Debate, ki niso vezane na ostala področja...

plinaš
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a plinaš So jun 16, 2012 8:02 am

MasTTer je napisal/-a:Jaz sem pa zaenkrat zelo zadovoljen z plinom. Motor je bolj eksotične narave in kljub temu Zavoli deluje brezhibno...vendar!

1. Pri testiranju vozila sem opazil naslednje. Nad 5000 obratov mi začne cukati in vozilo ne gre nad 210km/h, predvidevam da zaradi obratov, ker se giblje okoli 5000 pri taki hitrosti. Ko preklopim na bencin pa gre normalno do 240km/h. Zanima me, če se to da nastavit ali raje pustim kot je?

2. In kar me še bolj zanima....po vgradnji avtoplina se pojavlja zvok, kot nekakšno sesanje turbine oz. ventilatorja. Motor je seveda 2.0 turbo od renoja. Ta zvok se pojavlja le ko malce bolj stisnem na gas in ko turbina začne delat. Vem da je nekako povezano z tem, vendar mi ni jasno kaj to dela? Sliši se zelo glasno tako v kabini kot izven avta. In sliši se tudi ko preklopim na bencin, sepravi skoz. Tega pred vgradnjo ni bilo, niti 1% tega zvoka ni bilo...turbine se ni slišalo. Kake izkušnje z tem?

3. Aja, če ti napolnjenost plinskega rezervarja kaže enkrat tako, drugi spet drugače je to najbrž normalno? Kajti včasih kaže eno črtico manj, katera se čez čas spet pojavi nazaj.

Ps.: Drugače je po moje brez veze računat porabo bencina pri vožnji na plin, kajti kolikor vem, dober plinski sistem bencina nikakor ne sme porabljat ko je preklopljen sistem na plin. Le ob zagonu se uporablja, kar se tak vedno uporablja, pa če se voziš na bencin ali na plin. Kolega je nekako izračunal, da mu pije na 100km okoli 0,7l bencina njegova toyota...je pa res, da se vozi na daljše relacije in ta poraba bencina je sigurno samo pri segrevanju motorja, kar se pač more zgodit.

če si zelo zadovoljen in dela brezhibno res ne vem zakaj ti potem cuka in ne gre do konca .. končna hitrost se na plinu malenkost zmanjša a le MAX do 5% ... motor se mora vrteti in vleči do blokade ! ne vem zakaj bi na bencin šel do 240 , na plinu pa iščeš izgovor da je to zaradi obratov in to še 5000 pri turbo mašini , ki takrat res vleče na polno ...

zvok .. to bi pa znalo biti normalno zaradi dodatnih cevk podtlaka/nadtlaka za map senzor - turbo motor - le ta pa se lahko prenaša na karoserijo prek nosilca - pritrditve kakšne plinske komponente ... sesanje je pa lahko povezano tudi s pretokom zraka skozi ali ob kakšnem dodatnem "niplu" , ki se zavrta v sesalni kolektor .... še ena možnost je , da stvar enostavno kje ne tesni - to lahko preveriš z milnico in s pomočjo kolega , ki ti bo motor zavrtel do določenih obratov .. možno pa je , da se zvok , ki je obstajal že prej a ni imel fizične povezave s karoserijo prenaša z motorja na karoserijo prek pritrditev plinskih komponent ...

črtice pri prikazovalniku nivoja plina niso za izračune temveč za orietacijo ... sam plovček pošilja signal računalniku , ki pa spremembo nivoja sporoča periodično ... parkiral avto v hud klanec enkrat naprej in čez 10 min poglej nivo plina , obrni avto ter čez 10 min ponovno preveri nivo plina ... če imaš 4 pike/črtice + rezervo ti lahko pokaže dve črtice razlike ali celo več... no odvisno kako je pozicioniran plovček ( s sprednje ali z zadnje strani ali z leve / desne ) je možno , da se to naredi samo ko je avto nagnjen na eno ali drugo stran ...

0,7l bencina za segrevanje motorja do preklopa na plin pri daljših relacija - recimo pri 2x hladnem vžigu - pri xsari znese 0,2l - bi moral motor porabiti bencina na 100km kar okoli 15 / 20 l .... ali več ... to pa zmore samo V8 ...

ta je že drugi z veliko porabo bencina poleg plina poleg berlingota zgoraj ....

bencin , ki se porablja pri zagonu in segrevanju motorja pred preklopom na plin je glavni dejavnik , ki ruši kalkulacijo pri plinski vožnji !!
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka So jun 16, 2012 7:11 pm

Tudi sam se odločam za plin, in kot pravi plinaš moraš pri izračunu upoštevati ne samo razliko v ceni plin/benin, temveč še tekočino za podmazovanje, servisiranje plinske naprave in bencin za zagon.
Tukaj se začne moje vprašanje, namreč imam Forda 1.6, 125KM, avto je star dobro leto in ga imamo namen imeti vsaj 10 let oziroma še več, sedaj se prevozi povp 15000km, pričakuje se več tam cca 20000km letno. Živim na Goriškem in avto je zvečer v garaži, to verjetno zmanjša porabo bencina. Vzel bi napravo od Prinsa.
Sam sem za kalkulacijo vzel 0,7l/100km bencina, kaj se vam zdi, bi lahko bilo manj ali naj računam na več, glede na to da so največkrat relacije po 15km, kar znese cca 6-7 vžigov.
lakom lačen hoče papico

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak So jun 16, 2012 7:46 pm

rutenka je napisal/-a:Tudi sam se odločam za plin, in kot pravi plinaš moraš pri izračunu upoštevati ne samo razliko v ceni plin/benin, temveč še tekočino za podmazovanje, servisiranje plinske naprave in bencin za zagon.
Tukaj se začne moje vprašanje, namreč imam Forda 1.6, 125KM, avto je star dobro leto in ga imamo namen imeti vsaj 10 let oziroma še več, sedaj se prevozi povp 15000km, pričakuje se več tam cca 20000km letno. Živim na Goriškem in avto je zvečer v garaži, to verjetno zmanjša porabo bencina. Vzel bi napravo od Prinsa.
Sam sem za kalkulacijo vzel 0,7l/100km bencina, kaj se vam zdi, bi lahko bilo manj ali naj računam na več, glede na to da so največkrat relacije po 15km, kar znese cca 6-7 vžigov.

Če ga imaš namen imeti 10 + let boš ga odplačal prav gotovo. Verjetno v manj kot 2 letih glede na kilometre ki jih boš delal. Nato pa 8 let šparanja:) Drugače pa itak lahko napravo preneseš v drug avto, če ti ford dosadi. To bom sedaj jaz naredil. Lp

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Ne jun 17, 2012 11:35 am

rutenka je napisal/-a:Tudi sam se odločam za plin, in kot pravi plinaš moraš pri izračunu upoštevati ne samo razliko v ceni plin/benin, temveč še tekočino za podmazovanje, servisiranje plinske naprave in bencin za zagon.

Nekateri fordi niso marali avtoplina. Preveri po tej temi ali na servisu, kako je z tvojim avtomobilom in plinom.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Ne jun 17, 2012 1:57 pm

plinaš je napisal/-a:
če si zelo zadovoljen in dela brezhibno res ne vem zakaj ti potem cuka in ne gre do konca .. končna hitrost se na plinu malenkost zmanjša a le MAX do 5% ... motor se mora vrteti in vleči do blokade ! ne vem zakaj bi na bencin šel do 240 , na plinu pa iščeš izgovor da je to zaradi obratov in to še 5000 pri turbo mašini , ki takrat res vleče na polno ...

zvok .. to bi pa znalo biti normalno zaradi dodatnih cevk podtlaka/nadtlaka za map senzor - turbo motor - le ta pa se lahko prenaša na karoserijo prek nosilca - pritrditve kakšne plinske komponente ... sesanje je pa lahko povezano tudi s pretokom zraka skozi ali ob kakšnem dodatnem "niplu" , ki se zavrta v sesalni kolektor .... še ena možnost je , da stvar enostavno kje ne tesni - to lahko preveriš z milnico in s pomočjo kolega , ki ti bo motor zavrtel do določenih obratov .. možno pa je , da se zvok , ki je obstajal že prej a ni imel fizične povezave s karoserijo prenaša z motorja na karoserijo prek pritrditev plinskih komponent ...

črtice pri prikazovalniku nivoja plina niso za izračune temveč za orietacijo ... sam plovček pošilja signal računalniku , ki pa spremembo nivoja sporoča periodično ... parkiral avto v hud klanec enkrat naprej in čez 10 min poglej nivo plina , obrni avto ter čez 10 min ponovno preveri nivo plina ... če imaš 4 pike/črtice + rezervo ti lahko pokaže dve črtice razlike ali celo več... no odvisno kako je pozicioniran plovček ( s sprednje ali z zadnje strani ali z leve / desne ) je možno , da se to naredi samo ko je avto nagnjen na eno ali drugo stran ...

0,7l bencina za segrevanje motorja do preklopa na plin pri daljših relacija - recimo pri 2x hladnem vžigu - pri xsari znese 0,2l - bi moral motor porabiti bencina na 100km kar okoli 15 / 20 l .... ali več ... to pa zmore samo V8 ...

ta je že drugi z veliko porabo bencina poleg plina poleg berlingota zgoraj ....

bencin , ki se porablja pri zagonu in segrevanju motorja pred preklopom na plin je glavni dejavnik , ki ruši kalkulacijo pri plinski vožnji !!

Kot rečeno, se jaz ne spoznam na plinske sisteme. Jaz sem si to predstavljal tako, da vzameš napravo, jo vgradiš, malce nastaviš in dela isto na 1000 ali 5000 obratih. Še zdaj mi ni jasno, če se napravo da nastavljati kako bo delovala pri 3000 obratih in posebej recimo pri 5000 obratih??? In po tem, nisem več upal zavrteti motor do 5000obratov, da nebi slučajno blo kaj narobe.

Naprava dela res perfektno in brezhibno do 5000 obratov, dalje pa očitno ne. Prebiral sem tudi, da so celo uparjevalniki manj in bolj zmogljivi. Prinsov naj bi deloval do 500konjskih moči, za Zavoli pa ne vem, vendar po moje je čisto dovolj močan za 250konjev. Glede končne je po moje res tako, ker pri 5000obratih začne cukat in prei 210kmh je ravno nekje tu. Če praviš, da to NE sme delat, in more it do konca, bom šel nazaj in zahteval naj uredijo. To informacijo sem potreboval :)

Glede zvoka se bom mogel tudi oglasit, ker se sliši le pri večjem dodajanju gasa, ko se turbina začne redno vrtet....ne vem pa če je to normalno ali ne...

Za prikazovalnik nivoja imaš prav. Ko se vozim po bregu dol kaže manj, po ravnici pa več oz. pravilno, torej je merilec spredaj.

Za porabo bencina mi pa še vedno ni jasno! A ni poraba bencina pri segrevanju motorja ista če je vozil samo bencinsko ali če je predelano na plin?? To bi morali isto bit...razen če uparjevalnik porabi dosti bencina pri zagonu za segrevanje le tega?
Pri mojem 2.0 motorju lahko rečem, da porabi okoli 0,1l becina za segrevanje motorja pri enkratnem vžigu ko je toplo. V normalni kondiciji 0,15l, pozimi bo pa najbrž okoli 0,3l ali celo več. Če je vozilo na soncu se pa v manj kot 1 minuti preklopi na plin.

rutenka: Jaz sem tak računal, če ga boš vozil letno 10.000km, 5let se ti še vedno splača predelat na plin. Da ne govorim o ekologiji.

Tekočina za podmazovanje se pa porabi približno na 1l plina 1ml....če to preračunam je na 100l plina 0,1dl kar je nekje približno enako 1000km je 0,1l ...torej 1l sredstva je dovolj za 10.000km.
Našel sem celo eno stran, kjer stane 5l te tekočine 53€ + poštnina v Slovenijo je 26,5€ = 79,50€! Pri nas to stane še vedno nad 100€. http://www.gasshoponline.com/
Pa še zračunal sem, (če vzamem 1l lubrikanta za ceno 10€) je dodaten strošek za 1l plina 0,01€...pač odvisno za koliko kupiš ta lubrikant.

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Po jun 18, 2012 9:57 am

Bencina ti že enako porabi predelan in nepredelan avto. Ampak ti k računaš porabo plina na 100km morš zraven v formulo vštet še razdaljo na bencin. Recimo ti zračunaš da si porabu 8l plina na 100km. Ne šteješ pa zraven da si recimo rpevozu še 10km na benz. In k tko gledaš poraba ni več 8l ampak 8,8l ( ker si 8 litrov porabu v 90km) + recimo 0,8l benza ( če maš tud na benz 8l/100km porabo). In račun hiter drugačen pride.

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka Po jun 18, 2012 1:05 pm

Jaz sem pri svoji kalkulaciji ušpošteval porabo plina 20%višje( čeprav upam na manjšo) od sedanje porabe bencina, enkrat letno servis naprave + 1 doza valve care( vssaj toliko zagotavlja na Prinsu da je dovolj za 15000km) in pa seveda cca 07-1l bencina na 100km( pozimi več poleti manj).
Ni pa zanemarljivo dejstvo da se cene goriv gibljejo navzgor, in menim da bo do konca leta bencin vsaj 1,7€ če ne več in draži kot je bencin, večja je razlika do plina ( plin je cca 50-60% cene bencina)
Se pravi danes je razlika med gorivoma 0,645€, če bo bencin 1,7e bo plin med 0,85-1,02€ in tako naprej če bo benz 2€ bo plin 1.2€, tako da razlika se bo upam samo povečevala, če seveda veleumi na oblasti ne zjebejo vsega s kakšnimi spremembami trošarin.
lakom lačen hoče papico

Bor
Uporabnik

Napisal/-a Bor Po jun 18, 2012 10:25 pm

Ja trenutno cena nafte pada. In tud pri nas bi mogu bencin it mal bolj dol kot je šel vendar so veljaki mal zase vzel. Plin pa zgleda sledi bencinu in tudi pade cca 5c na mesec. Trenutno 0,769€

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po jun 18, 2012 11:06 pm

Bor je napisal/-a:Bencina ti že enako porabi predelan in nepredelan avto. Ampak ti k računaš porabo plina na 100km morš zraven v formulo vštet še razdaljo na bencin. Recimo ti zračunaš da si porabu 8l plina na 100km. Ne šteješ pa zraven da si recimo rpevozu še 10km na benz. In k tko gledaš poraba ni več 8l ampak 8,8l ( ker si 8 litrov porabu v 90km) + recimo 0,8l benza ( če maš tud na benz 8l/100km porabo). In račun hiter drugačen pride.

Tako računanje je sicer hvalevreden poskus iskanja skritih fintic, a tu spominja predvsem na pasje lovljenje lastnega repa. Če povzamem zadnji stavek - "8,8 l plina + recimo 0,8 l benza" ni poraba na 100 ampak na 110 km!

robertto
Nov uporabnik

Napisal/-a robertto Po jun 18, 2012 11:57 pm

Jaz ne vem zakaj toliko računate kakšna je poraba in kdaj se povrne kupnina montaže plina. Nobeden se pa ne vpraša kdaj
se mu bo povrnala kupnina na avto, ki ga je kupil, ki ni drugega kot zažiralec domačega proračuna.
Pri meni je čisto enostavna računica. Prej sem na mesec zatankal za 230€ benza sedaj pa 140€ plina in je na mesec
Za 90€ prihranka.

lantrakaravan
Nov uporabnik

Napisal/-a lantrakaravan To jun 19, 2012 12:21 am

robertto je napisal/-a:Jaz ne vem zakaj toliko računate kakšna je poraba in kdaj se povrne kupnina montaže plina. Nobeden se pa ne vpraša kdaj
se mu bo povrnala kupnina na avto, ki ga je kupil, ki ni drugega kot zažiralec domačega proračuna.
Pri meni je čisto enostavna računica. Prej sem na mesec zatankal za 230€ benza sedaj pa 140€ plina in je na mesec
Za 90€ prihranka.

Odvisno je ,če imaš pajke v filtru ali avto res voziš.
Jaz imam sedaj plin v Lantri 1.8 16 v cca 2 meseca in imam že preko 10 000 km .Lahko povem,da se mi je poraba iz 10 spustila na 8.5.
Zelo se pozna pri denarnici saj sem prej tankal cca 70eur sedaj 34 eur za iste kilometre.
Ok investicija je seveda,dobil sem sistem na obroke in se mi sistem sam izplačuje.Stroški vzdrževanja servis 35 eur in olje za mazanje.
Kar se tiče moči motorja imam občutek,da v klanec bolj vleče in ne zgubi turažo kot na benz.
Samo žal mi je,da nisem prej vgradil plin no saj sistem se lahko prestavi tudi v drug avto brez problema
Imam sistem Emer.it in vgrajen pri Avto Tršinar v Ljubljani :D :D :D

Bor
Uporabnik

Napisal/-a Bor To jun 19, 2012 6:47 am

esem je napisal/-a:
Bor je napisal/-a:Bencina ti že enako porabi predelan in nepredelan avto. Ampak ti k računaš porabo plina na 100km morš zraven v formulo vštet še razdaljo na bencin. Recimo ti zračunaš da si porabu 8l plina na 100km. Ne šteješ pa zraven da si recimo rpevozu še 10km na benz. In k tko gledaš poraba ni več 8l ampak 8,8l ( ker si 8 litrov porabu v 90km) + recimo 0,8l benza ( če maš tud na benz 8l/100km porabo). In račun hiter drugačen pride.

Tako računanje je sicer hvalevreden poskus iskanja skritih fintic, a tu spominja predvsem na pasje lovljenje lastnega repa. Če povzamem zadnji stavek - "8,8 l plina + recimo 0,8 l benza" ni poraba na 100 ampak na 110 km!

Res je. Sem se mal zakalkuliral. :)

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka To jun 19, 2012 7:56 am

Jaz se bom oglasil na Prinsu naslednji teden da mi preverijo, če je možna vgradnja točilnega mesta pod pokrovček za gorivo, ter da se dogovorimo za termin vgradnje.
Obljubili so nadomestni avto, upam da se ne premislijo.
lakom lačen hoče papico

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike To jun 19, 2012 9:12 am

lantrakaravan je napisal/-a:
robertto je napisal/-a:Jaz ne vem zakaj toliko računate kakšna je poraba in kdaj se povrne kupnina montaže plina. Nobeden se pa ne vpraša kdaj
Za 90€ prihranka.

Odvisno je ,če imaš pajke v filtru ali avto res voziš.
Jaz imam sedaj plin v Lantri 1.8 16 v cca 2 meseca in imam že preko 10 000 km .Lahko povem,da se mi je poraba iz 10 spustila na 8.5.
Zelo se pozna pri denarnici saj sem prej tankal cca 70eur sedaj 34 eur za iste kilometre.
Ok investicija je seveda,dobil sem sistem na obroke in se mi sistem sam izplačuje.Stroški vzdrževanja servis 35 eur in olje za mazanje.
Kar se tiče moči motorja imam občutek,da v klanec bolj vleče in ne zgubi turažo kot na benz.
Samo žal mi je,da nisem prej vgradil plin no saj sistem se lahko prestavi tudi v drug avto brez problema
Imam sistem Emer.it in vgrajen pri Avto Tršinar v Ljubljani :D :D :D

Daj ne sanjarita. Trosita bedarije drugje... Če si ti v 2 mescih naredil 10 000 km, pri 8.5l/100km si zavozil 1190€ bencina. Tak, da ti več kot očitno, že pri matematiki zašteka... Kaj šele, da bi se ti poraba na plin zmanjšala napram bencinu... :har :cry
"this is so euro its asian" by Sam B.

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To jun 19, 2012 11:52 am

rutenka je napisal/-a:Jaz se bom oglasil na Prinsu naslednji teden da mi preverijo, če je možna vgradnja točilnega mesta pod pokrovček za gorivo, ter da se dogovorimo za termin vgradnje.
Obljubili so nadomestni avto, upam da se ne premislijo.

kateri avto?
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka To jun 19, 2012 11:54 am

Ford C-Max, l. 2011 (nov model), 1.6 125KM
lakom lačen hoče papico

robertto
Nov uporabnik

Napisal/-a robertto To jun 19, 2012 3:41 pm

LaMike kaj ti pa moja izjava ne paše? Vozim se z Škodo Roomster 1.4 63kw/86ps. Poraba na plin se mi vrti
ca. 8 litrov/100km, na benz pa je bila po potovalnem računalniku 6,5 litra/100km. Prej sem bencin tankal
ca 3x (75€-tank) na mesec in je zneslo v povprečju 230€. Na plin pa tankam 4x (35€-tank) pa znese ca 140€.
Meni na mesec ostane razlike 90€. Če pa tebi drugače kaže ti pa jaz ne morem pomagati.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike To jun 19, 2012 7:05 pm

robertto je napisal/-a:LaMike kaj ti pa moja izjava ne paše? Vozim se z Škodo Roomster 1.4 63kw/86ps. Poraba na plin se mi vrti
ca. 8 litrov/100km, na benz pa je bila po potovalnem računalniku 6,5 litra/100km. Prej sem bencin tankal
ca 3x (75€-tank) na mesec in je zneslo v povprečju 230€. Na plin pa tankam 4x (35€-tank) pa znese ca 140€.
Meni na mesec ostane razlike 90€. Če pa tebi drugače kaže ti pa jaz ne morem pomagati.

Pri tvoji izjavi me je vračilo kupnine za avto zmotila. Ker avta ne kupiš, ker pričakuješ, da ti bo denar nosil. Razen, če ga imaš za službo... :lol: Glede porabe me je nafopavanje lantrekaravn zmotilo... in to fejst. ;)
"this is so euro its asian" by Sam B.

robertto
Nov uporabnik

Napisal/-a robertto To jun 19, 2012 7:19 pm

Hotel sem vam povedati samo to, da se mi glupo zdi računat kdaj se ti povrne montaža na plin, ker za avto ko ga kupuješ ne računaš kdaj se ti bo nakup povrnu. Kakor koli gledaš na to, se montaža na plin izplača, ker zmanjšaš mesečni oziroma letni strošek. Vložek pač pozabiš kot marsikateri nakup, ki ga dostikrat naredimo brez potrebe.
Zadnjič spremenil robertto, dne Sr jun 20, 2012 4:33 am, skupaj popravljeno 1 krat.

lantrakaravan
Nov uporabnik

Napisal/-a lantrakaravan To jun 19, 2012 11:37 pm

Ok če ne verjameš ni problema danes sem imel prvi servis na 10 000 plin pa sem vgradil v začetku maja letos.Na dan naredim cca 200km potem pa premisli vmes pa še kakšna daljša relacija.Nima vsak te sreče ,da ima službo pred nosom mora pa se peljati v službo 40 km v eno smer.Gledam eno gospodo Ljubljansko do službe ima eno ali pa 2 postaje mestnega prometa pa se v službo pelje s svojim avtom.Eni bi se najraje peljali do wc školjke če bi se dalo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov