahko npr eno uro gledas na stevec in drzis konstantno hitrost tko da bo tle verjetno problem (kot je ze zgoraj nekdo napisal). tko da primerjava z ali brez tempomata bo tezka. mimgrede men kaze racunalo trenutne porabe isto porabo al vlkopljen tempomat al pa z nogo gas tiscim. aja, pa noben tempomat nima samo on/off funkcije kot je to nekdo zgoraj napisal.

lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jun 15, 2005 1:26 pm

Saj to bi rad zvedel tudi od drugih, če je to splošno dogajanje in če se komu da, ene par tankov primerjavo gledat. Na žalost trenutna poraba po BC ne kaže realnega stanja in šele na roke računano je tisto pravo. Govorimo o nekaj deci na 100km tako, da tudi povprečna po BC ne pove dosti, ker je vedno 5-10% napake.

Uporabniški avatar
YOC
Uporabnik

Kraj: Spredi levo (LJ)

Napisal/-a YOC Sr jun 15, 2005 1:33 pm

Ja dejasnko bi moru sprobat primerjavo na enakih cestah. Zdej probi ujet povprečje na samo npr 200km in to tako, da greš najprej dotankat do polnega (dobesedno) se 200km pelješ po avtocestah s tempomatom in greš potem dotankat do polnega in boš točno videl koliko benza je šlo. No to isto potem naredi brez tempomata s približno isto hitrostjo. In boš imel zelo zelo natančen podatek v že 200 kilometrih.

lp

YOC

8)
Bolje 10 konjev premalo pod haubo, kot en osel preveč za volanom!!!
WWWWRRRRRRRRUUUUUUUMMMMMMMMM..........

Uporabniški avatar
Blacky
Novinec

Napisal/-a Blacky Sr jun 15, 2005 1:41 pm

Jest ga pa sploh ne uporabljam, ker mi je brez veze. :-P

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Templar Sr jun 15, 2005 3:23 pm

Tinček je napisal/-a:Maš več vrst tempomatov. Tisi, ki držijo določene obrate in tisti, ki si zapomnijo hitrost. Po moje so tisti s hitrostjo možni samo v avtih s samodejnim menjalnikom, ker kaj bi se zgodil, da ti prešaltaš pol pa nazaj uklopš tempomat. Sej bi ti skos do blokade butal.

Meni pri petstopenjskem ročnem dela na hitrost in ne obrate... :roll:
Kako vem? Ker mi poveča obrate ko gre na avtocesti v hrib! ne glede ali vozi v 4 ali 5.

Gotovo pa noben ni tak b****r da bi šel v 3 vklopit tempomat in vozil 160km/h :bonk

Šw nekaj: Tempomati so izredno uporabni na avtocesti ali ob tekočem prometu oz. dokaj prazni cesti ker kot že rečeno veš kolko voziš brez da bi te moglo skrbet da ti je všel 5km/h čez ko ti plavčki že veselo mahajo...

Na avtocesti pa preprosto si imun na provide, stacionarce in podobno golazen...

maniaxxx

Napisal/-a maniaxxx Sr jun 15, 2005 4:24 pm

iz izkusenj ki sem jih mel z astro 1.7 cdti je s tempomatom res večja poraba in to kr za kaksna pol litra, odvisno od nacina voznje brez tempomata, ker vsaj pri astri tempomat ni znal drzati konstantno niske porabe kot sem jo lahk z nogo..je pa zelo udobno na dolgih poteh pa kot je templar rekel ni straha pred policaji...poraba pa s tempomatom 100% ni manjša, v avtomagazinu pa velikokrat neki dokazujejo kar sploh ni res sam to je druga zgodba...Lp

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Sr jun 15, 2005 5:10 pm

Zanimivo tole s porabo.logično bi bilo da ni sindroma "bajalica" in je poraba s tempomatom nižja.sicer pa ne vem kako lahko na naših Ac sploh uporabljaš tempomat, ker po prehitevalnem se vozi toliko kolikor vozijo ostali,po navdnem pasu se pa itak vozi 100 zaradi tovornjakov.nej še kdo sproba tale tempomat in pove kakšne rezultate je dobil, ker tole je nasprotje od obljubljenega.skoraj pol litra se pa že kar pozna ;)
lp

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr jun 15, 2005 5:55 pm

z enim kolegom sva mela debato, in mi je na vse kriplje trdil da ko prizges tempomat se volan tud zaklene, podobno kot gas. sicer vem da to nikakor ni res, sam ker me je res ful prepriceval v to, me zdj zanima ce mogoce pa le kj podobnga obstaja.

sicer dvomm sam nikol se neve.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr jun 15, 2005 6:01 pm

Voith je napisal/-a:z enim kolegom sva mela debato, in mi je na vse kriplje trdil da ko prizges tempomat se volan tud zaklene, podobno kot gas. sicer vem da to nikakor ni res, sam ker me je res ful prepriceval v to, me zdj zanima ce mogoce pa le kj podobnga obstaja.

ja itak... seveda pa avto ti kr sred voznje zablokira :)
dej no..
ko ti vklopis tempomat.. avtomaticno vzdrzuje tisto hitrost katero mas nastavljeno oz.
s katero vozis.. torej ko pohodis gas se izklopi
enako se izklopi ko ti bremzas :)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr jun 15, 2005 8:06 pm

hahahahha :rofl :cry da bi zaklenil volan :D ta bi bla huda ja.. bi si člouk reku k ne ve. u kaj pa ta tipka nardi pol bi šu pa sam naravnost :D

lp

Uporabniški avatar
PozerQ
Nov uporabnik

Kraj: Borovnica

Napisal/-a PozerQ Sr jun 15, 2005 8:21 pm

MacTron je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:z enim kolegom sva mela debato, in mi je na vse kriplje trdil da ko prizges tempomat se volan tud zaklene, podobno kot gas. sicer vem da to nikakor ni res, sam ker me je res ful prepriceval v to, me zdj zanima ce mogoce pa le kj podobnga obstaja.

dej no..
ko ti vklopis tempomat.. avtomaticno vzdrzuje tisto hitrost katero mas nastavljeno oz.

izklopi se sam če bremzaš pa prestavlaš, če pospešuješ se ne izklopi :P
Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Templar Sr jun 15, 2005 8:21 pm

Obstaja sicer sitem ki se mu reče tempomat z radarjem. Vgrajuje se trenutno v MB-S klaso in BMW7 v kratkem pa še(če že ne) tudi v BMW5 in # pa neki je blo rečeno za E-klaso.

Avto ima nastvaljeno hitrost ko pa zazna pre sabo oviro(avto ali tovornjak) preko ESPja zavre in prilagodi hitrost oviri pred sabo, ko se ovira umakne spet nadaljuje po začrtani hitrosti.

Stvar je že v fazo druge generacije že prva je samodejno držala varnostno razdaljo ipd. Tanova pa bo v primeru da zazana stoječo oviro lahko sama povsem ustavila vozilo-prej je lahko zaviral sistem le z 20% zavorne sile. Opisano velja za MB ima pa BMW za BMW 3 še neko bolj opasno varianto napovedano pred kratkim.

Ovinke še vedno sam voziš.

Sice je pa ta z zakljenjenim volanom res huda :har :noro :har

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr jun 15, 2005 8:42 pm

pozer je napisal/-a:
MacTron je napisal/-a:

dej no..

izklopi se sam če bremzaš pa prestavlaš, če pospešuješ se ne izklopi :P

" Ko pritisnete na zavorni pedal, pedal sklopke ali pedal za plin, se tempomat samodejno izključi. "
torej...
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov