bizi10 je napisal/-a:Jaz pa mojega še frišnega HDI-ja kar lepo šparam ko je še hladen. Zjutraj ga prižgem naredim 0,5 km peljem psa na brzinski jutranji WC :P (cca. 5 min) mašina ostane prižgana. Potem nazaj domov 0,5 km poberem punco in jo peljem v službo (tja in nazaj ene 30 km) potem pa mašinco doma spet lepo ugasnem. Tako ima namesto stalnega ugašanja in vžiganja lepo ene 30-45 min delovanja. Upam da mi bo še dolgo služila...
Aja. Povprečna poraba: 5,6l/100 km
Ogrevanje motorja na mestu je bolj škodljivo kot koristno. V knjigi z navodili ti zagotovo piše, da po hladnem zagonu motorja takoj odpelji z zmernimi obrati in ne ogrevaj avtomobila na mestu!
Nepopolno izgorevanje goriva pri hladnem zagonu, ki je še izrazitejše pri delovanju na mestu, posledično pomeni slabše mazanje drsnih površin in večjo obrabo.
cRaZY je napisal/-a:Samotar je napisal/-a:
In sedaj bos rekel, da vsakic ko gres tankat zracunas kok bi dal vec za benz in razliko das na kupcek in sparas ??
ne s*** !!
Mam svoje metode varcevanja. Ne vsakic ko grem tankat, ampak mesecno. Ampak kakorkoli pogledas... nekje se pozna.
Namesto da das za tank 4x10.000 mesecno, das 3x10.000. In se na koncu pozna.
Al pa ce gledas drugace. Namesto da das za tank 10.000 das 8.000, pa 2.000 porabis za kavo. In ko gres na kavo, ti ni treba it na bankomat, ker imas denar, ki ti je ostal od tankanja.
V praksi tega ni, ampak seveda da se pozna. Po tvoji teoriji je vseeno, ali das na mesec 60k za bencin (ce naredis 2916km/mesec, kar je 35k letno) ali pa ce das 38k? Za 22k sit gres lahko med vikendi na vecerjo, namesto da jes doma. Nekje se pac pozna.
Sorry ampak tvoja pripomba je cist mim... A ti tud ko kupis bencinarja zberes 300k SIT VEC in jih POTEM das na kup in reces: no, zdej sm pa prisparal, ker sem kupil bencinarja in dal toliko manj? ne s***. Pac, ti das manj za avto, jest dam pa manj na prevozen kilometer glede na moj avto in stevilo kilometrov se mi to izplaca in znam to tudi argumentirati.
twingo16v je napisal/-a:Ogrevanje na mestu ni priporočljivo predvsem zaradi onesnaževanja okolja. V prostem teku rabi motor za doseganje delovne temperature dosti več časa kot pod ustrezno obremenitvijo. Zaradi tega se tudi katalizator na delovno temperaturo segreva dalj časa, posledično so na tistem mestu zelo velike količine škodljivih plinov. To v zvezi s katalizatorjem velja samo za bencinarje, kar pa iz vidika okolja ne pomeni, da dizel pa ne onesnažuje če ga ogrevaš na mestu. Mrzel motor ima namreč tudi slabše izgorevanje, kar pomeni nečist izpuh in za povrh še na enem mestu. Druga slabost ogrevanja na mestu je mazanje. Npr. drsni ležaji začnejo funkcionirati šele pri določeni vrtilni hitrosti, ko se med grednjo in pestom ustvari ustrezen film maziva-olja. Prav zaradi tega je pogosto vžiganje motorja neugodno, saj motor nekaj ms deluje na suho - brez olja. Nekateri motorji imajo tudi precej neenakomeren prosti tek, kar dobesedno pomeni da ob nihanju vrtljajev pri nizkih vrtilnih hitrostih gred udarja ob pesto. To "udarjanje" pri osebnih avtomobilih sicer ni tako problematično, zna pa biti pri težkih dizelskih motorjih (tovornjaki, ladje, . ..)! Ostalo o raztezanju, kot je že nekdo napisal pa tudi velja. Torej če se na mestu dlje časa segreva tudi dlje časa gibajoči se deli deluje izven tolerančnega območje, zaradi tega je motor dlje časa podvržen intenzivnejši obrabi.
Krofl in Slide,
Po mojih izkušnjah potovalni računalniki precej lažejo. Lastni primeri:
Audi A4 1.6 55l za 560km izračun: 9,8l/100km, po računalniku 9,1
Bmw compact 320td 58l za 820km, 7l/100km, po rač. 6,4
58 za 980km, 5,9, po rač. 5,5
Eliminator je napisal/-a:Jerry,
tole sem spraševal že v neki drugi temi, pa nisem dobil pametnega odgovora... Daj mi prosim razloži, po kakšni logiki se dizel manj obrabi na dolgih relacijah kot v kratkih, če seveda gledamo obrabljenost motorja glede na čas uporabe (recimo v dveh letih)?
Hvala!
Slide je napisal/-a:krofl je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Človek, pa kako tvoj ate vozi? Tast ma na Golfu 1.9 Tdi z 110KM porabo 6l, pa vozi skoraj same relacije...vozi pa na izi, ne penzionersko in še manj pa divja, kako vi na pol tone težjem avtu z 100km in 1000kubiki več prostornine porabite manj goriva, meni NI jasno...Pa ne spet začet z več konji, manj tiščanja...ker pol bi Veyron pil 1,5litra, ker je pač tok močen, JA?Na Cliu Dci ma porabo pa od (ekstrem 3,9) 4-4,5...torej tudi tu se teorija o več konjih in manj tiščanja podre...
Strinjam se s tabo, da če je narejen čip tuning, ni treba tok tiščat...ampak s tem se morda malenkost zmanjša poraba pri počasni vožnji, pri hitri bo pil več, to je dokazano dejstvo, druga stvar pa je da govorimo tu o padcu porabe za mogoče 0,5 litra, vam se je pa zmanjšala za 2-3 litre
Hehe, morm povedat, da je mov fotr kr se tiče vožnje norc od norcu...jz sm sam povedu, kakšno porabo mamo. Lhka pa še neki povem. Na avtocesti, pri 200km je trenutna poraba 6,9 litra, pri 230, 7,2 pri 250 pa malo manj kot 8 litrov. Manjša poraba pa mislem da je zato, ker je moč bolj izkoriščena pri čip tuningu...To 0,5 l, lhko ti govoriš pri manjših motorji...pol ku so pa motorji večji je pa tud poraba za več manjša...resimo čip tuning na kamjonih se je začel razvijat, in lhko z njim porabiš od 3-7 l manj dizelskega goriva...
to sem bral
Dej dej no...lepo te prosm no...norc od norcu??? Pa poraba 5 litrov...pa koga ti probaš tle okrog prnest....nismo vsi 13 let stari muloti brez kakršnihkol izkušenj tle veš...Kokr vidm je avto celo avtomatik...3.0......pa nasploh 5-6 litrov...hja če uživate da lažete sami sebi...ali pa porabe ne znate računat...Pa ne glej trenutne porabe. Jz sm se s Cliom Dci pelu 120, pa je kazal trenutno porabo 2,3 pa zato ni bla povprečna poraba 2,3...Dej odrasti malo no...
Še en rekorder v porabi![]()
Mislim da boš mogu še marsikaj prebrat...
Sam se 100% ne zanašam na teste avtomobilskih revij kar se porabe tiče...ampak nova 530dA je imela na testu povprečje 10...OK, res ga na testu niti malo ne šparajo(mimogrede najvišja poraba je bla 13,3 , najnižja pa 9,7) Kje so pol še tisti tvoji 3-4 litri...Če fotr vozi ko norc, bi najbrž mogla bit tu tu a ne? Torej tiščanje na testu ne igra vloge, če tud tvoj fotr "tišči"...Potem je tu 525d, ki je mel na testu najnižje povprečje 8,7, s tem da je motor manjši...Poleg tega sm pa nekaj časa nazaj bral na forumu bmwslo, o izkušnjah lastnikov s 3 litrskimi motorji in vsi govorijo o porabi okrog 9 litrov...Enako za 330Cd, ki ima 20km več in pa pol tone manj!!! Kaj pol vi delate s svojim ne vem...milsm ne vem kaj se sploh obremenjujem, ampak take pravljice o porabi mi pa pridejo do živega...sploh pa začinjene s takimi, da si norc norcev in imaš zelo nizko porabo...
Eliminator je napisal/-a:@Jerry
Se strinjam s tabo. AMPAK!Pri višji ceni (nekaterih) novih dizlov je treba upoštevati tržno vrednost rabljenih, ki je precej višja od bencinarjev. Z leti se ta razlika (v odstotkih) zelo povečuje, v nekaterih primerih se poveča celo absolutna številka, ki je lahko tudi višja od razlike pri novem avtomobilu. To pomeni, da se (vsaj v tem pogledu) dizel splača tudi za krajše relacije, razen mogoče v primeru, da ga kupiš za krajše časovno obdobje (leto dni ali manj) in za malo kilometrov. V daljšem časovnem obdobju pa pridobiš tako pri sami tržni vrednosti kot tudi pri gorivu.
Me pa zanima kaj več o tvoji teoriji staranja materialov in s tem povezano iztrošenostjo. Predvsem bi rad vedel, koliko je ta lahko sorazmerna s prevoženimi kilometri. Znano je, da so turbo motorji izpostavljeni določenim obremenitvam, ki jih pri sesalnih motorjih ni (np. visoka kompresija, samo turbino v tem primeru tretiram kot "zunanjo komponento"), vendar pa me zanima, koliko te obremenitve vplivajo na utrujenost materiala časovno in koliko glede na prevožene kilometre. Kakšna bo razlika v utrujenosti med npr. 5 let starim motorjem s 400.000 prevoženimi kilometri in 12 let starim motorjem z 200.000? Kateremu lahko napovemo krajšo življensko dobo od takrat dalje? Pri tem upoštevamo, da sta bila oba motorja enako vzdrževana in da so bila pri obeh enako upoštevana pravila ravnanja ob hladnem in razgretem motorju itd.
Eliminator je napisal/-a:@Jerry
Hvala za odgovore. Hkrati se opravičujem, če preveč sprašujem, ker se pač počasi odločam za menjavo avtomobila. Vsekakor bi nabavil (rabljen) dizel, najbolj pa se oziram za Alfo 156 JTD, Audijem A4 1.9TDI ali pa BMW-jem 320d.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov