Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Malo delo?

Da
59
42%
Ne
83
58%

Skupaj glasov : 142

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Re: Študentsko oz. Malo delo(Mnenje?)

Napisal/-a nebivedu Pe apr 08, 2011 10:57 pm

480 ur, kolikor se šteje v pokojninsko osnovo na leto, je 3 mesece dela. Torej boš v štirih letih šolanja imel eno leto.

Zaklepam do nedelje zvečer. Takrat pa bomo nadaljevali - ko bomo videli, kaj se bo sploh izcimilo iz referenduma.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne apr 10, 2011 8:03 pm

Volilnega molka je konec, zato se stvar odklepa in pricakuje konstruktivne komentarje, ki so ze prevzeti.

80% NE - 20% DA - "Malo delo, mali procenti" Lahko bi tudi tako zakljucili dolocen subjekt tega referenduma oz. bi lahko to bil nekaksen potencial za vnaprejsnje razmisljanje vladi kako je to (morda brez obveze) potekalo oz. s cim so si naredil taksen minus. Zagovorniki kot sem prebral, bodo se kar tiscali v svezenj novih "malih fasciklov". Kako pa bo veliko ljudstvo odreagiralo v drugo? Enako, morda le za odtenek morebitne spremembe vlade.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne apr 10, 2011 8:21 pm

Sam se nisem udeležil referenduma (ker ne podpiram ne ene in ne druge strani)

Sicer sem pričakoval to, da bo referendum padel, me je pa vseeno presenetila taka (ogromna) razlika.
Slika

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Ne apr 10, 2011 8:26 pm

Tudi mene je presenetila ogromna razlika in se prav tako nisem udeležil. Ker ne vidim niti dobrega niti slabega. Sem par dni konstatno premišljeval o tem. Hja res je, ne moreš metati v en koš treh različnih skupin.

Sem pričakoval, da bodo predvsem na račun upokojencev dobili ogromno glasov, ker so jim lepo pihnili na dušo z malim delo ampak sem presenečen. Zdaj pa naj začnejo nadzirati delo na črno in spremenijo študentsko delo,.. Upokojenec naj bo doma zasluženo, brezposelen naj se zaposli redno (brez nekih drobtinic tipa malo delo) ali naj bo na zavodu, študent pa naj študira razen tistih, ki lahko dokažejo, da so odvisni od denarja.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne apr 10, 2011 9:00 pm

Doche je napisal/-a:Upokojenec naj bo doma zasluženo, brezposelen naj se zaposli redno (brez nekih drobtinic tipa malo delo) ali naj bo na zavodu, študent pa naj študira razen tistih, ki lahko dokažejo, da so odvisni od denarja.

se strinjam.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne apr 10, 2011 9:01 pm

adis je napisal/-a:
Doche je napisal/-a:Upokojenec naj bo doma zasluženo, brezposelen naj se zaposli redno (brez nekih drobtinic tipa malo delo) ali naj bo na zavodu, študent pa naj študira razen tistih, ki lahko dokažejo, da so odvisni od denarja.

se strinjam.

x2

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne apr 10, 2011 9:27 pm

Se nisem udeležil.

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Ne apr 10, 2011 10:26 pm

Super. Čim več študentov v podjetja. k*** gleda brezposelne, prve iskalce zaposlitve, bi pa "študirali". Pa res ni problem statusa vlečt, na bone jest, prek študenta delat in se istočasno delavcem, ki delajo že več let zaposleni za nedoločen čas, smejat z večjo plačo preko študenta, kot je njihova polna mesečna. Da ne govorimo o štipendijah, dodiplomskih in podiplomskih. Še dobro da imamo polne hale mul, ki dobivajo minimalne plače, ker jim preostanek zaslužene plače, ki bi mimogrede predstavljala lepo evropsko plačo, pobere za plače uslužbencev javne uprave, štipendije študentom, subvencije za študentske domove, najemniška stanovanja in subvencioniranje študentske prehrane, ter posledično nadomestila za brezposelne. Res boli, ko kakšno večje podjetje propade, je kar 1000 ljudi naenkrat manj za odirat.

Sedaj se je res pokazalo teh 80% folka. Naj živijo študentski servisi in njihova propaganda. Poslušnih je dosti.

Uporabniški avatar
tad23
Nov uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a tad23 Ne apr 10, 2011 10:47 pm

@RENO911: očitno nisi ravno dojel kaj je prinašal novi zakon. Namesto študentskih servisov bi potem mastno služile raznorazne zaposlovalne agencije, preko katerih bi bilo potrebno iskati delo preko napotnic, da ne omenjam izkoriščanja in neplačevanja... Pa tudi do redne zaposlitve bi se prišlo še težje, saj bi se delodajalci raje posluževali "malih" delavcev ker bi se jim to bolj splačalo (danes te potrebuje...jutri ne, zato adijo).

Vsekakor se strinjam, da je potrebno urediti zadeve na tem področju, vendar ne na tak zgrešen način kot je malo delo.

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Ne apr 10, 2011 11:07 pm

tad23 je napisal/-a:@RENO911: očitno nisi ravno dojel kaj je prinašal novi zakon. Namesto študentskih servisov bi potem mastno služile raznorazne zaposlovalne agencije, preko katerih bi bilo potrebno iskati delo preko napotnic, da ne omenjam izkoriščanja in neplačevanja... Pa tudi do redne zaposlitve bi se prišlo še težje, saj bi se delodajalci raje posluževali "malih" delavcev ker bi se jim to bolj splačalo (danes te potrebuje...jutri ne, zato adijo).

Vsekakor se strinjam, da je potrebno urediti zadeve na tem področju, vendar ne na tak zgrešen način kot je malo delo.

Te raznorazne "zaposlovalne agencije" bi bile državne, današnji zavod za zaposlovanje, oz. vse pa bi morale biti "neprofitne" oz. bi šlo za nepridobitno dejavnost, za razliko od današnjih študentskih servisov.

Delodajalci pa se ne bi posluževali raje malih delavcev, tako kot se sedaj študentov za poln delovni čas, pač pa bi se malih delavcev lahko posluževali samo za par ur na dan, in še to bi jih lahko bilo za samo par procentov "2?" vseh zaposlenih v podjetju, ne tako kot sedaj, ko je 3/4 študentov, ki delajo poln čas.

.

Uporabniški avatar
HaMzO
Uporabnik

Napisal/-a HaMzO Po apr 11, 2011 7:03 am

jz razumem obe strani in tut ua obe verjanti bi se odloćil sem delno za in proti..glede teh ''agencij'' ali študentskega servisa je pa tko da EN mora služit al bo to država al pa mulci :))

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po apr 11, 2011 8:14 am

HaMzO je napisal/-a:jz razumem obe strani in tut ua obe verjanti bi se odloćil sem delno za in proti..glede teh ''agencij'' ali študentskega servisa je pa tko da EN mora služit al bo to država al pa mulci :))

služit mora država da pokrije dolg, ki bo nastal in ki nastaja!

agencije so zato, ker imamo nesposobne uslužbence na zavodih za delo, ki bi morali svoje delo opravljati tako kot se to spodobi in ne srkati kavice na vsakih 30 minut.

nisem volil ne za in ne proti oz. nisem se niti udeležil referenduma, ki je bedast že sam po sebi.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Po apr 11, 2011 8:41 am

He he. Žalostno je to s tem referendumom.

Ravno zadnjič sem poslušal nekega Avstrijca, ki se je držal za glavo, ko je slišal, kako ureditev glede študetnskega dela imamo v Sloveniji. Prvo kar mu je bilo absurdno, so študentski servisi, drugo pa to, da so študenti konkurenti (nevarnost) normalnim zaposlenim.

Primer moje punce: Je pred diplomo, ampak jo vleče že 2 leti (absolv). Zakaj? V podjetju, kjer dela ji gre dobro, plača je tudi ok, jo pa iz dneva v dan prosijo, naj čimkasneje diplomira in po diplomi išče neke "rešitve" glede napotnic - zato, da je lahko zaposlena v podjetju ampak ne preko pogodbe ali česa podobnega.. Tudi razne "rešitve" ji ponujajo - v smislu, da se gre nekam vpisati na faks, toliko da ima status, da dela preko napotnice nekoga drugega.. Pogodba seveda ne pride v poštev, ker še vodilni delajo preko raznih napotnic ipd.. V podjetju pa je zaposlenih tam nekje 20 ljudi. Še huje pa je pri moji kolegici, ampak nočem preveč na široko.

Osebno sem bil za malo delo, seveda s popravki. Zelo zelo krivim študentske servise, ki so močno zafrknili študente, zato da so reševali svojo rit. Ko je bil še čas, ko bi se študenti lahko izpogajali za boljše pogoje znotraj malega dela, kaka prehodna obdobja, itd itd, so se šli obmetavati z jajci, kamni in nevem čim. Seveda je bilo vse na pobudo študentskih servisov in nekih drugih interesnih skupin. Ampak sej pravim, "razumem" študentske servise in te, ki imajo od tega korist..ne razumem pa študentov, ki si pljuvajo v lastno skledo in ne vidijo celotne slike. Ko to vidiš, si res rečeš, da šola očino poneumlja.

Najbolj žalostno pa se mi zdi to, da se na referendume hodi glasovati proti vladi, ljudje pa sploh ne vedo, kaj so obkrožili in kake posledice bo to imelo.. Kake argumente sem poslušal te dni.. Pa popolnoma enako bi delala vsaka vlada, ker pač mora. Pa naj bo to leva, desna, zgornja ali spodnja. Ljudje očitno gledajo samo na to, kdo je predlagatelj zakona. Kaka neodgovornost.
Pa če prenesem v "avtomobilizem" bi naredil tako primerjavo - Debata o učinku ESP-ja na varnost.. Recimo, da Renault reče, da EPS ne igra vloge pri varnosti med vožnjo, korejska Kia pa trdi, da ESP igra zelo pomembno vlogo pri varnosti. Namesto treznega razmisleka se takoj postaviš na stran Renaulta, ker ti je znamka pač bolj všeč.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po apr 11, 2011 8:46 am

Bom zelo grob, ker mi gredo določene stvari POŠTENO na k...*c!

Boli me k...c za popolnoma vsak referendum, ki se zgodi v naši preljubi državici, ker kaže na absolutno NESPOSOBNOST izvoljenih predstavnikov naše politike, ki prelagajo lastno odgovornosti na državljane! Zakaj so že plačani?!?!?
Boli me k...c za nesposobne uradnike na ministrstvih, ki ne obvladajo priprave zakonodaje, da ne bi postala vedno kamen spotike v parlamentu!
Boli me k...c za daleč najdražje izvedena merjenja politične volje državljanov, ki se kaže vsako četrtletje skozi številne referendume, z EDINIM in SAMIM namenom predčasnega predvolilnega boja! Boli me k...c za Borata ali JJ, ki na ta način razkazujeta pred volitvami svoje mišice - predlagam, naj slečeta hlače in si merita neposredno vsak svoj k...c, kateri ima daljšega!
Boli me k...c za politične stranke, ki ne vidijo dlje od svojega preljubega liderja, ki jim zapoveduje, kaj MORAJO obkrožiti na referendumih, četudi PROTI svoji volji!
Boli me k...c za javno mnenje ljudi, ki so šli na volitve (beri med 10 in 25% volilcev), ki pri referendumskih vprašanjih v veliki večini (najbrž kakšnih 80%) sploh ne vedo, zakaj se gre! Deccision makerji pa postanejo ali s kora vpijajoči farji, nagovarjajoč stare ženice ali pa govorniki na bližnjem srečanju borcev.
NE boli pa me k...c za zapravljanje denarja, namenjenih referendumom, ki bi ga lahko namenili za bistveno pametnejše zadeve.
Zatorej me še enkrat boli k...c za izid referenduma, zanimalo me bo tisti trenutek, ko bo takšen ali drugačen zakon dopuščal skozi pametnejšo motivacijo delodajalcem, BOLJŠO in obsežnejšo zaposlovanje mladih iskalcev služb.

...* = lin (lahko tudi ura)

Bojim se, da imam spolno bolezen...
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
HaMzO
Uporabnik

Napisal/-a HaMzO Po apr 11, 2011 9:03 am

ma najbolj bi bilo kot v ameriki da bi dobivali polno plačo in si sami skrbeli za zavarovanje, že tko je zavarovanje u pi**i, za pokojnino bi si jaz dajal na banko oz vprašanje če sploh doživiš ta leta, če pa umreš pač podeduje ta denar nekdo drug :), denarja bi blo velik ....sam v tem primeru bi dražva šla še bolj u K***C ker nebi mela ''ukarednega denarja'' :D

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Napisal/-a Doche Po apr 11, 2011 9:57 am

ejsim je napisal/-a:Ampak sej pravim, "razumem" študentske servise in te, ki imajo od tega korist..ne razumem pa študentov, ki si pljuvajo v lastno skledo in ne vidijo celotne slike. Ko to vidiš, si res rečeš, da šola očino poneumlja.

Ja neumno je to kar si povedal o tvoji punci in njenem podjetju. Če bi država take zadeve nadzirala do tega referenduma sploh ne bi prišlo. Podjetje bi zaposlilo toliko ljudi, ki jih zmore in bi temu primerno vsak delal malce več. Študentje si nič ne pljuvajo v lastno skledo ampak si ne želijo pljuvat v isto skledo s še dvema skupinama problematičnih ljudi.

Kot sem že zgoraj omenil. Upokojencu naj država zagotovi dostojno pokojnino za dostojno življenje, da ta ne bo pomislil o delu sploh - VEČ, nikoli. Brezposelnega naj nauči poiskat pravo službo. In vsi vidite samo študentske servise. Jaz pa vidim še razne zaposlovalne agencije tipa Adecco, ManPower,.. naj potem to tudi ukinejo, ker delaš po skoraj enakem principu kot preko študentskega servisa in si prav tako vseskozi v negotovosti (sicer si zavarovan s pogodbo za določen čas, pa kaj ko je to lahko za en mesec, dva, itd..).

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Po apr 11, 2011 10:52 am

Kot študent sem delal v eni večji firmi, kjer nas je bil celi oddelek samih študentov. Celo naš vodja je bil študent. Takrat se mi je to zdelo carsko, če se tako izrazim. Danes pa ko gledam nazaj, vidim, da smo bili popolnoma izkoriščena delovna sila. Plačilo je bilo nizko, delati smo morali tudi po 8 ali več ur na dan. Po nekaj letih dela, ko sem postal odgovornejši do samega sebe in se zavedal, da ne bom celo življenje mlad študent, sem se malo ozrl po svojem življenju za nazaj. Videl sem, da mi faks stoji, da sem imel v tistem trenutku dokončano srednješolsko izobrazbo, da nisem imel nič delovne dobe in slab zaslužek. Takrat sem se ustavil, pustil študentsko delo, se vrnil na faks, diplomiral in sedaj sem zaposlen.

Po diplomiranju je bilo iskanje zaposlitve skorajada misija nemogoče. To pa ravno zato, ker je bilo povsod več kot polovica študentov! Malo delo bi dovoljevalo na 7 redno zaposlenih 1 delavca preko malega dela. Torej adijo oddelki s 3/4 študenti in delodajalci bi morali začeti zaposlovati redno. To pa bi pomenilo lažje iskanje prve zaposlitve nam mladim, svežim diploirancem. Zato sem jaz zakon podprl in bil kar razočaran nad razliko med ZA in PROTI. Žalostno je, da se najbolj proti temu borijo študentje, torej tisti, ki bodo čez nekaj let (oz. po diplomiranju) največje žrtve teh nesprememb. Amapk ponavadi je tako, da ko se zaveš kakšen tepec si bil pred leti, je žal že prepozno.

Kakorkoli, jaz sem zdaj zaposlen, izvlekel sem se iz te iskalno-zaposlitvene godlje in zakon sem ravno zaradi teh preteklih izkušenj podprl. Namreč ne želim, da bi se morale generacije za nami spopadati z enakimi težavami, kljub dokončani univerzitetni izobrazbi in diplomi, kot sem se moral jaz in kot se še vedno mora marsikdo. Ostalim pa želim vso srečo skozi borbo za pridobitev prve zaposlitve, sploh tistim, ki mislijo kako "dobro" je študentsko delo za njih v času, ko ga imajo in ko so brezskrbni študentje. Vendar ta status je zelo hitro minljiv in takrat, ko mine, nastopi malo bolj boleča realnost.

Žalosti me tudi to, koliko ljudi je nasedlo reklamam, da delavec preko malega dela ne bi imel nobenih pravic. Pri tem pa so pozabili, da bi lahko malo delo v nekem podjetju upravlajla le 1/7 ljudi oz. povedano drugače, 6/7 bi jih moralo biti redno zaposlenih in ti bi uživali VSE pravice. Zmanjšal bi se le odstotek študentov na delovnih mestih in povečal odstotek redno zaposlenih. Na redne zakon o malem delu tako ne vpliva, na študenta pa. In kakšne pravice ima danes študent? Nima ne malice, ne prevoza, regresa, bolniške, dopusta in nenazadnje nima niti delovne dobe. Tako da reklame o tem, kako bo delavec preko MD-ja brez vsega tega je po eni strani 100% resnica, po drugi strani pa čista neumnost, saj so brez tega že danes. In nekomu, ki nečesa že danes nima, mu to tudi težko odvzameš. Tako da te rekalme so bile 100% resnica in hkrati 100% neumnost, namenjena zgolj zavajanju, ki je bilo, glede na izid referenduma, tudi uspešno.

Ampak večinska miselnost je takšna kot je in stanje kot ga imamo bo zgleda še nekaj časa takšno.
Slika

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Po apr 11, 2011 10:59 am

Doche je napisal/-a:
ejsim je napisal/-a:Ampak sej pravim, "razumem" študentske servise in te, ki imajo od tega korist..ne razumem pa študentov, ki si pljuvajo v lastno skledo in ne vidijo celotne slike. Ko to vidiš, si res rečeš, da šola očino poneumlja.

Ja neumno je to kar si povedal o tvoji punci in njenem podjetju. Če bi država take zadeve nadzirala do tega referenduma sploh ne bi prišlo. Podjetje bi zaposlilo toliko ljudi, ki jih zmore in bi temu primerno vsak delal malce več. Študentje si nič ne pljuvajo v lastno skledo ampak si ne želijo pljuvat v isto skledo s še dvema skupinama problematičnih ljudi.

Kot sem že zgoraj omenil. Upokojencu naj država zagotovi dostojno pokojnino za dostojno življenje, da ta ne bo pomislil o delu sploh - VEČ, nikoli. Brezposelnega naj nauči poiskat pravo službo. In vsi vidite samo študentske servise. Jaz pa vidim še razne zaposlovalne agencije tipa Adecco, ManPower,.. naj potem to tudi ukinejo, ker delaš po skoraj enakem principu kot preko študentskega servisa in si prav tako vseskozi v negotovosti (sicer si zavarovan s pogodbo za določen čas, pa kaj ko je to lahko za en mesec, dva, itd..).

Doche:
Iskreno, kaj res misliš, da je država (ne govorim o sedanji vladi, da se ne bi kdo na to obešal) zmožna nadzorovati ..... (ne da se mi iskati točnega števila?) podjetij, ki so v Sloveniji? Pa pustimo dejstvo, da 1/2 uradnikov ne dela svoje naloge kot je potrebno, na stran..recimo tudi če bi vsi delali 100%. Pa povej mi, kaj bi nadzoroval? Tudi če nadzoruješ, večina jih itak deluje v skladu z zakonom - kaj to pomeni vemo. Konkretno v njenem podjetju, bi lahko vsi delali preko normalnih pogodb. Zakaj ne delajo? Ker jih je veliko pridobilo nek način status študenta in imajo tako višji dobiček. Potem pa gre ta dobiček preko "potnih stroškov" ven. Njihovo mišljenje je, zakaj pa ne, če lahko..skoraj delo na črno, samo legalno. Kako boš preveril tisoče in tisoče nakazil, češ ali so bila upravičena ali ne.. Daj no nehaj.

Ok, pa rečemo, zakon ni uredu, ker to dopušča (pač ljudje so pokvarjeni in to morajo izkoriščati), torej ga je potrebno spremeniti. Kaj se zgodi potem? Zgodi se referendum in na referendumu zakon recimo pade. Seveda ogromen del krivde nosijo predlagatelji zakonov, ki zakone ne znajo (ali pa niso realni in ne vidijo, da je potrebno) razložiti ljudstvu, predstaviti jasne posledice, načrte, ipd.., medtem ko druga stran, predloge zakonov izkorišča za politično obračunavanje.

Aja, še to. Omenil si, da naj država upokojencu zagotovi dostojno pokojnino za dostojno življenje, itd.. Glej, se strinjam. Upokojenci imajo res nizke pokojnine, z leti pa bodo še nižje, to je vsem jasno, ker pač denarja ni. Kako bo s preživetjem..vprašanje. Sploh v Sloveniji, ko so ljudje 10 let nazaj npr hodili v penzijo pri 50-ih - v našem kraju se je pol upokojencev upokojilo med 50 in 58 letom in so sedaj v penziji že 20 let, izkoriščajo pa vse popuste in subvencije, ki jih lahko dobijo. Kako in zakaj so se upokojili je drug problem, ki je stvar preteklosti, ki pa se žal močno odraža v sedanjosti. Torej, pol Slovenije je praktično v penziji, četrtina Slovenije dela na črno in ne plačuje vseh prispevkov, tako ostane še četrtina, od katere se financira država. Ok, pa upokojenci rečejo, dejmo dvigniti penzije - torej moraš nekomu vzeti. Vzemi javni upravi - stavka, oni rečejo vzemi zdravnikom - stavka, vzemi obrtnikom - stavka, vzemi šolstvu - stavka, vzemi politikom - ne boš nikoli več delal v politiki in v zelo kratkem roku bo vse po starem, vzemi kulturnikom - ne gre, športnikom - tudi ne, študentom - katastrofa.. Če pa probaš vzeti od vsakega malo, imaš pa potem vse naenkrat in boš tudi enako pogorel. Dejstvo pa je, da se bo moralo jemati, ker tako kot je bilo, pač ne bo več. Itak je bilo nerealno.

Pa da zaključim in se vrnem nazaj na malo delo, ker bo kdo mislil, da ščitim vlado, državo itd., ker mi je vseeno ali je zakon predlagala država ali skupnost moških s pobritimi nogami. Ma sej nimam kej več povedati. Se podpišem pod napisano uporabnika uros_p.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Napisal/-a Doche Po apr 11, 2011 11:23 am

Ja če že sam praviš, da država ni sposobna nadzirat trenutnega sistema. Kaj res potem misliš da bi malo delo prineslo kaj spremembe? Za študente, ki delajo občasno je nebi bilo. Za take, ki izkoriščajo delo preko napotnic pa tudi ne. Ravno zaradi nadzora.

Do zdaj je študent zaslužil nekje do 8 tisoč eur brez doplačila dohodnine. Po novem bi bilo 6.100 pa še nekaj eur. Ti povem kr na svojem primeru na hitro ob upoštevajnu nenadzora.

Delam povprečno 9 mesecev na leto. Količina ur mesečno zelo niha (če želiš si lahko ure izpišem in vrišem v diagram pa dajmo gledat krivuljo).
Teh 9 mesecev bi imel recimo plačilo 4 eure na uro. Po novem zgolj 768 ur.

Kaj res misliš, da bi bila težava meni razporedit te ure na 9 mesecev. 768/9 = 85,3. 85 ur mesečno po 8 eur na uro (kolikor je najvišja dovoljena postavka) bi zneslo 680eur mesečno oz nekaj malega čez 6 tisoč letno kolikor bibilo dovoljeno. In jaz lepo delam vsak dan do konca študija, izplačujejo mi pa npr. 85 ur po 8 eur mesečno. Seveda ob dogovoru, da bo pošteno glede na to kolikor sem res tam. Se da še zadevo bolj do potankosti izračunat. Če ni nadzora se pač to da in zakon ne bi spremenil ničesar glede tistih, ki to izkoriščajo. ;)

Še dodam enkrat, da izredno študiram in je pač denar potreben za plačilo šolnine. Kako pa delajo redni študentje to vse skupaj pa meni tudi res ni jasno, ker še sam potrebujem proste dneve, da spravim izpite skozi. Preprečit možnost statusa nevem kolikokrat in stalno podaljševanje le-tega pa mislim, da ne bi bila težava.

Uporabniški avatar
Misfits
Nov uporabnik

Napisal/-a Misfits Po apr 11, 2011 11:33 am

[quote="ejsim"]
Iskreno, kaj res misliš, da je država (ne govorim o sedanji vladi, da se ne bi kdo na to obešal) zmožna nadzorovati ..... (ne da se mi iskati točnega števila?) podjetij, ki so v Sloveniji? [/quote]

To bi bilo sicer mogoče ampak noro...je pa seveda vsak, ki je na oblasti, z obstoječimi sistemi sposoben preveriti vsako davčno številko in ugotoviti iz katerega naslova prijavlja svoj dohodek. Na podlagi tega ugotovimo uradno zavedene delavce, ki opravljajo začasna in občasna dela dijakov in študentov, za posameznika je potem mogoče na podlagi povprečne urne postavke in standardnih odklonov ugotoviti število ur, ki naj bi jih opravil. Obenem je mogoče, na podlagi arhive in dokumentacije ugotoviti, od kje je komu bilo kaj nakazano in za kakšno delo. in posledično pridemo do podatka kdo oz katero podjetje je za katere delovne naloge "zlorabljalo" obliko dela, ki je namenjena zgolj začasnim in občasnim delom.
Ob upoštevanju, da je to lahko tretirano kot kršenje delovne zakonodaje ali pa davčne zakonodaje se da na en ali drugi ali pa na oba načina kaznovati podjetje in odgovorne v podjetju. (pa še dejmo upoštevat retroaktivnost za 5 oz 10 let)
jao ej šit...kolk podjetji bi zarad kazni in penalov moralo it k vragu in kolk kadrovnikov, servisov in direktorjev bi blo po sodiščih...
Zdej pa da vidimo kdo si upa tolko dela naložit slovenskim sodiščem...

hmmmm
a ma še kdo glavobol...

LP
Misfits
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov