Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Re: Prometna nesreča - kdo je kriv?

Napisal/-a Courage™ Pe maj 04, 2012 9:25 am

sašo5 je napisal/-a:tako kot sem napisal: treba ugotovit, kdo se je v koga zaletel ........... v skrajnem prineru se krvda lahko tudi deli: recimo on kriv 60% ti 40%......

Ne morem, res ne morem verjeti, da se po cesti vozite ljudje s takim primitivnim in napacnim razmisljanjem.

Po tvoji logiki, ce sem jaz motorist, vozim 50 km/h in im iz stranske ulice/neprednostne ceste na cesto kot polz zapelje en stari ata, sem kriv jaz, ker sem se jaz zaletel v njega ???!

Taki me pa pogrejete, ze samo za izjavo tako bedastega kova bi od mene prejel ban.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Pe maj 04, 2012 9:26 am

sašo5: V takem primeru ni dvoma, se tudi jaz strinjam da bi bil kriv tisti ki "je imel" prednost. Vendar, ali lahko ta primer enačiš z mojim kjer je preglednost bila dovolj velika, označeno zelo jasno (z znakom in črte na tleh), pa je kombi vseeno zapeljal pred mano?
Nekako mi ne gre v račun da se v takem (konkretno v mojem) primeru upošteva kdo je bil prej v križišču. Ker če je tako, potem ko bom hotel menjat avto, nekoga "izsilim" poberem odškodnino za avto in "poškodbe" ter si kupim boljšega in novejšega.

Ali pač narobe razmišljam? :)

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Pe maj 04, 2012 9:28 am

Pa ne gre se mi zato da se razvije prepir, rad bi slišal argumente obeh strani. Mogoče pa celo jaz spremenim mišljenje :)

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Pe maj 04, 2012 9:45 am

sašo5 je napisal/-a:
dask je napisal/-a:
To pa ne vem če bo zdržalo - če torej ti nabiješ traktor v bok, ker je zavil pred tebe iz poljske poti / neprednostne ceste, si ti kriv ?

ma, zopet narobe primer....

rec: na zožanju ceste (primer Zidani Most) je kvadraten znak s puščicami (bela/rdeča) in čeprav si ti "bel" torej imaš prednost, tisti z druge strani je pa "rdeč" in je pač "sekundo" pred tabo zapeljal na most, kaj se boš sedaj zaletel vanj, oz. rinil naprej, ker imaš ti prednost??? - o tem je tukaj govora, vsaj koliko jaz razumem primer...

Ampak to niti slučajno ni primerljivo s križiščem prednostne in neprednostne ceste. Kombi bi se moral prepričat, če lahko zapelje v križišče, ne pa na silo prisilit voznika na prednostni cesti, da ga spusti. Most v Zidanem mostu je druga zgodba. Tam bi bil tak primer, če se z obeh strani z razdalje recimo 100 m od mosta proti mostu približujeta voznika. Kdo bo kriv, če se zaletita sredi mostu? Po tvoji logiki tisti, ki je imel prednost ? Tisti, ki nima prednosti, MORA počakati pred mostom, razen če je že na mostu. Avtor teme pa je lepo napisal, da ko se je on približeval po prednostni, se je kombi ravno tako šele približeval in bi MORAL ustaviti.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe maj 04, 2012 10:03 pm

dask je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:
dask je napisal/-a:
To pa ne vem če bo zdržalo - če torej ti nabiješ traktor v bok, ker je zavil pred tebe iz poljske poti / neprednostne ceste, si ti kriv ?

ma, zopet narobe primer....

rec: na zožanju ceste (primer Zidani Most) je kvadraten znak s puščicami (bela/rdeča) in čeprav si ti "bel" torej imaš prednost, tisti z druge strani je pa "rdeč" in je pač "sekundo" pred tabo zapeljal na most, kaj se boš sedaj zaletel vanj, oz. rinil naprej, ker imaš ti prednost??? - o tem je tukaj govora, vsaj koliko jaz razumem primer...

Ampak to niti slučajno ni primerljivo s križiščem prednostne in neprednostne ceste. Kombi bi se moral prepričat, če lahko zapelje v križišče, ne pa na silo prisilit voznika na prednostni cesti, da ga spusti. Most v Zidanem mostu je druga zgodba. Tam bi bil tak primer, če se z obeh strani z razdalje recimo 100 m od mosta proti mostu približujeta voznika. Kdo bo kriv, če se zaletita sredi mostu? Po tvoji logiki tisti, ki je imel prednost ? Tisti, ki nima prednosti, MORA počakati pred mostom, razen če je že na mostu. Avtor teme pa je lepo napisal, da ko se je on približeval po prednostni, se je kombi ravno tako šele približeval in bi MORAL ustaviti.

Točno tako in čisto nič drugače! Avtor teme ni kriv....niti po nobeni logiki ne more biti kriv. Kriv je un s kombijem, ki mu je izsilu prednost.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg So maj 05, 2012 9:43 pm

Glede na skice in slike je kriv voznik kombija.
V trenutku ko si ti opred križiščem gledal levo in desno, je iz skice razvidno, da je tudi te je tudi voznik kombija moral opaziti. Voznik kobija prihaja po neprednostni cesti, kar definira tudi znak in po cp mora v takem primeru upočasniti in na beli črti počakati da se mu cesta oz križišče sprosti. Glede na to da sta se srečala v križišču in si ga zadel v prednji konec, on ni upočasnil, ampak je po moje še pospešil da bi te prehitel. Če pa bi ga ti zadel v zadnji konec pa bi bil kriv ti ker bi on imel v trenutku, ko je prišel v križišče prazno desno stran, ti pa bi moral zaradi vozila v križišču počakati.

Pri takih nesrečah je važno kje se nahaja vozilo, ki prihaja iz prednostne ceste in kje drugo v času prihoda v križišče. V kolikor si bil ti pred znakom (če obstaja) ki ti definira prednost, on pa za znakom za neprednostno cesto je imel prednost on (to je cca 50m razlike), drugače pa ti.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So maj 05, 2012 11:21 pm

Tudi če bi se mu zaletel v zadnji konec...50km/h je skoraj 15m/s. Kako razliko naredi 3 metre? Nobene. Tudi v takem primeru bi bil kriv voznik kombija, saj bi le-ta tudi v tem primeru MORAL opaziti njegov avto kako se približuje po prednosti, in torej tudi ustaviti oz. upočasniti. Zdej, lahko bi šli razpredat da bi moral bremzat, in verjetno tudi bi, vendar če bi se vseeno zaletel, po mojem ne bi smel bit kriv.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So maj 05, 2012 11:52 pm

Avto z neprednostne se lahko vključi (oz gre v križišče) samo, če pri tem nikogar s prednostne (čisto nič!) ne ovira! Čisto v vsakem primeru je (bi bil) kriv voznik kombija. Kombi bi bil kriv za prekršek (izsiljevanje, oviranje) tudi, če se ne bi zaleteli, če bi samo oviral.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne maj 06, 2012 10:23 am

kesneberg je napisal/-a: Če pa bi ga ti zadel v zadnji konec pa bi bil kriv ti ker bi on imel v trenutku, ko je prišel v križišče prazno desno stran, ti pa bi moral zaradi vozila v križišču počakati.

tako sem ti sam mislil, pa so me določeni "osebki" napadli....

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne maj 06, 2012 2:33 pm

Če pa bi ga ti zadel v zadnji konec pa bi bil kriv ti ker bi on imel v trenutku, ko je prišel v križišče prazno desno stran, ti pa bi moral zaradi vozila v križišču počakati.

Ja da ne bo slučajno tole res no.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Ne maj 06, 2012 2:46 pm

Pa sej ne morem verjet kake neumnosti klatite nekateri (starejsi, izkusenejsi) uporabniki tukaj.

Kake veze ima kam sem jaz zadel avto ? Kaj pa ce bi se mu probal umaknit na levo in bi ga zadel v zadnji konec ?? Potem sem kiriv jaz ? Od kdaj se v Sloveniji krivce za nesreco isce v mestu trka vozil ? Dajte ga srat no. Ce sem jaz na prednostni cesti me more VSAK razen vozila z luckami pocakat da se varno in neoviran zapeljem skozi. Ce morem jaz bremzat pomeni da sem bil izsiljen, kaj sele da se mu morem jaz ustavljat ker bi NAJ on imel prednost ker je prej zapeljal v krizisce.

Mater, mislim da je cas da eni grete malo na osvezitev CPP.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne maj 06, 2012 2:50 pm

Courage™ je napisal/-a:Pa sej ne morem verjet kake neumnosti klatite nekateri (starejsi, izkusenejsi) uporabniki tukaj.

Kake veze ima kam sem jaz zadel avto ? Kaj pa ce bi se mu probal umaknit na levo in bi ga zadel v zadnji konec ?? Potem sem kiriv jaz ? Od kdaj se v Sloveniji krivce za nesreco isce v mestu trka vozil ? Dajte ga srat no. Ce sem jaz na prednostni cesti me more VSAK razen vozila z luckami pocakat da se varno in neoviran zapeljem skozi. Ce morem jaz bremzat pomeni da sem bil izsiljen, kaj sele da se mu morem jaz ustavljat ker bi NAJ on imel prednost ker je prej zapeljal v krizisce.

Podpis!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne maj 06, 2012 5:37 pm

kesneberg je napisal/-a:Če pa bi ga ti zadel v zadnji konec pa bi bil kriv ti ker bi on imel v trenutku, ko je prišel v križišče prazno desno stran, ti pa bi moral zaradi vozila v križišču počakati.

Takšno razmišljanje privede do prometne nesreče...

peroRS je napisal/-a:
Courage™ je napisal/-a:Pa sej ne morem verjet kake neumnosti klatite nekateri (starejsi, izkusenejsi) uporabniki tukaj.

Podpis!

x2.

Pa še on mora po pameti it skozi križišče...kar pomeni, da ne sme kr puhnt iz neprednostne ceste na prednostno kot muha brez glave.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne maj 06, 2012 5:53 pm

peroRS je napisal/-a:
Podpis!

Podpis!
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Ne maj 06, 2012 6:28 pm

sašo5 je napisal/-a:
kesneberg je napisal/-a: Če pa bi ga ti zadel v zadnji konec pa bi bil kriv ti ker bi on imel v trenutku, ko je prišel v križišče prazno desno stran, ti pa bi moral zaradi vozila v križišču počakati.

tako sem ti sam mislil, pa so me določeni "osebki" napadli....

Žal tega nisi že prej rekel, ampak si namigoval da sem kriv jaz ker sem se jaz zaletel v kombi in ne obratno.

In se strinjam s tistim delom da če je človek že v križišču ima prednost (npr.: šleparji ali pa če osebni/kombi zavija levo in je že na sredini križišča... drugače bi se lahko zaletaval v njih pa bi bili skos oni krivi), ne pa v tem primeru ko sva oba zapeljala notri istočasno. Tudi če bi kombi zapeljal malo pred mano (npr.: sekundo prej) v križišče, bi še vedno bil kriv on ker se ni prepričal da lahko varno prevozi križišče in da nebo nikogar oviral ali izsilil (kar tudi pomeni narobe obrnjen trikotnik!).

Torej smo rešili, kriv nisem bil jaz in niti nebi mogel biti v takem primeru, ker je vse jasno. Kot se mi je že na začetku zdelo :) Ampak saj veste kako je ko ti nekdo greni življenje... jaz si pa določene stvari vzamem k srcu.

Vsem hvala za vaša mnenja :)

EDIT:
Še ena stvar. To da jaz nisem imel zavorne poti je kakšna teža v tem primeru? Ker ravno zaradi tega za prijatelj skos trdi da sem kriv jaz... in da zgleda kot da sem se zanalašč zaletel vanj.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne maj 06, 2012 7:22 pm

Nima veze zavorna pot. Z neprednostne se lahko vključijo le takrat, ko ne bodo nikogar ovirali - ne samo, da tistemu s prednostne ni treba zavirat, tudi "prestrašit" ga ne smeš (to je že oviranje in dostikrat rezultira v umanjkanju reakcije oz nesreči).
Tudi kombi, ki zavija, ni isto kot kak šleper, ki mu je to kdaj edina možnost.

Predvsem pa moraš dobro ocenit hitrost tega s prednostne. Tu je marsikdo zelo šibak, kar se kaže v nesrečah oz izsiljevanju, dostikrat pa tudi v neskončnem čakanju na mečkača v prvi vrsti.

In res - nekateri ste povsem zreli za odvzem izpita. Raje takoj kot ko bo prepozno in še kdo ranjen/invaliden/mrtev. Tega od nekaterih res nisem pričakoval. Morda jim bo dalo vsaj mislit...

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne maj 06, 2012 8:21 pm

Glede na to, da je tvoj avto verjetno imel ABS in če si zaviral na polno, potem se je ABS vklopil in se zavorne poti NE pozna. Tak da sama zavorna pot nema veze tu. Itak, pa je bil cesta mokra, kar pomeni še daljšo zavorno pot. Če pa nisi imel ABS-a in si zaviral, potem se itak na mokri cesti zavorna pot ne pozna...

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Ne maj 06, 2012 8:26 pm

Dejansko se na mokri cesti pod določenim kotom vidi če si zaviral ;) No, vedno verjetno ne, se pa.

In ne, nisem nič zaviral ker me je "presenetil". Sem že napisal da sem bil zelo utrujen in potem ko sem ga opazil (ter mislil da me vidi) ga nisem več spremljal. In za zaviranje ne morem nič trdit, se je tako hitro zgodilo da pomoje se še pedala nisem dotaknil.

Ja, avto je imel ABS, Peugeot 206, 2005 letnik.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Ne maj 06, 2012 8:40 pm

Zakaj pa tu sprašuješ o krivdi itd. a ni blo policije ?

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Ne maj 06, 2012 8:41 pm

Preberi njegov prvi post ;)
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov