Napisal/-a murano Sr mar 09, 2011 12:18 am
Zdravo!
Imam velik problem - pred približno štirimi meseci sem kupil Peugeota 207, 1.4 HDi za nekaj čez 7000€ - avto je izgledal brezhiben, seveda so zagotavljali, da brezhibno tudi deluje (kupljen je bil v avtohiši, kjer se ukvarjajo s prodajo rabljenih vozil), imel je nekaj čez 90000 prevoženih km.
Ker se sam ne spoznam preveč na avte, je ob nakupu z mano šel kolega, ki je avtomehanik in bi lažje opazil kakšne zadeve kot nek laik. Ker je vse delovalo v redu, sem avto kupil, že po kakšnih treh tednih pa mi je zmanjkalo hladilne tekočine. Misleč, da ni nič narobe, sem jo dolil, potem pa se je po spet kakšnih treh tednih zgodba ponovila. Avto sem peljal k mehaniku, ki mi je pregledal hladilni sistem in ugotovil, da pušča neka cevka - težava je bila minimalna in se nisem kaj preveč obremenjeval glede tega.
No, potem pa se je čez kakšen mesec zgodba ponovila. Mehanik mi je rekel, naj še enkrat dolijem tekočino, če pa je bo znova zmanjkalo, bo treba razdreti motor in pogledati, če je krivo tesnilo glave. Seveda je tekočine spet zmanjkalo, mehanik je odprl motor, ugotovil, da je zanič tesnilo, na preventivni pregled (rentgen) pa je dal še glavo. Na koncu je prišla najbolj črna diagnoza - počena glava motorja. Povedali so mi pa še, da je bil motor že razdrt in da so že nekaj šarili po glavi, tako da je jasno kot beli dan, da so me pri nakupu totalno nategnili, saj so za težavo vedeli, nekaj so sicer poskušali pacati, ker pa ni šlo, so vse lepo zapakirali nazaj in avto prodali kot brezhiben - pa s tako napako!
Nemogoče pa bi bilo ob nakupu to ugotoviti, saj je bilo izginjanje tekočine edini simptom, pa še ta se ni pokazal takoj, seveda - preverili smo vse ostale zadeve, ki se ponavadi pojavijo ob tej okvari, pa ni bilo niti enega simptoma. Saj pravim - šele po rentgenu se je izkazalo, da je glava počena.
Sedaj ne vem, kaj naj storim, stroški so gromozanski, probleme sem imel že, da smo sploh ugotovili kaj je narobe, sedaj pa še taka okvara ... Avto ni bil poceni, ni imel veliko kilometrov, jasno je, da je prejšnji lastnik z njim ravnal malomarno (glava ne poči kar tako!), mislim pa, da bi morala avtohiša prevzeti neko odgovornost in mi vsaj kakšno tretjino stroškov povrniti.
Lahko kaj storim? Pisal sem jim že preko e-maila in ker (seveda) ni bilo odgovora, sem jih o tem obvestil pisno, dal na pošto priporočeno s povratnico, sedaj pa čakam, da odgovorijo - če bodo. Mislim, da lahko to uveljavljam kot prikrito napako, saj jo je bilo dejansko nemogoče ugotoviti in tudi če bi dali avto na preventivni pregled, ko tega ne bi ugotovili, tako da ... Popolnoma že izgubljam živce. Dejstvo pa je, da tudi če imam pravico da zahtevam povrnitev vsaj dela škode, ko se zavedam, da če ne bodo pripravljeni na dialog, jih lahko samo tožim, kar se pa seveda ne splača. Kaj mi svetujete? Za kakšno malenkost ne bi kompliciral (je bilo treba tudi par malenkosti zamenjati in popraviti, ampak to se tako pričakuje pri nakupu rabljenega avtomobila), ampak ne pa tole, tega pa res ne morem kar tako požreti, saj je strošek res gromozanski.