Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Če feb 14, 2008 11:00 pm

PureTNT je napisal/-a:Kar pa se tiče hitrosti, pa hitra vožnja sama po sebi ni divjanje in še zdaleč ni vodilni vzrok prometnih nesreč,...

Takšne vrste pametovanje mi gre pa pošteno na k*****.

Glavni problem je v tem, da je veliko preveč takšnih, ki mislijo, da so nadpovprečno sposobni vozniki in potemtakem svoje divjanje opravičujejo z lastno superiornostjo!

Vsaka hitra vožnja JE divjanje!!!

esem je napisal/-a:Meni ni toliko pomembno, kaj je bilo pred 7 leti, zanima me predvsem, kaj je danes oz je bilo lani. In lani se je število smrtnih žrtev drastično povečalo glede na predlani. Seveda zgodovinsko znanje ne škodi - v Slo se že dalj časa zmanjšuje število smrti, šele z Janševo vlado se je trend preobrnil.

Kurb ne bi bilo, če ne bi bilo strank zanje. Isto je s statistiko. Če ima stranka težave z dojemanjem/življenjem realnosti oz jo prireja, za to ni kriva statistika.

esem, a so tvojmu atu borčevski penzion desničarji znižali, ker se stalno spotikaš ob trenutno desno vlado ali nemara kje drugje tiči razlog :?: :roll:

lp

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če feb 14, 2008 11:25 pm

Če govorimo o trenutnem stanju, je zanj odgovorna predvsem sedanja vlada (ki je res švoh - po splošnem mnenju) - a to ne pomeni, da so prejšnje vlade naredile, kar bi lahko in morale - naredile so mnogo premalo! Nekaj smrti leži tudi njim na duši.

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Če feb 14, 2008 11:34 pm

esem je napisal/-a:Če govorimo o trenutnem stanju, je zanj odgovorna predvsem sedanja vlada (ki je res švoh - po splošnem mnenju) - a to ne pomeni, da so prejšnje vlade naredile, kar bi lahko in morale - naredile so mnogo premalo! Nekaj smrti leži tudi njim na duši.

Sem že mislil, da si v SD-ju :)

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Če feb 14, 2008 11:53 pm

esem je napisal/-a:Če govorimo o trenutnem stanju, je zanj odgovorna predvsem sedanja vlada (ki je res švoh - po splošnem mnenju) - a to ne pomeni, da so prejšnje vlade naredile, kar bi lahko in morale - naredile so mnogo premalo! Nekaj smrti leži tudi njim na duši.

Ej ej levičarji, neutrudno verjamete v boljši svet, svaka vam čast...

Ta vlada pa je res obupna, take katastrofe v slovenski zgodovini še nismo doživeli. Imeli smo Rada Bohinca, nalepke in tehničnega na pol leta, pa so nam jih ti prasci desničarski ukinili, ne Esem? :P

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe feb 15, 2008 12:23 am

Joie de vivre! je napisal/-a:@PureTNT:

-Privezujemo se zaradi kazni? Če te ne prepriča zavest, da je neuporaba pasu smrtno nevarna, potem ti ne pomaga nobena kazen.

Slovenci bomo morali najprej začet razmišlat, da je neka stvar nevarna in da zanjo JE kazen, ne pa KOLIKŠNA je...
Stvar nikakor ni v vladi, ampak v mentaliteti. Avstrijske kazni so nižje, pa je manj nesreč.

Ni tako enostavno - mentaliteto lahko spreminjajo predvsem dobro zastavljene in usmerjene akcije, torej tudi pogoste oz daljše in dovolj obsežne. Če tega ne bo, se bo mentaliteta spreminjala prepočasi (desetletja!!), hkrati pa bomo po novem poleg mrtvih šteli še socialne in (družinske) tragedije zaradi previsokih kazni itd. Škarje in platno (denar in institucije) za take akcije pa ima v rokah vlada in nihče drug (lahko bi bil tudi nek "Žlender", a močno podprt od vlade).

Če bi vsak dan gledali neke spote, kako je tisti, ki se ne privezuje, enostavno debilen in nič več kot to, bi to počasi prehajalo v kri in zavest pri večini. Če bi učencem predavali o privezovanju in da so očetje, ki otrok ne privezujejo, enostavno slabi očetje, bi tudi vplivalo (kaj bi oče odgovoril sinu na konkretno vprašanje o privezovanju - če bi se čutil kot mala (debilna) manjšina, verjetno ne dosti. Bi se pa nekateri začeli spreminjat!). Takih primerov je še milijon - npr javno obelodanjanje hujših "vaških divjakov" in pijančkov za volanom - vse to bi se pri današnjem stanju moralo počet, a niti ne pomislijo na kaj takega. Za to nedelo so odgovorne vse vlade, ne samo trenutna.

Enostavno je treba reči bobu bob in čistiti/bistriti/radikalizirati "družbene norme na cestah"! Če npr nekdo vozi komu tik za ritjo, naj vsi vedo, da je samo d**** in potencialni morilec in nič več, da torej ni frajer, športnik ali "nekdo, ki obvlada". Kdo bo potem še počel to - seveda nekateri pacienti, a s tem se bodo izolirali in postali vidni, tu pa mora nastopiti policija (a oni se raje špilajo inkasante). Treba je glasno in javno govoriti, kaj je prav in kaj ne, kot tudi, kaj je (naj)bolj nevarno. Kdaj je bila kakšna poučna oddaja o (obnašanju v) prometu - hkrati ko je vlada prevzela popoln nadzor nad TVLj in torej ima vse možnosti vplivanja na program , kar bi lahko bila ena redkih pozitivnih posledic prevzema, a takih primerov sploh ni, zero, niente, so samo negativne. Naj mi zalagamo javnost z denarjem, časom in energijo za nekaj, kar je "v opisu del in nalog" "javnih" medijev in predvsem nekaterih ministrstev? Naj jih za nedelo torej dvakrat plačujemo?

Čisto vino pa je treba začeti nalivati pri vrhu oz sistemsko - konkretno tudi pri analizi nesreč, ko se vse zvede pod "neprilagojena hitrost" in s tem skrije prave vzroke in je torej tudi reakcija neustrezna. Tu sem dejansko alergičen na trenutno vlado, ki ne prizna nobene napake (vedno so krivi "prejšnji" ali zarote ali novinarji ali...), torej jih tudi ne popravlja, kar se žal vidi tudi v številu smrtnih žrtev na cestah. Pa še to - nimam nič proti "normalnim" desničarjem, žal so naši vodilni d. predvsem skrajno nesposobni (npr reforme?, inflacija, zadolževanje) in samo tu leži problem (za vse Slovence, ne samo zame).

Še enkrat - sprememba mentalitete ne pride sama od sebe - šele vplivni posamezniki, dogodki, akcije jo premikajo - ne nujno v pravo smer.
Zadnjič spremenil esem, dne Pe feb 15, 2008 12:32 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Pe feb 15, 2008 1:09 am

Joie de vivre! je napisal/-a:Esem, kandidiraj in spremeni svet!

Lignage je napisal/-a:Sem že mislil, da si v SD-ju :)

Joie de vivre! je napisal/-a:Ej ej levičarji, neutrudno verjamete v boljši svet, svaka vam čast...

Ta vlada pa je res obupna, take katastrofe v slovenski zgodovini še nismo doživeli. Imeli smo Rada Bohinca, nalepke in tehničnega na pol leta, pa so nam jih ti prasci desničarski ukinili, ne Esem? :P

Vse skupaj je povsem nepotrebno vnašanje ločevanja na levo/desno politiko. Dejstvo je, da so nekateri nesposobni ustreznega delovanja, pa naj bo to Rop, Bohinc, Mate ali JJ. Od kje vam sploh to? Je res, da se je stanje (smrtne žrtev) precej poslabšalo? Da se ne dela v pravi smeri? To ni problem desničarske politike, to je samo problem nesposobnosti!!

Boljši svet ni stvar verjetja, je samo stvar ustrezne analize stanja in napak ter odprava le-teh (ter seveda inventivnosti, razsodnosti, poguma itd). Če je to odpravljanje napak izboljšanje, boš povedal kasneje.

Kandidiral nikoli nisem in ne bom nikjer, ker vem, kako deluje politični diskurz in poznam pravila "uspešnega" poltičnega boja. Na njih pač ne morem pristajati, zato nisem bil niti v ZK (kljub eksplicitnemu vabilu - za razliko od "ve se koga vse" - so mi ljudje pomembnejši od moči in oblasti nad njimi), niti nisem bil kje drugje.

Če bi poznal moje starše in vedel, koliko so pretrpeli med 2. sv. vojno in kaj so imeli od tega, jih ne bi nikoli omenjall. Če sem iskren, take ravni debate od J. in L. nisem pričakoval. Vse je enkrat prvič, očitno, a žal.

Zato res nehajmo z ločevanjem levo/desno - to ne vodi prav nikamor drugam kot samo stran od napak, ki so jih delale vse vlade (analiza napak je pomebna. žal celo tu tega nekateri ne uvidijo - ob vseh argumentih). Če se pri tem (napačnem delovanju) trenutna vlada bolj uspešno trudi (št. mrtvih?), ni moja zasluga, je samo izkaz nesposobnosti (in mrtvim je vseeno, ali se v grobu obračajo levo ali desno!). Ne bom pa tiho, ker to bi pa res bila moja "zasluga", za tako "skrivanje" (kljub razumevanju) bi bil odgovoren samo jaz (tudi tega močno primanjkuje v sodobni Sloveniji). Kot vedno je problem v politiki kot taki, v (želji po) moči in nje neustreznem koriščenju oz uporabi (samo ego namesto sodelovanja).

Vlada ima (in so imele prejšnje vlade) dovolj vzvodov za zmanjšanje števila žrtev - če tega ne dela, čeprav ima ogromno možnosti, nima nobene zveze z desničarstvom, ampak samo z nesposobnostjo! Če bomo s konkretnimi argumenti dovolj glasni, bo to morda vplivalo na bodoče vlade in ministre, neodvisno od levo/desne provenience!

lp

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Pe feb 15, 2008 2:38 am

THIS IS SLOVENIA. Do racionalnega delovanja sistema je še daleč. Do takrat pa se pripnite in uživajte v grozljivki.

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p Pe feb 15, 2008 7:25 am

Lignage je napisal/-a:Vsaka hitra vožnja JE divjanje!!!

O nekih ovcah sem prej govoril, in o strahu pred hitro voznjo. :?

Zame je divjanje agresivna voznja, brez misli na ostale udelezence v prometu in splosno krsenje predpisov. Se pa se takih primerov lahko vsak dan vidis na poti v sluzbo, se posebej v vecjih mestih ala Ljubljana.

Govorim npr o izsiljevanju prednosti,
prehitevanju po desni strani na AC,
lovljenju zelene luci,
voznji 80km/h in vec skozi center mesta,
voznji cez nezavarovan zelezniski prehod brez gledanja levo desno in ustavljanja,
voznji skozi rondoje brez smernikov in z agresivnim menjavanjem pasu
prehitevanju brez smernikov in brez uporabe ogledal
trobljenju ostalim udelezencem ob vsaki priliki
zivcnosti za volanom
govorjenju po mobilnem telefonu med voznjo
...

Zame so to vse bolj pereci problemi, kot pa voznja 10km/h ali celo vec nad omejitvijo na cestah, ki to dejansko dopuscajo.

Ne vidite povezave, ne? Pa naj vam razlozim. Kultura voznje se bo zacela spreminjati, ko bomo vsi odpravili "majhne" napake, kot sem jih nastel zgoraj. Odraz tega pa bo zmanjsanje smrtnih zrtev na cestah, ker se bo dvig vozniske kulture najbolj poznal pri bolj "normalni" voznji udelezencev pri hitrostih 90km/h in vec.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Pe feb 15, 2008 8:15 am

esem je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:Esem, kandidiraj in spremeni svet!

Lignage je napisal/-a:Sem že mislil, da si v SD-ju :)

Joie de vivre! je napisal/-a:Ej ej levičarji, neutrudno verjamete v boljši svet, svaka vam čast...

Vse skupaj je povsem nepotrebno vnašanje ločevanja na levo/desno politiko. Dejstvo je, da so nekateri nesposobni ustreznega delovanja, pa naj bo to Rop, Bohinc, Mate ali JJ. Od kje vam sploh to? Je res, da se je stanje (smrtne žrtev) precej poslabšalo? Da se ne dela v pravi smeri? To ni problem desničarske politike, to je samo problem nesposobnosti!!

Boljši svet ni stvar verjetja, je samo stvar ustrezne analize stanja in napak ter odprava le-teh (ter seveda inventivnosti, razsodnosti, poguma itd). Če je to odpravljanje napak izboljšanje, boš povedal kasneje.

Kandidiral nikoli nisem in ne bom nikjer, ker vem, kako deluje politični diskurz in poznam pravila "uspešnega" poltičnega boja. Na njih pač ne morem pristajati, zato nisem bil niti v ZK (kljub eksplicitnemu vabilu - za razliko od "ve se koga vse" - so mi ljudje pomembnejši od moči in oblasti nad njimi), niti nisem bil kje drugje.

Če bi poznal moje starše in vedel, koliko so pretrpeli med 2. sv. vojno in kaj so imeli od tega, jih ne bi nikoli omenjall. Če sem iskren, take ravni debate od J. in L. nisem pričakoval. Vse je enkrat prvič, očitno, a žal.

Zato res nehajmo z ločevanjem levo/desno - to ne vodi prav nikamor drugam kot samo stran od napak, ki so jih delale vse vlade (analiza napak je pomebna. žal celo tu tega nekateri ne uvidijo - ob vseh argumentih). Če se pri tem (napačnem delovanju) trenutna vlada bolj uspešno trudi (št. mrtvih?), ni moja zasluga, je samo izkaz nesposobnosti (in mrtvim je vseeno, ali se v grobu obračajo levo ali desno!). Ne bom pa tiho, ker to bi pa res bila moja "zasluga", za tako "skrivanje" (kljub razumevanju) bi bil odgovoren samo jaz (tudi tega močno primanjkuje v sodobni Sloveniji). Kot vedno je problem v politiki kot taki, v (želji po) moči in nje neustreznem koriščenju oz uporabi (samo ego namesto sodelovanja).

Vlada ima (in so imele prejšnje vlade) dovolj vzvodov za zmanjšanje števila žrtev - če tega ne dela, čeprav ima ogromno možnosti, nima nobene zveze z desničarstvom, ampak samo z nesposobnostjo! Če bomo s konkretnimi argumenti dovolj glasni, bo to morda vplivalo na bodoče vlade in ministre, neodvisno od levo/desne provenience!

lp

Idealno ne bo nikoli in nikjer. Po eni strani imamo politike za nesposobne pokvarjence, po drugi strani pa od njih pričakujemo čudeže. Politiki so ljudje, ki hodijo v službo in se trudijo po svojih močeh. 70% jih je ziher dobrih, tako kot je dobrih 70% pekov, mizarjev, šoferjev itd.

Vse napake, ki jih omenjaš kot "slovenske", obstajajo tudi drugje v Evropi. Ne moremo pa kar čez noč postati Skandinavija. Od vseh bivših komunističnih dežel nam gre daleč vnajbolje, ljudje pa tega sploh ne vidite, ne vem, ste res slepi?

"Slovensko" je torej predvsem neprestano jadikovanje in jamranje. Bil sem precej po tujini in nikjer ne kolnejo toliko čez politiko kot tukaj na Balkanu."Politika je k****a" je postala že vsakdanja floskula, tako kot "dober dan". To je čisti balkanizem in z Evropo nima veliko opraviti.

Najbolj neumna država na svetu, kot mnogi pravite, Amerika, ima skoraj najmanj prometnih žrtev na svetu, mi pa se imamo za veleume, ki na zemljevidu prepoznamo vsako državo in ki vemo vse o vsem in ki smo pametnejši od Boga. To nas matra, Slovence.

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p Pe feb 15, 2008 9:02 am

Spet nakladanje brez navedb podatkov.

Pa primerjajmo podatke za leto 2001 (ker za ZDA novejsih nisem dobil). To leto je bilo pri nas kar "crno".

-------Število mrtvih na 100.000 prebivalcev----------
ZDA - 2001:
Mrtvih na 100.000 prebivalcev: 14.8

SLO - 2001:
Prebivalcev: 1 992 035
Mrtvih na cestah: 278
Mrtvih na 100.000 prebivalcev: 13.9

Kaj pravis na to? Se ti se vedno zdi ZDA tako varna? Pa samo poglej, kaksne ceste imajo v primerjavi z nasimi. :evil:

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p Pe feb 15, 2008 9:08 am

Še bolj banalna primerjava:

Število umrlih na 10.000 registriranih vozil za leto 2001:
ZDA: 19,07
Slovenija: 2,7

Viri za domace podatke: www.stat.si
Viri za ZDA: http://www.driveandstayalive.com/info%2 ... ts-usa.htm

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe feb 15, 2008 10:43 am

Debata se je razvila samo spet brez dokazov. Tako, kot sem vprašal BBoss-a za podatke pa ni še odgovoril.... upam da bo.

V Ameriki je največ smrtnih žrtev na svetu (po mojem znanju) zaradi prometnih nesreč... številčno definitivno, v procentu pa imate že podano.

Politika nosi žakelj svoje odgovornosti, in upam, da med nami ni več nobenega, ki si pred tem zatiska oči. Današnja vlada pa je sploh najslabša in kar je najhujše, nima niti 25% spospobnega kadra... žal... odraz v zakonih in nameščanjih novih direktorjev je potem samoumevno. Menjajo doktorja znanosti za srednješolca ... tako nekako.

Še sedaj, pa nisem videl resnega linka na kakšno statistiko, pa ne tako pop tv-jevsko, ki bo prikazala samo delne podatke, ampak tako, ki razkriva celotne številke

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Pe feb 15, 2008 11:03 am

cr33p je napisal/-a:Še bolj banalna primerjava:

Število umrlih na 10.000 registriranih vozil za leto 2001:
ZDA: 19,07
Slovenija: 2,7

Viri za domace podatke: www.stat.si
Viri za ZDA: http://www.driveandstayalive.com/info%2 ... ts-usa.htm

Kako je lahko število mrtvih na 100000 prebivalcev podobno, na 10.000 vozil pa 10x višje? Čudna je tale statistika. Poleg tega je znano, da je način vožnje v ZDA zelo umirjen, da so ceste široke, varne in na podeželju prazne, tvoji podatki pa kot da bi prikazovali Pakistan, kjer se vsak dan v dolino zvalita dva avtobusa... Ne vem no, meni se zdi čudno.

Jaz sem citiral esemovo razpredelnico (žrtve na 100 mio kilometrov) in sodeč po njej je umrljivost v ZDA precej nižja kot v Evropi:

http://www.avtomobilizem.com/forum/down ... p?id=14087

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Pe feb 15, 2008 11:24 am

ah ja prov iz principa sem za to vlado...
zdj bi blo pa počas dobro se držati teme.
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe feb 15, 2008 11:26 am

FBR je napisal/-a:@BBoss: Dej še te statistične podatke nalimaj, prosim, s kjer si jih prebral.

Osnovne statistične podatke si lahko pobereš s strani policije https://www.policija.si

Ampak tukaj je pa neka zanimivost - do novembra 2007 so za leto 2007 objavljali statistiko tudi o alkoholiziranih povzročiteljih nesreč in kakšen delež mrtvih je prav v tej kategoriji. Od decembra pa so le ti podatki "čudežno" izginili in podatki o alkoholiziranih povzročiteljih sploh niso več dostopni.

Zakaj so izginili je verjetno jasno, saj so konec novembra spravili novi ZVCP v obravnavo in strašno hudo bi bilo, da bi nekdo ugotovil kje nam res preti največja nevarnost in kaj povzroča največji procent mrtvih.

Tako veselo obravnavajo samo t.i. primarne vzroke, kjer alkohola sploh ni omenjenega in če greste danes preveriti statistiko za leto 2007 http://www.policija.si/portal/statistik ... -dec07.pdf
boste z grozo ugotovili, da je hitrost res glavni krivec - oziroma je namensko tako prikazano.

Žal celotne statistike (ko se je še ta pravilno objavljala) nisem shranil sem pa na žalost tistih, ki to poskušajo zakriti, shranil izsek print screena s tema dvema tabelcama, ki potrjujeta moje domneve. Ker je bilo to narejeno že novembra so bili pač podatki vključeni le za prvo polovico leta 2007 ampak to je dovolj, da lahko vidite dejansko stanje še posebej zato, ker je primerjano z prve pol leta 2006.

Statistika za udeležene tujce kot povzročitelje pa je tudi taka skrivnost, ki se ne objavlja javno in jo žal ne morem podkrepiti s fizičnimi dokazi - verjamem pa osebi, ki mi je informacije priskrbela iz prve roke saj se tudi ta segment natančno vodi.

Lahko pa si malce pobrskajte po spominu pa se boste takoj spomnili nekaj bolj odmevnih nesreč v letu 2007, ki so jih povzročili tujci
- romun pri Golovcu (7 mrtvih)
- avstrijec v nasprotno smer na AC na štajerskem (3 mrtvi)
- 3 mrtvi makedonci v ljubljani
- vožnja romunskega kamiona v rikverc na lj obvoznici (1 mrtev)
- odvzem prednosti ukrainskega kamiona pri tepanju (2 mrtva)
- itd

Evo samo iz glave sem jih naštel 16 tako, da info, ki sem ga dobil bo kar držal.
Priponke
alko1.jpg
alko

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Pe feb 15, 2008 11:31 am

Govorite, kot da je statistika kriva za nesreče?

Tudi sam kdaj pritisnem na gas, priznam, in če se bom zagonil v drevo, ne bom krivil vlade.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe feb 15, 2008 11:57 am

Joie de vivre! je napisal/-a:Govorite, kot da je statistika kriva za nesreče?

ojej Joie, bedarije govoriš ... pa saj ni nihče rekel niti napisal, da je statistika kriva za nesreče.

Vseskozi govorimo samo to, kako močno orožje je statistika, še posebej če jo zlorabiš. Saj veš kako gre tisto lie, damn lie, statistic. :lol:

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p Pe feb 15, 2008 12:09 pm

Dokler zivimo v drzavi, kjer je vse, kar pride "z vrha" sveto, bo pac tako. Ce Janez ali Dragutin receta, da je kriva hitrost, potem je temu pac tako in vsak, ki trdi drugace, je v zmoti. :twisted:

Tole z alkoholom mi je sploh vsec. Kar naenkrat ni podatkov. Cudno, mar ne?

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p Pe feb 15, 2008 12:18 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Kako je lahko število mrtvih na 100000 prebivalcev podobno, na 10.000 vozil pa 10x višje? Čudna je tale statistika.

Prav nic ni cudna. Povprecen American prevozi na leto okoli 20.000km. Koliko prevozi povprecen Slovenec?

http://www.greentagsusa.org/GreenTags/f ... m#_ednref8

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Pe feb 15, 2008 12:22 pm

Tudi zato je smrtnost, če jo računamo na kilometer, v Ameriki veliko nižja kot pri nas.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov