Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če nov 10, 2005 10:57 pm

Volvo5er je napisal/-a:zanima me če so definirani mejni pogoji delovanja radarjev, s tem mislim v kakšnem temperaturnem in vlažnostnem (izredno nizke temp, dež, megla) delujejo radarji oziroma do kakšnih pogojev jih policija po zakonu sploh sme uporabljati

predvsem bi rad zvedel kaj več o delovanju stacionarnih radarjev (v kakšnih pogojih so efektivni in v kakšnih niso)

Je bilo lani objavljeno v delo v prilogi na kolesih kdaj so meritve OK in kdaj ne - kateri pogoji
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Če nov 10, 2005 11:50 pm

Zelo zanimiva tema ,zavita v tančico skrivnosti.
Fantje,odgovore na vse kar vas zanima o tej temi ne boste dobili od uradne osebe.
To je dejstvo!
Zakon o meroslovju določa pravilno uporabo,dovoljena odstopanja in redni pregled naprav za merjenje hitrosti enkrat letno, kar na Inštitutu za meroslovje potrdijo z ustrezno nalepko.
Z laserjem je dovoljeno meriti ročno, pri čemer mora biti roka čvrsto naslonjena.
Razdalja merjenja med 30 in 500 metri, merjenje mora biti izvedeno čimbolj pod pravim kotom na vozilo, praviloma neposredno z roba vozišča oz. nadvoza, v območju merjenja pa se ne smejo nahajati druga vozila ali predmeti, laserski merilniki so lahko opremljeni tudi z fotoaparati.
V praksi to izgleda čisto drugače.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe nov 11, 2005 12:06 am

Mislim da tukaj vse piše.
Priponke
Uradni List 1114_ Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu.txt
(22.58 KiB) Prenešeno 169 krat

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Pe nov 11, 2005 12:14 am

piše že piše, sam sej veste kako so zakoni glupo napisani, tko da rabš vedno rabš zraven razlago, le-te pa ni

aja, pa btw ta link ne dela tko ko bi moral

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Pe nov 11, 2005 12:47 am

Da se jaz nekaj pametnega dodam :D . Danes preberem to temo na avtomobilizmu in se potem s kolegi pogovarjamo o tej natancnosti merilnikov in o testih na DSF- motorvision. Pa meni eden rece ja kaj se ne ves tega. Jaz itak, da ne. In pove , da so njegovega sodelavca ze X--krat dobili na radar , ki seveda ni bil na stojalu in , da se je vedno pritozil in do zdaj je se vedno vse zastaralo! Obljubil pa je tudi , da nam bo zrihtal te pritozbe pa bomo vidli kaj vse ima noter napisano.
Tak , da pol ze mora bit nekaj o tej nenatancnosti merilnikov res, kr dvomim ,da bi se sodisce , kr tak dalo ze x-krat na isto foro sploh pa, ko gre za denar! lp
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe nov 11, 2005 1:00 am

soso je napisal/-a:Da se jaz nekaj pametnega dodam :D . Danes preberem to temo na avtomobilizmu in se potem s kolegi pogovarjamo o tej natancnosti merilnikov in o testih na DSF- motorvision. Pa meni eden rece ja kaj se ne ves tega. Jaz itak, da ne. In pove , da so njegovega sodelavca ze X--krat dobili na radar , ki seveda ni bil na stojalu in , da se je vedno pritozil in do zdaj je se vedno vse zastaralo! Obljubil pa je tudi , da nam bo zrihtal te pritozbe pa bomo vidli kaj vse ima noter napisano.
Tak , da pol ze mora bit nekaj o tej nenatancnosti merilnikov res, kr dvomim ,da bi se sodisce , kr tak dalo ze x-krat na isto foro sploh pa, ko gre za denar! lp

Jao :nae
kaj vse zveš na tem forumu. Stvar ne zastara ker bi bila vsebina tako super napisana madona :roll: Zastara zato ker sodni mlini meljejo tako počasi. Tisti ki je tako brihten bi lahko v pritožbo napisal, da je meritev neveljavna ker je sijalo prelepo sončece in je trava bila tako zelena. Če in ko preteče določen rok, stvar zastara. Razčistite pojme kaj pomeni zastaranje.
Glede držanja radarja ti je pa že Bimmer lepo povedal kako je s tem.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Pe nov 11, 2005 2:01 am

Slide je napisal/-a:
soso je napisal/-a:Da se jaz nekaj pametnega dodam :D . Danes preberem to temo na avtomobilizmu in se potem s kolegi pogovarjamo o tej natancnosti merilnikov in o testih na DSF- motorvision. Pa meni eden rece ja kaj se ne ves tega. Jaz itak, da ne. In pove , da so njegovega sodelavca ze X--krat dobili na radar , ki seveda ni bil na stojalu in , da se je vedno pritozil in do zdaj je se vedno vse zastaralo! Obljubil pa je tudi , da nam bo zrihtal te pritozbe pa bomo vidli kaj vse ima noter napisano.

Jao :nae
kaj vse zveš na tem forumu. Stvar ne zastara ker bi bila vsebina tako super napisana madona :roll: Zastara zato ker sodni mlini meljejo tako počasi. Tisti ki je tako brihten bi lahko v pritožbo napisal, da je meritev neveljavna ker je sijalo prelepo sončece in je trava bila tako zelena. Če in ko preteče določen rok, stvar zastara. Razčistite pojme kaj pomeni zastaranje.
Glede držanja radarja ti je pa že Bimmer lepo povedal kako je s tem.

Potem je pa ta clovek resnicno rojen pod srecno zvedo , da mu je zadeva X -krat zastarala. Ja ,res sem butasto napisal (zastarala) vendar vem za moj primer ( ni bil radar) , ko sem se pritozil, pritozbo dobil zavrnjeno ,poizkusil se enkrat in potem dolgo dolgo casa nisem dobil odgovora. Nato pa sem skoraj po petih letih dobil domov iz Lj priporoceno , da so ugodili moji pritozbi. Tak , da mogoce bo pa ta clovek se kaj dobil po parih letih ,edino , ce ima res preklemano sreco , da mu je vse oz. mu bo zastaralo . LP
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe nov 11, 2005 4:56 pm

soso je napisal/-a:Potem je pa ta clovek resnicno rojen pod srecno zvedo , da mu je zadeva X -krat zastarala. Ja ,res sem butasto napisal (zastarala) vendar vem za moj primer ( ni bil radar) , ko sem se pritozil, pritozbo dobil zavrnjeno ,poizkusil se enkrat in potem dolgo dolgo casa nisem dobil odgovora. Nato pa sem skoraj po petih letih dobil domov iz Lj priporoceno , da so ugodili moji pritozbi. Tak , da mogoce bo pa ta clovek se kaj dobil po parih letih ,edino , ce ima res preklemano sreco , da mu je vse oz. mu bo zastaralo . LP

No vidiš...samo potrudit se je treba ;) Če se "pritožbi" ugodi pol je ql in je bila stvar ugodno rešena zaradi vsebine. Zastaralo pa še ni nič zaradi vsebine. Sicer sem mel kolega ki je bil enako zaverovan v svoje pritožbene sposobnosti(tisto kar sem pisal glede kap in odpetih gumbov na uniformi)...napisal pritožbo in ni blo nič...no pred 14 dnevi sem ga srečal na faksu, pa je ves zgrevan povedal da je dobil že 3 od 5ih stvari po kar precejšnjem času(vseeno dovolj hitro da še ni zastaralo) za plačat s strani sodišča...jeba, jaz sem danes že precej lepo upošteval omejitve v naseljih...je pretežko privarčevat kakšen tolar da bi ga potem stran vrgel :(
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Pe nov 11, 2005 7:35 pm

Mislim, da se vse več policistov, oziroma njihovih šefov zaveda,
da ljudje niso "po župi priplavali". Temu primerno se tudi nekateri
policaji obnašajo. Danes lahko vse zadeve preveriš, prebereš, dobiš
informacije na netu,.... Zavedajo se, da ljudje ne bodo(mo) plačevali,
vse kar se bodo "spomnili". Jaz osebno imam, v večini primerov slabe izkušnje
s policaji.

Moram priznati tudi, da sem imel enkrat srečo in se moram zahvaliti "dobri
polovici" radarske posadke. Omejitev je bila 70km/h, jaz sem peljal 106 km/h.
Mislim, da je to že odvzem. BiMMER pomoč prosim.
Sem tudi priznal, da sem peljal prehitro. Ko pa sem začel izražati pomislike o
pravilnem kraju ustavljanja (bus postaja) itd., se eden v patrulji ni dal.
Ga razumem. Opravljal je svoje delo. Je pristopil drugi in vprašal kaj se
imava toliko za pogovarjat.Jaz sem rekel, da imam pomislike o pravilnem
kraju ustavljanja,.. Na koncu mojega monologa mi je rekel: takole se
zmenimo. Veste kaj pomeni prekoračitev hitrosti za več, kot 50% .
Napisala vam bova plačilni nalog za 30 000 SIT, v roku 8 dni je to
15 000 SIT. S tem je zadeva končana. Sem se popolnoma strinjal.
Opravili smo v 5 minutah in sem se odpeljal. Naslednji dan sem
plačal 15 000 SIT.To je bila edina svetla točka srečanj s možmi
postave
. Takemu "življenskemu" policaju lahko rečem le HVALA.

Če bi se možje postave obnašali bolj življensko, človeško, sem prepričan, da bi
jih tudi ljudje "drugače" gledali. Ne pa, da ob kontroli, oziroma narejen prekršku,
ko jih(nas) ustavijo, že premišljujejo(mo), kako se bodo(mo) pritožili.

Uporabniški avatar
Policist
Novinec

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a Policist Pe nov 11, 2005 7:57 pm

metallic je napisal/-a:
Policist je napisal/-a:@Nasty: Kolikokrat si držal laserski merilnik v roki in probal z njim merit mirujoč cilj?

Če je tole letel name:
Jest v življenju še nikol, ga je pa gospod policist (službenga, ne iz konrada, pomoje...) in je dejansko kazal 7km/h. Zdej, al on ne zna mert al je radar zanič jest ne vem, ampak to je dejstvo.

Ne vem kaj je on meril. Ampak meril sem z obema laserskima merilnikoma, ki sta trenutno v uporabi v Policiji. Tudi brez naslona, je bila meritev mirujočega cilja vedno 0. Ob vsakeršnem premikanju pa rezultata ni bilo.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Pe nov 11, 2005 8:22 pm

nisem čisto cele teme bral, bi pa rad komentiral "premikajoče se hiše":

je kdo kdaj pomislil, da bi na hišo ko se meri obesil reflektirajoč predmet? namreč laserji rabijo reflektirajočo površino, da se iz nje žarki odbijejo in se vrnejo v merilnik -zato policisti vedno merijo naše tablice - kar pomeni, da lahko do odstopanja "hišnih merjenj" prihaja zaradi hrapave površine fasade hiše (morda je lahko iz pločevine ali stekla, pa bi bila meritev pravilna)

samo v razmislek

se opravičujem če je kdo že to napisal, ker nisem bral cele teme, kot sem že rekel
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Pe nov 11, 2005 9:23 pm

BiMMER je napisal/-a:nevem o kateri znamki je bilo govora. Vsi tisti, ki jih uporablja slovenska policija so pravno-formalno dovolj natančni in nezmotljivi, da se na rezultat merjenja ni mogoče pritožiti.

Tisti iz Conrada pa verjamem, da lažejo!

Glede na to, da sem laser že mel v rokah in ga prepričal, da je mirujočemu objektu pokazal dobrih 20 na uro, jim pač ne verjemem ...
Poleg tega: sem že videl zapisnike meritev, narejenih na 400, 600 metrov. Me prav zanima, kateri policist je sposoben s puško na to razdaljo tablico od avta zadet. Pa še snop laserja je na taki razdalji širok za cel avto, ne samo tablico.
Nič čudnega,d a leserji v ZDA v nekaterih zveznih državah ne štejeo več ...
Slika

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe nov 11, 2005 11:08 pm

Red mora bit! Policija mora opravljati svoje delo. O njihovem delu si vsak ustvari svoje mnenje glede na izkušnje z njimi. Tu se pa zalomi. Nekateri svoje delo opravljajo korektno, kot je treba, drugi pa izkoriščajo stavek, ki je napisan v zakonu in govori o tem da lahko policist osebno zazna prekršek. Potemtakem radarjev sploh ne bi potrebovali.
Mene naj bi lovil z laserjem na poti iz službe domov. Prometna konica(takrat je najlažje nekoga opalit po žepu), vozim z varnostno razdaljo v koloni, skoči na vozišče
ustavi vozilo pred menoj, ga spusti naprej in si izbere mene. Vozili ste prehitro, pokaže laser in se usede v vozilo. Drugi policist mi pove om. 50 ,vozili ste 80 v naselju
sankcija. Na merilniku samo ena št. 82. O razdalji niti govora.
Prometna konica,vozim po levem voznem pasu za drugim vozilom,na merilcu samo ena št.,opozorilo lok. radija, jaz pa prehiter. Po pošti domov sem šele izvedel za kateri merilec hitrosti gre TRAFFIPATROL. Tisti ki ga poznate verjetno veste, da če kateri od kriterijev ni izpolnjen namesto hitrosti pokaže napako. Neodvisno od tega sledi prikaz izmerjene razdalje . Sledila je pritožba. Lp.seeman66

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So nov 12, 2005 11:34 am

Ravno tu se skriva problem preveč policistov si misli da so bogovi in izkoriščajo svoj položaj na vse mogoče načine. Če se jim ne da zaslišati vseh vpletenih si pač nekaj zmislijo in po krivem obtožijo naj se drugi ubadajo pol s tistim. itd... če ti pa kaj ni všeč pa lahko greš v dolgotrajen pravni postopek ki bo stal še in še denarja in trajal še in še let...

Ne vem zakaj ne obstaja kaka učinkovita interna kontrola ki bi iskala in preprečevala kršitve policistov. mogoče bo to kak policaj povedal ki obiskuje forum ?
Slika

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Ne nov 13, 2005 7:42 pm

jakaracman
Se strinjam s teboj.
Ali kaj debatirate s kolegi iz tujine (npr. nemških avto revij) o takih temah?

Policist
"..... Ampak meril sem z obema laserskima merilnikoma, ki sta trenutno
v uporabi v Policiji. Tudi brez naslona, je bila meritev mirujočega cilja
vedno 0. Ob vsakeršnem premikanju pa rezultata ni bilo."

Dobro si napisal "..ki sta trenutno v uporabi..". Mislim, da so
"dnevi šteti" laserjem. Ravno zaradi dokazovanja. Predvidevam,
da je tudi veliko ugovorov na meritve s laserji, oziroma na njihovo
pravilno uporabo.

Kot sem pred časom v tej temi že povedal, sem v sredo na DSF gledal Motorvision.
Ena izmed tem, je bila tudi dokazovanje krivde prekoračitve hitrosti izmerjene s laserjem.
Zopet so se sodišča v Nemčiji "postavila" na stran "navadnih smrtnikov".
V preteklosti so morali prekrškarji dokazovati svojo nedolžnost.
Po novem pa nedokazana prekoračitev hitrosti s strani policije ne "pride" več v poštev.
Sedaj mora policija dokazati s materialnim dokazom, da je prekrškar res peljal prehitro. S sliko.

Ko sem imel "primer Ljubelj", sem tudi izvedel, da se podatki v radarju
(laserskem) izpisujejo samo na "printerski trak", tako, da je to edini "dokaz" prekrška.
Kot zatrjuje BiMMER je to dovolj "pravno formalne podlage" za izterjevo kazni.
Še vedno trdim, da ne.
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost