Zanima me zakaj se mi vklopi ventilator hladilne tekočine ko ugasnem avto.Če prav je zunaj majhna temparatura,Izklopi se po nekaj minutah delovanja, na plošči ni nobenega opozirala temparatura kaže normalno.Avto je ford ecosport 1.0 motor ecobost.V navodilu piše da se to včasih dogaja.Je mogoče napaka na senzorju za vklop ventilatora. Hvala za odgovore pa lep pozdrav
Če me spomin ne vara ja TAS Golf 1.3 l. 1981 katerega smo imeli 19 let pri hiši počel isto. Ventilator je delal še nekaj časa po izklopu motorja. Ford 1.0 ecoboost od moje tašče tudi počne isto. Moj diesel pa to počne samo ko ugasnem avto med regeneracijo DPFja. Tako da s tem ni najverjetneje nič narobe, kakšne koristi pa verjetno tudi ne. Mi pa je bilo že kot mulcu čudno pri Golfu zakaj je potrebno hladiti ugasnjen motor, saj temperatura ne narašča več.
dejanb75 je napisal/-a: Mi pa je bilo že kot mulcu čudno pri Golfu zakaj je potrebno hladiti ugasnjen motor, saj temperatura ne narašča več.
Ko se motor ugasne, se temperatura na glavi motorja poveča ( obstaja možnost loma motorne glave ali poškodba tesnila glave ). Zaradi tega ventilator še vedno deluje pri nekaterih tipih vozil.
Ko ugasneš motor, voda neha krožiti, in zaradi vročih valjev ter glave temeperatura vode na tipalu (ki je ponavadi nekje na zgornji strani hladilnega sistema) zaradi termodinamike narašča. Dokler so temperaturne razlike večje, potem tudi ravno zaradi termodinamike voda malenkost še kroži, torej ob ohlajevanju hladilnika (ter delno tudi motorja zaradi pihanja) hladi tudi blok motorja.