Debate, ki niso vezane na ostala področja...
 
slovensko dirkalisce
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: Sr apr 07, 2021 6:48 pm

Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a slovensko dirkalisce Pe apr 30, 2021 9:19 am

Se en teden je odprto glasovanje, prosim za kak glas ali dva.
Glede na to, da na veliko postavljamo razne stolpe iz evropskega denarja, bi zdaj 2021 bi skrajni cas, da se zacnemo bolj resno pogovarjati o NEprepoznavnosti Slovenije na podrocji Avto-Moto Sporta.

Ideja temelji na Srbski realizaciji proge NAVAK, ce se za njo noben ni slisal, ja tudi Srbi so nas prehiteli. Ne pozabiti tudi na Euroring na Madzarskem, Salzburgring in nenazadnje Grobnik, ki je v planu za siritev, kot NAVAK.

POVEZAVA DO GLASOVANJA:
https://predlagam.vladi.si/predlog/13186
Kmalu bodo volitve, mogoce bo to tudi v nacrtu kaksne stranke

Prvo vecnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji https://siol.net/avtomoto/zgodbe/srbski-koncept-vzgoje-dobrih-voznikov-nastavlja-ogledalo-sloveniji-foto-444015

Navak je ustvarjen vecnamensko, torej proga se lahko deli na ravnini na vecje, manjse, ima samo 3km, ampak 1,2km dolgo ravnico itn.
Jaz predlagam nekaj podobnega, med 3 in 4km, kot so manjse proge v Evropi.

UVOD:

Slovenija ne izkorisca priloznosti avto-moto scene in povprasevanja po novih prograh s strani tujih organizatorjev prireditev.
Dodajam, Salzburgring ustvarja 3 miljone evrov prometa z prireditvami in lokalni turizem, prenocisca, catering hrana se enkrat toliko.

1. Bilster Berg v Nemciji ustvarja 5 mio evrov prometa in slab miljon dobicka
(Die wirtschaftliche Entwicklung ist sehr positiv, wir wachsen... machte der Bilster Berg in 2019 einen Umsatz von 5,3 Millionen und einen Gewinn von 822.000 Euro.)
2. Salzburgring tudi ne gosti F1 dirk ali kaj vecjega, proga sama ustvarja 3 mio prometa in se ima namen siriti, neposredno povezane storitve v Regiji ustvarjajo se dodatna 2 mio prometa
(... ​„Der Salzburgring macht aktuell bis zu drei Millionen Umsatz pro Jahr. Alleine mit Teststrecken und Schulungsfahrten lässt sich dieser noch steigern...)
3. Nürburgring in Regija sta predlani prebila mejo 100 mio prometa in ustvarila veliko novih delovnih mest v okolici, neposredne storitve, rent a car, coaching, service itn. muzej
4. Projekt Spielberg (RedBull Ring) obisce samo zaradi prireditev 500.000 obiskovalcev, lokalna gastronomija, hotelerija, ustvari nekaj miljonov prometa na podlagi obiskanosti.
Polek navedenih prireditev, proga ponuja tudi vse ostale dejavnosti in storitve, kot proge omenjene zgoraj.

Prednost Slovenije je, da smo blizu severnim potencialnim gostom, vzodnim in juznim, najboljse bi bilo speljati tak projekt se preden ozivi Grobnik na hrvaskem in nas prehitijo. Realno, Gaj je premajhen za vecnamenskost in preblizu problematicnih stanujocih, Vransko je pac vransko, to je poligon. Ne pogovarjamo se o tem.

LOKACIJA: Postavitev v Prekmurju ob recimo EXPANO je iz logisticnega, turisticnega in razvojnega vidika :

1. Zelo blizu Hrvaske, Madzarske, Avstrijske meje FOKUS - PRIVABITI TUJCE, Tuje organizatorje
- Neposredna blizina za oddih, vikend pakete za tujce, camping opcija pri Soboskem jezeru, plaza - neizkorisscenega potenciala je se ogromno.

2. Z vecnamensko progo se pozivi turizem, gostinstvo, hotelerija in wellnes, ter catering.
- Domace dobrote ob progi, lonceni izdelki, razstave, kopalisca, kampingi.

3. Pospesitev lokalnih podjetnikov, vulkanizerjev, serviserjev, DECENTRALIZACIJA !

4. Prekmurci so bolj zagnani in potrebni nekaj prepoznavnega in revolucionarnega.

5. Cisto na koncu se lahko polek tujih poslovnih in strateskih ciljev ponudi lokalna turisticna voznja. Primeri:

Celodnevna karta, poldnevna karta, popoldanska karta (After-Work driving) ali pa Stinti.

6. Prepoznavnost preko socialnih medijev, snemanje na progi medijskih his, oddaj itn.

**
Slika

Govorimo o organizaciji prireditev za avte, motorje, gokarte, starodobnike, oddajanje proge, oddajanje vozil, taxi vozenj, boxov v najem, ponujanje lokalne kulinarike, prenocisc, turizma povezanega z avto-moto sportom. Izobrazevanje voznikov, moznost opravljanja licence A za dirkanje!!!
**Treningi voznje za privat vozila in poslovna, transporterji, avtobusi, tovornjaki. Glej spet NAVAK Youtube!
***Ne samo dirkanje, ampak tudi srecanja se lahko organizirajo.
- Velik plus je, da zaradi tega ni treba zapirati ulic v kaksnem mestu, se gre za ugled, da se ne organizira npr. srecanja na parkiriscu pred lidlom.

HRUP: Problem, ki ni problem
- Hrup, kateri vecinoma moti le nekaj posameznikov NI neresljiv problem. Treba je predstaviti pravi pristop.
* Treba je tudi, da nekatere moti imaginarni hrup, ki ga se niso slisali in nikoli niso bili v okolici kaksne proge.
** Ne pozabimo, domacini dnevno ustvarjajo hrup s svojimi delovnimi stroji, traktorji, zagami, frezami, kosilnicami, skratka je ropotanje nonstop v naselju.

Z to mislijo zakljucim, da 1km oddaljena proga, ki ni v dolini, je obdana s srednje velikim zvocnim zidom in ima omejitev glasnosti vozil do 130dB, (kot recimo veliko prog dandanes) - NI glasnejsa od doma prizganega Televizorja.

PROBLEM JE KER VSI IZHAJAJO IZ LOKALNEGA DIRKANJA
- Vsaka Evropska drzava ima vsaj eno znano progo, vec manjsih in nekaj testnih. Na kateri se izvaja tricetrt casa vse drugo in ne samo dirkanje.
Edini proti argument je hrup in izpusti, ja jebela cesta no.
Drugje pa tega ni? Rajsi poglejte kak laufa turizem ob teh prograh, od glamping, camping, wellnes, hotelerija, ce se gre za skupno dobro.

Sam sem se o tem v zadnjih 3-4 letih veliko pozanimal, obiskal in ogledal. Lokalni prebivalci ob teh tujih progah so se prilagodili, preusmerili dejavnosti in so srecni, da se sploh nekaj dogaja.
Povzetek pogovora s kmetom ob Salzburgringu. Prodaja domacih izdelkov neverjetna, prakticno vse prodamo, povecali smo nepremicnino in zdaj se oddajamo sobe z lokalnim zajtrkom. Otroci so hoteli zapustiti domacijo, ker ni bilo zivljenja, sedaj so se vrnili in se ukvarjajo s oddajanjem sobe in kulinariko. Obiskovalce imamo vsak dan, sobe so skozi vecino leta razprodane in je potrebna predhodna rezervacija.
Pred tem, smo razmisljali o zmanjsanju domacije in morali polek tega se opravljati 8 urno sluzbo, kar sedaj ne pocenjamo vec, zivimo izkljucno od turizma in gostov ob progi. Zgradili smo tudi en manjsi ribnik pred hiso, ampak ta se je spremenil v eno manjso oazo v katerem se zdaj nasi gostje radi zvecer ohladijo.
______________________________________________________________________________
Se nekaj manjsih prog v Evropi JARAMA, Zandvoort, Estoril ca. 4km primerno za vse vrste vozil, vsestransko.

Poglejte si tudi kako ljudje zivijo od turizma zaradi prog. Podajam se sliko, kot primer.

Denar se mece v Evropske projekte, ki so samo strosek in se nikoli ne povrnejo. Medtem pa je avto-moto sport v Sloveniji prakticno neobstojec in neprepoznaven oz. ga sploh ni in preverjeno po celi Evropi prinasa ogromno denarja, ce je pravilno organizirano. ORGANIZACIJA je vse, treba se je pa tudi zavedati, da se pocasi dalec pride, ampak je treba zaceti cim prej.


PRIHODNOST:
Elektricne polnilnice, proga mora biti prilagojena prihodnosti, torej dirkanju z elektricnimi avti.
V ta namen se lahko tudi kontaktira kaksnega ponudnika elektricne energije, saj bo zanj to samo plus v prihodnosti. V mislih imam kapaciteto najmanj 50 polnilnic za dirkajoce in na parkiriscih.
______________________________________________________________________________________
Nemogoce je spregledati, da se v zadevo okoli nas vlaga, razvija in tudi drzave kot so Srbija, Hrvaska delajo na prepoznavnosti. Le Slovenija ni zmozna tega speljati oz. nekje zaceti.
Malo manj je treba ugajati raznim posameznikom, katerim gre vse v nos in spremeniti mentaliteto Lokalnih skupnosti in jih pravilno informirati o pozitivnih stvareh, ki jih zadeva za sabo potegne za Regijo kot samo, ki recimo izumira.

TRENUTNO STANJE:
1. Slovenija ni prepoznavna v Avto-Moto sportu prakticno nikjer, niti na low-tier, Drag Race MS vec ne obstaja, Gaj ne Obstaja, se to kaj smo imeli, ga ni vec.
2.Lokalno podjetje, kot je recimo Akrapovic, testira svoje izdelke v tujini na drugem koncu Evrope. Ce bi imeli moznost bi testirali tudi prinas, saj je blizje.
3. Imamo REVOZ in potencialnega partnerja testiranja vozil, ce se pravilno razvije in pogaja, kot se to pocne na severu, kjer ima vsak proizvajalec tudi testno progo.
4. Prepoznavnost ustvariti v casih socialnih omrezij, kot je danes je veliko hitreje, kot je to bilo pred 20-30 leti.
- Skoda bi bilo zamuditi priloznost skociti na ta vlak, koncno po 30 letih osamosvojitve.

Vcasih je treba ugrizniti v grenko jabolko, ignoritati nekaj lokalnih posebnezev, drugace pristopiti k resitvi, nehati jamrati in videti resitve. Enake ovire so povsod po Evropi, kljub temu Srbi postavljajo Driving Academy, Hrvati obnavljajo Grobnik, Madzari pa tudi niso za okras postavili 1996 Pannonia Ring in Euroring. In to so na grobo drzave z nizjo povprecno placo.

Kje je ambicioznost?
V vsaki vasi imamo obnovljene Panonske hise, v vsaki vasi Nogomet, kaj pa kaksne vecje ambicije? Stozice so tudi en projekt, ki bo vecno delal minus, pa se ogromno takih miljonskih stolpov in se cesa se najde, kar ustvarja minimalen promet, skoraj nicno obiskanost in izgubo. Ne ustvarja delovnih mest in relativno hitro propade.

Hvala!
 
Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma
 
Prispevkov: 3164
Pridružen: To jul 29, 2003 2:19 pm
Kraj: Cela EU

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a McLaren Pe apr 30, 2021 10:03 am

Zakaj bi pa zdej dirkalisce v Sloveniji "slo skozi", ker do zdej se nikoli se ni nic konkretnega zgradilo, kljub vsem poiskusom? Pa ne me narobe razumet, se strinjam da bi dirkalisce bilo dobrodoslo in Slovenija ima idealno lokacino, ampak sumim da je tukaj v ozadju neka politicna kuhinja in je tak projekt ze od zacetka obsojen na propad.
BRUCE MCLAREN August 30, 1937 - June 2, 1970
 
slovensko dirkalisce
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: Sr apr 07, 2021 6:48 pm

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a slovensko dirkalisce Pe apr 30, 2021 10:18 am

To ni razlog, da se o tem ne pogovarjamo znova in znova opozarjamo. Casi se spreminjajo, zato je treba po mojem mnenju, vedno biti blizu, ker nikoli ne ves, kdaj se bo ponudila politicna priloznost oz. interes.

Ce pa se ne bomo pogovarjali in "mesali drek" - se bo se bolj pozabilo.

Ze to je dosezek, da ce v google 2021/22 napises dirkalisce slovenija vsaj nekaj najdes.

Sem mnenja, da z deljenjem preko spleta na socialnih omrezjih imamo vecji doseg, kot kadarkoli prej.

Cilj ni zgraditi proge jutri, ampak izkoristiti cas, da se cimvec ljudi informira o prednostih, ki jih proga prinasa, da je hrup resljiv in delno namisljen problem in da so tudi revnejse drzave juzno, jugovzhodno od nas zacele migat na tem podrocju.

Ja tudi Romuni so zaceli obnavljati svoje stare MotoGP proge.

PS: Pa tudi ce projekt propade, ga vsaj imamo. Ga kupijo tujci in laufa naprej. Marsikje je tako, ampak to je vsaj nekaj kaj bo drzava lahko z lahkoto prodala, ampak TES6 pa sigurno obsojen na vecen propad in ta denar ne bo nikoli prisel nazaj.
 
slovensko dirkalisce
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: Sr apr 07, 2021 6:48 pm

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a slovensko dirkalisce Pe apr 30, 2021 10:33 am

Kontrast:
Funkcionalno dirkalisce v Katarju je stalo dobrih 55 Miljonov.
Termoelektrarna Sostanj vec kot 1,07 Miljard oz. 1070 Miljonov.

Takole pa zgleda, kaj so zgradili Srbi: https://navak.rs/

https://www.youtube.com/watch?v=bnFOX1jkNnI

Za zacetek, povsem dovolj. Pocasi se dalec pride, ampak Srbi so to postavili ze 3 leta nazaj, ko so prinas Gaj dokoncno zaprli.
 
Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1634
Pridružen: Ne avg 18, 2013 9:01 pm

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a limas Pe apr 30, 2021 1:20 pm

Avtor teme se je zelo resno lotil zadeve; celo nik je podredil temi.
Niso mi znanji avtorjevi globji motivi, ampak pobudo podpiram, ker je zadeva ekonomsko vzdržna.
Država naj zagotovi zemljišče in osnovno infrastrukturo, ostalo pa naj prevzame zasebni kapital.
Nerealno je pričakovati sredstva iz proračuna, ko je slednji v globokem minusu.

Tisti link z YT ni v kontekstu: "Dovolj! Zdrava pamet namesto delanja panike.". Zdravstvena politika...

Problem je, da že imamo center VV v Vranskem, zato je pričakovati izgovore politike, da ne potrebujemo še ene podobne investicije. Vransko ni dirkališče, verjetno tudi ne testna steza.
Zadeva se lahko realizira le na pobudo vplivnih ljudi na Ministrstvu za infrastrukturo, zato je pametno lobiranje usmeriti na Langusovo 4.
 
matejxx
Uporabnik
 
Prispevkov: 845
Pridružen: So okt 06, 2012 4:46 pm

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a matejxx Pe apr 30, 2021 5:01 pm

Stezo bi v Sloveniji že zdavnaj potrebovali in bi bila eno boljših naložb. Toda, kaj ko kaj takega ni pri nas ni mogoče. Takoj se bodo javile neke naravovarstvene organizacije, ki so same sebi namen, in bodo začele komplicirat. Potem bo sigurno vsaj en domačin, ki bo začel komplicirati, da je preglasno in preveč onesnažuje...
 
Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2615
Pridružen: Pe avg 12, 2005 6:46 pm
Kraj: Ljubljana

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a cruiser1 Pe apr 30, 2021 5:44 pm

Glasoval sem ZA. Sicer dvomim, da se bo kaj premaknilo ampak probamo pa lahko, da se vsaj nekaj govori okoli tega.
 
slovensko dirkalisce
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: Sr apr 07, 2021 6:48 pm

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a slovensko dirkalisce Pe apr 30, 2021 7:05 pm

Moja napaka se opravicujem:
Predstavitev:
https://youtu.be/nf9L0Uwkdsw
Snemanje oddaj, reklam, experience:
https://youtu.be/kPxE2Li4s6E
Ostalo:
https://youtu.be/VjeRcd7SWOw
https://www.youtube.com/watch?v=iSF6zuE7dI8

Videl sem, da imajo tudi nocne dirke vcasih na programu.

PS: Nimam nobenih osebnih interesov ali namenov. Sam nisem doma v Sloveniji, me je edino razzalostilo, ko tujcem vedno omenim, da prinas ni nobene proge in sem se odlocil si vzeti malo casa in se pozanimati o progah v tujini.

Da odpremo diskusijo po novem, zadnja je bila 2017 in 2019 o daju, ampak je vseskup zamrlo.

Rabimo pac Aktivno diskusijo.

DVA najvecja sponzorja NAVAK ima Toyoto in OMV. Prinas bi se lahko vzelo PETROL za gorivo in elektriko, pa se kak Revoz/Renault mogoce se vprasati LEMA Racing in nase mlade soferje, ki vozijo s twingoti po Evropi.
 
AssKicker
Novinec
 
Prispevkov: 463
Pridružen: Po jan 20, 2014 7:08 pm

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a AssKicker So maj 08, 2021 9:25 am

Navak je res super, tam se opravlja še varna vožnja, offroad, imajo še predavalnice, itd.. kot bi dal na Vransko še dirkališče. Ko sem bil kakih 5 let nazaj tam, je bil tudi njihov vozni park moderen

Aja, bi pa pomojem bilo bolje narediti dirkališče nekje na krasu mogoče. Nam gorenjcem je prekmurje zelo daleč, in bo še vedno marsikdo šel raje na grobnik. Al pa jezik med zobe, pa Bled-Bohinj.
 
Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik
 
Prispevkov: 2859
Pridružen: To okt 21, 2008 10:24 am
Kraj: Slovenc

Re: Prvo večnamensko srednje veliko dirkališče v Sloveniji

Napisal/-a mihaing So maj 08, 2021 10:06 am

Bodimo si odkriti: povprečnega Janeza ne zanima ta smer.

Povprečni trenirkar kateri bi dirkal malo nima denarja niti za sprotni Leasing.

Tisti kateri imajo denar, željo pa jih naša scena ne bo nikoli zanimala. Le kdo ima željo 5let hodit na isti plac.

Je Grobnik tako blizu, da prav nobenega ne moti tisti kateri ima to željo in dobi tam prav vse.

Bolj enostavno ne gre spisati. Pač predrago in premajhni trg naše dežele.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 44 gostov