bento je napisal/-a:Zdravo, premišljujem, da bi si vgradil avtoplin v mojo mazdo 3 1.6 l. 2006. Na Plineksu so mi priporočili Zavoli sistem, ker naj bi bil prilagojen za mazde. Pravijo, da se poraba poveča do 4%, moč ostane ista in da že od vžiga deluje na plin in ne na bencin dokler se ne segreje. Zanima me če je kdo tukaj, ki ima mazdo in vgrajen Zavoli oz. kakšno je mnenje ostalih, ki imajo izkušnje z Zavolijem.
Hvala in lp
bento je napisal/-a:Saj tudi meni se je to zdelo čudno, ampak tako so mi rekli.
plinaš je napisal/-a:
do poškodb na motorju pri uporabi plina pride : na ventilih , sedežih ventilov in turbinah... za vse ostalo ( ležaji v motorju , drsne površine cilinder - bat , odmična gred - torej povsod kjer maže motorno olje ) je plin boljši kot bencin zaradi minimalne prisotnosti saj , ki nastanejo pri izgorevanju ter je na teh delih podaljšana življenska doba zaradi manjše obrabe pri rednih intervalih menjave olja... nekateri šparovci pa celo podaljšajo interval menjave olja - posledično je pač obraba enaka na isto število km a so dodatno prišparali ( ni pa to pametno )...
do poškodb na ventilih in sedežih ventilov pride zaradi nevsebnosti aditivov za mazanje sedežev in ventilov v plinu , kar je bencinu dodano , plinu pa tega ne dodajajo...zato obstaja dodatno mazanje http://www.prins.si/valve-care , ki pri večini avtomobilov z občutljivimi ventili in sedeži ( beri - 1. materiali zaradi šparanja manj kvalitetni - 2. ekstremno revna mešanica zrak/gorivo že na bencinu in tako posledično višja temperatura izgorevanja ter bolj obremenjeni materiali ) to težavo odpravi ali pa zmanjša na minimum ...
MacTron je napisal/-a:Zgodi se lahko tudi naslednje... (pa ravno danes)NESREČE V PROMETU
02.09.2011 17:46
Nesreče v cestnem prometu - prometne nesreče
Ob 17.48 so v predoru Karavanke, občina Jesenice, posredovali gasilci GARS Jesenice, ker je osebnemu vozilu odpadel rezervoar za plin. Gasilci so plinsko jeklenko na mestu začepili in jo odpeljali iz predora. Prav tako so izmerili vsebnost plina v predoru, kjer ni bilo zaznati prisotnosti plina. Poškodovano vozilo so odstranili iz predora.
http://spin.sos112.si/spin2/javno/wap/d ... px?Vrsta=0
Kar me nekako preseneca pri vsej tej notranji montazi. Ocitno bo to v "garanciji".
evolva je napisal/-a:
Valve-care odpravi težavo z ventili, kaj pa turbina?
bento je napisal/-a:Plinaš hvala za pojasnila. Se pravi, da ni pametno imeti sistema, ki deluje od vžiga na plin? Kako kakovosten pa je sistem Zavioli. Kaj pa drugi sistemi Prins, G-1? (vem, da so bile dabate že na to temo, ampak vseeno)
brs je napisal/-a:V kratkem bom imel reden servis za moj avto.
Glede na prevožene kilometre bi moral zamenjati tudi svečke.
Zanima me ali je smislelno da vzamem svečke za avtoplin ali pa navadne, torej take kot sem jih imel na avtomobilu do sedaj.
S svečkami, ki jih imam sedaj na avtu, sem naredil 14000 kilometrov na plin (brez težav) ostale kilometre pa na bencin.
bento je napisal/-a:Kako ste pa zadovljni s sistemom G-1 (servis, ostale storitve, sistem sam,...)?
brs je napisal/-a:Upam da mi je sistem dobro nastavljen, po 14000 km. težav nimam.
Kako bi pa sploh opazil da mi sistem ni dobro nastavljen? Na kaj moram biti posebej pozoren?
Še glede sistemov G1, Zavoli in Prins.
Znam dobro italijansko in pregledal sem kar nekaj internetnih strani glede plina.
V Italiji je zelo veliko avtov predelanih na plin.
Od teh treh sistemov je mnenje tam, da je Prins kvaliteten a hkrati tudi drag. Kvaliteto pač moraš plačati.
Zavoli je dober sistem za ugodno ceno. Zavoli (imam ga tudi sam) ni ne najdražji in ne najbolj cenjen sistem od italijanskih sistemov a je zelo dober kompromis med ceno in kvaliteto.
G1 sistema pa v Italiji sploh ne poznajo.
Moje mnenje je, da je najbolj pomembno da izbereš strokovnega monterja (to je pa tudi najtežje).
brs je napisal/-a:Enkrat se mi je prižgala lučka "check engine" in to po nekih 8000 kilometrov prevoženih pa plin.
En dan je gorela, nato pa se ni prižgala nikoli več. To je bilo julija, ko sem bil na enem daljšem potovanju v tujini.
Tam sem tankal na eni črpalki na kateri nisem tankal nikoli prej niti nikoli kasneje.
Od takrat mi se 2 meseca (prevozil sem še 6 tisoč kilometrov) lučka ni več prižgala.
Je potrebno da grem zaradi tega na servis za plin, ali pa lahko počakam do rednega servisa plinske inštalacije ki bo čez 6000 km? (imam ga predvidenega na vsakih 20000 km.)
Upam da pri meni mešanica ni prerevna, po porabi sodeč ne, saj mi porabi 20% več kot pri bencinu.
Povprečje bencinske porabe je bilo 10l/100 km. Plina pa 12l/100 km.
mihouca je napisal/-a:@plinaš
veš mogoče kaj o kvaliteti plina petrol vs. plinarana oz. kater drug ponudnik
po občutku se mi zdi petrolov plin boljši razlika v ceni je pa tudi minimalna 73 prot 74.4 centov
ene dvakrat se mi je že zgodilo da je po tankanju na verovškovi zacel avto trokirat v prostem teku, čutilo se je le če si držu nogo na sklopki obrati pa niso padali nič to se je obakrat zgodilo ko je bil avto mrzl in on preklopu na bencin je nehalo, se ti mogoče sanja kaj bi bilo lahko to? meni je bilo rečeno da nej bi bilo to zaradi slabše kvalitete plina. Obakrat sem ga hotel peljat nazaj na servis a je obakrat nehalo dokler sem se pripeljal do Hribarja.
mihouca je napisal/-a:Ne. Zjutraj avto vžgem, ponavadi ga pustim 2minutke da se malo segreje nato odpeljem da takoj preklopi iz plina na bencin, ko preklopi na plin, se ustavim na semaforju, avto v prostem teku in začne trokirat, ampak to trokiranje je tako blago da se ga čuti res samo če si pozoren na to, recimo čuti se ko imaš nogo na sklopki (nepritisnjeni). Vodno ko mi je t počelo sem se odpravil do Hribarja, da bi mi ga priklopil na tester ampak se je trokiranje vsakič končalo recimo po dobrih 5min vožnje ko se je motor segrel na delovno temperaturo. Enkrat mi ga je tudi priklopil na tester a ni zaznalo nobene napake.
Sepravi trokira pri mrzlem motorju, ki lavfa na plin, čim preklopiš na bencin ko začne trokirati, trokiranje poneha.
Še eno vprašenje zate ki se malo bolj spoznaš na to očitno.
Misliš da bi bilo pametno filtra mejati prej kot na 20.000km, kot je prepisan interval?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov