Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec
 
Prispevkov: 1611
Pridružen: Pe sep 05, 2008 10:15 am

Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a chan Sr jun 10, 2015 1:18 pm

V letošnjem letu je v svetu avtomobilskih pnevmatik veliko prahu dvignila nova, inovativna »vse-vremenska« Michelinova pnevmatika Cross Climate, ki predstavlja svojevrstno revolucijo v rangu celoletnih pnevmatik (http://www.avtomobilizem.com/novice/mic ... 3-03-2015/). Pri omenjeni pnevmatiki gre namreč v osnovi za letno pnevmatiko, ki pa je odobrena tudi za zimsko uporabo (znak 3PMSF) in ne gre za le predelano zimsko, katero je moč voziti tudi poleti.

Michelinova nova pnevmatika se tako lahko pohvali z inovativno zmesjo tekalne plasti, pri čemer je tekalna površina prožnejša kot pri običajnih letnih pnevmatikah, kar omogoča boljši oprijem na različnih podlagah v različnih vremenskih pogojih. Nova plast pod tekalno plastjo pa omogoča manjše segrevanje le-te (inovativna zmes silike). Hkrati so francoski inženirji razvili povsem nov dezen v obliki črke V z novimi samozapirajočimi lamelami, kar ustvari učinek »krempljev« in izboljša trakcijo na snežni površini. Navpična in prečna valovitost lamel omogoča, da se same zapirajo in s tem dosežejo večjo trdnost blokov na tekalni površini, kar doprinese boljšo stabilnost pnevmatike pri zaviranju, pospeševanju in pri vožnji v ovinek. Pnevmatika je hkrati dosegla tudi najboljšo oceno pri zaviranju na mokrem (označba A).

Skupaj z Michelinom sem na marčevski premieri na poligonu že preizkusil omenjene »vse-vremenske« pnevmatike, pri čemer pa še ni bilo moč podati kakšne bolj oprijemljive ocene. Na takratnem testnem poligonu so se izkazale pri zaviranju na suhem za bistveno bolj učinkovite napram ostalim celoletnim, na (umetno) zasneženem klancu pa je pokazala zgolj »akademske« razlike v primerjavi z zimskim modelom Alpin.

Ta teden sem za daljše testno obdobje prejel komplet pnevmatik Cross Climate, s katerimi bom poskušal ugotoviti, kako se obnesejo med mojimi vsakodnevnimi potmi v različnih vremenskih pogojih. Ter ali jih je moč priporočati povprečnemu slovenskemu vozniku, ki ne mara sezonskega drenjanja pri vulkanizerjih, a se vseeno parkrat letno srečuje s snegom na cesti.

Preizkus bo opravljen na mojem vozilu, na katerem so nameščene pnevmatike dimenzije 205/60 R16 (originalna vgradnja je bil Continentalov model EcoContact 5, kateri sicer velja za dokaj »kompromisnega« in zna kazati rahle slabosti na mokrem, a se lahko vseeno pohvali z varčnostjo). Še posebej me bo zanimalo v nadaljevanju, kako se bodo obnesle v poletni pripeki (daljše avtocestne poti), na mokrih površinah ter seveda morda še najbolj v zimskih mesecih ter pri vožnji po zasneženih cestiščih.

Po prvih kilometrih (prevoženih zgolj dobrih 100) je seveda še težko podati kakršnekoli detajlnejše ugotovitve, a po prvem stiku z njimi ugotavljam, da so malenkost glasnejše napram Continentalovim ter (malce v nasprotju s pričakovanji) za drobcen odtenek trše, sam pa pričakujem v nadaljevanju tudi malenkostno povečanje porabe goriva.

https://www.youtube.com/watch?v=V_rUgS_BpDo

https://www.youtube.com/watch?v=IUtfHIxSJNo
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."
 
Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma
 
Prispevkov: 5806
Pridružen: Sr dec 07, 2005 3:19 pm
Kraj: Vinica

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a ~toMmy~ Sr jun 10, 2015 1:40 pm

Uf odlično ste se to dogovorili! ;) Vem, da je težko podat neko konkretno mnenje, ampak vseeno... kako konkurenčne so se ti zdele v zasnežen klanec? Misliš da bi šlo v hud klanec dokaj suvereno?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
 
Uporabniški avatar
honeybee
Novinec
 
Prispevkov: 267
Pridružen: Če jun 04, 2015 9:38 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a honeybee Sr jun 10, 2015 1:42 pm

Kratek test na snegu: https://www.youtube.com/watch?v=eequ6-Im3E0

Osebno že od predstavitve čakam na ceno in kakšen test. Videti je, da se obnese in cena bi zame bila za zimski setup slabih 70 eur. Edino za letni setup bodo letne ker bodo alu platišča.

Bomo videli, če bo testirana tudi pri ADAC-u.

lp
darkside
 
Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec
 
Prispevkov: 1611
Pridružen: Pe sep 05, 2008 10:15 am

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a chan Sr jun 10, 2015 2:40 pm

~toMmy~ je napisal/-a: ... Vem, da je težko podat neko konkretno mnenje, ampak vseeno... kako konkurenčne so se ti zdele v zasnežen klanec? Misliš da bi šlo v hud klanec dokaj suvereno?


Na takratnem par desetmetrskem poligonu je šlo za test speljevanja sredi zasneženega klanca (steptan sneg), pri čemer je bila trakcija malenkostno slabša, kot pri zimski (po domače: malce bolj je "kopala" kot zimska, a je avto nato brez težav splezal do vrha) - a je napram klasični letni pnevmatiki, ki je z velikimi mukami prišla do vrha, bila bistveno bolj suverena. Seveda pa je ob tem potrebno priznati, da so bile na testnih vozilih nameščene povsem nove, neobrabljene pnevmatike.

Sam sem sicer skeptičen, da bi se izkazale tudi v kakšnem hudo zasneženem klancu (kar bom poskušal preizkusiti pozimi ter neposredno primerjati s svojimi zimskimi gumami znamke Yokohama). Nenazadnje so Michelinovi inženirji tudi sami predlagali med testom, da vozniki, ki se velikokrat vozijo po zasneženih cestah (alpske regije), raje posežejo po klasični zimski gumi.
Vendarle pa bi jih sam stokrat raje nataknil na svoj avto pozimi, kot pa kakšne "čunga-lunga" zimske gume iz Lidla. Nenazadnje se pozimi vozimo skorajda 99% časa po suhih oziroma mokrih cestiščih, pri čemer pri testu zaviranja na mokrem spada v najvišjo kategorijo "A" po lestvici evropske komisije (in velja za povsem neodvisno oceno) - do sedaj pa so celoletne pnevmatike dosegle pri omenjeni kategoriji zgolj najvišjo oceno "C".

~toMmy~ je napisal/-a:Uf odlično ste se to dogovorili! ;)


:mrgreen:

darkside je napisal/-a: ... Bomo videli, če bo testirana tudi pri ADAC-u.


Slednji tudi mene zanima ter primerjava s konkurenčnimi produkti. A le, če se ne bi slučajno ponovila tovrstna zgodba: http://www.avtomobilizem.com/novice/ada ... 7-02-2014/ :huh:
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."
 
Uporabniški avatar
honeybee
Novinec
 
Prispevkov: 267
Pridružen: Če jun 04, 2015 9:38 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a honeybee Sr jun 10, 2015 2:52 pm

chan: tudi mene to skrbi. Hkrati pa upam, da so se popravili. Ker trenutne gume so bile leta 2013 kupljene po njihovih testih in izbrane med top 5.

lp
darkside
 
matejxx
Uporabnik
 
Prispevkov: 963
Pridružen: So okt 06, 2012 3:46 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a matejxx Sr jun 10, 2015 3:04 pm

darkside je napisal/-a:Kratek test na snegu: https://www.youtube.com/watch?v=eequ6-Im3E0


Če se gume res obnašajo, tako kot je na začetku videa, pomeni, da so gume za en k*. S takšnimi gumami se ja ne moreš zapeljati niti na najmanjši klanec.
 
Uporabniški avatar
honeybee
Novinec
 
Prispevkov: 267
Pridružen: Če jun 04, 2015 9:38 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a honeybee Sr jun 10, 2015 3:13 pm

Žal ni pravih testov na youtubu zato je težko sklepat kaj je bilo tukaj na začetku. Ker če je tako potem je res slabo in bolje kupiti prave zimske.

lp
darkside
 
Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma
 
Prispevkov: 1295
Pridružen: Ne feb 19, 2006 5:01 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a J.McLane Sr jun 10, 2015 7:52 pm

chan je napisal/-a:Na takratnem par desetmetrskem poligonu je šlo za test speljevanja sredi zasneženega klanca (steptan sneg), pri čemer je bila trakcija malenkostno slabša, kot pri zimski (po domače: malce bolj je "kopala" kot zimska, a je avto nato brez težav splezal do vrha) - a je napram klasični letni pnevmatiki, ki je z velikimi mukami prišla do vrha, bila bistveno bolj suverena. Seveda pa je ob tem potrebno priznati, da so bile na testnih vozilih nameščene povsem nove, neobrabljene pnevmatike.


A primerjave z drugimi celoletnimi na snegu pa niso delali, po vsem kar sem prebral se mi zdi da bodo pozimi res bolj za silo in verjetno še slabše kot kake druge celoletne. Na mokri podlagi je pa res, da je večina zimskih gum slabših od letnih, tu ne dvomim, da se bodo najbolje izkazale.

Me pa zanima kako se bodo obnašale po enem ali dveh letih.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika
 
Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 504
Pridružen: Če dec 09, 2010 10:32 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a Bat_zajla Sr jun 10, 2015 9:23 pm

Pri zasnovi gume morajo povsod sprejeti kompromise. Glasnost, obraba, poraba, oprijem na mokrem, suhem, snegu, ledu, vodljivost, zavorna pot. Vse te karakteristike se nasportujejo. Če hočeš, da je ena lastnost boljša, bo posledično druga slabša. Vsaka guma ima svoj namen in zato ima ene lastnosti boljše kot druge. Ni gume ki bi imela vse lastnosti najbolše. Preprosto se to neda doseči. Lahko pa proizvajalec z novimi tehnologijami in materiali, poizkuša negirati ta nasprotja. In tukaj pridejo do izraza premium proizvajalci, ki uvajajo nove tehnologije v samo konstrukcijo gume in material ki se uporabi. Popolne gume pa nikoli ne bo!
 
Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma
 
Prispevkov: 7524
Pridružen: Če jun 26, 2008 2:48 pm
Kraj: Dolenska

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a pskoda Sr jun 10, 2015 9:29 pm

Mah kakšna dobra celoletna guma :roll: je lahko inovativna naprem zdajšnim celoletnim, ki so itak v k... nima pa osnovnih šans med letno in zimsko gumo. Škoda časa in denarja za probo tega šrota
Lp
 
Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec
 
Prispevkov: 1611
Pridružen: Pe sep 05, 2008 10:15 am

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a chan Če jun 11, 2015 7:18 am

J.McLane je napisal/-a: A primerjave z drugimi celoletnimi na snegu pa niso delali, po vsem kar sem prebral se mi zdi da bodo pozimi res bolj za silo in verjetno še slabše kot kake druge celoletne. Na mokri podlagi je pa res, da je večina zimskih gum slabših od letnih, tu ne dvomim, da se bodo najbolje izkazale.


Pozabil sem omeniti, da se je na omenjenem testiranju opravila neposredna primerjava z naslednjimi modeli pnevmatik: Michelin Alpin A5 (zimska), Michelin Energy Saver + (letna) ter Goodyear Vector 4Seasons (celoletna). Pri čemer se je Cross Climate izkazala na snežnem poligonu bolje tudi od slednje celoletne Goodyearove. Morda zgolj za primerjavo še spodaj priložena skica:

Michelin-CrossClimate-TUV-Test-Results.jpg


J.McLane je napisal/-a: Me pa zanima kako se bodo obnašale po enem ali dveh letih.


Omenjeno tudi mene precej zanima.

Bat_zajla je napisal/-a:Pri zasnovi gume morajo povsod sprejeti kompromise. Glasnost, obraba, poraba, oprijem na mokrem, suhem, snegu, ledu, vodljivost, zavorna pot. Vse te karakteristike se nasportujejo. Če hočeš, da je ena lastnost boljša, bo posledično druga slabša. Vsaka guma ima svoj namen in zato ima ene lastnosti boljše kot druge. Ni gume ki bi imela vse lastnosti najbolše. Preprosto se to neda doseči. Lahko pa proizvajalec z novimi tehnologijami in materiali, poizkuša negirati ta nasprotja. In tukaj pridejo do izraza premium proizvajalci, ki uvajajo nove tehnologije v samo konstrukcijo gume in material ki se uporabi. Popolne gume pa nikoli ne bo!


Se povsem strinjam - še posebej z zadnjim stavkom! Pri (novih) modelih celoletnih (oziroma "vse-vremenskih") pnevmatik, je edino vprašanje, kako učinkovit je lahko tovrsten kompromis za povprečnega voznika, oziroma če ga je moč tudi priporočiti (predvsem tistim voznikom, ki se pozimi ne srečujejo vsakodnevno z zasneženo podlago na strmih cestiščih).

pskoda je napisal/-a:Mah kakšna dobra celoletna guma :roll: je lahko inovativna naprem zdajšnim celoletnim, ki so itak v k... nima pa osnovnih šans med letno in zimsko gumo.


Cross Climate sicer izhaja iz letne pnevmatike in se vsaj na suhem obnaša podobno, kot vsaka solidna letna guma (kar je vsaj deloma potrdil test zaviranja na suhem, kjer ni bilo drastičnih razlik z modelom Energy Saver +). In kot že omenjeno, je pri zaviranju na mokrem, kot edina celoletna pnevmatika, dosegla oceno "A" (ocenjevanje TÜV SÜD). Večje vprašanje se pojavlja zgolj pri pravih zimskih razmerah (katere pa, roko na srce, občuti povprečen voznik malokrat v sezoni).

pskoda je napisal/-a:Škoda časa in denarja za probo tega šrota


A še vedno bistveno bolje, kot da vozniki varčujejo na račun obutve svojih jeklenih konjičkov, ki predstavlja edini stik s podlago in namenjajo denar dvema kompletoma (letnih in zimskih) sumljivih Hoferjevih gum. Ali pa celo temu, da se vozijo z zimskimi pnevmatikami tudi čez poletje ...
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."
 
eci
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: To jun 16, 2015 10:33 am

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a eci Sr jun 17, 2015 9:42 am

 
Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma
 
Prispevkov: 9970
Pridružen: Ne mar 27, 2005 6:35 am
Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a esem Sr jun 17, 2015 9:51 am

Vse tvoje objave so v povezavi s prigom. Si v navezi z njimi?
 
dejan19
Novinec
 
Prispevkov: 441
Pridružen: Sr jun 17, 2009 6:03 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a dejan19 Ne jul 12, 2015 12:03 pm

Je že kdo kupil te gume in sprobal?
Sam razmišljam o nakupu ampak me malo skrbi če bi mi zdržale 2 zime in 2 poletja,... S tem da jih dam na zimo gor...
 
jaqckoo
Novinec
 
Prispevkov: 172
Pridružen: Ne sep 15, 2013 6:55 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a jaqckoo Ne jul 12, 2015 6:54 pm

Mam contintalke/celoletne/ so zdržale 2 zime in 2 poletja tak da verjetno michelinke bi tud morale :|
l.p.
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .
 
dejan19
Novinec
 
Prispevkov: 441
Pridružen: Sr jun 17, 2009 6:03 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a dejan19 Ne jul 12, 2015 7:00 pm

Koliko km pa ste naredili cca?
Koliko profila so imele drugo zimo približno?
Hvala
 
jaqckoo
Novinec
 
Prispevkov: 172
Pridružen: Ne sep 15, 2013 6:55 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a jaqckoo Ne jul 12, 2015 7:16 pm

Do zdaj majo 30 000km do zime bojo še zdržale ,majo še 2,5 mm profila.Pred drugo zimo so mele enih 16 000km,sem jih zamenjal sprednje nataj in obratno,profila pa tam 5-6 mm.
l.p.
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .
 
dejan19
Novinec
 
Prispevkov: 441
Pridružen: Sr jun 17, 2009 6:03 pm

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a dejan19 Ne jul 19, 2015 5:24 pm

Potem bi se mi mogoče izšlo sam delam cca 50k v 2 letih...
Glede na to da obljublajo majhno obrabo,...
Verjetno bom probal pa bomo videli kako bo...
 
nejc1
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1913
Pridružen: Ne maj 30, 2010 9:39 am

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a nejc1 Ne jul 19, 2015 6:57 pm

Če je obraba res takšna kot pišejo (primerljiva z energy saver +), potem bi ti morale brez problema zdržati toliko... Ampak bi vseeno ker delaš kar nekaj kilometrov priporočal klasično zimsko gumo za pozimi in letno za poleti. Celoletne se mi še vedno zdijo bolj primerne za tiste, ki delajo tam okoli 10000 ali manj km letno in nimajo kakih hudih zasneženih klancev itd...
 
Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec
 
Prispevkov: 1611
Pridružen: Pe sep 05, 2008 10:15 am

Re: Michelin Cross Climate – test pnevmatik

Napisal/-a chan Po sep 14, 2015 12:33 pm

Po približno 4.000 prevoženih kilometrih so se omenjene pnevmatike izkazale za precej solidne, brez kakršnihkoli omembe vrednih slabosti. Morda me je še najbolj prepričala z oprijemom in vodljivostjo na mokri podlagi (med poletnimi nalivi), ter ponudila izjemno zadovoljiv občutek suverenosti - tudi med močnejšimi zaviralnimi manevri. In vsaj v teh primerih zna biti prepričljivejša od marsikatere letne eko-pnevmatike, ki so ravno v mokrem najbolj kompromisne (že omenjena Eco Contact).

Nenazadnje ji "do živega" ni prišla niti letošnja poletna pripeka (brez kakšnih koli sumljivih "čigumijastih" občutkov, ki jih znajo ponuditi kakšne SUV celoletne pnevmatike), pri čemer se je izkazala kot vsaka podobno draga letna guma. Seveda so v tem primeru kakšne primerjave z visoko zmogljivimi pnevmatikami povsem neumestne, saj je Michelinova Cross Climate namenjena več ali manj avtomobilskim modelom nižjega do nižje-srednjega razreda, z zmerno konjenico pod motornim pokrovom (beri: ogromen delež slovenskega voznega parka), pri čemer se vozniki redkeje srečujejo z zasneženo podlago na cestiščih.

Napram kakšnim eko-pnevmatikam je Michelinova celoletna guma (pričakovano) za odtenek glasnejša (subjektivna ocena), poraba pa se je zvišala za okrog 0,3 do 0,4 l/100km. Seveda pa najbolj zanimiv del preizkusa sledi med zimskimi meseci ter vožnji po zasneženi in plundrasti podlagi.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."
Vrni se na Aktualno področje: Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost