Napisal/-a Sasqa Po nov 22, 2010 8:22 am
Pozdravljeni. Spet se obračam na ta forum, da poskušamo locirati problem.
Zadeva je sledeča. Med vožnjo sem že večkrat opazil da motor spremeni zvok. Stvar je sledeča, če se po ravnini dlje časa peljem npr. v 4 prestavi 2200rpm, ima motor povsem normalen zvok (dušen), nato pa kar naenkrat zvok postane za stopnjo glasnejši (primerjava, kot bi odprl okno). Pri tem je potrebno poudariti, da se stil vožnje ni spremenil, ko se to zgodi. Potem ima nekaj dni tak zatohl, traktorski zvok, nato pa sam od sebe preklopi v eleganten zglajen in tišji zvok. Kaj bi lahko bilo tukaj narobe? Sam sumim EGR ventil.
Kot drugo pa sem opazil, da takrat ko ima motor tak 'zatohel' debel zvok, mi zjutraj ob zagonu motor tak potrese, isto ko ga ugasnem. Ko mu dodam malo 'gasa' zraven tresenje trajno preneha. Pri speljevanju, pospeševanju nič ne trese, tako da vztrajnik ne more bit. Se pravi, ko je ta debel hrapav zvok prisoten, tudi motor v 'štangasu' teče bol grobo.
Pa še to. Ko se zvok motorja spremeni se performansi ne spremenijo. Edino kar sem opazil, da ko ni tega debelega glasu, turbina bolj zvezno potegne. Je možno, da je za to kriv EGR? Nekje sem prebral na alfa forumih, da je lahko tudi 'neka sesalna' cev zabita od saj, al karkoli bi naj blo? Prosim za nasvet, pooblaščenci pravijo da je OK - tester ni pokazal nič. Šobe so tudi bojda ok.
Sta omenjena problema lahko kakorkoli povezana?
Gre pa se za avtomobil Audi A4 Q, L2006, 2.0TDi DPF (140PS), 202.000km prevoženih
Vsak odgovor je dobrodošel.
Lp
Saša
Vaša teorija je nora, a vprašanje, ki nas razdvaja je le, ali je dovolj nora, da bi lahko bila pravilna (N. B.)