Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

b1on1cman
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Goljufija pooblaščenega prodajalca?

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 7:24 pm

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje glede uveljavljanja garancije rabljenega vozila. Nedavno sem pri pooblaščenem prodajalcu kupil rabljen, 2 leti star avto (44k km), za katerega so mi zatrdili, da je kot nov in da vse dela brezhibno. Vozilo je bilo pri njih v posredniški prodaji. Po laičnem pregledu avta (strokovnjak pač nisem), sem se odločil, da vozilo vzamem. Prišel je tudi lastnik vozila in naredila sva prepis, kupoprodajno pogodbo itd. Preden sem vse te dokumente podpisal sem vprašal tako prodajalce, kot lastnika avtomobila, ali je bil kdaj poškodovan oz. barvan, ali če je narobe kaj drugega, zakaj ga prodaja in podobno. Vsi so mi zatrdili, da z vozilom ni nič narobe ter da nikoli ni bilo barvano ali poškodovano. Nato sem prodajalcu rekel še za garancijo in mi je odvrnil, da je tako ali tako še v tovarniški garanciji, da pa je tudi enomesečna garancija pri njih, če bi se izkazalo, da kaj ni tako kot so zatrdili.

No, potem, ko sem vozilo kupil, sem ga odpeljal na kompletni pregled na AMZS (vem, da bi moral to storiti pred tem), kjer so mi povedali, da je vozilo mehansko brezhibno, da pa je bil barvan desni bok. Kitan menda ni bil, tako da je šlo lahko samo za kakšnjo večjo urtino ali prasko, ampak barvan je nedvomno bil. To me je skrajno ujezilo. Samo barvanje niti en toliko kot laganje. Namreč, kot sem že omenil so mi tako prodajalci, kot lastnik zagotovili, da vozilo nikoli ni bilo barvano in nič poškodovano. V svoji jezi sem se naslednji dan odpravil do prodajalca in želel uveljaviti reklamacijo, češ da so se mi zlagali in s pomočjo goljufije od mene iztržili več denarja, kot bi ga v primeru navedbe resničnih podatkov. Tam sem se pogovarjal z direktorjem, ki je bil zelo neprijazen in me je želel čim prej odsloviti. O reklamaciji in uveljavljanju garancije ni želel ničesar slišati, češ da ne gre za stvarno napako in zatorej ne šteje v njihovo garancijo. Na koncu je še dejal, da če želim kaj več doseči, naj grem preko sodišča.

Zdaj me zanima, kako je s tem? Mar nimam kot potrošnik vedno pravice uveljavljati garancije, če se kakršnakoli navedba in zagotovilo prodajalca izkaže za neresničnega? Ali tukaj nosi odgovornost pooblaščeni prodajalec, glede na to da je bil samo porednik pri prodaji? Resnično namreč razmišlajm o sodni poti, pa me zanimajo tako vaše mnenje kot izkušnje in tudi priporočila za kakšnega dobrega odvetnika, ki se bavi s tovrstnimi zadevami.

Dejstvo je, da če bi vedel, da je bil avto barvan, pa četudi je bil samo malce popraskan, ga pač ne bi vzel, sploh ker gre za mlado vozilo. Ker so prodajalci trdili nasprotno, pa so me na nek način ogoljufali, vsaj jaz tako vidim celotno zadevo. Sploh, ker gre za pooblaščenega prodajalca, ki bi moral stati za tem kar reče, me je vse skupaj še bolj zbodlo. Logično je, da nismo vsi kupci avtomobilov eksperti in zato računamo na pomoč le-teh. Če nekaj prodajaš, pač moraš stati za tem. Zavedam se, da je veliko "nategatorjev", ki želijo na hitro zaslužiti na vsakem koraku, ampak od pooblaščenca bi vseeno pričakoval malce več.

Skratka, situacija me je zelo ujezila, zato bom pozdravil vsako pomoč in nasvet.

lp, J

uros11
Poznavalec foruma

Re: Goljufija pooblaščenega prodajalca?

Napisal/-a uros11 Po mar 04, 2013 7:48 pm

Garancija in stvarne napake niso eno in isto. Paziti moraš iz katerega naslova uveljavljaš in kateri zahtevek iz naslova stvarnih napak izbereš. Ponavadi ljudje najprej naredijo sami štalo, potem gredo k odvetniku, ko so si že zožali manevrski prostor. Pri tebi pač stvar nima dogovorjenih lastnosti. Glede na to bi npr. iz naslova stvarnih napak zmanjšal kupnino - če te razumem ok. Takoj ko boš začel okrog odvetnikov skakati, si že fajn porabil tisto razliko v kupnini, če bi jo sploh kaj bilo, ker kar tako cene vozila spet ne padejo, če je bila kakšna stvar barvana.

V glavnem prespi, potem bo pol problemov manj, nato pa oceni, ali je vredno zgubljati čas in denar s temi tiči. Malo se tudi sam sebe ofiksaj, ker hodiš po nakupih vozil pri naših lopovih dokaj naivno. Obveznost pregledati stvar še vedno velja pred nakupom in jamranje po nakupu je pri nas zguba časa, dnarja itd. na kar trgovci tudi računajo. Dokler ne gre dnar od tebe, si car, od tam dalje si nebodigatreba.

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Po mar 04, 2013 8:04 pm

Verjamem, da si jezen, ampak jaz ne bi kompliciral,, škoda časa, živcev itd... Se bojim, da ne boš nič dosegel! Če je lepo narejeno, nič kitano in se ugotovi samo z merilcem, potem res nima smisla. Odloči se sam!
Sem pa že slišal za primere, ko se novo vozilo poškoduje pri transportu, kak ris, jamica in potem popravijo ter vozilo prodajo kot novo - nepoškodovano. Tako, da ni izključeno, da je v tem primeru isto in noben tega ni vedel.
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po mar 04, 2013 8:07 pm

Če nimaš nikjer na papirju napisano, da vozilo ni bilo nikoli barvano, potem itak ne vem, na kakšen način bi sploh rad kaj dosegel. Kot so ti že povedali, je škoda živcev, časa in denarja, sploh glede na to, da očitno ne gre za večjo poškodbo. V končni fazi, je avto zaradi tega kaj slabši (če sam s prostim očesom ne opaziš, da je bil barvan)?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 8:12 pm

Nisem nameraval toliko izhajati iz stvarne napake (o tem je začel govoriti prodajalec), ampak bolj iz dejstva, da so se mi zlagali o resničnosti podatkov, ko sem jih povprašal o konkretnih stvareh. Z mojega vidika so pač goljufali, pa če gre še za tako majhno zadevo. Če bi šel preko odvetnikov ne bi zahteval zgolj razlike v kupnini, ampak celotno kupnino plus vse stroške, ki so nastali po tem (registracija, zavarovalnina, sodni stroški...).

Prav tako me zanima, ali jih gre prijaviti tržni inšpekciji in po možnosti tudi dobavitelju vozil? Bi imelo to kaj učinka?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po mar 04, 2013 8:14 pm

Še enkrat... kako bi jim ti sploh rad dokazal, da so ti lagali? Misliš, da bodo na sodišču to priznali, si posnel pogovor, imaš kje kaj zapisano?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 8:16 pm

Sicer, kot sem že dejal, me samo barvanje ne moti. Glede na to da imam avto na parkirišču, ga bo verjetno potrebno še kdaj "naličiti", me pa resnično jezi laganje in sovražen odnos, potem ko sem že kupil vozilo. Bom razmislil kako bom ukrepal, me pa še zanima ali ima kdo podobne izkušnje tudi iz prakse?

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 8:21 pm

Dokazoval bi z garancijo in pa poročilom o pregledu vozila, kjer je bilo to ugotovljeno. Pač beseda proti besedi, kot kupec mislim, da sem toliko zaščiten. Konec koncev pa gre za skrito napako, ki je ni moč opaziti s prostim očesom. Izhajal bi iz tega. Prav tako bi povedal, da v primeru, da bi to vedel prej,a vta ne bi kupil. Tudi če bi oni trdili, da tega niso garantirali, ne vem zakaj bi jaz potem vozilo kupil in potem čez tri dni prišel sitnarit za napako, za katero bi vedel že prej?

Saj nekatere napake sme opazil sam, ampak me niso motile in sem z njimi malo zbijal ceno. Ampak, to da so zamolčali barvanje me pa moti. To meče slabo luč na njih, v smislu, da so morda zamolčali še kaj. Zato tudi enomesečna garancija z njihove strani. Če se pokaže kakšna napaka, ki ni tako vidna. Mislim, da ne bi potreboval njihovega priznanja za to, da bi sodišče uvidelo kdo trdi resnico.

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 8:22 pm

Če se ne motim, pa v raznih pravnih poslih velja tudi ustni dogovor in zagotovilo.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po mar 04, 2013 8:23 pm

sj jim lahko vrneš avto nazaj pa nj ti vrnejo kupnino.
Ni vse res kar napišem

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po mar 04, 2013 8:24 pm

Velja. Ampak piše se pa zato, da se da kasneje dokazati.

Garancija je namenjena delovanju stvari - najprej prenehaj mešati garancijo in stvarne napake, ker se eno z drugim izključuje.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po mar 04, 2013 8:53 pm

Kot prvo, jim bos moral dokazati, da so vedeli za napako, saj je bi avto lahko barvan ze fabrisko - ali pa v luki koper :-) uglavnem ce si brezposelen, brez druzine in brez hobijev se ti splaca zajebavati s tem, drugace ne- spoh ce je avto drugace dober
Lp

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po mar 04, 2013 9:07 pm

lahko je bilo že preden je prvi lastnik kupil avto kaj popravljano že v tovarni ali kot je nekdo omenil v luki. In lahko, da res ni biklo barvano, ampak samo lakirano, povej koliko mikronov debeline je pokazal aparat, ker barva lahko zelo niha: ti dam primer moj audi: sprednja hauba 115, voznikova vrata 130-140, zadnja vrata na voznikovi strani 170, zadnja hauba 90 :arrow: tako da vse pod 250 je normalno in ga ni avta (znamke) da bi bil pobarvan tako, da bi aparat kazal enake cifre po celi površini pleha.....dokler ni "kilo" kita gor in ne kaže 350+ mikronov je vse o.k.........in ne kompliciraj, ker dejansko se pri samem transportu ogromno manjših felerjev zgodi, sem zadnjič gledal dekonzervacijo Q5 me je skoraj kap, ko so belo folijo dol potgnili, koliko je še pacastega lepila ostalo tako po strehi kot pokrovu motorja, ni bilo druge, kot polirka, avto pa črn, ko je bilo oblačno je še bilo o.k na soncu pa katastrofa, pokrov motorja je bilo treba prelakitat.....

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar Po mar 04, 2013 9:08 pm

Kot so ti vsi ostali povedli, nimaš kaj za naredit. Kupil si rabljen avto pa četudi z 44.000km, samo novi je novi pa še tisti ni nujno da ni bil barvan, ter ima že kilometre! Me prav zanima. če boš povedal ob prodaji da je bil barvan in ga zaradi tega dal 1000€ ceneje od najcenejsega?

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 9:13 pm

Avta nočejo nazaj, to je prvo kar sem jim predlagal. Oziroma so rekli, da ga samo vzamejo v ceno.

Garancije in stvarnih napak pa ne mešam. Prodajalec je edini, ki je omenil stvarne napake, jaz sem samo želel uveljavljati splošno garancijo, za katero predvidevam, da vključuje vse stvari, ki se izkažejo za netočne (skrite napake), pod katero pač štejem tudi zamolčane podatke. V to,da tega niso vedeli, pa ne verjamem. Mislim, da te reči kar preverijo in dobro vedo kaj prodajajo. Oni, kot strokovnjak na tem področju nimajo privilegija nevednosti. Njih se pač tretira, da morajo poznati stvari, ki jih prodajajo. To je kot, da bi trdili, da ne vedo, kje se avto prižge. Če prodajaš, potem se smatra, da za stvarjo stojiš in jo poznaš.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po mar 04, 2013 9:18 pm

se spomnim da so enkrat enemu trgovcu porezali gume na parkirišču (vse gume)

pol se pa ljudje sprašujejo od kod takšni norci

no, tu imate odgovor

b1on1cman
Nov uporabnik

Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 9:26 pm

Številke so po celem avtu nekje med 100 in 140, na desenm boku pa cca. 215. Zadnja vrata so v spodnji polovici malce več, t.j. 270-280.

Ko bom avto prodajal, bom nedvomno povedal, da je bil desni bok najverjetneje barvan, ceno bo pa potem kupec sam znižaval, kolikor bo znal. Lagati pa ne mislim. Tega je preveč in eno laganje rodi drugo. Če bi bili ljudje malce bolj pošteni, ne bi bila današnja družba v takšni krizi. Ta je nastala zaradi goljufij in nepoštenega delovanja.

Sam se koliko se le da želim držati teh načel in biti čim bolj pošten in to seveda potem pričakujem tudi od drugih. Praksa pa pač pokaže pravo luč. Naivno vem, ampak tako pač je.

Kakorkoli že, moram pa priznati, da ste me z nasveti in obrazložitvami vsaj malo pomirili. ;) Avto mi je namreč všeč, točno to kar sem že dalj časa želel in če bi mi v zamno ponudili takega novega bi ga sprejel raje kot denar. Tudi kupil bi novega, ampak ta model žal ni več v proizvodnji, rabljenih je pa na trgu malo.

Uporabniški avatar
grofo
Nov uporabnik

Napisal/-a grofo Po mar 04, 2013 9:32 pm

Glede barvanja, kot so ti že ostali povedali dokler ni kitano in je korektno narejeno se pravi da "laik" ne vidi potem se ne sekiraj preveč in tudi bistveno ceneje ga ne bi dobil kakšnih 100€ mogoče.
Kar se pa kakršne koli sodne poti tiče pa ne vem to se pomojem ne šteje pod garancijo in pa še verjetno ti na pogodbi, ki si jo sklenil piše da je avto kupljen po sistemu videno kupljeno, kar pomeni da si se s stanjem avtomobila ob podpisu pogodbe strinjal.
Slika

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Po mar 04, 2013 9:34 pm

... ne vem, samo razmišljam...

vozilo je bilo v posredniški prodaji, lastnik in prodajalec sta trdila, da ni bil barvan..... hmmm

tukaj ne boš nikoli ničesar dokazal in je škoda živcev.... bodi vesel, da gre samo za del vrat, problem bi ti bil, če bi ti zamolčali, da je bil spredaj usekan, pa celoten bok, pa še zadaj je imel lepo udrtino - v takem primeru se sekiraj, v tvojem pa pozabi na slabo voljo in uživaj v avtu še vsaj 150 000 km, pa raje za vsak slučaj opravi zamenjavo olja in komplet filtrov - vsaj za boljši občutek in to je to.

...sej pravim, da samo razmišljam...

pa lep večer...

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar Po mar 04, 2013 9:40 pm

da pa je bil barvan desni bok. Kitan menda ni bil, tako da je šlo lahko samo za kakšnjo večjo urtino ali prasko, ampak barvan je nedvomno bil.

Ko bom avto prodajal, bom nedvomno povedal, da je bil desni bok najverjetneje barvan

Lagati pa ne mislim. Tega je preveč in eno laganje rodi drugo. Če bi bili ljudje malce bolj pošteni, ne bi bila današnja družba v takšni krizi. Ta je nastala zaradi goljufij in nepoštenega delovanja.

Resnično sem zmeden... Pa nemislim iskat igle v senu, vendar kot sam vidiš, če je bil avto malo popraskan, še nepomeni da je to sedaj nevem kakšen bav bav. Nenazadnje neveš niti tega ali je lastnik to vedel ali ne!
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov