Kohec
Stalni uporabnik

Re: Začetniška vprašanja glede pnevmatik

Napisal/-a Kohec Sr sep 04, 2024 10:23 am

Na to temo je bile že veliko napisanega.
Ne razumem ljudi, ki si kupijo drag avto, potem pa šparajo pri gumah.
Tudi sam ne delam več toliko km. na leto kot nekoč, pa mi še na kraj pameti ne pride, da ne bi imel dveh kompletov gum.
Za poletje so letne - za zimo pa zimske.
Sem imel sodelavca, ki je tudi šparal na gumah, in zagovarjal čudne kombinacije. Pa ga je enkrat pošteno neslo s ceste, takoj je šel po nove gume in spremenil mišljenje o šparanju in varnosti na cesti.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr sep 04, 2024 10:44 am

Treba imet avto z ESP pa se ne gre vec ven s ceste
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Kraj: ok. MB

Napisal/-a Kukec Sr sep 04, 2024 12:35 pm

Ja, vsi preferirajo letne poleti, pozimi zimske. Ogromno je odvisno od avta in prevoženih kilometrov na leto. Glede na to da gre za 16 col v tem primeru verjetno ni nek manjši avto. Jaz osebno imam na drugem avtomobilu golf MK2 samo zimske, na leto naredim nekje med 3-5000km. Max hitrost ki jo dosežem je 90 km/h, brez AC, mestna/regionalka nekje 50/50% . So pa matador letnik 2020, in je še skoraj poln profil. Če pa delaš več kilometrov, pa verjetno druge sezone po zimi niti ne bi dočakale, boljše imet dva kompleta in jih menjat na 4-5 sezon...
Kot so že omenili, AC poleti, in pa ovinkasta cesta bo smrt za njih. Ko pri nas na parkingu v službi pogledam gume, polovica jih ima poleti zimske, pa za tiste ko vem kje se vozijo(hribi in ovinki) , so vsi brez zunanjih robov...

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr sep 04, 2024 1:37 pm

Zakaj ne raje enih dobrih celoletnih kot pa celo leto zimske?

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ Sr sep 04, 2024 2:32 pm

Saj v bistvu je pa tudi vprašanje na mestu to, kako se kaj obnašajo v dežju in snegu celoletne gume, ki so na avtu dale čez dve do tri zime in poletja.

Tudi celoletne imajo namreč lamele, ampak jih je manj kot pri zimskih. Nekatere celoletne jih imajo več, druge manj...
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Sr sep 04, 2024 5:58 pm

Celoletne boljše prenašajo visoke temperature kot zimske, ker so narejene (tudi) za to. Seveda pa je celoletna guma kompromis - pozimi je seveda slabša od zimske!!

Sodelavec ima na avtu celoletne (jih je dobil na novem, ker je kao SUV) in je sprva bil skeptičen... zdaj pa je zadovoljen, ker so menda dobre tako pozimi, kot poleti - res pa nima ekstremnih razmer in jim je tole 4 letna sezona (če bi bil doma kje bolj v hribih, bi imel dva kompleta, pravi). Jeseni bo dal nove celoletne - enake, GoodYear, naredil je nekaj čez 60 kkm!

boštjan_01
Stalni uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr sep 04, 2024 6:13 pm

Kohec je napisal/-a:Na to temo je bile že veliko napisanega.
Ne razumem ljudi, ki si kupijo drag avto, potem pa šparajo pri gumah.
Tudi sam ne delam več toliko km. na leto kot nekoč, pa mi še na kraj pameti ne pride, da ne bi imel dveh kompletov gum.
Za poletje so letne - za zimo pa zimske.
Sem imel sodelavca, ki je tudi šparal na gumah, in zagovarjal čudne kombinacije. Pa ga je enkrat pošteno neslo s ceste, takoj je šel po nove gume in spremenil mišljenje o šparanju in varnosti na cesti.
Meni na kraj pameti ne pride, da bi imel 2 kompleta gum. Prave zimske razmere imamo max 5 dni/sezono. 90% časa so bolj poletne razmere, kot pa zimske. Velika verjetnost je da boš zimsko gumo pozimi skuril, ne da še je poleti nebi. Pa nisem doma na primorskem koncu, nisem še imel resnih problemov, vsaj 15 let samo celoletne in nič drugega. Potrebno je malo mislit, po pameti in ne samo verjet proizvajalcem in ostalim kar je napisano na papirju.

Kar se tiče izleta z ceste: Poznam kar nekaj kolegov/znancev ki redno menjavajo sezonske gume in to višjega razreda, pa so vseeno razbili avte. Takšna debata in strašenje je čisto nepotrebno.

ESP in ostala elektronika tudi ni vsemogočna.
Niso si za brez veze izmislili imena letne, zimske, celoletne, ...
Če bi se že odločil za 2 kompleta gum, bi imel letne in celoletne. Zimskih ne bi kupoval, spet odvisno kje in koliko se kdo vozi.

Kohec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kohec Sr sep 04, 2024 9:47 pm

Ti imaš vsaj celoletne, kar je čisto OK, če zadovoljujejo tvoje potrebe.
Samo zimska pa mogoče v takšnem primeru, kot je napisal KUKEC, zelo malo km in nizke hitrosti.
Vprašanje - kako se bi obnašale zimske gume pozimi, ki bi bile na kakšnem BMW in bi se vozil poleti pogosto iz SLO v Dubrovnik.

boštjan_01
Stalni uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Če sep 05, 2024 7:45 am

Načeloma se zimska guma slabše obnaša v dežju, kot letna ali celoletna. Saj po rahlo namočenem asfaltu je vsaka guma dobra. Problemi nastanejo pri močnem nalivu, kjer voda ne uspe odtekat iz cestišča in se naredi centimeter ali še več debela plast vode. Vsak se sam odloči kakšne kompromise bo delal. Ali boš imel gumo ki se dobro obnese tistih 5 snežnih dni/leto in ostali 355 dni malo slabše. Ali pa boš izbral kakšno drugo zmes in se boš boljše vozil 355 dni in boš tistih 5 dni rahlo "trepetal".
Pri kompromisih moraš vedno mislit na varnost, ni vse v denarju.

Glavni problem je, da velika večina sploh ne pozna kje so meje njihovega avta in gum. Mislijo da morajo imeti nevem kakšne vrhunske gume, v resnici pa se ves čas vozijo na 20-30% zmogljivosti. Ko zagledajo sneg, so že čisto panični in bi najraje ketne montirali. Marsikatera letna guma se tudi v snegu relativno dobro obnese. Govorim o rahlo pobeljenem cestišču.

Meni je všeč rely stil vožnje, imam rad ovinke in včasih namensko prisilim avto, da začne driftat. Dobro poznam meje svojega avta v vseh vremenskih pogojih.

Podobnih tem je že toliko odprtih, da glava boli.
Vrni se na Zimske pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost