Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Re: Zimske vs. letne pozimi.

Napisal/-a X-Hair Pe nov 18, 2011 2:13 pm

SuperVeloce je napisal/-a:
Sedaj bi moral imeti spredaj nove SZ90, zadaj pa ene nove, vrhunske zimske. Pa bi se videlo kaj bi bilo, bi šlo naravnost ali bi šla rit. Prešraufamo spredi-zadi in ponoven poizkus.

Bognedaj :lol:

Dobre izkušnje? :mrgreen:

Evo, temu se ni pošlo. Je bilo tudi videt po cesti zahrbne kolesnince (katere so vidne), ko se nardijo ob vlažnem vremenu in temp. pod lediščem. Jaz sem jo izdelal perfektno z gumo Perfekta. :lol:

Ustavil se nisem, ker je voznik že bil na telefonu in spredaj je bilo videt le malo polomljeno, ter brez smrtnih žrtev.

http://www.youtube.com/watch?v=nEq39Kyoxyg

Energetik81 je napisal/-a:
X-Hair je napisal/-a:In še najbolj smešno je tista podlaga na Vranskem, katera nima z realnostjo nobene veze. Ma odlično pokaže kako je zimska, ne vem za kolk metrov, boljša od letne. To pa ne drži v realnem svetu, na asfaltu, kakršnega koli že mamo. Toliko ekstremni asfalt je najbrž tam po LJ na določenih odsekih, in najbrž je enako v Wajdušni na avtobusni postaji.

Pojdi se kdaj peljat po LJ BTC in okolici, kjer se vsak dan vozi po več 10.000 avtov. Asfalt je presneto podoben tisti beli podlagi na Vranskem. S svojimi 120Nm navora (mlinček) in 2 leti starimi letnimi Fulda EcoControl za šalo v 2. prestavi pri 3/4 gasa zavrtim gume v prazno pri mokrem asfaltu. Seveda sem naslednji dan že menjal z 3 leta starimi UG7+, ki so čisto druga zgodba kar se tiče oprijema. Enostavno sem se bal voziti z letnimi oz. sem držal 3s varnostne razdalje.

Sem se nekaj predrstal tam, vem. Men je blo vedno gladko, pa ni važno kaj sem mel. Je bilo pa vedno zabavno, brez ročne :mrgreen: Še v suhem je kriza. :? Se malo poigraš, pa te je že cela cesta. :DDD

In kot ti je rekel superveloce. Pejt po Rainexpert. ;) 8) Za v taki smotano vlažni, deževni čas. Ma TOP shit. V mokrem je bilo z Rainsport2 čist brezveze. Sam meni je bilo vse ostalo, OJEJ. :huh:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe nov 18, 2011 2:42 pm

V "idealnih razmerah", se pravi rečmo res suha cesta in mokra cesta ko so stopinje res v plus je letna guma po mojih izkušnjah boljša od zimske, vendar pa razen če se res voziš samo sredi dneva v lepem vremenu v štacuno po liter mleka, slej kot prej prideš v stiuacijo, kjer pa je zimska boljša od letne. Naprimer: kakšno križišče kjer ni gužve iz stranske ceste malo pomrzne, se nabere "slana, sneg iz megle, kakorkol se temu reče" zalješ gor z letnimi in se greš drsat, z zimskimi pa zvoziš... poleg snega in pravih zimskih razmer, tudi zaradi takih situacij devamo gor zimske gume (vsaj jaz).

Kar se tiče pa oprijema je pa takole: v službo se vozim 10 km po stranskih cestah, kjer je ene 5 km tudi čez gozd (ozka cesta ob reki), da se izognem prometa, ki je sicer čez mesto. Z letnimi gumami sem določene ovinke lahko peljal 70+, sedaj ko se je ohladilo je pa avto že pri 60 nosilo, v ovinkih katere sem prej z isto hitrostjo brez težav je začelo zmankovati bankin (drsenje), tako da temparatura afalta in zunanje temparatura definitivno vpliva na oprijem. Včeraj sem potel menjal za zimake (šel iz Pirelli P Cinturato na Continental TS 830 P), hitrosti letnih poleti sicer ne dosegam, je pa avto pri enakih hitrostih bolj stabilen od letnih v onvinkih. Je pa res, da na tej cesti zaradi bližine reke in megle in minusa (-4) niso več "idealne razmere" za letne, ampak že zimske.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe nov 18, 2011 3:32 pm

SuperVeloce je napisal/-a:uf, kriza, verjamem da je problem z dimenzijo. Sem slišal, da EcoControl niti do kolen ne seže ugledu zimskih bratov, ampak takole... verjetno je zmes zelo podobna Savi Perfecti. Po suhem se fajn pelje (relativno glede na te male in nizkocenovne dimenzije), po mokrem pač ne

Hm, leta 2008 je bila v podobni dimenziji 175/65/14 med zelo priporočljivimi (zato sem jo takrat nabavil), ko so jo pa letos spet testirali, je pa na mokrem zanič, kar sem že sam opazil.. :evil:
Očitno so ADAC leta 2008 kaj "podmazali"...
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe nov 18, 2011 6:31 pm

Energetik81 je napisal/-a:Hm, leta 2008 je bila v podobni dimenziji 175/65/14 med zelo priporočljivimi (zato sem jo takrat nabavil), ko so jo pa letos spet testirali, je pa na mokrem zanič, kar sem že sam opazil.. :evil:
Očitno so ADAC leta 2008 kaj "podmazali"...

Ni nujno, da so podmazali ampak je lahko velika razlika, ko testirajo popolnoma novo gumo ali pa če bi jo testirali recimo dve leti kasneje po prevoženih 15.000-20.000 ali več km.

nekatere gume čez leta rapidno padajo v performancah. Ena takih je bila recimo letna Michelin pilot Primacy (če se ne motim), ki sem jo dobil na enem rent-a-car avtu, ki je pri prevoženih par 10kkm tako drsela, da si recimo pri pospeševanju v mokrem iz cestnine vransko vse skupaj vrtel v prazno v tretji prestavi kot bi bil na ledu. Isto sem sprobal s svojim avtom z več konji in navora pa je bilo v enako mokrem cestišču vse normalno in brez spodrsavanja na originalnih Dunlop 2050.

Isto težavo sem imel z zimskimi Dunlop M3, ki so bile v tretji zimi na gladkem asfaltu čisto neuporabne in so mi konstantno dvigovale adrenalin samo ne v dobrem smislu. Kot nove pa so bile na vseh testih odlične potem pa tako sranje.

Tako, da ko enkrat doživiš, da ti guma ne prijemlje oziroma nenormalno drsi je skrajni čas, da se razmisli o menjavi pa četudi je profila še ohoho.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe nov 18, 2011 7:58 pm

Ja, očitno bo to. Sicer pa že ves čas trdim, da bi morali pri ADAC teste delati tudi pri starosti gum recimo 2 leti. Recimo da bi jih nekje nadzorovano starali (sonce, veter, vročina) in potem stestirali po 2 letih. Rezultati bi bili po mojem presenetljivi.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe nov 18, 2011 8:07 pm

Lepo bi bilo,lahko bi dejansko ločili med dobrimi in slabimi gumami... nebi potrebovali izkušenj in prazne denarnice za to :D
when in doubt, flat out

Kavs
Novinec

Napisal/-a Kavs Pe nov 18, 2011 9:03 pm

X-Hair je napisal/-a:Da ne bomo smetili teme med pnevmatikami, bomo tukaj vžgali eno debato, ker ste navadne ovce. :mrgreen:

http://www.siol.net/avtomoto/nasveti/va ... matik.aspx

In vi verjamete tem bedarijam. :lol: :lol: :lol: :lol: In to še na podlagi, na kateri nima ama popolnoma nobene veze z realnostjo. Adijo pamet. V tem primeru, glede magičnih 7 stopinj, na drugem forumu sem bral 15, sedaj samo še čakam številko 9,34. Imam, no ja, imamo, ker sem malo igramo s kolegi s tem, res kar nekaj izkušenj s temi zadevami. Šel sem še na tečaj varne vožnje, da vidim kaj mi bodo majstri povedal tam. Diiiooo miiooo sami teoretiki.

Evo moj primer. Na koncu bom pa zapisal zaključek. Nažalost bom dal kar video materijal, če koga moti, naj ne komentira. Ma mi bo v veliko pomoč pri razlagi. Hvala.

Teoretiki na teoriji razložijo kako je treba postopat, če si brez ABS-a in je podlaga različno drseča. Torej, desna stran na snegu, leva na asfaltu. Kulj. Pogledamo film in gremo v akcijo. Seveda sem probal po teoriji kar so povedali teoretiki. Nekak mi ni šlo. Sem pa jaz to probaval v zimi 08//09 ko sem si kupil tale fun car, po domače bosanc in je revež brez ABS-a. Ja popravic povedano me je bilo strah in sem študiral, kako bi se jaz brez ABS-a najhitreje ustavil. Nekak prišel do zaključka, kaj bi bilo najbolje.

Torej. Prvi spust. Kot sem že omenil. Ni mi šlo najbolje.
http://www.youtube.com/watch?v=fCn84eYM ... r_embedded

Probam drugi poizkus. Ma me preveč zanese desno in ajd pol. Gas, žlajf, sklopka, volan, gretje do konca, dolge luči, ročna, sedež naprej, žmigavc, ma prov NEČ. N E Č.
http://www.youtube.com/watch?v=HHJGyJNi ... r_embedded

Tretji poizkus. Primešam malo svojih primesi, ker mi stvar od teoretika ni šla najbolje. Se mi celo rata ustavit. Odlično.
http://www.youtube.com/watch?v=jLIfXrj9 ... r_embedded

V četrto pa naredim čisto po svoje, kar sem se navadil v zimi 08/09 in menim, da bi se v panik, brez ABS-a, tako najhitreje ustavil. 8)
http://www.youtube.com/watch?v=mwbZwEFE ... r_embedded

Zaključek.
1. Ne verjemite vsemu, kar vam povejo. Zimska guma se bolje odreže samo v snegu. PIKA.
2. A če se jaz prej ustavim pred vsemi mercedesi in high tech gumami (imel je gor nove TS830 in me je res fasciniral pri vožnjah), pomeni, da se kupi avto brez ABS-a (še najbolje enega bosanca in leto dni rabljene LM-22, sicer so ble pa že stare 3,5 leta, ma to nima veze :mrgreen: ) in se boš hitreje ustavil.

:huh:

Stari brez zamere maš preveč cajta (sorry filmčkov nism gledal).
Sem videl temo letne vs zimske pozimi in sem mogu kliknt.

Nasvet - pusti forume in začni kej pametnga delat. Sem že na fb napisal. Vsi tabrihtni k so me je... na mobisuxu ko sm mel tud jst preveč cajta, so se zdej poskril k sm mal pokazu kako se zadevi streže oni pa so iz obupa pobegnli na drug patetični forum z imenom alter al nekaj.

Tko da dobro namerni nasvet - poklič za pir, za delat ti zmeri ki dobim. VEDNO JE IDEJA IN PROJEKT ODZADAJ. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ,

Z lutfom pa se raje ne kregaj. :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So nov 19, 2011 1:19 am

~toMmy~ je napisal/-a:Začel sem že dvomit v svoj občutek glede oprijema po vseh teh nasprotujočih mnenjih, pa zdaj opažam, da nekateri dejansko samo niste vajeni zelo slabih cest. S čim se pa simulira ledena površina? Gladek (zlizan) asfalt + voda + "maščoba" oz. smeti = ?

Čakaj, a to tisti tvoj občutek, ki ti pravi, da pri istri trajekciji čez ovinek, pri isti hitrosti, tvoje telo čuti večji pospešek pri 15colskih gumah kot 17colskih?
:lol: :bow :bow :pivo =I I rest my case.

Oprosti, ker te bom zmotil, preden se podelaš v hlače od smeha... Glede tega mi povej če te bo isto premetavalo v katrci in recimo F430, če daš v F430 sedež iz katrce. Pač "ekstremna" primerjava, ampak le toliko poudari razliko. Se pravi odlično znaš izračunat silo iz ene točke (=vozilo), ostale pa kar gladko zanemariš? Nagib avtomobila, zvijanje gum ipd. popolnoma nič ne vplivajo na sile, ki delujejo na voznika? :roll: Sile, ki delujejo na voznika so po tvojem enake tisti, ki po najbolj laičnem izračunu deluje na vozilo, vse ostalo je pa zanemarljivo? Če uporabljaš osnove fizike, ki jih po svojem mnenju očitno obvladaš, potem še nekako razumem, drugače je pa pač žalostno to tvoje pametovanje. Sem pa takrat govorill o razliki med 15 in 16 colami, ne 17.

Energetik81 je napisal/-a:
X-Hair je napisal/-a:In še najbolj smešno je tista podlaga na Vranskem, katera nima z realnostjo nobene veze. Ma odlično pokaže kako je zimska, ne vem za kolk metrov, boljša od letne. To pa ne drži v realnem svetu, na asfaltu, kakršnega koli že mamo. Toliko ekstremni asfalt je najbrž tam po LJ na določenih odsekih, in najbrž je enako v Wajdušni na avtobusni postaji.

Pojdi se kdaj peljat po LJ BTC in okolici, kjer se vsak dan vozi po več 10.000 avtov. Asfalt je presneto podoben tisti beli podlagi na Vranskem. S svojimi 120Nm navora (mlinček) in 2 leti starimi letnimi Fulda EcoControl za šalo v 2. prestavi pri 3/4 gasa zavrtim gume v prazno pri mokrem asfaltu. Seveda sem naslednji dan že menjal z 3 leta starimi UG7+, ki so čisto druga zgodba kar se tiče oprijema. Enostavno sem se bal voziti z letnimi oz. sem držal 3s varnostne razdalje.

No vidiš, s tem se eni očitno ne strinjajo. Točno takšno primerjavo sem doživel z več vozili kot voznik in sopotnik.

Kael je napisal/-a:Kar se tiče pa oprijema je pa takole: v službo se vozim 10 km po stranskih cestah, kjer je ene 5 km tudi čez gozd (ozka cesta ob reki), da se izognem prometa, ki je sicer čez mesto. Z letnimi gumami sem določene ovinke lahko peljal 70+, sedaj ko se je ohladilo je pa avto že pri 60 nosilo, v ovinkih katere sem prej z isto hitrostjo brez težav je začelo zmankovati bankin (drsenje), tako da temparatura afalta in zunanje temparatura definitivno vpliva na oprijem. Včeraj sem potel menjal za zimake (šel iz Pirelli P Cinturato na Continental TS 830 P), hitrosti letnih poleti sicer ne dosegam, je pa avto pri enakih hitrostih bolj stabilen od letnih v onvinkih. Je pa res, da na tej cesti zaradi bližine reke in megle in minusa (-4) niso več "idealne razmere" za letne, ampak že zimske.

No evo, še en, ki se strinja. Končno! =P

SuperVeloce je napisal/-a:uf, kriza, verjamem da je problem z dimenzijo. Sem slišal, da EcoControl niti do kolen ne seže ugledu zimskih bratov, ampak takole... verjetno je zmes zelo podobna Savi Perfecti. Po suhem se fajn pelje (relativno glede na te male in nizkocenovne dimenzije), po mokrem pač ne :-P. Če ti finance dovolijo, jih prodaj ali vrzi v smeti in pojdi enemu vulkanizerju bogu za hrbtom, da ti za 40eur naroči Uniroyal RainExpert. Boš videl, kot dan in noč, zagotovo. Lahko si uzameš tudi Bridgestone B250 (niso ravno Turanza ER300, bolje kot nič), vendar so dražje kot uniroyal in se verjetno niti ne splača toliko. UG7+ je pa škoda, če narediš na leto več kot štirimestno številko kilometrov...

Ne vem, jaz tam še nisem imel nekih problemov. Največkrat sem tam s tanovim Accentom, Turanza ER300.

Ne boš verjel, že 6 sezon sem odvozil s Turanzo ER300 (zdaj en par je Ecopia) in to večkrat na robu zdrsa, pa ima vsekakor v takšnih pogojih občutno večje težave, kot recimo UG7(+). Gre pa za nekaj različnih kompletov Turanz (poljskih in francoskih) in nemških UG7(+). Avto je v tem času naredil 140k km, da ne govorim še o ostalih...

P.S.: Če nisi mel nekih "problemov" oz. ti ni tam Turanza nikoli zdrsovala, potem vsekakor nisi (po svojih izkušnjah) niti približno kompetenten, da bi govoril o oprijemu. Turanza na gladkem ljubljanskem asfaltu še po suhem zdrsne, po mokrem pa sploh, pa drugače obožujem to gumo ravno zaradi odličnega oprijema.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So nov 19, 2011 6:12 pm

še po suhem zdrsne
Si pa hiter voznik, očitno. V BTCju res nisem tako redno, kot vi iz okoliških krajev, ampak do sedaj res nisem imel problemov v nobenem rondoju pa ne vozim ravno počasi. Ker mene in mojo vožnjo dobro poznaš in praviš, da očitno nisem kompetenten in ker se tudi avtomobili (recimo siljenje nosa ven) in se lahko tudi različne dimenzije med seboj razlikujejo, rečmo da imaš prav. Povej mi samo, če ti na križišču pri pospeševanju, ko prestaviš v drugo prestavo in stisneš gas do konca, gume zavrti? Ko se voziš naravnost, razlike pri istem modelu gum nebi smele biti velike. Meni pri 110hp dizlu Turanza ER300 ne zdrsne, pa avto močno potegne kljub LJ asfaltu...

Danes dopoldne ti nisem imel namena odpisati, vendar sem se premislil zaradi neljubega dogodka... v Velenju je ponekod dejansko na debelo slana po cesti, verjetno zato ker je bila megla večino dneva... vozil sem se brez problema, v vhodu v krožno križišče pri Veleja parku pa je kolona močno zavirala, evo ga pa me je nekdo naslonil na zadni odbijač. V vzvratnem ogledalu je zgledal prav presenečeno, ko je drsel proti meni, jaz sem se pa začuda pravčas ustavil :roll: . Moja guma je torej opravila svojo nalogo, pa čeprav je tole že konec druge sezone, kar so na avtomobilu. Če te zanima, imel je gor Michelin A2, za starost pa nisem spraševal... mene pa čaka nov odbijač ko se bo zamenjalo zavorne ploščice in gume konec prihajajočega tedna...
when in doubt, flat out

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So nov 19, 2011 6:16 pm

še po suhem zdrsne
Si pa hiter voznik, očitno. V BTCju res nisem tako redno, kot vi iz okoliških krajev, ampak do sedaj res nisem imel problemov v nobenem rondoju pa ne vozim ravno počasi. Ker mene in mojo vožnjo dobro poznaš in praviš, da očitno nisem kompetenten in ker se tudi avtomobili (recimo siljenje nosa ven) in se lahko tudi različne dimenzije med seboj razlikujejo, rečmo da imaš prav. Povej mi samo, če ti na križišču pri pospeševanju, ko prestaviš v drugo prestavo in stisneš gas do konca, gume zavrti? Ko se voziš naravnost, razlike pri istem modelu gum nebi smele biti velike. Meni pri 110hp dizlu Turanza ER300 ne zdrsne, pa avto močno potegne kljub LJ asfaltu...

Danes dopoldne ti nisem imel namena odpisati, vendar sem se premislil zaradi neljubega dogodka... v Velenju je ponekod dejansko na debelo slana po cesti, verjetno zato ker je bila megla večino dneva... vozil sem se brez problema, v vhodu v krožno križišče pri Veleja parku pa je kolona močno zavirala, evo ga pa me je nekdo naslonil na zadni odbijač. V vzvratnem ogledalu je zgledal prav presenečeno, ko je drsel proti meni, jaz sem se pa začuda pravčas ustavil :roll: . Moja guma je torej opravila svojo nalogo, pa čeprav je tole že konec druge sezone, kar so na avtomobilu. Če te zanima, imel je gor Michelin A2, za starost pa nisem spraševal... mene pa čaka nov odbijač ko se bo zamenjalo zavorne ploščice in gume konec prihajajočega tedna...

Norci velenjski :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So nov 19, 2011 6:24 pm

hehe :lol:, priznam da se včasih tudi jaz štejem zraven, čeprav po mestu pa res ne divjam, kot je v Velenju navada/razvada/problematika...
when in doubt, flat out

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So nov 19, 2011 6:32 pm

SuperVeloce je napisal/-a:hehe :lol:, priznam da se včasih tudi jaz štejem zraven, čeprav po mestu pa res ne divjam, kot je v Velenju navada/razvada/problematika...

Tok radarjev k mate itak ni pametno divjat pr vas :mrgreen: oops
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So nov 19, 2011 7:29 pm

@SuperVeloce: Očitno nisi kompetente za trdit katera guma ima boljši oprijem, če sploh ne veš kje ima mejo zdrsa, se ti ne zdi? Torej iz tega, da ti letna nikoli ne zdrsne, sklepaš, da je boljša od zimske, ki ti tudi nikoli ne zdrsne? :D

Ja na najbolj spolzkih odsekih v drugi ni problem aktivirat ASR-a tudi po suhem, govorim pa za Golfa V s cca. 130KM in 310Nm navora. Tudi v tretji mi je že ASR že kar nekajkrat posvetil.

P.S.: Okoliških krajev?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So nov 19, 2011 9:23 pm

@SuperVeloce: Očitno nisi kompetente za trdit katera guma ima boljši oprijem, če sploh ne veš kje ima mejo zdrsa, se ti ne zdi? Torej iz tega, da ti letna nikoli ne zdrsne, sklepaš, da je boljša od zimske, ki ti tudi nikoli ne zdrsne?

Tega, da nisem nikoli iskal meje zdrsa in da se pravzaprav vozim po tračnicah, nisem nikoli trdil. Seveda zdrsne, če pretiravaš ali ti manjka občutka... Pravim pa, da je meja zdrsa mojih gum visoka tako na suhem in na mokrem glede na oblube, da pri trenutnih stopinjah VSE letne gume brez pardona postanejo nevozne tudi na suhih podlagah. Jaz se tudi po BTC brez problema premikam s tokom vozil, pa čeprav se redno dogaja da je potrebno na hitro zavreti, nisem pa seveda nikoli trdil da je v BTC rondojih letna boljša od zimske, le da morajo dobre letne brez pardona po suhem omogočati normalno in varno vožnjo. Če menja nekdo gume, ker njegove drsijo že pri normalni vožnji, je seveda storil pravilno. Seveda njemu v križiščih zdrsne pri 60hp v tretji, meni pa pri 110hp in 240nm v drugi ne. Pač ni lepo, če se okoli pametuje, da bi morali sedaj vsi že zamenjati, ker so očitno isti rezultati pri vseh in smo sedaj z letnimi vsi nevarni, neglede na to kakšne zimske gume nasploh ljudje vozijo in kje jaz s svojimi gumami vozim. Bom pa še vedno trdil, da na vsaj zadovoljivo dobri suhi podlagi dobre letne trenutno primejo bolje. Sem samo v zadnjem tednu dobil dovolj dokazov, da gume ne postanejo kar tako nevozne pod 7stopinj. Če že ne hitra vožnja čez Vitanjske ovinke pri -4 pa sigurno to, da je bilo potrebno 2x zavirati v rondojih v različnih mestih... Preden vprašaš s čim primerjam, na drugem avtu so trenutno gor eno leto stare UG 7+ (sicer v enmal drugačni ne tako nizkopresečni dimenziji), katere sem tudi že dodobra sprobal, pa me še ne mika da bi danes letel menjati letne za zimske gume... vsaj prihajajoči teden bodo letne vožene, če se bo obdržalo napovedano suho vreme, potem pa tudi jaz prestopim na zimsko stran...
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So nov 19, 2011 11:38 pm

@SuperVeloce: Očitno nisi kompetente za trdit katera guma ima boljši oprijem, če sploh ne veš kje ima mejo zdrsa, se ti ne zdi? Torej iz tega, da ti letna nikoli ne zdrsne, sklepaš, da je boljša od zimske, ki ti tudi nikoli ne zdrsne?

Tega, da nisem nikoli iskal meje zdrsa in da se pravzaprav vozim po tračnicah, nisem nikoli trdil. Seveda zdrsne, če pretiravaš ali ti manjka občutka... Pravim pa, da je meja zdrsa mojih gum visoka tako na suhem in na mokrem glede na oblube, da pri trenutnih stopinjah VSE letne gume brez pardona postanejo nevozne tudi na suhih podlagah. Jaz se tudi po BTC brez problema premikam s tokom vozil, pa čeprav se redno dogaja da je potrebno na hitro zavreti, nisem pa seveda nikoli trdil da je v BTC rondojih letna boljša od zimske, le da morajo dobre letne brez pardona po suhem omogočati normalno in varno vožnjo. Če menja nekdo gume, ker njegove drsijo že pri normalni vožnji, je seveda storil pravilno. Seveda njemu v križiščih zdrsne pri 60hp v tretji, meni pa pri 110hp in 240nm v drugi ne. Pač ni lepo, če se okoli pametuje, da bi morali sedaj vsi že zamenjati, ker so očitno isti rezultati pri vseh in smo sedaj z letnimi vsi nevarni, neglede na to kakšne zimske gume nasploh ljudje vozijo in kje jaz s svojimi gumami vozim. Bom pa še vedno trdil, da na vsaj zadovoljivo dobri suhi podlagi dobre letne trenutno primejo bolje. Sem samo v zadnjem tednu dobil dovolj dokazov, da gume ne postanejo kar tako nevozne pod 7stopinj. Če že ne hitra vožnja čez Vitanjske ovinke pri -4 pa sigurno to, da je bilo potrebno 2x zavirati v rondojih v različnih mestih... Preden vprašaš s čim primerjam, na drugem avtu so trenutno gor eno leto stare UG 7+ (sicer v enmal drugačni ne tako nizkopresečni dimenziji), katere sem tudi že dodobra sprobal, pa me še ne mika da bi danes letel menjati letne za zimske gume... vsaj prihajajoči teden bodo letne vožene, če se bo obdržalo napovedano suho vreme, potem pa tudi jaz prestopim na zimsko stran...

V bistvu je pri vsej zgodbi najbolj zanimivo to, da vsi, ki smo "pristaši" letnih gum nikakor ne poskušamo nikogar prepričat, da je bebec, ker uporablja zimske pozimi po drugi strani pa "pristaši" zimskih hočejo na vsak način dokazat, da smo mi bebci, ker ne menjamo takoj ko padejo temeprature pod tisto magično temperaturo in nikakor ne dopustijo niti najmanjše možnosti, da čisto vsega kar natrosi gumarski lobi pa le ni treba verjeti.

Vse neke subjektivne ocene in neke ekstremne situacije, kjer avto zdrsne praktično s katerimikoli gumami ampak "zimakarji" so prepričani, da če bi takrat imeli letne bi bili pa že zdavnaj v grabnu. Klele padajo cele doktorske dizertacije dokazovanja, da pa le v nekaterih pogojih je zimska tolk boljša, da je uporaba obvezna brez odstopanj po drugi strani pa je marsikomu težko dati denar za kvalitetne premium gume, ki bodo prinesle daleč večji plus v varnosti skozi celotno vožnjo kot pa tistih nekaj stotink promila vožnje v nekakšnih ekstremnih cestnih razmerah (mislim predvsem na drseč asfalt).

Jaz se tudi še vedno vozim na letnih na -6 pa prime brez odstopanj bom pa menjal kak dan pred napovedjo snega zaradi česar tudi zimske prvenstveno so.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Ne nov 20, 2011 1:17 pm

Joj je tukaj popularno nekoga citirat in mu na dolgo in široko odgovarjat na nekaj, česar ni nikoli trdil! :roll:

To kar sem pisal je bilo vezano na debato, ki je botrovala nastanku te teme in moje mnenje se navezuje samo na (za moje pojme zgrešene) izjave, da so zimske od letnih boljše izključno na snegu in ledu!

En "odgovarja" na mojo neobstoječo trditev in na koncu se mu vedno še kdo pridruži, ker mu je pretežko prebrat kakšen post pred tem. Zdaj pa prosim za utemeljitev, kje sem jaz koga silil, da bi moral pod 7 stopinjami imet takoj zimske, kje sem napisal, da se z letnimi sploh ne da vozit ipd. :roll:
Slika

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Ne nov 20, 2011 1:31 pm

Če bi bila cesta ves čas suha, bi imel jaz skozi letne ne glede na to, da slabše držijo kot m+s. Ne vozim na robu zmogljivosti. Ker je pa možnost, da se bo kdaj peljalo po snegu, tam pa obstalo ali razbilo avto, potem bi jih oz. jih bom počasi zamenjal, ker so m+s boljše za te stvari. Pa še razne globe za brezveze lahko nastanejo samo z letmimi v avtu - keten ne grem kupovat.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne nov 20, 2011 1:35 pm

jaz bom tako reku... lansko leto sem mel na tisti moji zeleni laguni montirane vredestein ultrac sessanta (upam da veste kak profil ima guma) in mi pozimi ni prau nic manjkalo (profila je imela se cca. 4 mm).
sej je res da po snegu ni drzala dobesedno nic in sem pri 1 cm snega obstal, ampak ko je blo govora o mokrem asfaltu je pa drzala takorekoc isto kot vedno.
pa naj povem, da so tukaj pozimi temperature tudi kar pod niclo, da ne govorim kaj je nad crnim kalom. in to sem prezivel brez raznoraznih izletov itd. ;)

letos mam gor sicer zimske, to pa samo zato ker mam namen srecat malo vec snega na cesti. ce ne, bi ostal kar na letnih =P
turbo inside

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Ne dec 04, 2011 1:47 pm

Hoolly mother ..... bil v čettrek v LJ. Krožno križišče pri v stopu v BTC na šmartinski, kjer je tudi Mc zraven. Po števcu ni bilo več kot 25km/h, pa je šlo vse po svoje. Sem prov probal par krogov. Da ne govorim po BTC-ju. Gladko v 3pm. Gume, to bo zdej zanimivo. 8) Dunlop Wintersport 3D al so M3. Moooo. bom pogledal za 100. Ja stara roba nimaš kaj. Za v smeti, kakopak. Bom probal starega prepričat, da nej se neha igrat s tem. :roll:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Ne dec 04, 2011 2:27 pm

Pred nakupom ali menjavo gum prvo mene kontaktirajte.
Ker ko jaz menjam letne za zimske takrat sigurno ne bo zapadlo niti cm snega. Že tretjo zimo je tako. Če bi pa ostal na letnih bi pa bilo zdele najmanj meter snega zunaj. :lol:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov