No, sej tudi jaz ucim na fakulteti, in to fiziko, tako da nekaj bom o tem ze vedel. Je pa res, da je zadeva veliko bolj komplicirana kot pa tolikokrat opevani
Fico =
Mali x
Avto
Froc =
Mama x
Ata
Se pa da
prav vse izracunat, tako da ce koga zanima, lahko to storim.
...
Sicer pa naj povem iz izkusenj (Avtomobili, ki sem jih imel:
1 : Ford fiesta 1.2, l 1997
Masa praznega vozila : 960 kg
+ lega : N/A
- lega : Tezak nos, kratka medosna razdalja, tanke gume, visoko tezisce, vsa masa od spredaj, premehko podvozje...
S tem avtomobilom se enostavno ne da peljati hitro, je pa res, da ko si na meji, je vseeno najlazje obvljadljiv od ostalih, ki sem jih imel.
2 : Audi s4 MTM, l 1992
Masa praznega vozila : 1890 kg
+ lega : Super, kot po tracnicah. Stabilen za bocni veter, ravnine, dosega zelo velike hitrosti skozi daljse ovinke (hitreje se se nisem peljal skozi ovinke).
Vse to zaradi dolge medosne razdalje, sirok kolotek, nizko tezisce (zaradi quattro), odlicno razmerje vzmetena/nevzmetena masa, quattro
- lega : Tezak nos, pocasen skozi kratke zaporedne ovinke, prevelik osni vztrajnostni moment...
3 : Ford mondeo 1.8, l 1996
Masa praznega: 1200 kg
+ lega : Lahek avto, dobra razporeditev teze, precej lazje se vozi skozi kratke zaporedne ovinke kot audi, ceprav ni hitrejsi
- lega : Previsoko tezisce, slabo razmerje vzmetena/nevzmetena masa (v kombinaciji z 16" platisci in 205 gumami, ki sem si jih po neumnosi umislil),
nenastavljiva geometrija podvozja, zmeraj odnasa zadek na daljsih hitrih ovinkih, ni smerne stabilnosti, bocni veter in naenkrat si vsepovsod na cesti...
Kaj hocem z vsem tem povedati:
Na to vprasanje ni enovitega odgovora, temvec so pomembne podrobnosti
Sej, ce bi bilo tako enostavno, zakaj potem potrebujejo izdelovalci avtomobilov superracunalnike s procesorsko mocjo vecjo,
kot jo skupaj premorejo vsi obiskovalci tega foruma, da lahko izracunajo parametre podvozja. In se takrat so prisiljeni sklepati veliko kompromisov,
ki imajo negativne posledice za lego na cesti. Nekega optimalnega odgovora ni!
V glavnem, fantje in punce, ne prevec posplosevat. Prav rad verjamem, da maste nekateri veliko vec izkusenj kot jaz in da iz prve roke veste,
kateri avto ima dobro lego in kateri ne, samo ne prehitro vlect zakljuckov, kaj je temu razlog.