MasTTer je napisal/-a:Jaz sem pa zaenkrat zelo zadovoljen z plinom. Motor je bolj eksotične narave in kljub temu Zavoli deluje brezhibno...vendar!
1. Pri testiranju vozila sem opazil naslednje. Nad 5000 obratov mi začne cukati in vozilo ne gre nad 210km/h, predvidevam da zaradi obratov, ker se giblje okoli 5000 pri taki hitrosti. Ko preklopim na bencin pa gre normalno do 240km/h. Zanima me, če se to da nastavit ali raje pustim kot je?
2. In kar me še bolj zanima....po vgradnji avtoplina se pojavlja zvok, kot nekakšno sesanje turbine oz. ventilatorja. Motor je seveda 2.0 turbo od renoja. Ta zvok se pojavlja le ko malce bolj stisnem na gas in ko turbina začne delat. Vem da je nekako povezano z tem, vendar mi ni jasno kaj to dela? Sliši se zelo glasno tako v kabini kot izven avta. In sliši se tudi ko preklopim na bencin, sepravi skoz. Tega pred vgradnjo ni bilo, niti 1% tega zvoka ni bilo...turbine se ni slišalo. Kake izkušnje z tem?
3. Aja, če ti napolnjenost plinskega rezervarja kaže enkrat tako, drugi spet drugače je to najbrž normalno? Kajti včasih kaže eno črtico manj, katera se čez čas spet pojavi nazaj.
Ps.: Drugače je po moje brez veze računat porabo bencina pri vožnji na plin, kajti kolikor vem, dober plinski sistem bencina nikakor ne sme porabljat ko je preklopljen sistem na plin. Le ob zagonu se uporablja, kar se tak vedno uporablja, pa če se voziš na bencin ali na plin. Kolega je nekako izračunal, da mu pije na 100km okoli 0,7l bencina njegova toyota...je pa res, da se vozi na daljše relacije in ta poraba bencina je sigurno samo pri segrevanju motorja, kar se pač more zgodit.
če si zelo zadovoljen in dela brezhibno res ne vem zakaj ti potem cuka in ne gre do konca .. končna hitrost se na plinu malenkost zmanjša a le MAX do 5% ... motor se mora vrteti in vleči do blokade ! ne vem zakaj bi na bencin šel do 240 , na plinu pa iščeš izgovor da je to zaradi obratov in to še 5000 pri turbo mašini , ki takrat res vleče na polno ...
zvok .. to bi pa znalo biti normalno zaradi dodatnih cevk podtlaka/nadtlaka za map senzor - turbo motor - le ta pa se lahko prenaša na karoserijo prek nosilca - pritrditve kakšne plinske komponente ... sesanje je pa lahko povezano tudi s pretokom zraka skozi ali ob kakšnem dodatnem "niplu" , ki se zavrta v sesalni kolektor .... še ena možnost je , da stvar enostavno kje ne tesni - to lahko preveriš z milnico in s pomočjo kolega , ki ti bo motor zavrtel do določenih obratov .. možno pa je , da se zvok , ki je obstajal že prej a ni imel fizične povezave s karoserijo prenaša z motorja na karoserijo prek pritrditev plinskih komponent ...
črtice pri prikazovalniku nivoja plina niso za izračune temveč za orietacijo ... sam plovček pošilja signal računalniku , ki pa spremembo nivoja sporoča periodično ... parkiral avto v hud klanec enkrat naprej in čez 10 min poglej nivo plina , obrni avto ter čez 10 min ponovno preveri nivo plina ... če imaš 4 pike/črtice + rezervo ti lahko pokaže dve črtice razlike ali celo več... no odvisno kako je pozicioniran plovček ( s sprednje ali z zadnje strani ali z leve / desne ) je možno , da se to naredi samo ko je avto nagnjen na eno ali drugo stran ...
0,7l bencina za segrevanje motorja do preklopa na plin pri daljših relacija - recimo pri 2x hladnem vžigu - pri xsari znese 0,2l - bi moral motor porabiti bencina na 100km kar okoli 15 / 20 l .... ali več ... to pa zmore samo V8 ...
ta je že drugi z veliko porabo bencina poleg plina poleg berlingota zgoraj ....
bencin , ki se porablja pri zagonu in segrevanju motorja pred preklopom na plin je glavni dejavnik , ki ruši kalkulacijo pri plinski vožnji !!