Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Če dec 06, 2007 11:36 am

Zarnica (klasicna) ima zarilno nitko. Ko tece skozi njo tok ta zari, kot koprodukt zarenja je toplota. Notranjost zarnice je napolnjena z plinom, ki preprecuje da bi nitka izzarela/zgorela.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če dec 06, 2007 11:48 am

Če mene vprašaš je računica dokaj simpl:

Doma imam trenutno čip šit spar varčne žarnice.
Porabijo 9W namesto 40W. Se pravi mora biti navadna žarnica ali 4x cenejša za isto življensko dobo ali pa mora zdržati 4x dlje za isto ceno, da se ti ne splača imeti varčno žarnico. Vse ostalo je profit oz. prihranek na str.

Zdej pa primerjava:

9W (=40W)......3000h (cheap shit) varčna, cca 3€ = 27.000 W/h (v življenski dobi)

40W .......... 1000h (cheap shit) navadna, cca 0,75€ = 40.000 W/h (v življenski dobi)
------------------
Se pravi razlika v porabi je 13 kw/h X 0,125€ = 1,6€ prihranka v življenski dobi.....(cene točno ne vem za 1kw/h)

(1 varčna) 3€ - 1,6€ = 1,4€ = cca 2 x 0,75€ = 1,4€ (2 navadni 40w žarnici)
====>3000h/2000h (torej z enakimi stroški nam sveti varčna žarnica približno pol več oz. 1000h dlje) /// oz. privarčujemo nakup 1 navadne žarnice za enako dobo delovanja! Oz. še drugače.... varčna žarnica ( v mojem primeru) ne sme biti več kot 4X dražja za enako ceno in učinek. Kolikor je manjši faktor od 4 toliko je večji prihranek

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če dec 06, 2007 12:09 pm

Pa tud to ni pravilen izračun, saj pri nakupu dodatne navadne žarnice za delo enake dobe (oz. 2 dodatnih) se tudi str. kw/h povečajo iz 40.000 na 80.000 oz. 120.000.

Še enkrat za ta dva primera se mi pa ne da računat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če dec 06, 2007 12:47 pm

FBR: Ne vem kaj si to računal, ne gre to kr tko. Pa še razloži mi, katera enota je to W/h? :shock: :roll: :lol:

Sej sm že zgori rezultate pokazu. No, pa še izračun:
Vzemimo navadno 100W in varčno 20W žarnico, ki imata enak učinek.
Navadna stane 0,3€, varčna recimo 10€. V življ. dobi varčne pregori recimo 5 navadnih. Torej v imamo v tem času 10€-1,5€=8,5€ večji strošek.

Prišparamo pa: 100-20W=80W ..... ker stane 1kWh trenutno 0,098€ prišparamo torej 80*0,098/1000=0,00784€/h torej 0,784 centa na uro delovanja sijalke.

Torej večji strošek 8,5€ prinesemo nazaj v 8,5/0,00784 = 1084h delovanja sijalke.

To je vse, ni druge računice.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če dec 06, 2007 1:15 pm

...čist na kratko: kolk stane, da stane se izplača (ena philipsova 21 za 100) prižgana povprečno 5/24 ur mi gori že 10 let....imam jih kjer se le da (v kopalnici in stranišču ne, ker ne gre v "bučko")...

lisica
Novinec

Kraj: pod Jeep-om

Re: Varčna žarnica

Napisal/-a lisica Če dec 06, 2007 2:22 pm

sonček je napisal/-a:Katero naj kupim, da bo svetila dan in noč v nekem bolj temnem prostoru.
Dan in noč ti svetijo vse,če pustiš pržgane. :roll: :lol:

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če dec 06, 2007 3:52 pm

Glavni problem varčnih žarnic je da so predrage
Če se državi gre, da bi ljudje imeli čim več teh žarnic, da bi šlo manj elektrike bi jih mogli malo pocenit.
Mi mamo 4 doma. Dve že držijo 6 let, svetijo pa približno 3 h/dan.
Res pa je, da pa je v eni luči, ki je drugače v istem prostoru in na istem stikalu kot druga že ta dvakrat pregorela :( Tako da denar, ki so ga vse skupaj prišparale je že šel v nič zaradi dvakratne menjave v eni luči, ki še niso odslužile svoje višje cene. Očitno nekaj narobe s lučjo.

Vse pa so Osram. Nazadnje ko sem jo kupil (2 leti nazaj) je ena stala 2200 sit/20W. Navadna 100W pa 70 sit. Tako da normalno, da ljudje potem niso najbolj navdušeni nad njimi. Res je pa tudi, da se je dalo takrat dobiti v kakšnem Baumaxu za se mi zdi okrog 800 sit, samo neke x firme. Tako da ne vem kako pa kaj tiste tapoceni služijo?

Veste kaj me pa zanima kako so tiste neonske luči v primerjavi s varčnimi žarnicami?
Ali tiste tudi spadajo bolj med varčne ali ne?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če dec 06, 2007 4:58 pm

Odpri kdaj varčno žarnico narazen, pa bo marsikomu jasno zakaj imajo tako ceno. Stvar vsebuje zavito stekleno cev in kar nekaj elektronike v sebi. In že zaradi tega to enostavno ne more biti poceni. Še najmanj pa ne po ceni navadne žarnice.
Trenutno prevladujeta firmi Osram in Phillips, ki imata ša tudi najbolj kvalitetne žarnice. Tiste iz čungalunga firm za 2 € navidez zgledajo isto in svetijo za marsikoga enako. Ampak, povzročajo pa tudi nekaj, čemur pravimo "onesnaževanje elektrike". Če vzamemo osciloskop in opazujemo obliko toka, ki ga vleče iz omrežja navadna žarnica, dražja varčna in še poceni varčna žarnica, je razlika več kot očitna. Poceni varčne žarnice vlečejo tok precej popačene sinusne (skoraj že pravokotne) oblike in vnašajo več motenj v omrežje. In prva varčna žarnica, ki mi je odpovedala po nekaj mesecih, je bila ravno taka poceni za 600 sit. Je pa odprlo oba tranzistorja na elektroniki. Poceni roba pač.

In glede cevnih luči: Tiste ki jih uporabljamo, se jim pravilno reče FLUORESCENTNE luči. In nimajo NIČ skupnega z Neonskimi lučmi, kot jim nekateri radi rečejo. Med njima so velike razlike. Fluorescentne tudi spadajo med varčne žarnice in tudi pri njih velja da je 20W fluorescentka enako kot 100W navadna žarilna. Te žarnice stanejo okoli 1 € in manj - seveda, ker je samo steklo z nitkama, nobene elektronike ni v njej. Elektronika, oziroma dušilka in starter je v ohišju luči.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če dec 06, 2007 5:22 pm

Aha, tako da po moči se lahko primerjajo z varčnimi. Ponavadi so tiste metrske žarnice 36 W ne. Če to primerjaš s varčno bi moglo to dati več svetlobe? Na prvi pogled se mi ne zdi no. Če tak po kaki ustanovi pogledaš imajo teh luči morje, zato se mi zdi, da bi z varčnimi to prej razsvetliv - mislim manj žarnic na isti prostor.
Če pa je to primerljivo pa je dovgoročno ceneje s temi cevnimi ne? Pač v prostoru kjer to dopušča sama oblika teh luči.

Mogoče kaj veš kako je s temi lučmi, ki jih imajo sedaj v Baumaxu v Celju, ko je 2 x 36 W pa cena se mi zdi da nekje okrog 26€, to so tiste za kake delavnice ali kaj podobnega. Mislim kaka je to kaj kvaliteta, glede na ceno, ki je kar poceni za celo luč.

Uporabniški avatar
BAGGIO
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a BAGGIO Če dec 06, 2007 6:00 pm

no ja, jaz v bratovi sobi vsake 3 mesece zamenjam varčno žarnico z novo ker 100% pregori (ne glede na znamko, zdaj samo še SPAROVE XXL v akciji kupujem :bonk )

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Če dec 06, 2007 6:02 pm

Električna moč je takšna kot je napisana. Torej 36 W za fluorescentke, 20 W za varčne, 100 W za navadne... Vendar cevasta žarnica oddaja svetlobo bolj razpotegnjeno, medtem ko ima varčna žarnica zavito cev in deluje bolj kot točkasti izvor svetlobe. Sedaj, koliko svetlobe pa da od sebe za takšno električno moč, pa se najbolje vidi po grafih oddane svetlobe, razporejene okoli žarnice. Bom poiskal če bom našel kakšnega.
Tiste kompletne svetilke, ki jo omenjaš - mislim ni nič narobe z njimi. Žarnice so precej enake kot v trgovinah, razen tega vsebuje taka luč še dušilko in štarter. Štarter je poceni za menjavo, edino dušilka je vprašanje kaka je. Če brni, potem je slabše kvalitete. In seveda ohišje - če se ne zvija preveč ali pa če že ni zvito; ter če dobro tesni.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Če dec 06, 2007 6:04 pm

BAGGIO je napisal/-a:no ja, jaz v bratovi sobi vsake 3 mesece zamenjam varčno žarnico z novo ker 100% pregori (ne glede na znamko, zdaj samo še SPAROVE XXL v akciji kupujem :bonk )

Poskusi kdaj izmeriti, kakšno napetost ima. Je res 230 V, ali kaj več ali manj? Na take stvari so razmeroma občutljive.

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Če dec 06, 2007 7:30 pm

Test varčnih žarnic je bil v reviji VIP. Zanimivo....
No name firme si glih tako, ali pa še bolj kvalitetne od dragih....
Slika

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Če dec 06, 2007 10:02 pm

Jaooo folk ste smešni :D Da se vam da za teh posranih par evrov delat izračune pa računat po kolk urah se vam izplača nakup žarnice za 7€ namesto za 1€ in tako dalje in tako dalje.

Ok sej nekomu je to v veselje ampak pejmo mi vsi skup ta cajt rajš porabit zato da kej nardimo, iz tistga iztržmo denar in tko zaslužmo v tem cajtu verjetn glih za 1/7 varčne žarnice, se pravi ko bo en teden okol mamo zasluženo celo varčno žarnico, če bi 10min na dan bolje izkoristili čas ki ga porabimo sedaj v nek drug namen.

Mislm ej bluzimo bluzimo :)
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 07, 2007 11:58 am

Če pri majhnih stvareh ne preštudiraš, verjetno tud pri velikih ne.
Pa meni so taki izračuni še v veselje.
Ja, je problem, če ti sijalka crkne predčasno, izničiš vse kar si prej prišparal. In nam nekaj sijalk kar redno crkuje - je pa res da gorijo od 16h do 24h, pa še prižigamo/ugašamo jih dosti. Pri taki uporabi bi morale zdržati 5 let, nam pa nekatere crknejo po 2 letih. Ne vem kje dobijo unih 15.000h življ. dobe :?:

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe dec 07, 2007 4:42 pm

Nekak po izkušnjah.....če prižgeš varčno sijalko in sveti več kot 4 ure na dan.....bo 80% zdržala svojo življensko dobo...kak maš manjše intervale se ne splača.....Rečmo pri nas gorita pred vhodom dve.....na senzor, ki jih prižiga v mraku in ugasne ob svitu....obe držita že več kot tri leta....med tem ko v so v stanovanju crkovale kot po tekočem traku..... tako da smo se jim odrekli ker so bile preveliki strošek.....sam sem kupu varčno LED svetilko (28 ledic in 0.75W porabe) crknila po treh mescih ( cena pa takratnih 3 jurje), kupo novo....... in crknila čez dva mesca.....in vedno crkne ena LED dioda ( vezane pa so zaporedno......je pa zlita v steklo tako da ko jo greš gledat jo uničiš) pa naj bi ledice mele ne vem kako življensko dobo.... tok o tem.....v avto mi led pozicija crkne vsako leto..... pa sem probaval od 220 pa do 1200 ohmov pred upor....vedno isto.

Tak da pr men se računica o varčevanju lih ne izzide....Aja omrežna napetost pa od 232 pa do 240 V.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe dec 07, 2007 5:19 pm

Energetik81 je napisal/-a:FBR: Ne vem kaj si to računal, ne gre to kr tko. Pa še razloži mi, katera enota je to W/h? :shock: :roll: :lol:

Sej sm že zgori rezultate pokazu. No, pa še izračun:
Vzemimo navadno 100W in varčno 20W žarnico, ki imata enak učinek.
Navadna stane 0,3€, varčna recimo 10€. V življ. dobi varčne pregori recimo 5 navadnih. Torej v imamo v tem času 10€-1,5€=8,5€ večji strošek.

Prišparamo pa: 100-20W=80W ..... ker stane 1kWh trenutno 0,098€ prišparamo torej 80*0,098/1000=0,00784€/h torej 0,00784 centa na uro delovanja sijalke.

Torej večji strošek 8,5€ prinesemo nazaj v 8,5/0,00784 = 1084h delovanja sijalke.

To je vse, ni druge računice.

Z mojim izračunom ni popolnoma nič narobe! Če je, pač povej kje, ne pa da govoriš, da ni drugega izračuna in da to ne gre kar tako. V kwh sem pač po pomoti vmes dajal / in upam, da si se vmes razpočil od smeha.
Žal nisi edini, ki zna računati. Oprosti, samo ne prenesem, da mi nekdo pamet soli, ker hoče da je edini, ki nekaj ve. Sploh pa če meče pod noge trhla polena.

P.S.: Če pa hočeš biti prvi, ki je nekaj preračunal lahko pa brez problema pobrišem moj post kjer je izračun.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Splača se jih imeti tam, kjer je poraba drugače največja.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 So dec 08, 2007 11:06 pm

No no, sej nism mislil tko hudo. Nisem vedu da si se zmotu pri kWh. ;)
Sam me pogrejejo take finte v štacunah, recimo Merkurju, kjer izumljajo neke nove enote pri gospodinjskih aparatih in sploh ne vejo za kva gre.

fiatpowered
Novinec

Napisal/-a fiatpowered So dec 08, 2007 11:12 pm

Kupi si flourestenčno lampo, daj noter dve cevni flourestenčni žarnici, se pravi 2*36W ali večje 2*65W, pa boš imel najboljše razmerje, svetilnost/watti.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So dec 08, 2007 11:35 pm

Energetik81 je napisal/-a:No no, sej nism mislil tko hudo. Nisem vedu da si se zmotu pri kWh. ;)
Sam me pogrejejo take finte v štacunah, recimo Merkurju, kjer izumljajo neke nove enote pri gospodinjskih aparatih in sploh ne vejo za kva gre.

Oproščeno ;)
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov