Debate, ki niso vezane na ostala področja...

triker
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Izpit E kategorije k B kategoriji za vožnjo avtoprikolic

Napisal/-a triker Sr jun 06, 2007 10:50 am

Zanima me, če kdo ve koliko stane izpit E kategorije, da se lahko vozi prikolico za prevoz avtomobilov. Omenjena prikolica se vozi z osebnim vozilom.
Policisti so mi omenili, da rabim ta izpit, jaz sem bil pa sveto prepričan, da lahko vlečeš z osebnim avtomobilom naloženo prikolico, katere skupna masa ne sme presegati 50% skupne teže vozila, ki vleče prikolico.
To se pravi, če je skupna masa vozila, ki vleče prikolico 1200 kg, potem je lahko skupna teža prikolice z vozilom 1800kg. Ob pogoju, da skupna masa obeh vozil ne presega 3500 kg. Tako vsaj piše v knjigi iz katere sem se učil za vozniški izpit. Očitno imajo neke svoje predpise, al pa si jaz vse skupaj napačno razlagam.
Če kdo kaj ve o tem, bi bil hvaležen za odgovor.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: Izpit E kategorije k B kategoriji za vožnjo avtoprikolic

Napisal/-a MacTron Sr jun 06, 2007 11:35 am

smo ze o tem razpravljal... v naslednje prosim uporabi iskalnik
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=51462
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Sr jun 06, 2007 11:49 am

Pa ima kdo izkušnje kako izleda ta izpit (torej a je treba telat teorijo, koliko je treba vozit, ali je pač samo malo "tako se pelje", pa se odpelješ 5 ur pa čao, ali tako kot za avto od nule)?

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Sr jun 06, 2007 12:04 pm

Triker maš prav, tut policaji nevejo vedno točno kaj govorijo. Isto lahko maš problem če maš nareto E kategorijo pa pelješ avto na prikolici in ma težo večjo kot 3.5t, pa ti kak policaj zateži da nesmeš, ampak lahko, edino avto more met dost velko dovoljeno težo za vleko prikolice. Moj fotr se je že ene parkrat skrego s policajim zarad tega, tak da so šli prav v uno knjigico njihovo gledat, zdej si je pa kr skopiro pa ma na a4 listu tisto sprintan pa v avtu, da ne rabi čakat tak dolgo, ko ga vstavijo.
LP Rok

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Sr jun 06, 2007 12:35 pm

Zgolj z B kategorijo, lahko vlečeš prikolico ki NE presega teže vlečnega vozila, skupna teža prikolice in avta pa ne presega 3,5tone.
Če teža prikolice presega težo vlečnega vozila ali če skupna teža prikolice+avta presega 3,5 tone rabiš E k B.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

triker
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a triker Sr jun 06, 2007 12:46 pm

Hvala za informacije! Lep pozdrav.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Sr jun 06, 2007 3:26 pm

Nevem če je tale vaša razlaga čisto pravilna.

DEFINICIJA A KATEGORIJE:

Motorna vozila ali skupina vozil pri katerih NAJVEČJA DOVOLJENA masa na presega 3.500 Kg in ima poleg voznikovega sedeža največ 8 sedežev.

Drugo pravilo je da MASA PRIKLOPNEGA VOZILA NE SME PRESEGATI MASE VOZILA.

Se pravi da če zapneš za 1.500 kg težak avto ki ima Največjo dovoljeno skupno maso 2.000 kg in prikolico ki tehta 400kg a ima nosilnost 1.200 kg (NAJVEČJA DOVOLJENA MASA=1.600kg) ti lahko policaj zateži TUDI ČE JE PRIKOLICA PRAZNA IN SI V AVTU SAM !!!

Verjetnost da se to res naredi je dokaj majhna samo to je zakon. Od tukaj tisti problem ko folk misli da lahko vozi prikolico in da mu Policaj neupravičeno teži. Vsi računajo realno SKUPNO MASO VOZILA kar je nekaj povsem drugega kot največja dovoljena masa.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
HRIBERNIK24
Novinec

Kraj: žerjav

Napisal/-a HRIBERNIK24 Če jun 07, 2007 10:42 am

hvala
citroen berlingo 2,0 HDI

danny
Novinec

Napisal/-a danny Če jun 07, 2007 12:44 pm

Pa še nekje težijo policaji: Če imaš zapeto a avtomobil dvoosno prikolico, pa magari prazno. Namreč za dvoosno prikolico mora biti E izpit ali pa EkB.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Po jun 11, 2007 6:56 pm

Koliko je naloženo sploh nima veze za policaja (razen če je preobremenjeno). Za izpit šteje samo seštevek obeh največjih dovoljenih mas vozil, kar lepo piše v prometnem dovoljenju. In to je vsa matematika. Tudi če presega samo za 1 kg magično mejo 3500 kg si ga nasankal za najmanj 500€, pa še to po starem zakonu.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov