Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če nov 08, 2007 7:22 pm

abbe je napisal/-a:
JohnnyB je napisal/-a:A mi lahko kdo pove, zakaj ima laguna original xenon luči (nobene leče), pa nima nobenih šob za pranje žarometov, pa tud višina se ne nastavlja avtomatsko!? Pa na Volvotu sm tud vidu na isti način! Kako je to mogoče?

res si slabo vidu.majo aoboje.res pa da nimata lece(nekateri modeli)

da te se dopolnim... torej kot smo tudi povedali imajo vsi tisti ki ze imajo serijske
parabole in v njih namescene xenon luci tudi temu primerne originalne zarnice D2R
s plehom oz. zaslonko :idea:
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Če nov 08, 2007 7:39 pm

sebaveh je napisal/-a:Stroški hmm... za vsaj 2 senzorja, ki sta najdražji del pri vsem projektu, mikrokrmilnik s periferijo (kakšen Atmelov za 4 €) in kabli ter konektorji, ohišja in druge malenkosti... Kakih 70 € iz domače delavnice recimo. Kar še ni take sile, ker več časa bi trajala izdelava softwerja - algoritma, oziroma programa, saj bi bilo potrebno stvar dobro preračunat, in predvsem večkrat sprobat, da bi na koncu prišel do nekega zadovoljivega zaključka in rezultatov, kako optimalno nastaviti vse skupaj. To pa traja tudi ure in potrpežljivosti ;)

Potem je boljše kupit vse skupaj s papirji a okoli 180€ pri Helli

Pa še napravo za pranje žarometov poleg naročiš...
Slika

Uporabniški avatar
nejcdw
Nov uporabnik

Napisal/-a nejcdw Če nov 08, 2007 7:42 pm

JohnnyB je napisal/-a:A mi lahko kdo pove, zakaj ima laguna original xenon luči (nobene leče), pa nima nobenih šob za pranje žarometov, pa tud višina se ne nastavlja avtomatsko!? Pa na Volvotu sm tud vidu na isti način! Kako je to mogoče?

laguna ima za pranje žarometov in višina se nastavlja avtomatsko!

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če nov 08, 2007 8:01 pm

Na katerem modelu Volvota si to videl? Večinoma uporabljajo brisalce na lučeh, novejši modeli pa tudi že šobe.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če nov 08, 2007 8:04 pm

sebaveh je napisal/-a:

Na katerem modelu Volvota si to videl? Večinoma uporabljajo brisalce na lučeh, novejši modeli pa tudi že šobe.

volvo xc 90 pa mislm da s 60
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Če nov 08, 2007 11:33 pm

Falco' je napisal/-a:AM, v zakono o varnosti v cp lepo piše, da je potrebno homologirat vsako spremembo na vozilo. ne širi krive vere in ne zavajaj ljudi. :evil:

A je blo treba homologirat ko so prehajali iz navadnih žarnic na halogenke ???
Ne. Pa je ta zakon ziher še od takrat .

Je čist moja stvar a bom dal noter žarnice močne 50W al 100 W al ne vem kaj, ko ti noben nič ne more, saj ne spreminjam nič, vse je tak ko mora bit... Problem je samo v primeru ko imate kite montirane pacarsko.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Pe nov 09, 2007 8:20 pm

Na tehničnem te bo postavil pred tisti instrument v katerega boš posvetil z lučmi, in ko mu bo kazalec zabilo do konca, te bo vrgel na tehničnem, ker so žarometi premočni. In po vsej verjetnosti se pri 100W žarnicah dvigne še tista meja osvetljeno/neosvetljeno oziroma "cut-off" - kot da bi bile previsoko nastavljene.

Slovenija je članica držav, kjer veljajo ECE pravila:

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Foru ... egulations

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs41-60.html

In "ECE regulations 48", http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp ... 048r4e.pdf na strani 25, točka 6.2. opisuje pravila za kratke luči.
Točki 6.2.5. in 6.2.6. razlagata geometrično svetilnost in postavitev luči. Če se te mere in koti porušijo zaradi premočnih žarnic, padeš na tehničnem, luči ne ustrezajo standardom in je fertik.
Točka 6.2.9. pravi, da se mora za izvor svetlobe, s svetilnostjo večjo kot 2000 Lumnov, uporabljati skupaj s sistemom za pranje žarometov:

6.2.9. Other requirements
The requirements of paragraph 5.5.2. shall not apply to dipped-beam headlamps.
Dipped-beam headlamps with a light source having an objective luminous flux which exceeds 2,000 lumen shall only be installed in conjunction with the installation of headlamp cleaning device(s) according to Regulation No. 45. 7/ In addition, with respect to vertical inclination, the provisions of paragraph 6.2.6.2.2. above shall not be applied.

Na strani 78 in 79 je razloženo še merjenje naklona kratkih luči.

"ECE regulation R37" pa opisuje žarnice. Njihove lastnosti, zgradbo, parametre...
Na strani 32 oziroma 33 imaš podatke kakšna mora biti ta žarnica. Vidiš da je za 12V napetost dovoljena le žarnica za močjo 55/60W. Ta ima svetilnost 1000 oziroma 1650 lumnov. Žarnice za tovornjake za 24V napetost so lahko 70/75 W in imajo svetilnost 1200 oziroma 1900 lumnov, kar pa je še edina žarnica pod tisto mejo 2000 lumnov, ki sem jih omenil zgoraj.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe nov 09, 2007 8:27 pm

sebaveh je napisal/-a:Na tehničnem te bo postavil pred tisti instrument v katerega boš
posvetil z lučmi, in ko mu bo kazalec zabilo do konca, te bo vrgel na tehničnem...

prav lep uvod v tale film ...oz oddajo v kateri so to preverjali v sklopu z revijo
auto express in neglede na to da smo o tem ze velikokrat govorili, je vredno ogleda :idea:
http://www.autoexpress.co.uk/videos/fea ... _test.html
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
batek
Novinec

Napisal/-a batek Pe nov 09, 2007 8:50 pm

No mam eno vprašanje.Kabla na skici RED PA BLACK PLUGIN gresta po moji logiki skupaj s kabli ki so sedeaj vezani direktno na žarnico. Problem je ker sta original kabla na žarnici oba črna, na tem priključku od xenona pa sta črn in rdeč. Kako naj vem kaj gre skupaj
(punto 01)

Slika
Slika
Slika
batek

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Pe nov 09, 2007 8:59 pm

Če imaš instrument, izmeri napetost na konektorju žarnice. Če ti kaže -12 V, s predzankom minus, potem obrni žici instrumenta in zmeri ponovno, da ti bo kazalo 12V. Takrat po barvi kablov od instrumenta vidiš, kateri je plus in minus,

Če pa nimaš instrumenta, pa vzemi kar to črno žico od kita ki gre na balast, in jo pritisni nekam na šasijo. Z drugo, rdečo žico pa probaj najprej en in nato še drugi kontakt na konektorju. Ko žarnica zasveti, si našel plus.

Grem pa stavit, da je kontakt z dvema črnima žicama minus.

Uporabniški avatar
batek
Novinec

Napisal/-a batek Pe nov 09, 2007 9:05 pm

sebaveh je napisal/-a:Če imaš instrument, izmeri napetost na konektorju žarnice. Če ti kaže -12 V, s predzankom minus, potem obrni žici instrumenta in zmeri ponovno, da ti bo kazalo 12V. Takrat po barvi kablov od instrumenta vidiš, kateri je plus in minus,

Če pa nimaš instrumenta, pa vzemi kar to črno žico od kita ki gre na balast, in jo pritisni nekam na šasijo. Z drugo, rdečo žico pa probaj najprej en in nato še drugi kontakt na konektorju. Ko žarnica zasveti, si našel plus.

Grem pa stavit, da je kontakt z dvema črnima žicama minus.

Hvala ti
batek

JohnnyB
Nov uporabnik

Napisal/-a JohnnyB So nov 10, 2007 12:14 am

Še neki me zanima glede angel eye luči!
na strani
http://www.yatego.com/atv-schiffke/p,43 ... 7d3b1a795a
piše cena 179 €
A mi lahko kdo pove, ali je to cena za eno luč, ali obe?
Hvala za odgovor že v naprej!

Uporabniški avatar
BimmerM
Novinec

Napisal/-a BimmerM So nov 10, 2007 1:33 am

JohnnyB je napisal/-a:Še neki me zanima glede angel eye luči!
na strani
http://www.yatego.com/atv-schiffke/p,43 ... 7d3b1a795a
piše cena 179 €
A mi lahko kdo pove, ali je to cena za eno luč, ali obe?
Hvala za odgovor že v naprej!

Angel Eye Scheinwerfer Satz (rechts + links) in Chrome Klar, inkl Zubehör, passend für:

Kukr jest razumen nemšk piše da sta to obe leva+desna...

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' So nov 10, 2007 6:54 pm

AM je napisal/-a:
Falco' je napisal/-a:AM, v zakono o varnosti v cp lepo piše, da je potrebno homologirat vsako spremembo na vozilo. ne širi krive vere in ne zavajaj ljudi. :evil:

A je blo treba homologirat ko so prehajali iz navadnih žarnic na halogenke ???
Ne. Pa je ta zakon ziher še od takrat .

Je čist moja stvar a bom dal noter žarnice močne 50W al 100 W al ne vem kaj, ko ti noben nič ne more, saj ne spreminjam nič, vse je tak ko mora bit... Problem je samo v primeru ko imate kite montirane pacarsko.

pa te povabim k meni na ogled, kako imam jaz zmontiran xenon kit noter, pa povedal ti bom kaj vse sem naredil prej, in kaj imam v planu za ta mesec. uspelo mi je tudi pridobit TUV za kit in potrdilo o strokovni vgradnji, kar pomeni da bom zadevo morda celo dal homologirat. ne ti meni o pocariji. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois So nov 10, 2007 7:18 pm

fajn.pol še pa prilepi sliko od homologacije da vidimo
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' So nov 10, 2007 7:29 pm

nisem rekel, da bom šel delat homologacijo. imam pa točen podatek kaj vse mora biti narejeno na avtu, da ga izdajo, ampak tukaj je brezveze to pisat, ker so vsi preveč "pametni". če te zanima pa vse razložim po PM. ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM So nov 10, 2007 7:44 pm

Starejši mercedesi imajo xenon original, pa nimajo raznih avtom. el. pomikov snopa luči, ne pranja žarometov. Enako velja za novi Hyundai SantaFe. Pa imajo lahko xenonke noter. Kr neki .
Sam imam drugače leče v svojem avtomobilu, nimam pranja žarometov, nimam samodejne nastavitve višine snopa in sem normalno opravil tehnični pregled brez kakšnih problemov. Vem, da so avtomobili brez leč bolj moteči, res je. Ti fokusi pač niso za xenonke. Lagune imajo tudi xenonke brez leč pa je vse ok, zgleda da so pač fokusi drugače narejeni, ali pač.
Saj ni važno, važno je da se komplicira .

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So nov 10, 2007 7:52 pm

Kateri tip mercedesa točno si mel v mislih?
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay So nov 10, 2007 7:55 pm

e-klasa tud nima leč + "motno" steklo ima e320
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So nov 10, 2007 7:58 pm

@Jay...... http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 703#835703

EDIT:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1617125

Tu pa lahko še vidiš, da nima xenona in tud ozkega pasa nima clear, tak kot v prvem linku s xenoni. Tak da je razlika tudi pri teh mercedesih. :D
Zadnjič spremenil Lumpy_, dne So nov 10, 2007 8:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 3 gostov