Večna debata - kdo ima daljšega

Čisto realno gledano - v čem so dražji sistemi boljši od cenejših?
- linearen odziv injektorjev: ok, super, ampak večina sistemov nelinearnost odziva not prinese z drugačno (nelinearno) mapo. Če si torej vgrajevalec vzame čas in nastavi mapo tako kot je treba, ni razlike
- vzdržljivost: na udaru so filtri ter injektorji - sam sem pred kratkim naredil 'generalko' injektorjev (po ~40.000-50.000 km) in bil precej presenečen nad zasajenostjo notranjosti injektorjev. Bati so še vedno tesnili, a se zaradi prahu niso gladko premikali. Ker ne vem, če so mi pri Plineksu vgradili nove injektorje (glede na starost in nedobavljivost rezervnih delov dvomim, da so bili novi), žal ne morem posplošiti stanja na ostale injektorje. Filtri so se redno menjavali, tako da to ne bi smelo biti krivo (filtri so vsaj na pogled enaki v vseh sistemih), tankam pa 3/4 časa na Verovškovi v Ljubljani, ostalo pa kjer pride.
- elektronika: kot je meni znano, tudi poceni elektronika zadnje čase podpira v glavnem vse. Pri novem sistemu bi iskal predvsem podporo za gladek, sekvenčni (cilinder po cilinder) preklop med plinom in bencinom ter samodejno prilagajanje mape na podlagi fuel-trimov prek OBD.
- sistem mazanja: imam 'analogni' sistem mazanja, ki mi svinja po sesalnem kolektorju. Olje mi dobesedno zliva v najnižji del kolektorja, posledično se tam nabira prah, olje uhaja tudi v ventil prostega teka ter ga posledično blokira. Po enem izmed servisov na Plineksu so narobe nastavili količino in sem delal dimno zaveso za sabo... Tukaj je zagotovo boljši elektronski sistem, a tudi precej dražji. Jaz imam flaško pri motorju, ki jo vsake toliko časa napolnim iz 5L kante, ki sem jo naročil prek eBay-a, ter nastavim količino glede na čas posamezne kapljice. Kolega ima elektronski sistem, ki ob izpraznjenosti zahteva, da vanj vtakneš novo flaško olja, cena katere mu pa precej podaljšuje dobo povrnitve investicije.
Lahko pa skoraj s sigurnostjo rečem, da slabo nastavljen odličen sistem, ravno tako slabo deluje kot slabo nastavljen poceni sistem.

Glede na to, da za nastavitve (ki so glavni del) skrbi vgrajevalec, je najpomembneje it k nekomu, ki ga večina pohvali (kot je že bilo parkrat rečeno tle).
Pri izračunu dobe povrnitve investicije so me (takrat laika) dobesedno nategnili - rečeno je bilo 20.000 do 30.000 km, pa se je na koncu izkazalo, da je čez 50.000 km, blizu 60.000. Že na bencin sem vozil varčno (poraba nekaj čez 7), tako da privarčevana vsota na 100km ni ravno velika pri plinu. Meni bi se razlika 500-1000 EUR več hudo poznala... (4 leta nazaj sem dal cca. 1400 EUR za 4 cilindre)