Pugi je napisal/-a:Dizli so fajn za dalše ture, ker manj kurijo, ampak so slabi na kratke razdalje, ker se izjemno počasi ogrevajo (zelo dober iskoristek) in še, če ga takoj ugasneš ko kam prov pridivjaš to ful ni dobr za turbačo...
Ja, sem nekako pričakoval tak odgovor, ampak mi ni logičen. Da se dizel ogreva na delovno temperaturo dalj časa kot bencinar, je jasno. Ampak zakaj so potem kratke razdalje bolj kritične kot dolge, pa res ne razumem. Se opravičujem moji nevednosti, ampak sam razmišljam takole:
Primerjajmo dva različna namišljena uporabnika. Prvi prevozi v povprečju 50 km dnevno, drugi pa 10. Oba vozita identičen avto in ga vsak dan potrebujeta za pot v službo - recimo torej dva hladna zagona dnevno. Predpostavimo, da motor potrebuje cca 5km, da se ogreje na delovno tempreaturo.
Splošno velja, da ob brezhibnem delovanju daleč največjo obrabo motorja pomeni "mrzel tek", obraba pri optimalni delovni temperaturi pa je zanemarljiva. Oba naša voznika torej prevozita dnevno isto število "mrzlih" kilometrov, le da prvi prevozi 5-krat več "ogretih". Ali: prvi prevozi dnevno 10 km, ki motor močno obrabljajo, in 40 km, ki motor obrabljajo zanemarljivo. Drugi pa dnevo prevozi samo 10 km, ki motor močno obrabljajo, isto kot prvemu vozniku prvih 10 km, s tem da ne prevozi dodatnih 40 km, ki bi motor dodatno nezanemarljivo obrabljali. Iz tega sledi, da ima prvi voznik, ki prevozi 50 km dnevno, zanemarljivo VEČJO obrabo motorja kot drugi voznik, ki povprečno prevozi manjše razdalje, torej 10 km dnevno. Ob tem upoštevamo, da se oba voznika dobro zavedata pomembnosti pravilnega ravnanja z neogretim motorjem in to na identičen način upoštevata v praksi.
Zakaj bi torej krajše relacije bolj škodovale dizlu kot dolge?
Pugi: takojšnje ugašanje razgretega motorja po divjanju škoduje enako dizelskim ali bencinskim motorjem s turbinskimi polnilniki, nekoliko manj (pa vendar še vedno) pa tudi sesalnim motorjem.