Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...
 
meganer
Uporabnik
 
Prispevkov: 1141
Pridružen: So nov 03, 2012 8:25 pm

PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a meganer Ne dec 04, 2022 1:33 pm

Debata ravno za deževno nedeljo.

Ta teden sem šel malo pogledat nove avtomobile, ker sem mislil zamenjati. Povedano po pravici me je vse minilo. Vse je 30k+ ali pa mlinček po haubo.

Na zalogi praktično skoraj nič, rok dobave pa do 1.5 leta.

1. ali res mislite da je el. prihodnost?
2. Ali mislite, da se bodo cene padle --- ker tole je nevzdržno?
 
boštjan_01
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 669
Pridružen: To avg 31, 2021 7:20 am

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a boštjan_01 Ne dec 04, 2022 2:05 pm

To je nova realnost.
Čakalne dobe hujše kot v našem zdravstvu.
Cene znajo vsi ob vsaki priložnosti nabijat do enomoglosti, na padec pa nihče ne niti ne pomisli. Mogoče bodo bolj pogosto kakšne akcije, to je pa tudi vse. Lahko smo srečni, če bodo vsaj ostale ne tem nivoju. Vse gre v to smer da se bodo el. in fosilci izenačili v cenah, seveda navzgor da ne bo pomote.
Prihodnost je zagotovo v elektrifikaciji. Izbire sploh nimaš, zaradi zakonodaje. Ali voziš na el, ali pa peš (mogoče z konjem).
 
Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2842
Pridružen: To apr 26, 2005 6:33 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne dec 04, 2022 2:39 pm

Jaz pa mislim da si bodo ljudje kupili kakšen "star-noveši" avto na zalogo in ga imeli na rezervi, ko se jim bo trenutni iztrošil. To govorim ko bodo ukinili prodajo dizlov (in bencinarjev). Razen če bo cena goriv šla gor x2.

Če pa bo res padla cena novih električnih, za polovico (kar se po moje ne bo zgodilo) bodo pa to tako nekvalitetni avtomobli da ti bod zdržali samo čez garancijo.

Ali pa si bo kakšen proizvajalec upal in naložil software ki bo lažno prikazoval zdravje baterije. Tako da jo ne bodo hoteli zamenjati v garanciji.

Jaz vozim 20 let star avto, pa dela kot urca, mali stroški vzdrževanja, ... da bo to še kdaj ? Nikoli več.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?
 
cc09
Uporabnik
 
Prispevkov: 1094
Pridružen: So jun 22, 2013 11:03 am

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a cc09 Ne dec 04, 2022 3:57 pm

1. Elektrika je sedanjost, ne samo prihodnost.
2. Cene ne bojo padle, ker tega junaka, ki bi reku, da ne rabi več takega zaslužka, še nikoli v zgodovini ni bilo. Odvisno je samo kolk bo komu zarad tega zrastla plača.

Če ni res nujno, zdaj res ni čas za kupovanje. Če pa že moraš kupit nekaj, pa ne vem, jaz bi, in sem, kupil rabljenega električnega, ker novi so predragi za to kar so. Čeprav nikoli ne bojo cenejši. Če električni res ni opcija, bi kupil nekaj rabljenega tolk da se preživi par let in se situacija malo razjasni.
 
Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma
 
Prispevkov: 4322
Pridružen: Če dec 09, 2004 5:59 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a Firediver Ne dec 04, 2022 5:34 pm

Situacija je taka, da smo nasedli nekje vmes med stari klasiko in novo elektrifikacijo (vodik še ni za množično proizvodnjo). Nekaj pa je zagotovo:

1. Tako, kot je bilo, ne bo nikoli več. Kvečjemu bodo podaljšali veljavnost EURO6 standarda, ker je EURO7 predrag. Vseeno avti ne bodo nič cenejši.
2. Električni avtomobili imajo za hitro uveljavitev prepočasno izgradnjo infrastrukture. Tukaj ni problem parcialne narave, ampak celega sistema oskrbe z elektriko. Za nekatere je to nemogoče.

Če se vsi strinjamo s temi točkami, lahko špekuliramo, kaj bodo ukrenili proizvajalci.
- Nekateri so pri določenih modelih preprosto ukinili fosilce in furajo samo električne izvedenke. Taki avti so dragi.
- Drugi ponujajo vse izvedenke pri modelu hkrati (bencin, dizel, hibrid in elektro). Načeloma bolj ugodno kot prva alineja, vseeno so cene visoke, ker tovarno taki mešančki veliko stanejo (prilagajanje različnih vrst pogona isti karoseriji).
- Vseeno pa morajo proizvajalci nekaj ponuditi, da število proizvedenih/prodanih avtov ne bi upadlo. To bo še najbolj zanimivo.

Imam občutek, da bo vse drago, še najbolj pa rabljeni avtomobili (ker bodo najbolj iskani in predragi glede na iztrošenost).
Človek brez problema, to strašna je stvar!
 
matejxx
Uporabnik
 
Prispevkov: 960
Pridružen: So okt 06, 2012 3:46 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a matejxx Ne dec 04, 2022 6:49 pm

Moje mnenje je, da elektrika ni niti sedanjost niti prihodnost. Razen, če uspejo narediti avto, ki bo v 5 min napolnjen za 1000 km. In avto, ki pozimi ne bo izgubil ogromno dometa. In, da mu neprestano hitro polnjene ne bo uničevalo baterije.

Če bodo forsirali elektriko je edina možnost vodik.

Sem pa mnenja, da veliko ljudi ne želi imeti električni avto. Tako, da veliko bo takih, ki bomo pač vozili stare avte. Če to uspeva na Kubi ni vrag, da nebi tudi v Evropi. Nasploh pa bodo te novodobne tehnologije močno zmanjševale željo po novem avtu. Tako, da starejši in tisti, ki radi vozimo bomo ostajali na starih avtih. Mlade pa avti tako ali tako ne zanimajo kaj preveč. Tako, da se avto industriji kar slabo piše, čez kakšnih 20 let.
 
cc09
Uporabnik
 
Prispevkov: 1094
Pridružen: So jun 22, 2013 11:03 am

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a cc09 Ne dec 04, 2022 7:13 pm

Od kod ti ideja, da tisti, ki radi vozijo, hočejo vozit na nafto?
Na nafto hočejo vozit tisti, ki se vozijo bolj malo, ker vožnja na nafto stane 3x več. Vsi drugi bi radi šli na elektriko.
1000 km v 5 min ne boš ti dočakal, to kar pozabi. Ampak zarad tega ne bomo šli nazaj na nafto, ne glede kaj mislite da vam "pripada". Ostalo glede baterij je rešeno in še bolje bo, 5 min za 1000 km pa ne bo šlo.
 
Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2186
Pridružen: Ne avg 18, 2013 8:01 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a limas Ne dec 04, 2022 7:19 pm

Še moj pogled:
1. Prihodnost avtomobilima je treba gledati v luči globalističnih agend, saj industrija ni sama po sebi neodvisna in se v novi "krizni" paradigmi ne prilagaja željam potrošnika.
2. Novi avti so v nekaj letih skoraj podvojili prodajno vrednost. Izgovori so v "pomanjkanju čipov" ekoloških standardih in prekinitvi dobavnih verig. Bolj verjetno gre za kartelni dogovor, saj so z brutalnim dvigom cen in še bolj brutalnim upadom prodaje, dosegli podobne dobičke kot pred krizo.
3. Prikriti cilj je drastično zmanjšati obseg individualnega prometa (CO2?). Srednji razred si skoraj ne more privoščiti noveha avta, nižji trazred pa je bil prisiljen na kupovanje rabljenih avtov, ki so postali predragi celo za srednji razred.
4. EV so največji nateg v zgodovini avtomobilizma in nimajo nič skupnega s trajnostnim razvojem ali ekologijo. So večje breme za ekologijo in predvsem za naravo, zaradi dragih kovin in procesa izdelave. Privošči si jih lahko le elita.
5. S fosilnimi gorivi ni nič narobe, saj CO2 ne vpliva na "globalne otoplitve" (termin so opustili, ker nimajo trdnih argumentov, razen lažnih podatkov in manipulirane statistike) oziroma "podnebne spremembe" (nov termin s katerim vzdržujejo histerijo).
6. Edina trajnostna alternativa fosilnim gorivom so vodikove gorivne celice. Mnogi proizvajalci so vzporedno z EV in daleč od javnosti, razvijali gorivne celice.
7. Svetujem naložbo v obliki zanesljivega avta s klasičnim atmo motorjem, saj bodo rabljeni avti z nizkimi stroški vzdrževanja, zelo iskani. Vsaka nova serija vozil je manj kakovostna, dražja, zahteva dražje vzdrževanje in je podvržena pogostim okvaram (elektronika).
9. Inflacija se ne bo umirila, novi avti pa bodo še dražji. Pocenitev rabljenih lahko pričakujemo le v primeru drastičnega upada standarda, ta pa je na vidiku z vse bolj verjetno deindustrializacijo EU zaradi predragih energentov in surovin.
10. V distopični prihodnosti nas čaka meritev ogljičnega odtisa po posamezniku in plačevanje le-tega. Pilotni projekti se že odvijajo (Avstralija, Kitajska). Preko vsesplošne digitalizacije povezane z bančnim računom in popolnim nadzorom, je vse skupaj zelo enostavno. Več prevoženih km pomeni večji davek na CO2.
 
Uporabniški avatar
For
Uporabnik
 
Prispevkov: 1446
Pridružen: Po sep 13, 2004 10:31 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a For Ne dec 04, 2022 11:39 pm

Če bi kapitalistom bilo mar za tale planet bi že 120 let imeli čisto in brezplačno energijo.

Morgan je že takrat odjebal Teslo, ker od tega ni bilo zaslužka. Ni nam pomoči ...še največji "vladarji" so služabniki kapitala.

Tole z elektriko je ena navadna prevara.

In sploh ne vem zakaj se mi navadni ljudje z tem obremenjujemo? Tako bo kot kapitalisti rečejo ... :roll:


Drugače se pa strinjam z avtorjem teme. Enako sem jaz predkratkim to doživel.
 
blasfemik
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 25
Pridružen: Po feb 10, 2020 12:05 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a blasfemik Po dec 05, 2022 7:07 am

Vam bi še Nostradamus zavidal. :lol:
 
meganer
Uporabnik
 
Prispevkov: 1141
Pridružen: So nov 03, 2012 8:25 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a meganer To dec 06, 2022 5:42 pm

Sem pa gledal vzporedno rabljene do 3 leta stare ....
.spremljal sem jih 1.5meseca ..... In ni niti en prodan.


Tako, da mislim da je doseglo vrh ......


Kdor ne rabi nujno ..... Preprosto ne kupi.
 
Uporabniški avatar
For
Uporabnik
 
Prispevkov: 1446
Pridružen: Po sep 13, 2004 10:31 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a For To dec 06, 2022 6:31 pm

Točno tako!
Najbolj da jih bojkotiramo in vozimo to kar imamo dokler ne crkne.

Ta priča kako je cena rabljenih šla v nebo velja samo ko oni prodajajo. Ko pa mi pripeljemo rabljen avto za zamenjat staro za novo pa ni vredno nič.

Predkratkim sva z ženo hotela dati dve leti starega Cliota za 4 leta starega 3008.

Njihov 4 leta star avto je bil 80% cene novega
A naš 2 leti star Clio 50% cene novega.

Razumem da morajo nekaj zaslužit…ampak…
Ni jim dost 2-3 jurja na avto! Ne, morajo vsaj 6-7 jurjov zaslužit na en avto!
Nabijem jih!
Čist so popizdili!
 
cc09
Uporabnik
 
Prispevkov: 1094
Pridružen: So jun 22, 2013 11:03 am

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a cc09 To dec 06, 2022 7:47 pm

Ker ljudje nimajo za 5 dag zenfa in kupujejo samo v avtohišah. Privat se že malo proda.
 
meganer
Uporabnik
 
Prispevkov: 1141
Pridružen: So nov 03, 2012 8:25 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a meganer To dec 06, 2022 8:08 pm

Moram povedat, da sem gledal rabljene ... In cena 35-40k.

Za ta znesek niti v avtohiši ne prodajo tako.
Raje vzameš malo slabšo opremo .... Kak drug model ..... In nov.


Za 5-10k je pa vrjamem druga ... Ali pač ... Tud ne.
 
umilave1
Novinec
 
Prispevkov: 159
Pridružen: To dec 16, 2008 6:08 pm
Kraj: Cerknica

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a umilave1 To dec 06, 2022 8:19 pm

Težava je nastala tudi zaradi neusmiljenih EURO norm, ki sili prodajalce v downsizinge motorjev, razvoj teh je pa bistveno dražje od piljenja klasičnih atmosfercov. Samo zato, da imamo na koncu celo 1l/100km nižjo porabo. Seveda pa zraven servisni interval porežejo iz 30.000km na 15.000km, za nameček pa je motorno olje za te navite motorje občutno dražje in bolj specifično. Seveda je zelo ¨ekološko¨ pogosteje menjavati 5l olja na 15.000km. Da ne govorim o verjetni krajši življenski dobi avta kot celote. Sicer obljubljajo 300.000km za novodobne bencinarje,...dok ne vidim na lastne oči, ne verjamem docela.

Zadnjič nekje na YT gledam en kanal (mislim da Autos Basicos), neki prodajalci iz Mehike se mi zdi. In gledam npr. Seat Arono, kjer pri nas dobiš samo turbobencinarje. Oni mirno prodajajo tam tak avto z klasičnim atmo. motorjem 1.6 16V., 110hp. Leta 2022. Sam bi ga takoj kupil, če bi imel možnost.

Evropejci bomo plačevali razne okoljske agende in visoke stroške razvoja, kar pomeni da na koncu še srednji sloj si ne bo mogel privoščiti novega avta ranga Golf, medtem bo srednji sloj v srednji in južni Ameriki očitno čez 15 let imel boljši vozni park kot EU. Krasni novi svet.
 
Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: To nov 08, 2005 7:18 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a tha_man To dec 06, 2022 8:53 pm

V par letih se bodo verjetno dobavni roki zmanjšali, mogoče celo vrnili popusti pri nekaterih znamkah, ki so jih sedaj ukinile, kar se tiče samih cen pa smo žal v novi normalnosti. Pod predpostavko, da ne bo vojna, ki smo ji priča eskalirala (ali se pojavilo spet kako novo sranje). Kdor noče čakat se tud sedaj vedno dobi kaj na zalogi, večina znamk itak ne ponuja nekih strašnih možnosti konfiguracije, zato dosti drugačen kot po naročilu itak ne bo.

Kar se tiče motorjev, bodo šle stvari v smeri (plugin) hibridov in elektrike, o tem ni dvoma. Klasični motorji so v zatonu in bodo zaradi okoljevarstvenih norm vedno bolj ubogi, kar je lepo vidno že zdaj. Trenutno se kje še da dobit kaj normalnega, tud za manj kot 30k, ampak vprašanje kako dolgo še. Vsaj v evropi.

To da folk noče vozit elektrike ni res. Električarji so fanj za vozit in večina ljudi ne da nič na "zvok" (ki je itak v 99% današnjih avtomobilih brezvezen), prav tako jih tud ne zanima teža in kako gre skozi ovinke. Če bi bilo to res, bi večina vozila Miate, ne pa velikih dizelskih SUV-ov.

Tud ne vem zakaj bi bil pogoj 5 minut za 1000 km. Tega še zdaj, razen mogoče pri določenih dizlih ni. Ko bo polnilna infrastruktura poštimana, dobro delujoča in bo hitrih polnilnic dovolj, bo 20 minut za 400 km čist ok, to je pa že zdaj realnost. Kdaj bo to, je sicer vprašanje zase.

Bodo pa avtomobili zaradi dragih baterij postali enako potrošna roba kot zdaj telefoni, zaradi česar bo vse manj lastništva in vse več takšnih in drugačnih najemov. Ena skrb manj, kdor bo imel srečo, da živi na območju kjer bo to na voljo. Ostali pa...
 
matejxx
Uporabnik
 
Prispevkov: 960
Pridružen: So okt 06, 2012 3:46 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a matejxx Če dec 08, 2022 6:59 pm

cc09 je napisal/-a:Od kod ti ideja, da tisti, ki radi vozijo, hočejo vozit na nafto?
Na nafto hočejo vozit tisti, ki se vozijo bolj malo, ker vožnja na nafto stane 3x več. Vsi drugi bi radi šli na elektriko.
1000 km v 5 min ne boš ti dočakal, to kar pozabi. Ampak zarad tega ne bomo šli nazaj na nafto, ne glede kaj mislite da vam "pripada". Ostalo glede baterij je rešeno in še bolje bo, 5 min za 1000 km pa ne bo šlo.


Ne, tisti ki radi vozimo, sploh ne gledamo na ceno goriva. In od kot mi ideja, da tisti ki hočete imeti električni avto, ne vozite radi? Zato ker sem malce prebral EV forum in je tam največ govora, ravno o porabi, avtonomni vožnji in asistenčnih pripomočkih. Vse to, kar nas, ki radi vozimo niti malo ne zanima. Kako rad voziš, potem pa hočeš, da avto vozi namesto tebe.

Ostalo, kar sem napisal glede baterij, pa ni rešeno. Tako da ne piši neumnost.

Drugače pa sem pisal dejansko o vseh novih avtih, ne samo o el. Ker so ti novodobni popolnoma nezanimiv za vožnjo, če samo piskajo za vsako stvar.
 
cc09
Uporabnik
 
Prispevkov: 1094
Pridružen: So jun 22, 2013 11:03 am

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a cc09 Če dec 08, 2022 7:35 pm

Nekdo, ki naredi 30,000 km na leto, je b****, če ne gleda na ceno goriva. Takega b***** bi reku da ne poznam. Niti tisti, ki imajo avte za 50 jurjev in več.
 
krimič
Novinec
 
Prispevkov: 347
Pridružen: Pe okt 09, 2009 6:40 pm

Re: PRIHODNOST NOVIH AVTOMOBILOV

Napisal/-a krimič Pe dec 09, 2022 9:55 am

Za mene EV ne pride v postev v nobenem primeru (trenutno). Prvic mi niso vsec (petrol freak), drugo me ne preprica financna plat (cena vozil previsoka, oz. se sama povrnitev stroskov ne povrne v mojem primeru v 10 letih), prav tako pa ga nimam kje polnit, tudi ce bi razkiral 25 jurjev za jajcek ala Twingo oz. vsaj se enkrat toliko za normalen druzinski avto. Prav tako pa sem clovek, ki se odloci in se odpelje kamor mu pase in definitivno pri tem ne gledam na porabo (pri EV bi moral zaradi organizacije polnjenja). Torej ce bi zelel po Jadranki do Šibenika lahko z EV v vrednosti 30 jurjev pozabim (pa to sedaj velikrat naredim, ker mi je pac zakon cesta), saj najbrz ni kje polnilnic, pa niti mi ni nekje bogu za hrbtom cakat 1 uro da se avto napolni. Ne potujem na nacin, da se vsako uro ustavim na kavici ipd...
Pa se to... Zivim v bloku in imam do prve polnilnice cca 1 km. Torej zame kljub mojim subjektivnim proti deluje se glavni objektivni protimotiv, da ga ne morem polnit doma. Tudi ce bi bila moznost polnjenja na parkiriscu, bi mi vsaka zima zmanjsala domet zaradi mraza.
Trenutno sam pri sebi ne vidim nic kar bi me pritegnilo EV.
 
Sriple Tix
Novinec
 
Prispevkov: 267
Pridružen: Pe feb 10, 2006 2:16 pm
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost