Debate, ki niso vezane na ostala področja...

klekej
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a klekej Po nov 09, 2015 8:27 pm

Hvala. Bom omenil na naslednjem servisu.

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To nov 10, 2015 6:09 am

klekej je napisal/-a:V čem je ponavadi problem, če avto pri "kickdownu" preklopi na bencin? Dogaja se pa samo, ko zvrtim drugi, v treji ne. G1, dobrih 70k km.

Premalo plina, možno je tudi da je zapacan filter tekoče faze in ob kick-downu ne prepusti dovolj plina.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 To nov 10, 2015 10:11 am

Ima kdo kak info glede Porsche Boxster 2.7 (motor M96, 162kW), letnik 2000 - rabi ta motor (u)mazanje ventilov ali ne?

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr nov 11, 2015 2:17 am

Se morda ve približen datum, kdaj Petrol (in ostali) preklopi na zimski plin? In vesel bi bil tudi okvirnega datuma za prehod nazaj na "letni" LPG.

Hvala za informacijo.

LP

bernikm
Novinec

Napisal/-a bernikm Če nov 12, 2015 1:24 pm

Malo v razmislek. Pred časom sem pisal o problemih s prižiganjem check-engine lučke na mojem Aveu, ki se pojavlja od vgradnje naprej.
Zadnjih nekaj mesecev pa je nehala. In sem razmišljal, kaj bi lahko bil vzrok, glede na to da na samih nastavitvah plinske instalacije ni bilo nič spremenjenega in edino kar mi pade na pamet je da zadnje pol leta konstantno tankam plin pri ButanPlinu ali pa na OMV (kjer naj bi imeli plin od butana). Prej pa sem tankal večinoma na Petrolu in občasno na Butanu. Je možno da je plin od Petrola bil vzrok za prižiganje check-engine lučke ? Saj vem da se čudno sliši, samo to je edina sprememba, ki je bila dejansko narejena v zadnjih mesecih da sem prenehal tankati na Petrolu
Sem pa zasledil kar nekaj kritik na račun Petrolovega plina, čeprav je g. iz Petrola objavil post na tem forumu da je njihov plin enako kakovosten in v skladu z vsemi normativi...

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Če nov 12, 2015 9:52 pm

Danes sem se pozanimal glede homologacije za inštalacijo LPG izven EU. Namreč sosedu sem predstavil LPG kot tak in situacijo na trgu. Seveda se je odločil za Srbijo (skoraj gotovo Dora).
Glede homologacije je stvar preprosta. Potrebne je imeti vse papirje in potrdila, kot je opisano tukaj:
http://www.avp-rs.si/wp-content/uploads ... G_R1-2.pdf

K temu je potrebno dodati samo še carinsko listino. Najbolje prijaviti takoj pri prihodu na meji. Z drugimi besedami, vse isto kot bi vgradil pri nas + carinska listina. Cena homologacije: 45€
Najbrž via Srbija že kar naslednji petek. Poizkusil si bom vzeti čas in poročati, kako je šlo, če se je kaj zataknilo. In seveda natančna ocena vseh stroškov. Cestnina čez Hrvaško je nekaj manj kot 17€ v eno smer. Do Novega Sada skozi Srbijo še kaka 2€ ena smer.
Od LJ je to 520 km, tako da za gorivo ne bo težav preveriti. Nazaj se bo seveda že vozilo na LPG. :D Tu so torej še dajatve za DDV + carino + pleskavice. :lol:

Cena same vgradnje kot take pa cca 450€. Možno je seveda dobiti nazaj srbski DDV, a s tem se najbrž ne bomo ubadali.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So nov 14, 2015 12:28 pm

zzitop je napisal/-a:Danes sem se pozanimal glede homologacije za inštalacijo LPG izven EU. Namreč sosedu sem predstavil LPG kot tak in situacijo na trgu. Seveda se je odločil za Srbijo (skoraj gotovo Dora).
Glede homologacije je stvar preprosta. Potrebne je imeti vse papirje in potrdila, kot je opisano tukaj:
http://www.avp-rs.si/wp-content/uploads ... G_R1-2.pdf

K temu je potrebno dodati samo še carinsko listino. Najbolje prijaviti takoj pri prihodu na meji. Z drugimi besedami, vse isto kot bi vgradil pri nas + carinska listina. Cena homologacije: 45€
Najbrž via Srbija že kar naslednji petek. Poizkusil si bom vzeti čas in poročati, kako je šlo, če se je kaj zataknilo. In seveda natančna ocena vseh stroškov. Cestnina čez Hrvaško je nekaj manj kot 17€ v eno smer. Do Novega Sada skozi Srbijo še kaka 2€ ena smer.
Od LJ je to 520 km, tako da za gorivo ne bo težav preveriti. Nazaj se bo seveda že vozilo na LPG. :D Tu so torej še dajatve za DDV + carino + pleskavice. :lol:

Cena same vgradnje kot take pa cca 450€. Možno je seveda dobiti nazaj srbski DDV, a s tem se najbrž ne bomo ubadali.

načeloma je to en večjih absurdov..
če pripelješ avto iz evrope z veljavmo evropsko homologacijo moraš v sloveniji opravljat ponovno slovensko homologacijo..

ko pa montirajo plin v avto izven eu pa papirji veljajo tudi če niso v slovenskem jeziku..

- to kar piše v tem linku velja za naprave zmontirane v sloveniji..
- pooblaščenim servisom v eu ni potrebno upoštevati garancije če je bila naprava zmontirana izven eu torej moraš uveljavljati garancijo pri monterju
- carina ni obvezana upoštevati original računa ki je bil izdan izven eu za določitev carinske osnove torej za osnovo lahko vzamejo ceno montaže na slovenskem tržišču in to polno ceno brez popustov in "eko bonusov" ki so dejansko damping..

- na carinsko osnovo gre potem carina , ostale carinske dajatve ter strošek postopka
- na vse to skupaj se obračuna ddv

- papir monterja o plinotesnosti naprave ne velja tako da moraš pridobiti potrdilo slovenskega monterja , ki ti opravi pregled plinotesnosti - nikjer ne piše da ga mora in lahko ti ga zaračuna kolikor hoče . brez tega ne opraviš slovenske homologacije ..

to je tudi edina točka , ki jo je država pustila slovenskim monterjem da se uprejo cenovni konkurenci monterjev izzven unije , ki z veliko nižjimi nabavnimi cenami materiala / kita plinske naprave istega proizvajalca ter nižjimi stroški dela nelojalno skačejo v zelje slovenskim monterjem .

za naše monterje pa bi rekel takole - namesto da bi se posvetili delu in kvaliteti montaže ter s tem pridobili nove stranke na osnovi dobrih izkušenj z uporabo plinskih naprav ter z dobro uslugo servisa in garancije -
raje si spili kvadratno luknjo v koleno in pokasira tisti 70 e za izpis potrdila o plinotesnosti kot pa da bi vsi skupaj odklonili preizkus plinotesnosti in tako onemogočili homologacijo vozila.

- naslednji korak je homologacija . no tu pa problemov ne bo ker boš samo plačal in jim je vseeno če so papirji v tujem jeziku.

- medtem ko za vsako malenkost in papir ki pride izven eu naša država zahteva prevod v slovebskem jeziku od certificiranega prevajalca - no ko se bo enemu nadebudnemu uradniku to pošajnalo in bo dal preveriti papirologijo za nazaj bo veliko smeha in še več jokcanja - tudi tukaj po forumu ..kot je bilo z neplačanim ddv za uvožene naprave ..

naj omenim še nekaj : monterji v tujini uporabljajo kar veliko potrošnega materiala , ki ni proizveden v skladu z evropskimi predpisi - turški tanki so slabše kvalitete kot tanki ki so narejeni na poljskem , cevi za plin če niso prišle zraven plinskega kita so iz nevemkje.. skratka uporablja se material ki v veliko primerih - ne bom rekel vseh - ne dosega standardov ki veljajo pri nas v evropi ter nimajo potrebnih evropskih certifikatov .
plin je cnej k bencin

Dora
Nov uporabnik

Kraj: Novi Sad

Napisal/-a Dora So nov 14, 2015 12:54 pm

Moram da reagujem :)
Razumem kolege koji se bune protiv konkurencije koja je loša u smislu da je nekvalitet ugradnje ili delova. I kod nas je ista stvar, neko radi za tepsiju ribe i ugradjuje svašta a neko radi kako treba.

1. Cevi su Faro, termoplastika italija. Sumnjam da su loše.

Koda: Izberi vse
nižjimi nabavnimi cenami materiala / kita plinske naprave istega proizvajalca ter nižjimi stroški dela nelojalno skačejo v zelje slovenskim monterjem .

2. Uredjaj se zna koja je cena, piše na svim evropskim šopovima, ko želi može pogledati. Zašto bi u Sloveniji to isto koštalo duplo ili više novaca. Pišem isključivo i nabavci kitova ili delova. Svak normalna zemlja od kod proizvodjača napravi ugovor, plati carinu i PDV (vi nemate carinu sa Poljskom, Italijom, mi imamo) zaračuna troškove transporta i svoju zaradu... Nekako to u Sloveniji ispadne duplo i više dok u Engleskoj bude manje ili isto kao kod nas. Neverovatno :)

3. Turski tankovi su homologovani po evropskim standardima inače se ne bi mogli prodavati po Evropi a prodaju se.
GZWM tank (poljski) je kod nas 60-70 evra a u Nemačkoj je bio i do 300. Donisile su mušterije jer su morali imati delove kupljene kod njih. Obzirom da sam dugo radio sa tim bocama, znam da NEMA razlike sem u ceni.

Ostalo ne želim da komentarišem :)
Ovde svi pišu nešto pametno a ja nemam šta... :)

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So nov 14, 2015 3:28 pm

znao sam da češ se odazvat..zbog toga sam i napisao - ne svi monteri - ...

za uređaj su nabavne cjene različite po :
-državi
-kolicini kitova godišnje
-strategiji prozvađača u određenoj zemlji i o samom finansijskom stanju/ prihodima mušterija u toj određenoj zemlji

baš je zanimljivo to što si spomenuo englesku ...
isti prins uređaj kojeg puna cjena sa valve care uređajem košta:
-slovenija - 1614e bez ddv (vaš pdv)
-engleska- 1700 funti bez poreza što izmosi 2406e bet poreza?!! http://www.prinsautogasuk.co.uk/convers ... e-list.php

- a kod vas se prodaje samo frontkit bez valve care uređaja za 740e sa pdv - a koliko vidim to je još stari vsi1 međutim kod nas se ugrađuje vsi2 ... nemoj reči da nije tako jer tu sve piše http://www.autogasradic.com/detaljnije.php?id1=26 .... internet i to..
a tu je potrebno dodati još tank i ugraditi ..

sad što ti ugradiš za 390e u akciji sa pdv - baš me zanima ... http://autogas.rs/sezonski-popust/
plin je cnej k bencin

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop So nov 14, 2015 6:08 pm

Sam ne se sekirat, sam ne se sekirat... :lol:

Kmalu bo vgrajena naprava, ocenjeni stroški, videl bom ali deluje, kako deluje. Potegnil črto in ocenil, če se splača ali ne, napram tukajšnji ponudbi. ;)

Dora
Nov uporabnik

Napisal/-a Dora So nov 14, 2015 6:27 pm

Za Prins baš nisam stručnjak a ni zagrejan pa nisam skroz u toku ali znam da je ovlaščeni servis ili šta god u Nišu a ne u Veterniku (mesto pored NS-a) gde je pomenuti radić o kome je moje mišljenje poznato :) Uglavnom ako ima tog Prinsa za 740 evra naruči i meni jedno 3 komada :)

Pošto si pitao da ti odgovorim.
Ugradjujem Stag već nekoliko godina a od skoro i pomalo prodajem. Naravno uvoz je legalan sa sve dažbinama. Bili smo pre par emseci u Poljskoj na potpisivanju ugovora i sve što uz to ide...
Od modela koje ugradjujem.. nikad ne ugradjujem Stag 200 jer je loše kućište ECU-a i njegov noviji ekvivalent Stag 200 GO Fast jer je softver retardiran. Nije retardiran ali je pravljen za baš proste aute i proste majstore.
Za cenu koju si spomenuo se ugradjuje Stag 4 plus, sa Tomasetto isparivačem (Alaska) i Valtek dizne 3 ili 1 om u zavisnosti od modela auta. I naravno to je na popusti i za aute za koji je taj kit dovoljan. Umesto termoplastike ide bakar.
Stag 4 plus sad zamenjujemo sa Q-box plus koji je daleko napredniji od prethodne generacije sa OBD korekcijom i ISA 3 strategijom. Neverovatno, napravili ga i prodaju za 20 evra više od starog Stag 4 plus a koliko znam iz prakse, za par meseci će biti ista ili niža cena.

Ovo je moja prodavnica, asortiman je još mali, polako dodajem u katalog... Cena je mala jer nećeš verovati svega je 8 posto marža, sve je regularno i za sve možeš dobiti fiskalni račun. Samo da imaš orijentaciju.

Nekad davno dok sam radio Lovato pitao sam gospodina Palunka (zastupnik Lovato firme za Balkan i EX YU) šta je razlika u ceni u Hrvatskoj i Sloveniji da su toliko skuplji? Odgovor je bio da su nabavne cene veće samo za desetak procenata??

Ima na ovom i drugim slovenačkim forumima diskusije iz tog vremena gde su cene tada ugradnje Lovato sistema bile 1600 evra a kod nas je bilo 850-900. IMa primera gde je u Sloveniji ugradjen gas a mi smo popravljali "nepopravljivo".

Uglavnom kolega, ne treba da se ljutiš, ja bi bio veoma srećan da radim jedan auto 4 dana i da uzmem 400 pa nadalje evra za ruke ali to kod nas nije tako. Mi ne možemo ugraditi sav gas ovog sveta a ni vi to ne možete.
Borba kvalitetom je dobra i uvek bolji pobedi, zato se trudite da budete dobri.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne nov 15, 2015 4:36 am

Dora je napisal/-a:Za Prins baš nisam stručnjak a ni zagrejan pa nisam skroz u toku ali znam da je ovlaščeni servis ili šta god u Nišu a ne u Veterniku (mesto pored NS-a) gde je pomenuti radić o kome je moje mišljenje poznato :) Uglavnom ako ima tog Prinsa za 740 evra naruči i meni jedno 3 komada :)

Pošto si pitao da ti odgovorim.
Ugradjujem Stag već nekoliko godina a od skoro i pomalo prodajem. Naravno uvoz je legalan sa sve dažbinama.

Za cenu koju si spomenuo se ugradjuje Stag 4 plus, sa Tomasetto isparivačem (Alaska) i Valtek dizne 3 ili 1 om u zavisnosti od modela auta. I naravno to je na popusti i za aute za koji je taj kit dovoljan. Umesto termoplastike ide bakar.
Stag 4 plus sad zamenjujemo sa Q-box plus koji je daleko napredniji od prethodne generacije sa OBD korekcijom i ISA 3 strategijom. Neverovatno, napravili ga i prodaju za 20 evra više od starog Stag 4 plus a koliko znam iz prakse, za par meseci će biti ista ili niža cena.

Ovo je moja prodavnica, asortiman je još mali, polako dodajem u katalog... Cena je mala jer nećeš verovati svega je 8 posto marža, sve je regularno i za sve možeš dobiti fiskalni račun. Samo da imaš orijentaciju.

Nekad davno dok sam radio Lovato pitao sam gospodina Palunka (zastupnik Lovato firme za Balkan i EX YU) šta je razlika u ceni u Hrvatskoj i Sloveniji da su toliko skuplji? Odgovor je bio da su nabavne cene veće samo za desetak procenata??

Ima na ovom i drugim slovenačkim forumima diskusije iz tog vremena gde su cene tada ugradnje Lovato sistema bile 1600 evra a kod nas je bilo 850-900. IMa primera gde je u Sloveniji ugradjen gas a mi smo popravljali "nepopravljivo".

Uglavnom kolega, ne treba da se ljutiš, ja bi bio veoma srećan da radim jedan auto 4 dana i da uzmem 400 pa nadalje evra za ruke ali to kod nas nije tako. Mi ne možemo ugraditi sav gas ovog sveta a ni vi to ne možete.
Borba kvalitetom je dobra i uvek bolji pobedi, zato se trudite da budete dobri.

ma ne ljutim se ja na tebe :)
a nije baš da smo kolege jer radimo sasvim različit posao .
ali služio sam vojsku 85/86 pa postoji mala mogučnost da smo ipak kolege po pasulju =P

ali ti kako kažeš za montažu jednog auta uzimaš 25e .. ako ipak jeste tako onda te dođe sav material ukupno sa tankom 300e..
sve ukupno znači da moraš napravit oko 25 auta mesečno po glavi radnika da radiona preživi .... :shock:
a kako izgleda toliko i uradite ..

eto i ti znaš da je prins skuplji od tih 740e .. +tank+ "najlon"+multiventil + filer ...

oko kvaliteta se sasvim slažem s tobom - ali obično je jedan život kratak da to doživiš ..
plin je cnej k bencin

Dora
Nov uporabnik

Napisal/-a Dora Ne nov 15, 2015 10:17 am

Moram na prodavnici napraviti cene u evrima, nisi ti to dobro sabrao i oduzeo :) za 25 evra ne bih otvorio kapiju jer mi treba minimum 35 na dan da pokrijem troškove... Jesam blesav ali nisam toliko imućan da dotiram državu i mušterije :)
Sad vidim da nema linka prodavnice u poruci.. Verovatno je protiv pravila foruma i izvinjavam se, nije bila namera da se reklamiram jer svakako niko odavde neće kupovati tamo...

Ja nikad nisam pravio 25 auta mesečno, mislim da je u ona lepa vremena bilo do 12-13 komada ali smo imali veću cenu od ostalih. Sve ukupno oni su ipak znatno više zaradjivali.. Neki su radili i po 6 do 10 auta na dan. Mislim na prostije naravno, Jugo je izlazio za 45 minuta hahaha Tako je i izgledalo ali kome je bitno koliko košta nije se za početak bunio, posle jeste :)
Ta vremena su naravno odavno prošla ali sad se rade popravke, pripreme za reatest i ugradnja naravno ali opušteno :)

Moj pasulj je stariji, 74/75 Šentvid :)

Dora
Nov uporabnik

Napisal/-a Dora Ne nov 15, 2015 10:25 am

Ah da, zaboravih osnovnu stvar.. Bez da ulazim u diskusiju oko brenda, to sam odavno prevazišao kad sam konačno shvatio da sam ispao glup ali bolje ispasti glup nego iz voza..

Prins košta kao tri bubrega i par nogu... Šta ima u njemu da je toliko skup? Pravljen od titanijuma u svemirskim laboratorijama smeštenim negde iza Plutona na tamnoj strani..

Gas u autu nije svemirska tehnologija, glupi kontroler (nije čak ni ECU jer se oslanja na benzinski ECU) prave kinezi za dva kikirikija, neka ga zapadnjaci napave za par kila kikirikija to opet nije stotine evra.. Druga stvar je da ni zapadnjaci nisu glupavi pa otvaraju fabrike u Kini ali i dalje cede kamen...

Sve u svemu ne verujem da ijedan uredjaj može biti toliko bolji i superiorniji pa svakom pitanju da vredi najmanje tri puta više od drugih.
Znam da cene kod Vas i kod NAs nisu iste ali je tolika razlika :)

Ne želim da omalovažavam Prins ali bi želeo da mi neko argumentovano dokaže da grešim nabrajajući njegove kvalitete u odnosu na druge.

brs
Novinec

Napisal/-a brs Ne nov 15, 2015 10:31 am

O moji vgradnji v Srbiji sem že pisal.
Rad bi poudaril, da so mi za homologacijo brez težav priznali potrdilo o plinostesnosti, ki mi jo je izdal Imgrund auto gas (ki mi je plin tudi vgradil) iz Srbije. Za carino in DDV so mi seveda obračunali od zneska, ki je bil na računu. Carinik mi je povedal, da oni vedo, da je tam vgradnja bistveno cenejša kot pri nas.
Ko sem prišel na homologacijo, so si zadevo natančno ogledali in poslikali.
Povedali so mi, da so videli že veliko odlično narejenih avtov iz Srbije in da je v Srbiji podobna situacija kot v Sloveniji.
Imaš zelo dobre mojstre, ki naredijo kot je treba in slabe, ki naredijo šlampasto. Enaka situacija je žal tudi v Sloveniji.
Njihovo delo na homologacijah ni, da ščitijo predrage slovenske vgrajevalce, ampak da preverijo, če je zadeva vgrajena tako kot mora biti, da je varno in z deli, ki so ustrezni.

Še glede cen tam.
Nam se zdi neverjetno, da v Srbiji ljudje delajo za 1 evro na uro. A to je žalostna resnica tam.
Veliko ljudi je tam, ki za 200 ur mesečno, dobijo približno 200 evrov.

Glede Prinsa so stvari jasne. V Sloveniji delajo dobro in kvalitetno, a so žal zelo dragi.
Že smo govorili o cenah vgradnje Prinsa na Češkem, lahko si pogledamo tudi Slovaške cene in si izračunamo razliko.
Jaz nimam nič proti Prinsu v Sloveniji, bistveno je to, da delajo dobro in kvalitetno. Za stranke se potrudijo tako kot je treba. V naprej ti jasno povedo koliko bo stalo in da imajo pač svojo ceno. Vsak lahko gre drugam in če ni v Sloveniji prave konkurence, je prav da nam je omogočeno da gremo kvalitetno vgraditi tudi v Srbijo.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Ne nov 15, 2015 10:46 am

Tako je, @plinaš spet nekaj "sere". Že zdavnaj smo spoznali, da se ga ne da jemati resno.

Tudi sam sem se natančno pozanimal za homologacijo. Potrdilo o plinotesnosti vgrajevalca potrebujejo. Torej, v skladu z navodili proizvajalca mora navesti, na katerih mestih je meril plinotesnost in s katero napravo (tip, serijska,...)...

Cariniki seveda računajo davek in carino na srbsko osnovo za DDV. Jasno jim je, kakšne cene so dol, seveda so usposobljeni to tudi preveriti preko interneta. Ja, tudi carinik se lahko s tem pohvali, ne samo @plinaš (kot nam je včeraj želel dokazati).

Zamočil je še eno stvar, v EU se vstopi čez mejo Srbija - Hrvaška in verjetno se tam lahko tudi plača vse dajatve. Zakaj bi hrvaškega carinika sploh zanimalo, kakšna je cena vgradnje v SLO. Če bi že kaj korigiral, bi bilo glede na Hrvaške cene (ja, nižje kot pri nas), a tudi Hrvatje vedo za ceno vgradnje v SRB.

Prins je pa dobesedno davek na budale in pri tem vztrajam.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Ne nov 15, 2015 11:30 am

Dora je napisal/-a:Ah da, zaboravih osnovnu stvar.. Bez da ulazim u diskusiju oko brenda, to sam odavno prevazišao kad sam konačno shvatio da sam ispao glup ali bolje ispasti glup nego iz voza..

Prins košta kao tri bubrega i par nogu... Šta ima u njemu da je toliko skup? Pravljen od titanijuma u svemirskim laboratorijama smeštenim negde iza Plutona na tamnoj strani..

Gas u autu nije svemirska tehnologija, glupi kontroler (nije čak ni ECU jer se oslanja na benzinski ECU) prave kinezi za dva kikirikija, neka ga zapadnjaci napave za par kila kikirikija to opet nije stotine evra.. Druga stvar je da ni zapadnjaci nisu glupavi pa otvaraju fabrike u Kini ali i dalje cede kamen...

Sve u svemu ne verujem da ijedan uredjaj može biti toliko bolji i superiorniji pa svakom pitanju da vredi najmanje tri puta više od drugih.
Znam da cene kod Vas i kod NAs nisu iste ali je tolika razlika :)

Ne želim da omalovažavam Prins ali bi želeo da mi neko argumentovano dokaže da grešim nabrajajući njegove kvalitete u odnosu na druge.

Takoj podpišem.

Zelo dobro napisano, o tem trobim že kar nekaj časa, vendar, pa saj že vsi poznamo uporabnika "plinaša". :ue

Sam nisem nikoli trdil da je AGC, oh in ah in sploh vsemogočen, v naših vozilih pač deluje brez težav, ne bom se spuščal v to ali je za to zaslužna naprava ali monter, vendar kombinacija obeh deluje in sicer za pol cene Prinsa.

Za razliko od "plinaša" je uporabnik "Dora" pred nekaj posti lepo enostavno in razumljivo razložil rešitev težave. :bow

To je tisto kar se pričakuje od takšnih forumov, ne pa kdo ima daljšega . . . :rofl

:vrum
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne nov 15, 2015 2:34 pm

Dora je napisal/-a:Moram na prodavnici napraviti cene u evrima, nisi ti to dobro sabrao i oduzeo :) za 25 evra ne bih otvorio kapiju jer mi treba minimum 35 na dan da pokrijem troškove... Jesam blesav ali nisam toliko imućan da dotiram državu i mušterije :)
Sad vidim da nema linka prodavnice u poruci.. Verovatno je protiv pravila foruma i izvinjavam se, nije bila namera da se reklamiram jer svakako niko odavde neće kupovati tamo...

Ja nikad nisam pravio 25 auta mesečno, mislim da je u ona lepa vremena bilo do 12-13 komada ali smo imali veću cenu od ostalih. Sve ukupno oni su ipak znatno više zaradjivali.. Neki su radili i po 6 do 10 auta na dan. Mislim na prostije naravno, Jugo je izlazio za 45 minuta hahaha Tako je i izgledalo ali kome je bitno koliko košta nije se za početak bunio, posle jeste :)
Ta vremena su naravno odavno prošla ali sad se rade popravke, pripreme za reatest i ugradnja naravno ali opušteno :)

ja sam samo razdelio to što si ti napisao..
390 - pdv 20% i što ostane onih 8% marže to je zarada 25e ...
sad ako na autu više zaradiš to je niža nabavna uređaja.. to pokazuje - a stag nije najjeftiniji na tržištu - kolike su zarade slovenskih montera nekih tech ,emmer i ostalih ponekad čak i čika guglu nepoznatih gas uređaja od nabavne do pune cjene ..
baš bi volio videti facu tih vaših majstora kod kojih je jugo izašo za 45 minuta kad bi mu dovezao toyotu prius ili hondu civic s-type..ne 45 min nego 45 radnih sati ...njih trojica ..

sad zbog čega je nabavna cjena prinsa tako visoka neznam - ali isto što ti kažeš kod plinskih uređaja isto bi ja mogao reč za aute - nema tu neke razlike između juga i lexusa - oba trošita benzin i oba imata auspuh ... i oba se u gradu krečeta istom brzinom .. zašto onda jedan košta 7000e a drugi 100000e ?

japanac je napisal/-a:
Dora je napisal/-a:Moram na prodavnici napraviti cene u evrima, nisi ti to dobro sabrao i oduzeo :) za 25 evra ne bih otvorio kapiju jer mi treba minimum 35 na dan da pokrijem troškove... Jesam blesav ali nisam toliko imućan da dotiram državu i mušterije :)

Takoj podpišem.

Zelo dobro napisano, o tem trobim že kar nekaj časa, vendar, pa saj že vsi poznamo uporabnika "plinaša". :ue

Sam nisem nikoli trdil da je AGC, oh in ah in sploh vsemogočen, v naših vozilih pač deluje brez težav, ne bom se spuščal v to ali je za to zaslužna naprava ali monter, vendar kombinacija obeh deluje in sicer za pol cene Prinsa.

Za razliko od "plinaša" je uporabnik "Dora" pred nekaj posti lepo enostavno in razumljivo razložil rešitev težave. :bow

To je tisto kar se pričakuje od takšnih forumov, ne pa kdo ima daljšega . . . :rofl

ni ravno trobljenje ..bolj trobezlanje ...
preveri si še enkrat cene pa malo kalkulator v roke pa boš prišel do tega kar jaz govorim da je nabavna cena - zdaj zakaj je tako visoka tudi meni ni povsem jasno - prinsa tudi več kot petkratnik nekaterih naprav - med njimi tudi tvoj agc ne stane nabavna cena kita več kot 200e !

kateri od monterjev torej pobaše več pokaže kalkulator - in procente in dejansko razliko v eurih...
isto je napisal dora - res se ne ve točno zakaj je prins tako dražji - a tudi on ve , da je nabavna cena prins kita več kot tistih 740e kot je na linku ...

in končno smo prišli do zaključka , da cenejši monterji bolj lupijo svoje stranke - lepše napisano zaslužijo več razlike v ceni kot pri prinsu ...

strinjam se s tem , da prins ne more pokazati svojih kvalitet v rangu ostalih naprav pri močeh do 150 konjev - predvsem zaradi cene.

ko pa pogledaš da lahko moj izparilec iz 86 konjskega balenota deluje s samo drugo nastavitvijo pritiska na hummer-ju H2 ki ima 6.2l V8 393 konjev- ne lahko ker sem enakega videl na lastne oči v hummer-ju - potem je razlika v performansah očitna kajne ..

zzitop je napisal/-a:Tako je, @plinaš spet nekaj "sere". Že zdavnaj smo spoznali, da se ga ne da jemati resno.

Tudi sam sem se natančno pozanimal za homologacijo. Potrdilo o plinotesnosti vgrajevalca potrebujejo. Torej, v skladu z navodili proizvajalca mora navesti, na katerih mestih je meril plinotesnost in s katero napravo (tip, serijska,...)...

Cariniki seveda računajo davek in carino na srbsko osnovo za DDV. Jasno jim je, kakšne cene so dol, seveda so usposobljeni to tudi preveriti preko interneta. Ja, tudi carinik se lahko s tem pohvali, ne samo @plinaš (kot nam je včeraj želel dokazati).

Zamočil je še eno stvar, v EU se vstopi čez mejo Srbija - Hrvaška in verjetno se tam lahko tudi plača vse dajatve. Zakaj bi hrvaškega carinika sploh zanimalo, kakšna je cena vgradnje v SLO. Če bi že kaj korigiral, bi bilo glede na Hrvaške cene (ja, nižje kot pri nas), a tudi Hrvatje vedo za ceno vgradnje v SRB.

Prins je pa dobesedno davek na budale in pri tem vztrajam.

potrdilo o plinotesnosti mora v skladu s slovenskimi predpisi izdati slovenski monter ..

vse dajatve moraš plačati v sloveniji neglede na to kje si prestopil mejo z eu.. in v tuji državi - hrvaška - pa čeprav je članica eu ne moreš plačevati uvoznih dajatev za slovenijo ker niso enake po vseh državah eu ..

tvoje osebno mnenje o "sranju" je že prakrat v preteklosti pogorelo ... ko jaz napišem "a sem vam rekel" se vsi potuhnete in spregledate ..
s tem samo priznate svojo zmoto o "davku na budale" .. a forum je za to da se komu kdaj kaj svetuje ali odsvetuje ..

nikoli nisem trdil da je vse stoprocentno res kar napišem in sem napisal tudi to da nisem nezmotljiv .. in če sem se res motil sem to tudi že priznal - za razliko od nekaterih tukaj ...

kar se pa tiče kakršnekoli superiornosti ene tehnike nad drugimi pa si lahko prebereš v drugih temah kakšne imajo ...

me pa prav zanima koliko prisotnih monterje bi imelo "j***a" za primerjavo zmontirat napravo v mojega balenota ..
seveda pod pogojem , da se izmeri zračnost ventilov pred in po 10000km z vsako napravo ...
merjenje na dinometru pri vgrajenem prinsu na plin in na bencin na začetku testa in na koncu testa ter isto na drugi napravi ..

lahko pa to naredimo samo na dinometru kar bi mi bilo ljubše zaradi ventilov..
pa da vidimo kdo je za resno jemanje stvari ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Ne nov 15, 2015 3:12 pm

plinaš je napisal/-a:ni ravno trobljenje ..bolj trobezlanje ...
preveri si še enkrat cene pa malo kalkulator v roke pa boš prišel do tega kar jaz govorim da je nabavna cena - zdaj zakaj je tako visoka tudi meni ni povsem jasno - prinsa tudi več kot petkratnik nekaterih naprav - med njimi tudi tvoj agc ne stane nabavna cena kita več kot 200e !

kateri od monterjev torej pobaše več pokaže kalkulator - in procente in dejansko razliko v eurih...
isto je napisal dora - res se ne ve točno zakaj je prins tako dražji - a tudi on ve , da je nabavna cena prins kita več kot tistih 740e kot je na linku ...

in končno smo prišli do zaključka , da cenejši monterji bolj lupijo svoje stranke - lepše napisano zaslužijo več razlike v ceni kot pri prinsu ...

strinjam se s tem , da prins ne more pokazati svojih kvalitet v rangu ostalih naprav pri močeh do 150 konjev - predvsem zaradi cene.

ko pa pogledaš da lahko moj izparilec iz 86 konjskega balenota deluje s samo drugo nastavitvijo pritiska na hummer-ju H2 ki ima 6.2l V8 393 konjev- ne lahko ker sem enakega videl na lastne oči v hummer-ju - potem je razlika v performansah očitna kajne ..

Sam ne govorim o nabavnih cenah kitov, ampak o storitvi kot taki, torej kit + montaža (seveda takšna kombinacija, ki deluje bp).

Moj AGC je lahko tudi samo okoli 100 € - pa kaj, verjetno ne morem prisiliti nekoga, da mi ga proda po nabavni ceni in mi nato zaračuna vgradnjo 150 - 200 €, čista tržna ekonomija, povpraševanje - ponudba.

Do tega teksta sem bil mnenja da favoriziraš prins naprave, sedaj pa vidim, da te moti, ker imajo ostali, ki montirajo druge sisteme večji zaslužek, pa saj nobeden ne sili prins monterjev, da montirajo to znamko, čisto enostavno bi lahko tudi kaj drugega, če je premali zaslužek v kar odkrito povedano dvomim.

Glede ranga do 150, lahko rečemo celo do 200 konjev se spet enkrat po dolgem času strinjava.

Tudi sam se strinjam, da če bi imel vozilo višjega cenovnega razreda in "hlev s številno konjenico" bi bila prva misel prins, čeprav bi preveril tudi konkurenco, spet v odvisnosti od zasnove motorja.

Tvoje navajanje glede meritev zračnosti ventilov - do tega ne bo prišlo nikoli - zakaj, ker ni nikomur to zares v interesu. Recimo, da dobimo enak rezultat pri Prinsu in "čunga-lunga" napravi za par sto eurov. Bi to bilo v interesu Prinsa ? Verjetno ne . . . torej.

Za monterje (pa tudi za druge "trgovce") pa tako ali tako vemo, da vse obljubijo, dokler ne pobašejo denarja. Razlike se pojavijo šele, ko pride do težav in se pokaže kdo je sposoben rešiti zadevo in kdo ne.

Prav tako je edina zadeva za katero dam roko v ogenj, da se nas večina vozi na plin zaradi prihranka in ne zato, ker je ekološki, cool in podobne bedarije. Pri nas zvozimo povprečno od 100 k km do 200k km in nato vozilo bolj ali ne podarimo glede na cene na trgu. Volk sit in koza cela, kolikor pa mi je znano se razen dveh, ki sta "totalke" vsi še vedno vozijo po cestah.

Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

Dora
Nov uporabnik

Napisal/-a Dora Ne nov 15, 2015 3:13 pm

plinaš je napisal/-a:
ja sam samo razdelio to što si ti napisao..
390 - pdv 20% i što ostane onih 8% marže to je zarada 25e ...
sad ako na autu više zaradiš to je niža nabavna uređaja.. to pokazuje - a stag nije najjeftiniji na tržištu - kolike su zarade slovenskih montera nekih tech ,emmer i ostalih ponekad čak i čika guglu nepoznatih gas uređaja od nabavne do pune cjene ..

Nesporazum, ili je neko uklonio ili sam zaboravio da stavim link od prodavnice gde su cene delova(Shop) gde se vidi koliko to košta sa maržom od 8 posto. Kako sam već rekao jesmo blesavi ali nismo toliko da radimo za 25 evra po autu.

baš bi volio videti facu tih vaših majstora kod kojih je jugo izašo za 45 minuta kad bi mu dovezao toyotu prius ili hondu civic s-type..ne 45 min nego 45 radnih sati ...njih trojica ..

zašto onda jedan košta 7000e a drugi 100000e ?

Nisam rekao da su majstori nego da urade auto Yugo) za 45 minuta i to je bilo tako. Naravno da nemaju pojma ni koji je auto ali njih 4 dobije po 5 evra po autu i šrafe šta i kako im se kaže. TO su naučili i to teraju.. Punto bi bio uzbuna a ne nešto drugo...

Za cenu auta se isto pitam, 40+ godina radim oko auta i to mi nikad nije bilo jasno, popravljao sam sve, ima komplikovanih i skupljih sklopova ali da normalan auto košta 5 puta više ubedjen sam da nema opravdanje. Maserati, Lambordžini, Meklaren , Vejron i ta klasa naravno da mora biti skuplja ali jedan Mercedes normalne klase... ma da, kako da ne...

me pa prav zanima koliko prisotnih monterje bi imelo "j***a" za primerjavo zmontirat napravo v mojega balenota ..
seveda pod pogojem , da se izmeri zračnost ventilov pred in po 10000km z vsako napravo ...
merjenje na dinometru pri vgrajenem prinsu na plin in na bencin na začetku testa in na koncu testa ter isto na drugi napravi ..

lahko pa to naredimo samo na dinometru kar bi mi bilo ljubše zaradi ventilov..
pa da vidimo kdo je za resno jemanje stvari ...

Koja je cena ugradnje za taj auto ako nije tajna i protiv pravila foruma?
Kako se meri zazor na samoštelujućim ventilma? Dinamometar će pokazati ono što treba ako je uradjeno kako treba. Svaki imalo normalan uredjaj ima mogućnost kontrole smeše. Ako je smeša dobra nema problema, nema gubitka snage i slično.
Jedini izazov kod montaže plina na Audi biturbo, Porše, Mercedesi kompresori i slična boranija je mesto za montiranje delova. TO je uvek problem. i zahteva vreme.

Imate G1 jedinstveno savršenstvo bez mane, sve zna i sve radi prvi i jedini na svetu :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov