crxdelsol je napisal/-a:Pazi vsepovsod se grejo neko posploševanje, da je zimska guma boljša v vseh razmerah pod 7°CTukaj se samo pogovarjamo a je to res ali ni. Večino zime nimaš ekstremnih razmer in prepričan sem, da 80% voznikov v sneženju ne rabijo it nujno ven z avtom in se lahko poslužijo drugih načinov transporta oziroma ne grejo nikamor, če nimajo nujnih obveznosti.
Lahko je govorit in bit pameten, da 80% voznikov nerabi zimskih gum ker so lahko tisti dan doma. Ti pa povem kaj bomo gledali prvi dan ko bo večji sneg po TV ? Kolone, verižna trčenja, izlete (pa ne tiste na pohorje ampak iz cest), in vsaj 10 ljubljančanov bo pokazalo ki bojo stali v križišču kot privezani zadaj in delali burnout.
Dejstvo je da če že samo podvomiš v to da se boš vsaj 1x čez zimo peljal kje po snegu rabiš zimsko gumo ali ketne-ki pa jih mimogrede 90% voznikov sploh nezna namontirat.
Se strinjam da je letna boljša po suhi cesti v vsakem primeru, ampak če voziš po omejitvah roko na srce ti je vseeno al maš zimsko al letno, če sta obe dobri neboš vedel kaj voziš sploh če so iste dimenzije. Drugo je divjanje po ovinkih, sunkovito zaviranje in speljevanje.
Joj kolk smo brihtni - važn, da ti je uspel nekje Ljubljančane not porint - vsa čast

Kolone verižna trčenja si ti kar posplošil samo na neuporabo zimskih gum. Oprosti ampak ta je pa močna saj v snegu je kolona po defaultu, kar ni niti čudno, ker so kolone zaradi počasne vožnje že pri malce močnejšem dežju. Ne vem kje ti vidiš vsa ta silna verižna trčenja, ki se dogajajo vsaj po tvojem zgolj in samo v snegu.
Za ilustracijo samo en primer kaki dve leti nazaj, ko je v nek ne preveč strm klanec vključno z mano ostalo še kakih 10 vozil in to smo bili vsi z zimaki, jaz celo z novimi Dunlop WS 3D pa je bilo preveč drseče, da bi se premaknili. Ko že počasi lezemo iz avtov in poskušamo prvega porint, pa pride od zadi model z letnimi gumami in verigami na kolesih, se ustavi, da se mu umaknemo s ceste nato pa brez težav zleze preko klančka. Še dobro, da tudi sam vedno s sabo pozimi trogam še ketne tako, da sem si jih nataknil še sam in prilezel preko.
Tolk o tem kaj lahko vse povzroči zastoj in gužvo in da zimska guma še zdaleč ni vsemogočna kot se nekateri tukaj trudite to dokazovat.