Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Pelete 2013-14

Napisal/-a FLINK Če sep 12, 2013 7:01 am

Pozdravljeni,

Uporablja kdo za kurjavo pelete?
Kakšne izkušnje imate? Lansko leto sme uporabljal pelete Sava-nič posebnega nisem opazil: težav ni bilo, nekih presežkov pa tudi ne :)

Kar pravite o dejanskih številkah (k.vrednost), ki so napisane? Se dejansko izplača kupit tiste z 5,4 namesto 5,0?
Nekaj sem bral tudi o kvalitetnih razredih. Je dejansko kaj na tem? Kje bi dobil prvi razred?

Hvala!

Lp
:)

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Pelete 2013-14

Napisal/-a .com Če sep 12, 2013 7:53 am

hja, če si kupil namesko peč za pelete, si se dolgoročno ''zaklal''...
cena peletov se bo drastično dvigovala, saj zdaj množično oglašujejo / kupujejo take peči...
najbolje oz. najceneje boš prišel skozi, če poznaš kakšnega mizarja, ki postransko proizvaja tudi pelete...
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če sep 12, 2013 8:28 am

.com je napisal/-a:hja, če si kupil namesko peč za pelete, si se dolgoročno ''zaklal''...
cena peletov se bo drastično dvigovala, saj zdaj množično oglašujejo / kupujejo take peči...
najbolje oz. najceneje boš prišel skozi, če poznaš kakšnega mizarja, ki postransko proizvaja tudi pelete...

Bedarija. Prvo kot prvo je proizvajalcev peletov zmeraj več, kar pomeni, da je konkurenca in zaradi konkurence se cene ne bodo višale v nedogled. Nenazadnje so tu tudi peleti z juga, ki so občutno cenejši (in niso nujno slabši - vem iz prve roke).

Drugo kot drugo, peleti bodo VEDNO, poudarjam, VEDNO krepko cenejši kot kurilno olje. Edine pametne alternative so: plin, drva, toplotne črpalke in kolektorji (no, in toplarne). Investicija pa je pri peletih še najnižja, ker se z lahkoto za majhen denar predela stare peči na kurilno olje/drva. Namenske peči so malo dražje, ampak takšna investicija je potem enakovredna plinu...pri plinu pa je skoraj pogoj, da se ima zemeljski plin napeljan do hiše. Toplotne črpalke in kolektorji pa so dražje zadeve. In drva zahtevajo precej časa in ogromno prostora.

Mizarji ne delajo postrani peletov, ker pelete delat ni kar tako, da vržeš žaganje v eno mašino in voila. Obstajajo manjši strojčki za to, vendar peleti iz teh strojev so ponavadi slabi.

Nam se bo investicija v predelavo stare peči povrnila konec te zime - po DVEH letih. Če bi kupili namensko, pa bi se po treh ali štirih. Big deal.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Če sep 12, 2013 9:02 am

Ne bi bil pameten, če se nebi s tem ukvarjal ane?
torej, najcenejša so drva... ampak moraš delat
drugo najcenejše je in bo elektrika... torej toplotne črpalke (kolektorji so trenutno IN, ampak so lahko velike težave z njimi= prvo je preboj strehe in ni ga vraga, da nekje enkrat ne bo začela voda not vdirat...to so dejstva in pika. drugo je požar... lahko pride do samovžiga in pogori ti celotno ostrešje ali še kaj hujšega.. gasilci imajo že prakso, da vprašajo, ali je ne goreči strehi kakšen kolektor..ker če lastnika ni doma, praviloma ne znajo ali ne vedo kje se izključi elektrika.. zaradi svoje varnosti gasilci ne gasijo streh s kolektorji((razen v primeru odklopa elektrike)); zavarovalnice tega ne krijejo..tudi to je dejstvo..pika.. tretje je povrnitev sredstev, ker moraš pridobljeno energijo spustiti v omrežje, ne smeš pa se lastno napajati... ko se ti povrnejo sredstva, garancije že zdavnaj ni več, pa še tehnologija je napredovala)

toplotne črpalke... reciva zrak voda... investicija je res okoli 6000eur+, ampak je letni strošek za ogrevanje povprečne hiše iz 75leta z 5-10cm izolacije in 200m2 bivalne površine 600eur...

raznorazni peleti.. zdaj so še poceni... ko pa bo delež peči na pelete v gospodinjstvu dovolj visok, bodo kar naenkrat udarili z raznoraznimi davki in nevemkajšečim... poleg tega moraš tudi pri tej peči ali delati ali dokupiti podajalnik peletov...

glede peletov... tisti iz manjših strojčkov so ravno tako vredu za povprečnega uporabnika... odtehta cena in dobavljivost..

so pa še alternative..katere so bolj smiselne od zgoraj naštetih...
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Če sep 12, 2013 9:31 am

Za ogrevanje se uporabljajo vodni kolektorji, ki segrevajo vodo. Torej ni nobene elektrike.

Tisto kar ti misliš so pa fotovoltaični paneli, ki proizvajajo elektriko, sam to nima nobene veze z ogrevanjem. Da boš postavu PV elektrarno in pol kuru na električne radiatorje ni glih računice. Sploh pa PV je OUT, ker so sobvencije tolk nizke ratale, da se ne splača.

FLINK
Uporabnik

Napisal/-a FLINK Če sep 12, 2013 9:40 am

Vsi tisti, ki ste sodelovali v debati: lahko še enkrat preberete moj prvi post????????
-zakaj sedaj taka teme? Odprite novo temo in razpravljajte.

Temo sem odprl, ker vem, da veliko uporabnikov uporablja pelete in me zanimajo izkušnje iz prve roke!!

prosim, da se vse drugo pobriše in odpre druga tema!

Hvala!

FLINK
Uporabnik

Napisal/-a FLINK Če sep 12, 2013 9:40 am

Vsi tisti, ki ste sodelovali v debati: lahko še enkrat preberete moj prvi post????????
-zakaj sedaj taka teme? Odprite novo temo in razpravljajte.

Temo sem odprl, ker vem, da veliko uporabnikov uporablja pelete in me zanimajo izkušnje iz prve roke!!

prosim, da se vse drugo pobriše in odpre druga tema!

Hvala!

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Če sep 12, 2013 10:16 am

kolega je nabavil peč za pelete biodom in je zadovoljen, sploh na prihranek proti kurilnemu olju.. kupuje pa pelete, ki so med cenejšimi, opazil pa je razliko pri količini pepela, tako, da je bila lansko/letošnja zima nekako "nabiranje izkušenj"..

glede na to, da se proizvajalcev pelet povečuje, si preberi kakšen test pelet..

http://www.zps.si/okolje/energija/test- ... Itemid=321

http://www.delo.si/gospodarstvo/okolje/ ... eznih.html

upam, da ti je kaj v pomoč...

lp

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Če sep 12, 2013 10:18 am

jaz sem vložil cca. 12k€ za prehod iz olja na kolektorje/pelete/drva. Prvič nisi nič napisal kakšno peč za pelete uporabljaš, že tu so ogromne razlike, sploh če si zamenjal gorilec olja z gorilcem na pelete, jaz uporabljam od pomladi pa do jeseni kolektorje za sanitarno vodo, vse ostalo pa peč na pelete/drva, za to kombinacijo sem se odločil, če res pride do dviga cene peletov. Same pelete sem kupoval od raznih kmetov, do uvoznikov itd...in ugotovil, da je kvaliteta še kako pomembna , sploh razne srbske verzije so totalno zanič, na koncu vidiš to pri sajah, kjer jih je več kot polovico več kot pri "hudih" peletih, kalorična vrednost je pomembna, kategorija se pogojuje s tem, tako da...trenutno smo dali 212€ na tono (4 tone) in jih imamo za 2 leti, se pravi s kvalitetnimi je bolje, konec koncev ni razlike v ceni, ker slabših več pokuriš..aja, še to prej smo pokurili 3200l olja.Hiša je stara 25 let in primerno izolirana , bivalne povšine 250 m2...
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

FLINK
Uporabnik

Napisal/-a FLINK Če sep 12, 2013 6:34 pm

Mi poveš prosim, kje si nabavil pelete? Kakšna je njihova vrednost? sestava?

Bral sem, da je jelka oz iglavci boljsi.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Če sep 12, 2013 7:09 pm

Prodam-
- gorilec na pelete ferolli P7 star eno sezono (še 1 leto v garanciji)
- zalogovnik za pelete prostornine 10 vreč (iz pločevine)3
- 1 tono Enerles pelet
- sesalec za prah
- rezervno vžigalno tuljavo

950 eur

pavel
Novinec

Napisal/-a pavel Če sep 12, 2013 7:13 pm

Pelete uporabljam pet let. Največ sem pokuril Profilesove z Razdrtega. Z njimi sem popolnoma zadovoljen, in nekaj drugih vrst sem probal prva leta kurjenja, ko sem še malo preizkušal, kaj je boljše in kaj cenejše. Med Profilesom- večina bukovi, in Enerlesovimi -smreka, nisem opazil neke pomembne razlike, čeprav pravijo, da imajo smrekovi višjo energetsko vrednost. No, če je majhna razlika, je brez laboratorija verjetno to težko zaznati. Ta razlika je namreč nekaj procentov, ti pa tudi nimaš vsak dan enake pogoje ogrevanja. Je pa Enerles Pivka malo dražji, tako, da se po moje tudi ta razlika nekje izniči. Pepela so imeli malo eni in drugi, pa tudi saj ni bilo. Za poizkus sem pred par let vzel neke bosanske brez oznak po precej nižji ceni, pa je bila tudi kvaliteta bistveno nižja.Veliko pepela, žlindre in saj. Preizkusil sem tudi neke kupljene v Obiju In Merkurju, a sem za precej višjo ceno dobil slabe pelete. Zato se bom držal kar Profilesovih. Mogoče bi probal še neke avstrijske, ki so bili prvi po kvaliteti na testiranju, a je cena toliko višja, da jih bom vzel verjetno samo nekaj vreč, da vidim rezultate, ne pa za redno uporabo.

lp pavel

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če sep 12, 2013 8:05 pm

@Flink, žal se pri nas prodajajo peleti, ki ne zadoščajo nobenemu znanemu standardu (EN plus, DIN Plus, ÖNorm M 7135...). So pa tudi nekateri, ki se prodajajo, imajo standarde na vrečki napisane, ampak niso niti senca standardov. Problem je, ker pri nas ni nobenega nadzora nad kvaliteto in potem je pri ljudeh vse drugo krivo (peč, monter, serviser...) samo peleti ne. Da ne omenjam, da so serije med sabo različne kvalitete. Samo kot primer - Gatis Extra, ki se je na testu ZPS odrezal (za naše razmere) odlično. Med temi je bila ena serija, kjer so bili peleti predolgi (beri: 6 cm) in zaradi tega tudi nekaj vroče krvi. Pri drugi seriji, pa nisem našel niti enega dolgega.
Spet se je pri določenih proizvajalcih dobilo kose plastike v peletih - proizvajalec se izmika z odgovorom, da gre le za etikete na hlodih, ki so šli v mletje; pri drugih je preveč topole vmes - posledično izredno velika količina žlindre.
Če nočeš problemov se obrni na avstrijski trg, kjer standardi tudi držijo.
Pri nas pa:
- Bioprofit oz. bolje poznan kot Profiles
- Enerles
s tema dvema nimaš kaj zgrešit

Dolgoročno gledano pa takole:
- peleti - cena sigurno bo poskočila, ampak bo držala "varno" razdaljo z drugimi energenti
- elektrika - pričakujte, da bo tudi poskočila (samo, če omenim, da jo izredno veliko UVOZIMO)
- fotovoltaika - glede na to, da ni več subvencij je to šele zakol za uporabnika, ki se je spustil v tako investicijo, povrne se ti pa kdaj? Brez subvencij ti bodo prej paneli in razsmerniki crknili, kot boš imel povrnjene stroške. Da ne omenjam, da imajo paneli le okrog 30% izkoristka in še to med prehodnimi obdobji (pomlad, jesen)
- nafta - mogoče pa se še poceni :P (aja, konec sarkazma)
- plin - samo in le mestni plin. Z UNP ni računice.

Bistvo pa je, da ima objekt čimmanj toplotnih izgub. Če slednje preprečimo, skorajda ni pomembno kakšen energent uporabljamo.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe sep 13, 2013 12:11 am

W3s7_S1D3 je napisal/-a:
1. žal se pri nas prodajajo peleti, ki ne zadoščajo nobenemu znanemu standardu.

2. peleti - cena sigurno bo poskočila, ampak bo držala "varno" razdaljo z drugimi energenti

3. elektrika - pričakujte, da bo tudi poskočila (samo, če omenim, da jo izredno veliko UVOZIMO)

4. fotovoltaika - glede na to, da ni več subvencij je to šele zakol za uporabnika, ki se je spustil v tako investicijo, povrne se ti pa kdaj? Brez subvencij ti bodo prej paneli in razsmerniki crknili, kot boš imel povrnjene stroške. Da ne omenjam, da imajo paneli le okrog 30% izkoristka in še to med prehodnimi obdobji (pomlad, jesen)

5. nafta - mogoče pa se še poceni :P (aja, konec sarkazma)

6. plin - samo in le mestni plin. Z UNP ni računice.

7. Bistvo pa je, da ima objekt čimmanj toplotnih izgub. Če slednje preprečimo, skorajda ni pomembno kakšen energent uporabljamo.

1. Gre za izrabljanje standrda oz: testira se ena vrečka po standardu je zadeva vredu, potem pa se cela serija ne testira več. Prav tako je ponavadi izključena opcija testiranj (da pridejo v tovarno vzamejo vzorce...). Zato vemo kakšna je zgodba. Izbereš vrečko dobrih peletov, neseš na inštitut ti zmerijo odlično in to nalimaš na celoletno serijo. Različni laboratoriji imajo različne postopke in načine za določanje kvalitet. Se pa uveljavlja (mogoče čez nekaj let) testiranje glede na delež pepele ki ga vsebuje pelet. Sedaj je bolj divji zahod glede teh standardov (kot je bil naprimer pri laminatu, ko je pridervel na trg pred več kot desetletjem).

2. Problem v peletih je, da si popolnoma odvisen od proizvajalca ki jih izdeluje. Manj odvisen si če je možnost pri peči uporabe tako peletov, kot drv, kot briketov.

3. Elektrika bi nepričakovano močno poskočila če zaprejo JE Krško. Trditev da jo uvozimo več kot izvozimo pa je popolnoma napačna. Od leta 2005 do julija 2013, smo izvozili več kot uvozili. Leta 2007, pa so se menjavale gorivne celice z 30 dnevnim remontom, pa mislim da je bila tisto leto še suša (problem HE) pa smo uvozili malenkost več kot izvozili. Drugače pa smo skozi v plusu.

4. Slovenija ni dovolj sončna oz. lahko rečemo premalo osončenja da bi se "izplačalo" brez subvencij.

5. Z novimi metodami prdobivanje nafte iz naftnega skrilavca. Problem je predvsem v ekologiji. Ampak zaloge v ZDA in Kanadi so večje kot jih ima Saudska Arabija. Poleg tega je še vedno problem pridobivanja nafte iz večji globin oceanov. Ko bodo to enkrat rešili, bo nafte ša za ohoho časa. So pa pridobivanje takšne nafte in vlaganje v raziskave trenutno izredno drage. Vendar so se pospešile ravno zaradi veišjih cen in se jim sedaj izplača vlagat v ta raziskovanja.

6. Kar se tiče EU naj bi se trošarine za plin izenačile z bencinom, dieslom do leta 2021-2024. Plina je dovolj, nove metode pridobivanja plina (ko dobesedno iztisnejo vsak mehurček iz kamnin pa je z metodo hidravličnega drobljenja.

7. Drži, z kvalitetno izolacijo, precej zmanjšaš stroške neglede na to, kateri vir ogrevanja uporabljaš. Vendar je še vedno pomembno kateri energent uporabljamo. Če sedaj porabiš za 3.000€ kurilnega olja, na pelete pa te to stane 1.000€. Pa zmanjšaš porabo za 50% se v obeh primerih konkretno pozna. Vendar če gremo na drug energent imamo nižji strošek. Ogrevanja neglede na to kaj smo storili z izolacijo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe sep 13, 2013 6:25 am

Vikking je napisal/-a:4. Slovenija ni dovolj sončna oz. lahko rečemo premalo osončenja da bi se "izplačalo" brez subvencij.

Imaš kake dokaze za tole trditev?

Ker jaz imam namreč nasprotne dokaze.
Dela se tudi kompletna aplikacija (v povezavi z arso-m, ki da podatke o osončenju države - računa se iz podatkov radarjev oblačnosti), ki ima posneto celotno slovenijo (20 točk na kvadratni meter - lahko bi preštel vsa drevesa v sloveniji z njo) in ti sama aplikacija vrže ven podatke o osončenju katerekoli strehe in če se splača it v fotovoltaiko.

In del te aplikaciej je že narejen, tako da se je lahko preverjalo kako je z osončenjem streh v prekmurju in tam bi se definitivno na večino streh splačalo dat panele.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe sep 13, 2013 7:51 am

No pustimo sončne elektrarne, so bile že hude debate.

Problem peletov je da kot so že drugi napisali to da jih lahko proizvaja že vsak lokalec v garaži in standardi ki jih ni oz. jih nihče ne upošteva. Veliko vas pozablja tudi to da so peleti izdelek za katerega je potrebna el. energija in tudi potem ko jih kuriš gorilec pokuri nekaj elektrike, koliko je pač odvisno kako dober gorilec imaš. Tako da to je izdelek ki ne bo imun v primeru podražitve elektrike, ampak v pretirano dražitev el. jaz ne verjamem.

Če gre verjeti energijski vrednosti ki je na vreči, potem je tista % razlika v energijski vrednosti lahko % enaka razlika v ceni samih pelet - tu bi bil teoretično na istem. Glede na to da se kupuje zadevo v kg je iz stališča pepela in izgorevanja bolje imeti tiste z višjo kalorično vrednostjo. Ampak to je verjetno samo teorija, prakse jaz s tem nimam.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe sep 13, 2013 8:57 am

nebivedu je napisal/-a:
Vikking je napisal/-a:4. Slovenija ni dovolj sončna oz. lahko rečemo premalo osončenja da bi se "izplačalo" brez subvencij.

Imaš kake dokaze za tole trditev?

Ker jaz imam namreč nasprotne dokaze.
Dela se tudi kompletna aplikacija (v povezavi z arso-m, ki da podatke o osončenju države - računa se iz podatkov radarjev oblačnosti), ki ima posneto celotno slovenijo (20 točk na kvadratni meter - lahko bi preštel vsa drevesa v sloveniji z njo) in ti sama aplikacija vrže ven podatke o osončenju katerekoli strehe in če se splača it v fotovoltaiko.

In del te aplikaciej je že narejen, tako da se je lahko preverjalo kako je z osončenjem streh v prekmurju in tam bi se definitivno na večino streh splačalo dat panele.

Je bila analazia nareta na podlagi, cen panelov brez subvencije. Seveda se splača z dobro subvencijo. Problem je če ni subvencije, ker predno se ti povrne investija so paneli že "kaput".

Za primerjavo glede osončenja. Najmanj osončen kraj na Portugalskem ima za 15% višjo osončenost, kot pri nas nabolj osončen kraj (Piran). V povprečju Protuglaska prejme več kot30% več energije osončenja na horizontalno ploskev kot Slovenija.
Povračilna doba naložbe je 16 do 17 let pri tej odkupni ceni elektrike (če jo prodajaš v omrežje). Kitajska roba pa naj bi zdržala max. do 10 let, potem se tako iztrošijo da niso več uporabni.

Splača še če imaš proizvodne hale in imaš velike površine strehe. Hkrati pa se izkaže kot letos v MB, kakšen problem nastane pri požaru.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe sep 13, 2013 9:14 am

Sošolec na faksu (ob delu) ima firmo in ima sončno elektrarno na parih hektarih. Ko mi je dal predračun za postavit domačo elektrarno, je bila cena primerna in brez subvencije (nisem nič računal, ker vem, da od države dobiš bore malo, ampak bi šel rad "off the grid").
Paneli, ki jih ima on na prodaj imajo 15 letno garancijo in delujejo na svetlobo (torej ni potrebno samo sonce, ampak je dovolj že to, da je dovolj svetlo - delujejo tudi pod snegom (tistih par minu, da se stopi, ker se zadeva itak orenk segreva)). Največji izkoritek enega panela (180x100cm) je 428W, torej rabiš neih 12 plat, da imaš 5kw, kar pokrije celodnevno porabo enega doma, pa če jih uzameš 20, imaš še presežek.

Cena za 24 plat z dodatno predelavo (pod plate se vgradi bakrene cevi, ker se plate toliko segrevajo, da ti komot lahko ogrevajo vodo(zraven jih pa ta voda še hladi)), akumulatorjev, bojler za vodo in vsa napeljava, ter delo je bila nekih 16.000 evrov.

Če povprečen dom (štiričlanska familja) porabi za elektriko in ogrevanje recimo 150 evrov na mesec, si v devetih letih nekje na ničli, če pa računaš še nekih 2 do 3.000 evrov za peč za ogrevanje doma, ki jo rabiš če panelov nimaš, pa še prej.

Na ta način bi se zadeva izplačala. In to celo brez subvencij. S subvencijami pa še prej.

Še to, panel ima garacijo in zdrži točo v velikosti j***a.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe sep 13, 2013 10:02 am

Nebivedu, nekatere podatke si krepko prenapihnil:
- katera 4 članska družina pokuri povprečno za 150 EUR elektrike mesečno
- katera bajta pokuri 2-3k EUR letno za ogrevanje, kurilno olje je out
- s paneli ne boš nikoli 100% pokril potreb po ogrevanju, mogoče nizkoenergijske hiše sigurno pa ne take, ki leno pokuri 2-3k EUR za ogrevanje
- tudi če ni direktno subvencije na prodano elektriko, je še zmeraj skrita subvencija v tem, da ti elektro v vsaki točki zagotavlja odkup, torej če je elektrike v omrežju dovolj ti jo oni vseeno morajo odkupiti, na ta način bo trpela rentabilnost vseh ostalih elektrarn, ki se lahko prilagajo z močjo in na letnem nivoju ne bodo proizvedle predvidene količeine elektrike.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Pe sep 13, 2013 10:04 am

Jaz uporabljam pelete Cugmaister iz Loč pri Poljčanah,cenovno ugodni in kakovostni.Predelali smo kombinirano peč na olje/drva tako,da smo samo zamenjali oljni gorilec s peletnim,dodali sod,polž in za cirka 1000 evrov vložka,zmanjšali stroške za skoraj polovico :D
Glede na to,da je taščina hiša stara in slabo izolirana,posledično kuri kot dodge ram (cca 5000 litrov na leto,torej evrov tudi),so se stroški investicije povrnili v pol leta :)
Za elektriko plačujemo cca 80-100 eura,ogrevamo čez 200 kvadratov s peleti in pokurimo cca 10 ton.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 2 gostov