SuperVeloce je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a:Začel sem že dvomit v svoj občutek glede oprijema po vseh teh nasprotujočih mnenjih, pa zdaj opažam, da nekateri dejansko samo niste vajeni zelo slabih cest. S čim se pa simulira ledena površina? Gladek (zlizan) asfalt + voda + "maščoba" oz. smeti = ?
Čakaj, a to tisti tvoj občutek, ki ti pravi, da pri
istri trajekciji čez ovinek, pri
isti hitrosti, tvoje telo čuti večji pospešek pri 15colskih gumah kot 17colskih?

I rest my case.
Oprosti, ker te bom zmotil, preden se podelaš v hlače od smeha... Glede tega mi povej če te bo isto premetavalo v katrci in recimo F430, če daš v F430 sedež iz katrce. Pač "ekstremna" primerjava, ampak le toliko poudari razliko. Se pravi odlično znaš izračunat silo iz ene točke (=vozilo), ostale pa kar gladko zanemariš? Nagib avtomobila, zvijanje gum ipd. popolnoma nič ne vplivajo na sile, ki delujejo na voznika?

Sile, ki delujejo na voznika so po tvojem enake tisti, ki po najbolj laičnem izračunu deluje na vozilo, vse ostalo je pa zanemarljivo? Če uporabljaš osnove fizike, ki jih po svojem mnenju očitno obvladaš, potem še nekako razumem, drugače je pa pač žalostno to tvoje pametovanje. Sem pa takrat govorill o razliki med 15 in 16 colami, ne 17.
Energetik81 je napisal/-a:X-Hair je napisal/-a:In še najbolj smešno je tista podlaga na Vranskem, katera nima z realnostjo nobene veze. Ma odlično pokaže kako je zimska, ne vem za kolk metrov, boljša od letne. To pa ne drži v realnem svetu, na asfaltu, kakršnega koli že mamo. Toliko ekstremni asfalt je najbrž tam po LJ na določenih odsekih, in najbrž je enako v Wajdušni na avtobusni postaji.
Pojdi se kdaj peljat po LJ BTC in okolici, kjer se vsak dan vozi po več 10.000 avtov. Asfalt je presneto podoben tisti beli podlagi na Vranskem. S svojimi 120Nm navora (mlinček) in 2 leti starimi letnimi Fulda EcoControl za šalo v 2. prestavi pri 3/4 gasa zavrtim gume v prazno pri mokrem asfaltu.
Seveda sem naslednji dan že menjal z 3 leta starimi UG7+, ki so čisto druga zgodba kar se tiče oprijema. Enostavno sem se bal voziti z letnimi oz. sem držal 3s varnostne razdalje.
No vidiš, s tem se eni očitno ne strinjajo. Točno takšno primerjavo sem doživel z več vozili kot voznik in sopotnik.
Kael je napisal/-a:Kar se tiče pa oprijema je pa takole: v službo se vozim 10 km po stranskih cestah, kjer je ene 5 km tudi čez gozd (ozka cesta ob reki), da se izognem prometa, ki je sicer čez mesto. Z letnimi gumami sem določene ovinke lahko peljal 70+, sedaj ko se je ohladilo je pa avto že pri 60 nosilo, v ovinkih katere sem prej z isto hitrostjo brez težav je začelo zmankovati bankin (drsenje), tako da temparatura afalta in zunanje temparatura definitivno vpliva na oprijem. Včeraj sem potel menjal za zimake (šel iz Pirelli P Cinturato na Continental TS 830 P), hitrosti letnih poleti sicer ne dosegam, je pa avto pri enakih hitrostih bolj stabilen od letnih v onvinkih. Je pa res, da na tej cesti zaradi bližine reke in megle in minusa (-4) niso več "idealne razmere" za letne, ampak že zimske.
No evo, še en, ki se strinja. Končno!
SuperVeloce je napisal/-a:uf, kriza, verjamem da je problem z dimenzijo. Sem slišal, da EcoControl niti do kolen ne seže ugledu zimskih bratov, ampak takole... verjetno je zmes zelo podobna Savi Perfecti. Po suhem se fajn pelje (relativno glede na te male in nizkocenovne dimenzije), po mokrem pač ne

. Če ti finance dovolijo, jih prodaj ali vrzi v smeti in pojdi enemu vulkanizerju bogu za hrbtom, da ti za 40eur naroči Uniroyal RainExpert. Boš videl, kot dan in noč, zagotovo. Lahko si uzameš tudi Bridgestone B250 (niso ravno Turanza ER300, bolje kot nič), vendar so dražje kot uniroyal in se verjetno niti ne splača toliko. UG7+ je pa škoda, če narediš na leto več kot štirimestno številko kilometrov...
Ne vem, jaz tam še nisem imel nekih problemov. Največkrat sem tam s tanovim Accentom, Turanza ER300.
Ne boš verjel, že 6 sezon sem odvozil s Turanzo ER300 (zdaj en par je Ecopia) in to večkrat na robu zdrsa, pa ima vsekakor v takšnih pogojih občutno večje težave, kot recimo UG7(+). Gre pa za nekaj različnih kompletov Turanz (poljskih in francoskih) in nemških UG7(+). Avto je v tem času naredil 140k km, da ne govorim še o ostalih...
P.S.: Če nisi mel nekih "problemov" oz. ti ni tam Turanza nikoli zdrsovala, potem vsekakor nisi (po svojih izkušnjah) niti približno kompetenten, da bi govoril o oprijemu. Turanza na gladkem ljubljanskem asfaltu še po suhem zdrsne, po mokrem pa sploh, pa drugače obožujem to gumo ravno zaradi odličnega oprijema.