Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr feb 20, 2008 9:59 pm

Danes če si neprivezan je ob prisotnosti ostalih varnostnih naprav v avtomobilu še bolj nevarno kot sicer. Varnostni pas in Airbagi so narejeni da delajo skupaj oziroma so AB narejeni da te ulovijo tam ko te pas ne more.

V primeru neuporabe pasu pa so že bili primeri da je prišlo do hudih poškodb vratne hrbtenice in tudi smrti
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Sr feb 20, 2008 10:17 pm

Najbol zgleda ko se avto začne obračat, pa voznik oz. spopotnik ni privezan.
O teh stvareh je že polno posnetkov, kako ljudje letijo po zraku, tudi en primer, ko je voznik zaspal in zletel s ceste, pristal je pa nekje v prtljažniku "s prstom v riti".

Če je hud trk umreš tako ali tako v vsakem primeru, je pa več primerov, kjer bi še preživel, če bi bil pripasan, kot pa obratno.

Dejansko če si pripasan, majo manj dela s tabo, ker jim ni potrebno čistit cestišča za tabo.

viola
Nov uporabnik

Napisal/-a viola Sr feb 20, 2008 10:23 pm

saj se ni problem privezat ampak sem napisal zaradi postopka in cirkusa ki ga delajo policaji. mater slovenske ceste so polne pijančkov in ostalih trotov ki povzročajo nesreče in drugim družinam povzročijo tragedije pa se veselo vozijo okrog. jaz nisem v svojem vozniškem stažu ,ki je dolg 24 let niti opraskal avtomobila in če bom poškodoval sam sebe zaradi nepripetosti potem to ni zadeva vredna omembe. in ne bi rabili organi delati cirkusa ampak loviti prave krivce. rešil pa sem marsikateremu smrkavcu življenje ko je sekal ovinek z avtom s katerim ni mogel po svoji strani le tega izvoziti. to naj policajčki opazujejo a ne varnostni pas. ko grem v ljubljano iz dolenjske se še nikoli ni zgodilo da ne bi bil vsaj enkrat v kritični situaciji zaradi nekoga drugega. takrat ni nikogar ki bi red naredil.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr feb 20, 2008 11:55 pm

Lepo, da drugim rešuješ nesreče. Glede postopka, ki je bil sicer po pravilih, pa tako - moti te, da ne ustavljajo pijančkov itd. Verjetno je skoraj nemogoče na daleč ugotoviti, da je nekdo pijan, lahko pa vidijo kakšnega "čudnega", ki bi zato torej lahko bil pijan (sklep, ki je še kar logičen) ter ga ustavijo. In "čuden" si ti z neprivezovanjem (tudi odziv na forumu ti to pove), zato boš vedno na tapeti oz sumljiv, tudi za pijanost.

Če te tako motijo pijančki, pomisli (po tvoji neprivezovalski logiki), da policajem kradeš čas - medtem ko se ukvarjajo s tabo, bi morda lahko ustavili pijančka in celo preprečili kakšno nesrečo. Vedno se privezuj.
lp

trafo66

Napisal/-a trafo66 Če feb 21, 2008 12:01 am

esem je napisal/-a:Lepo, da drugim rešuješ nesreče. Glede postopka, ki je bil sicer po pravilih, pa tako - moti te, da ne ustavljajo pijančkov itd. Verjetno je skoraj nemogoče na daleč ugotoviti, da je nekdo pijan, lahko pa vidijo kakšnega "čudnega", ki bi zato torej lahko bil pijan (sklep, ki je še kar logičen) ter ga ustavijo. In "čuden" si ti z neprivezovanjem (tudi odziv na forumu ti to pove), zato boš vedno na tapeti oz sumljiv, tudi za pijanost.

Če te tako motijo pijančki, pomisli (po tvoji neprivezovalski logiki), da policajem kradeš čas - medtem ko se ukvarjajo s tabo, bi morda lahko ustavili pijančka in celo preprečili kakšno nesrečo. Vedno se privezuj.
lp

mater pa ti tudi nakladaš. pa kaj zgleda če je človek neprivezan v avtu čuden kot bi bil pijan al kaj.
policajem ne more nihče ukrasti časa ,ker živijo kot bubregi v loju na naš račun in očitno ne opravljajo svojih nalog dovolj dobro dokler se število nesreč in smrtnih žrtev na cestah povečuje.to je dejstvo in konec

Uporabniški avatar
Cross
Nov uporabnik

Napisal/-a Cross Če feb 21, 2008 12:29 am

Seveda je najlažje obtožit policaje za neumno vožnjo ljudi, takega mnenja sm bil tudi jaz dokler nisem prevozil svojih prvih par tisoč kilometrov. Mislim da policaji še kr dobro opravljajo svoje delo, seveda se ga da bolje, tako kot vse drugo. Ampak dejstvo je, da če človeku ni mar za svojo varnost ali varnost drugih, le zakaj bi mu pol bilo mar za tistega petstotaka ki ga more plačat za smrtno nevarno situacijo ki jo povzroči. Točno zaradi tega dvigovanje kazni ne pomaga. Dokler se ne spremeni v glavi ljudi lahko s kaznimi zmanjšamo število nesreč le ta tisto slabo desetinko procenta, mogoče, kaže bolj slabo. Vsekakor pa tisti ki se vozijo nepripeti so dejansko milo rečeno čudni, in tudi večinoma spadajo v tisto kategorijo voznikov o katerih sem govoril prejle, in ne govorim na pamet ker poznam točno take ljudi katere tudi več ne prepričujem da "čudno" sekat nepregleden ovinek ker enostavno nima smisla. Mislim da bi varnost v prometu morala biti orientirana na normalne voznike, tako da se jih uči rešit pred čudnimi ker obratno žal ne gre.
Supression!

trafo66

Napisal/-a trafo66 Če feb 21, 2008 12:39 am

ma kakšno žaljenje neki. sam tu ste napadli človeka ki ni ogrožal nikogar v prometu. strinjam se da je treba vezati pas ampak take zadeve se rešujejo pri normalnih kontrolah prometa in ne pod urgenco. za mene je vsaka zadeva ko ustavljajo voznika med vožnjo urgenca. taki postopki so upravičeni takrat kadar nekdo ogroža nekoga v prometu in podobno. najbolje da te ustavijo med vožnjo in pogledajo če imaš prvo pomoč pri sebi. to je res velika stvar. ljudje zresnite se..

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če feb 21, 2008 1:51 am

Ne ravno žaljenje - bolj priznavanje nerazumevanja (ne samo mojega posta, tudi resnosti, odgovornosti itd). Vendar to velja zate, ne zame, s takim odgovorom si samo sebe razgalil, ne pa "da jaz nakladam".

Policaji svojega dela res ne opravljajo najbolje, večkrat celo zelo slabo! A zato so oni najmanj krivi, kriv je predvsem sistem (način kadriranja, njihovo izobraževanje, premajhen oz neupoštevan feedback itd itd), ki so ga vzpostavili šefi (s pomočjo strokovnih? analiz?), njih pa je postavil minister in samo oni ga lahko spremenijo/izboljšajo! Odgovornost je jasna in marsikomu znana.

A dokler je sistem tak kot je, jim dam povsem prav glede reagiranja v dotični situaciji (in njim podobnim) - dejstvo je, da če nekdo po mestu in mimo policajev vozi nepripet, je "čuden" (vedno "navednice" - tega nisi opazil?), zato je sumljiv (vsaj bolj kot drugi in take iščejo, mar ne?) in je dosti večja možnost, da je pripit (PureTNT: "Pijani vozniki so pogosteje neprivezani kot obratno - to ti bo po izkušnjah potrdil marsikateri prometni policist.").

To je enostavno logično in kljub mnogim vicem o policajih jim vsaj tu dajmo možnost, da logično odreagirajo. Torej se za takim poženejo, saj domnevajo, da s takim ni vse OK - s tem poskušajo preprečit možno nesrečo. Kaj je tukaj tako čudnega? Je to napad na avtorja ali se avtor sam nosi v zobe - ne samo policajem (mdr tudi nam na forumu) - in je torej izključno sam odgovoren za težave, ki jih ima.

Tu je edina odgovornost avtorja - poleg (ne)odgovornosti za (ne)pripetost! Tu in samo tu se začne tudi resnost, ki jo tako želiš - kot tudi resnost debate o tem, kaj je bogi zakrivil, da ga lovijo, hkrati pa niti ne opazi, da ne vozi po predpisih, kaj šele, da bi poskrbel za lastno varnost ali da ne bi provociral policajev in začenjal nezaželenih incidentov.

Je potem ta debata resna zaradi njega ali zaradi razčiščevanja, kako omogočat policajem boljši izbor "čudnih", da bo tudi nam (in njemu) kapnilo nekaj več varnosti? Konkretno o tej temi - če govorimo samo, da je vse pleve ali samo, da plevela sploh ni, nismo naredili nič oz mimogrede še slabšamo zadeve - torej ne obešajmo vsega na grbo policajem - kdaj imajo tudi prav in to je treba povedat/razčistit! Konkretno v tem incidentu je bila pravica in pamet pač na strani policajev, kar ne pomeni, da nasploh odobravam take "kavbojske "metode, tudi če so legalne! Zelo daleč od tega!

Je zdaj bolj razumljivo?

lp
Zadnjič spremenil esem, dne Če feb 21, 2008 2:11 am, skupaj popravljeno 4 krat.

rini
Novinec

Napisal/-a rini Če feb 21, 2008 1:55 am

trafo66 je napisal/-a:
esem je napisal/-a:Lepo, da drugim rešuješ nesreče. Glede postopka, ki je bil sicer po pravilih, pa tako - moti te, da ne ustavljajo pijančkov itd. Verjetno je skoraj nemogoče na daleč ugotoviti, da je nekdo pijan, lahko pa vidijo kakšnega "čudnega", ki bi zato torej lahko bil pijan (sklep, ki je še kar logičen) ter ga ustavijo. In "čuden" si ti z neprivezovanjem (tudi odziv na forumu ti to pove), zato boš vedno na tapeti oz sumljiv, tudi za pijanost.

lp

mater pa ti tudi nakladaš. pa kaj zgleda če je človek neprivezan v avtu čuden kot bi bil pijan al kaj.
policajem ne more nihče ukrasti časa ,ker živijo kot bubregi v loju na naš račun in očitno ne opravljajo svojih nalog dovolj dobro dokler se število nesreč in smrtnih žrtev na cestah povečuje.to je dejstvo in konec

Si ti en butl (pa brez zamere). Ravno taki ki se požvižgajo na privezovanje, se največkrat požvižgajo tudi na vožnjo v alkoholiziranemu stanju. To so dejstva, ki temeljijo na izkušnjah pri vsakdanjem delu in lahko bi bil vesel, da določeni posamezniki te informacije delimo v javnosti. Viola je pač eden od 10, ki se v nočnem času vozi neprivezan in je trezen. Kar pa seveda ne pomeni, da je tisti, ki je privzan tudi trezen. Govorim o tem, da sta pojava presenetljivo medsebojno povezana (bolj kot hitrost+alkohol). Torej gre za le dober indic, ki usmerja patruljo.

Trend kaže, da je pripetih vedno več mladih in da obstaja še precej starih oslov, ki si to ne dajo dopovedat, ker so verjetno z mislimi še vedno v stari jugi. Moj poudarek naj bo na tem, da so kršitelji tega prekrška v glavnem starejši.

Na podlagi nacionalnih programov je opaziti, da se tudi sicer uporaba varnostnih pasov povečuje z razvitostjo družbe (primer Nemčija, Avstrija, Švica, severne države v primerjavi z balkanom in vzhodnimi državami).

Zanimive so še druge povezave, ki prav tako hodijo z roko v roki. Nočni vikend vozniki, ki so že imeli odvzem vozniške zaradi alkoholiziranosti, so pogosto specialni povratniki. Eden redkih z 0.0 je nekoč pokesano izjavil: "Ah ja, to je bila mladost norost".

Da se še enkrat vrnem na začetek. Če pozabim statistiko in pogledam iz psihološkega pojava lahko potegnem ugotovitve. Viola pravi, da z nepripenjanjem ogroža le sebe, torej naj okolico ne skrbi njegova varnost. To je le korak od pijanih (malomarnih, nevarnih) voznikov: Voznik, ki ne ceni svojega življenja, tudi ne ceni ljudi okoli sebe. Tam kjer ni vrednot, se pogosto krši zakone. Skratka po balkansko. Ni vse v visokih kaznih in učinkoviti policiji, pač pa v zavesti posamznika, ki se povečuje z razvitostjo družbe.

trafo66

Napisal/-a trafo66 Če feb 21, 2008 2:45 am

rini je napisal/-a:
trafo66 je napisal/-a:

lp

Si ti en butl (pa brez zamere). Ravno taki ki se požvižgajo na privezovanje, se največkrat požvižgajo tudi na vožnjo v alkoholiziranemu stanju. To so dejstva, ki temeljijo na izkušnjah pri vsakdanjem delu in lahko bi bil vesel, da določeni posamezniki te informacije delimo v javnosti. Viola je pač eden od 10, ki se v nočnem času vozi neprivezan in je trezen. Kar pa seveda ne pomeni, da je tisti, ki je privzan tudi trezen. Govorim o tem, da sta pojava presenetljivo medsebojno povezana (bolj kot hitrost+alkohol). Torej gre za le dober indic, ki usmerja patruljo.

Trend kaže, da je pripetih vedno več mladih in da obstaja še precej starih oslov, ki si to ne dajo dopovedat, ker so verjetno z mislimi še vedno v stari jugi. Moj poudarek naj bo na tem, da so kršitelji tega prekrška v glavnem starejši.

Na podlagi nacionalnih programov je opaziti, da se tudi sicer uporaba varnostnih pasov povečuje z razvitostjo družbe (primer Nemčija, Avstrija, Švica, severne države v primerjavi z balkanom in vzhodnimi državami).

Zanimive so še druge povezave, ki prav tako hodijo z roko v roki. Nočni vikend vozniki, ki so že imeli odvzem vozniške zaradi alkoholiziranosti, so pogosto specialni povratniki. Eden redkih z 0.0 je nekoč pokesano izjavil: "Ah ja, to je bila mladost norost".

Da se še enkrat vrnem na začetek. Če pozabim statistiko in pogledam iz psihološkega pojava lahko potegnem ugotovitve. Viola pravi, da z nepripenjanjem ogroža le sebe, torej naj okolico ne skrbi njegova varnost. To je le korak od pijanih (malomarnih, nevarnih) voznikov: Voznik, ki ne ceni svojega življenja, tudi ne ceni ljudi okoli sebe. Tam kjer ni vrednot, se pogosto krši zakone. Skratka po balkansko. Ni vse v visokih kaznih in učinkoviti policiji, pač pa v zavesti posamznika, ki se povečuje z razvitostjo družbe.

spet mešaš privezovanje in pijanost. jaz ne samo da sem brez alkohola za volanom ,tudi vsakodnevno sem čisti antialkoholik. večkrat se pa res vozim neprivezan. pa tudi hitrost izven naselja precej prekoračim in kaj to pomeni da sem zato verjetno pijan.pa tudi večina voznikov pretirava s hitrostjo ampak alkotest bi jim pokazal nulo. za prepoznat sumljivega voznika je potrebno malo poznati tudi psihologijo,ne pa samo eno malenkost in hop ta je pa kriminalec. potem ko se izkaže da je vse v najlepšem redu mu je treba nekaj prišiti da ne bo nerodno.
tudi jaz sem prepričan da so violo ustavili zato ker so mislili da je pod gasom. to je po moje amaterstvo. in me ne bo nihče prepričal v nasprotno

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če feb 21, 2008 2:57 am

Poskusi razumeti, kaj drugi napišejo, prosim. Kje ti vidiš, da kdorkoli od nas meša pijanost in nepripenjanje? Če povezavo vidiš v "čudnosti", si slabo bral, napisal sem, da to povezavo morda uvidijo policaji, zdi se precej logična, tudi zato, ker statistika pravi, da je povezava bistveno večja kot obratno. In če mi to pokažemo, zdaj mi mešamo? In če Viola povezave ne uvidi, je to napad nanj? Brez veze...

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če feb 21, 2008 10:27 am

rini je napisal/-a:Da se še enkrat vrnem na začetek. Če pozabim statistiko in pogledam iz psihološkega pojava lahko potegnem ugotovitve. Viola pravi, da z nepripenjanjem ogroža le sebe, torej naj okolico ne skrbi njegova varnost. To je le korak od pijanih (malomarnih, nevarnih) voznikov: Voznik, ki ne ceni svojega življenja, tudi ne ceni ljudi okoli sebe. Tam kjer ni vrednot, se pogosto krši zakone. Skratka po balkansko. Ni vse v visokih kaznih in učinkoviti policiji, pač pa v zavesti posamznika, ki se povečuje z razvitostjo družbe.

:tomidelej:

viola
Nov uporabnik

Napisal/-a viola Pe feb 22, 2008 6:29 am

rini je napisal:
Da se še enkrat vrnem na začetek. Če pozabim statistiko in pogledam iz psihološkega pojava lahko potegnem ugotovitve. Viola pravi, da z nepripenjanjem ogroža le sebe, torej naj okolico ne skrbi njegova varnost. To je le korak od pijanih (malomarnih, nevarnih) voznikov: Voznik, ki ne ceni svojega življenja, tudi ne ceni ljudi okoli sebe. Tam kjer ni vrednot, se pogosto krši zakone. Skratka po balkansko. Ni vse v visokih kaznih in učinkoviti policiji, pač pa v zavesti posamznika, ki se povečuje z razvitostjo družbe.[/quote]

kakšen korak je neprivezovanje od pijanih in malomarnih voznikov. koliko let izkušenj imaš da meni to govoriš?
jaz vozim več kot dvajset let in zagotovo sem prevozil pol milijona kilometrov brez alkohola in najmanjših nesreč. sploh mi ni jasno kakšno povezavo ima varnostni pas z ogrožanjem drugih v prometu.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe feb 22, 2008 10:52 am

@viola:

Sicer ne rad dajem leve izjave, ampak vseeno.

Recimor ogrožaš ostale s tem, da ob tvoji teoretični nesreči, sem jaz, kot soudeleženec, mimoidoči,... dolžan tebe reševat ;) ...recimor...

Leva ampak resnična... pa se ne gre zato, da ne bi rad pomagal, ampak zato, ker narediš bedarijo iz čiste preproste nesreče...

PS: Če ti voziš dobro in varno, ne pomeni, da tudi ostali soudeleženci v prometu. Ne boš ne kriv ne dolžan, pa boš umrl zaradi banalne nepripetosti, ko ti bo prednost v križišču vzela stara babica.

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy Pe feb 22, 2008 11:50 am

viola je napisal/-a:rini je napisal:

kakšen korak je neprivezovanje od pijanih in malomarnih voznikov. koliko let izkušenj imaš da meni to govoriš?
jaz vozim več kot dvajset let in zagotovo sem prevozil pol milijona kilometrov brez alkohola in najmanjših nesreč. sploh mi ni jasno kakšno povezavo ima varnostni pas z ogrožanjem drugih v prometu.

Pa ne samo to še en banalen primer: Kaj če gre le za manjšo nesrečo pa tebe vrže skozi okno oz. te prilepi nanjo ker nisi bil privezan, umreš in kaj ti te ko umreš pomaga da si imel dvajset let izpita pa da je bil oni drugi kriv - nič..........+ povzročitelju narediš veliko večje probleme kot bi jih imel sicer, ker človeku se lahko vtrga zaradi morale da je nekoga ubil :? :? meni se ne zdi to ravno pametno in zrelo početje, sklepam da si 40 let star samo to je razmišljanje na ravni 70-tih ko so uvajali pas, naj bi bli ljudje pri 40 bolj intelektoalni vsaj tako pravijo da so

Uporabniški avatar
Matjaz46
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Matjaz46 So feb 23, 2008 2:17 pm

eh!enega mojega kolega pa je reslo to da ni bil pripasan!se je zaletel v bankino in ga je vrglo s ceste in je na koncu pristal na zadnjih sedezih na voznikovi strani pa je bila streha zmuckana in ce bi bil pripasa bi umr!tak da pas tud ni vse!

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SamoK So feb 23, 2008 2:50 pm

Matjaz46 je napisal/-a:eh!enega mojega kolega pa je reslo to da ni bil pripasan!se je zaletel v bankino in ga je vrglo s ceste in je na koncu pristal na zadnjih sedezih na voznikovi strani pa je bila streha zmuckana in ce bi bil pripasa bi umr!tak da pas tud ni vse!

torej je po tvoje bolje biti ne pripasan? ni res, v 99.9% pas resuje zivljenje, tako, da so taksni primeri, kot zadetek na lotu!

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- So feb 23, 2008 2:51 pm

viola je napisal/-a:kakšen korak je neprivezovanje od pijanih in malomarnih voznikov. koliko let izkušenj imaš da meni to govoriš?

ni važno koliko let izkušenj ima, važno je zrelost njegovega razmišljanja.

Poznam nekaj primerov ki imajo izpit več kot deset let, in imajo razmišljanje na nivoju večine 18 letnikov, ki mislijo da so glavi na ulici, ker imajo izpit in vozijo fotrov (močan) avto.

pri meni je sicer malo kdaj, da nisem pripet, pa še to le na kratke relacije (nimam opravičila za to) bil sem, kot sopotnik, udeležen v prometni nesreči, ko sem imel srečo da nisem bil pripet, saj sva z kolegom prečkala glavno cesto, nakar je en pridivjal okrog ovinka in zadel v moja vrata... če bi bil takrat pripet, bi me vrata ukleščla na sedež, tako pa me je sicer vrglo na kolega. Najbolj me je stisnilo pri srcu, ko policaj mojem kolegu ni verjel, da sem bil sopotnik, ker glede na to, kako je avto razbit na moji strani, nisem mogel prometne preživet brez zlomljenih kosti... Imel sem namreč samo nekaj prask na roki, in nekaj bušk na glavi, ker sem z njo domnevam, razbil steklo na vratih. Da o bolečinah naslednji dan ne govorim....
SlikaSlika

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak So feb 23, 2008 3:36 pm

Kakopak, kadilci vedo za 100 let stare dedke, ki že 90 let kadijo in tisti ki se ne pripenjajo, pa za slučaje ko je bilo bolje biti nepripet in oboje seveda prevlada nad številom ljudi, ki so tako in drugačno početje plačali z življenjem. Patetično in to zelo!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem So feb 23, 2008 4:27 pm

Seveda smo že skoraj vsi videli (vsaj na slikah) povsem pomečkane avte, kjer je kdo čudežno preživel - kdaj ravno zaradi nepripetosti. Skoraj vsem pa je tudi povsem jasno, da je takih primerov zelo malo in da je razmerje, kdaj pas pomaga in kdaj škodi, vsaj petdeset proti ena. Nobenega smisla torej nima stalno opozarjanje na nekatere redke primere, sploh pri takem razmerju.

Če pravilnik foruma predvideva kartone za žaljenje ne samo ljudi, pač pa tudi za blatenje znamk, bi vsekakor morali uvesti tudi karton za žaljenje "zdrave kmečke pameti" (in ostalih), kamor nedvomno sodi zagovarjanje nepripenjanja - zaradi kakršnihkoli razlogov.

Realnosti si ne upa sprejemati samo kdo?

PS - tema je vredna zaklepa. Če pa ima kdo še dosti za povedat o nesmiselnosti pripenjanja, naj odpre ustrezno temo (npr z naslovom: "Odpeta trgovina s smrtjo")
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost