Nasveti in napotki ter povpraševanja...
 
DrOetker
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: So maj 18, 2019 11:02 am

Peugeot 206 SW - škripanje v predelu zadka + blažilci

Napisal/-a DrOetker To maj 21, 2019 2:46 pm

Pozdravljeni,

ker mi počasi zmanjkuje idej, se za dodatne nasvete obračam še na vaš forum. Vozim Peugeot 206, 1,4 HDI, SW varianto, letnik 2004 s prevoženimi 310.000 km. Zadnja prema je bila obnovljena leta 2014.

V zadnjih mesecih sem v predelu zadka pričel opažati škripanje in pokanje. To je bilo opazno predvsem ob speljevanju, zaviranju, vožnji čez ležeče policaje ter pri parkiranju na klančini, ko sem zategnil ročno in stopil dol z zavore. Omenjeno je bilo opazno predvsem v suhem vremenu, ob dežju pa ni bilo tako zelo izrazito. Pred kakimi 14 dnevi sem avto odpeljal na servis, kjer mi je serviser demontiral zadnjo premo ter ob tem ni ugotovil zračnosti, je pa opazil zračnost v predelu srednjega dela, kjer sta pričvrščeni obe transverzni železni roki stabilizatorja (ne vem, če sem prav napisal - v angleščini rear axle transverse bar - številka 16 na https://catalogs.ssg.asia/peugeot/?lang=en#c3Q9PTgwfHxzdHM9PXsiMTAiOiJNb2RlbCIsIjIwIjoiMjA2IiwiNDAiOiJCb2R5OiA1IERPT1IgRVNUQVRFIFwvIEVuZ2luZTogMS40IEhEaSA3MCIsIjUwIjoibWVjaGFuaWNhbCIsIjcwIjoicmVhciBheGxlIiwiODAiOiJUUkFJTElORyBBUk0gUkVBUiBTV0lWRUwgUElOIn18fGNvZGU9PTFQVDF8fGJvZHk9PUIwREM1fHxlbmdpbmU9PUIwRjdQfHxjYXRfaWQ9PUZDVDAwMDF8fHN1YkdycF9pZD09RkNUMDAzMHx8cmVmZG9jcz09VDFCNTUxQTYwQXx8cmVmZG9jPT1UMUI1NTFBNjBBfHxzdWJHcnBOYW1lPT1UUkFJTElORyBBUk0gUkVBUiBTV0lWRUwgUElOfHxzdXBwbGllcj09)
Obenem mi je očistil in nastavil bobnaste zavore zadaj, kar je odpravilo pokanje. Ob pregledu ležajev v predelu preme naj ne bi bilo posebnosti. Povedal je, da počasi odpovedujeta zadnja blažilca, ki bi ju bilo treba v prihodnosti zamenjati. Ker na testni vožnji opisanega škripanja ni bilo prisotnega (je bila napravljena v deževnem vremenu), se za dodatne posege ali popravila nismo odločili. Žal se je škripanje, ki precej podobno tistemu od kakšnega pregonjenega starega jogija zopet pojavilo po deževju v suhem vremenu. Samo škripanje lahko izzovem, če se oprem na zadnji blatnik ter avto malce poguncam.

Prosim vas za vaše mnenje, od kod bi lahko omenjeno škripanje prihajalo. Za drugo mnenje sem prosil še drugega avtomehanika, ki mi je svetoval menjavo omenjenih dveh železnih rok (torej tistih pod številko 16), ki imata na oko že precej nagnite zglobe, vendar bi se rad še dodatno prepričal, preden se odločim za dodatno investicijo.

Zanima me tudi, če bi lahko omenjeno škripanje prihajalo iz zadnjih blažilcev in če mi lahko svetujete, katere blažilce bi si lahko za kolikor tolikor normalen denar omislil za svoj avto, ki ga večinoma uporabljam za vožnjo po avtocesti iz točke A v točko B.

Hvala za odgovore že vnaprej.
 
Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik
 
Prispevkov: 1335
Pridružen: Če jun 30, 2005 2:09 pm
Kraj: Mal naokol

Re: Peugeot 206 SW - škripanje v predelu zadka + blažilci

Napisal/-a xsara To maj 21, 2019 2:59 pm

Verjetno bo kaj na torziji, ti kaj kolesa postrani stojijo ?
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......
 
DrOetker
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: So maj 18, 2019 11:02 am

Re: Peugeot 206 SW - škripanje v predelu zadka + blažilci

Napisal/-a DrOetker To maj 21, 2019 3:20 pm

Kolesa ne stojijo postrani ampak povsem vzporedno, tudi premikanje zadnjih koles vstran je avto na tehničnem pregledu prestal brez kakršnegakoli škripanja.
 
Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 2077
Pridružen: Ne sep 25, 2011 2:42 pm
Kraj: okolica Grosuplja

Re: Peugeot 206 SW - škripanje v predelu zadka + blažilci

Napisal/-a DePalmo To maj 21, 2019 4:07 pm

Če lahko to na mestu ponoviš oz. ga pripraviš da cvili, je to super! Rabiš še nekoga ki se bo ulegel pod avto in gledal iz kje izvira zvok, ti ga pa guncaj dokler se tega ne ugotovi. Ko imaš krivca, ukrepaš dalje.
 
DrOetker
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: So maj 18, 2019 11:02 am

Re: Peugeot 206 SW - škripanje v predelu zadka + blažilci

Napisal/-a DrOetker To maj 21, 2019 6:29 pm

Hvala za nasvet. Sem malce eksperimentiral sam ter se tlačil pod avto in poslušal ob sočasnem guncanju avta ter tipanju vibracij že prej omenjenih železnih stabilizatorjev (št. 16), ter se mi zdi, da škripanje prihaja iz narastišča stabilizatorja na zadnjo roko (se pravi tam, kjer prideta tudi element 74 in 75). Škripanje prihaja tako iz leve in desne strani.

Poskusil sem z WD-40, vendar škripanje ni pojenjalo, a obenem zaradi težavnega pristopa ne izključujem možnosti, da le-ta sploh ni učinkoval, ker sem potencialno mesto delovanja dosegel bolj kot ne s težavo.

Zanima me, če se mi stabilizatorja sploh splača menjati, ali je vse bolj kot ne kozmetičnega značaja in se lahko vozim naprej tudi z rahlo škripajočim avtom brez kakšne večje skrbi (avto je šel brez posebnosti čez tehničnega). Ali obstaja kakšna varianta, da bi obnovil samo gumijasti del?

Prosim še za nasvet glede morebitne menjave blažilcev zadaj (predvsem za kakšnega naj se odločim ter katere firme), kakšnega posebnega guncanja zadka nisem opazil, kljub temu, da je zaščitna gumijasta prevleka na blažilcih že popolnoma požrta. Tudi sicer mi mehanik ni svetoval neke urgentne menjave, je pa svetoval zamenjavo enkrat v prihodnje.
 
DrOetker
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: So maj 18, 2019 11:02 am

Re: Peugeot 206 SW - škripanje v predelu zadka + blažilci

Napisal/-a DrOetker Če jul 11, 2019 7:42 pm

OK, si bom kar sam odgovoril, morda pride komu prav.

Po krajšem raziskovanju sem se odločil, da zamenjam obe roki stabilizatorja ter zadnje amortizerje. Glede prvih sem sprva načrtoval, da bi zamenjal samo silent bloke, vendar se po mojem stvar ne splača, saj bi me prišlo več kot če kupim obe roki komplet original, za kar sem se tudi odločil. Preko Autodoca sem naročil dva Bilstein B4 amortizerja in vse skupaj odnesel do avtomehanika, ki mi je vse skupaj namestil na avto. Silent bloki na prejšnnjih rokah so bili povsem požrti, amortizerji pa so tudi izgledali precej ubogo.

Kljub pozitivnim pričakovanjem so bili prvotni občutki porazni. Avto se je vozil togo ko svinja, še posebej pri zavijanju v ovinek, na avtocesti pa sem imel občutek, kot da sprednje gume podrsavajo. O mehkem servo volanu ne duha ne sluha, tako da sem začel resno razmišljati, da mi je šla volanska letev ali pa hidravlična črpalka za servo. No, po kakih 500 - 600 km avtoceste se je avto omehčal, tudi servo. Mislim, da so bile vzrok gume, ki so bile prilagojene na prvotno zmahano podvozje in so potrebovale nekaj časa, da se na novo uvozijo. Lahko rečem, da je avto, kljub že omenjeni starosti, res užitek voziti glede na predhodno stanje, ko je vse skupaj delovalo, kot da se vozim v kakšni kočiji po kaki zgonjeni lokalni cesti.

Žal pa škripanje ni povsem izginilo, kar potrjuje že prej postavljen sum, da gre za problem zadnje preme. Trenutno se škripanje pojavlja samo pri močnem speljevanju ali pri parkiranju na klanec, medtem ko med vožnjo (tudi čez grbine) ni tako očitno ali pa ga sploh ni. Glede na to, da mi kolesa še ne stojijo postrani, avto pa je precej stabilen med vožnjo, se bom najverjetneje odločil za ponovno obnovo naslednje leto, saj je bilo avtomobilskih stroškov za letošnje leto že kar konkretno preveč.
 
Uporabniški avatar
PogachnyK
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 741
Pridružen: Sr maj 27, 2009 7:39 am

Re: Peugeot 206 SW - škripanje v predelu zadka + blažilci

Napisal/-a PogachnyK Če jul 11, 2019 10:09 pm

Slaba stran 206, je to, da so preveč zabavne za vozit, pa ti preveč k srcu prirastejo...
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov