Napisal/-a b1on1cman Po mar 04, 2013 7:24 pm
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje glede uveljavljanja garancije rabljenega vozila. Nedavno sem pri pooblaščenem prodajalcu kupil rabljen, 2 leti star avto (44k km), za katerega so mi zatrdili, da je kot nov in da vse dela brezhibno. Vozilo je bilo pri njih v posredniški prodaji. Po laičnem pregledu avta (strokovnjak pač nisem), sem se odločil, da vozilo vzamem. Prišel je tudi lastnik vozila in naredila sva prepis, kupoprodajno pogodbo itd. Preden sem vse te dokumente podpisal sem vprašal tako prodajalce, kot lastnika avtomobila, ali je bil kdaj poškodovan oz. barvan, ali če je narobe kaj drugega, zakaj ga prodaja in podobno. Vsi so mi zatrdili, da z vozilom ni nič narobe ter da nikoli ni bilo barvano ali poškodovano. Nato sem prodajalcu rekel še za garancijo in mi je odvrnil, da je tako ali tako še v tovarniški garanciji, da pa je tudi enomesečna garancija pri njih, če bi se izkazalo, da kaj ni tako kot so zatrdili.
No, potem, ko sem vozilo kupil, sem ga odpeljal na kompletni pregled na AMZS (vem, da bi moral to storiti pred tem), kjer so mi povedali, da je vozilo mehansko brezhibno, da pa je bil barvan desni bok. Kitan menda ni bil, tako da je šlo lahko samo za kakšnjo večjo urtino ali prasko, ampak barvan je nedvomno bil. To me je skrajno ujezilo. Samo barvanje niti en toliko kot laganje. Namreč, kot sem že omenil so mi tako prodajalci, kot lastnik zagotovili, da vozilo nikoli ni bilo barvano in nič poškodovano. V svoji jezi sem se naslednji dan odpravil do prodajalca in želel uveljaviti reklamacijo, češ da so se mi zlagali in s pomočjo goljufije od mene iztržili več denarja, kot bi ga v primeru navedbe resničnih podatkov. Tam sem se pogovarjal z direktorjem, ki je bil zelo neprijazen in me je želel čim prej odsloviti. O reklamaciji in uveljavljanju garancije ni želel ničesar slišati, češ da ne gre za stvarno napako in zatorej ne šteje v njihovo garancijo. Na koncu je še dejal, da če želim kaj več doseči, naj grem preko sodišča.
Zdaj me zanima, kako je s tem? Mar nimam kot potrošnik vedno pravice uveljavljati garancije, če se kakršnakoli navedba in zagotovilo prodajalca izkaže za neresničnega? Ali tukaj nosi odgovornost pooblaščeni prodajalec, glede na to da je bil samo porednik pri prodaji? Resnično namreč razmišlajm o sodni poti, pa me zanimajo tako vaše mnenje kot izkušnje in tudi priporočila za kakšnega dobrega odvetnika, ki se bavi s tovrstnimi zadevami.
Dejstvo je, da če bi vedel, da je bil avto barvan, pa četudi je bil samo malce popraskan, ga pač ne bi vzel, sploh ker gre za mlado vozilo. Ker so prodajalci trdili nasprotno, pa so me na nek način ogoljufali, vsaj jaz tako vidim celotno zadevo. Sploh, ker gre za pooblaščenega prodajalca, ki bi moral stati za tem kar reče, me je vse skupaj še bolj zbodlo. Logično je, da nismo vsi kupci avtomobilov eksperti in zato računamo na pomoč le-teh. Če nekaj prodajaš, pač moraš stati za tem. Zavedam se, da je veliko "nategatorjev", ki želijo na hitro zaslužiti na vsakem koraku, ampak od pooblaščenca bi vseeno pričakoval malce več.
Skratka, situacija me je zelo ujezila, zato bom pozdravil vsako pomoč in nasvet.
lp, J