Nasveti in napotki ter povpraševanja...

P307BlueLION
Nov uporabnik

Prižgani opozorilni lučki na amaturni plošči

Napisal/-a P307BlueLION Pe nov 22, 2024 9:30 pm

Pozdravljeni,

Ima morda kdo od vas podobno izkušnjo,da se mu je na amaturni plošči prižgala opozorilna lučka za motor - oranžne barve - napaka in potem ugasnila in se ob vsakem novem zagonu motorja ponovno prižgala in ugasnila medtem,ko opozorilna lučka za kontrolo tlaka v pneumatikah se prižge in ostane ves čas vožnje prižgana.
Vozilo je Peugeot 508 SW 2.0. - diesel - 2016 z 286.000.km.
Pri sami vožnji ni opaziti nobene razlike ali spremembe.
Avto bo šel v naslednjem tednu k mehaniku a kljub temu me zanimajo vaše izkušnje in mnenja.

Lp, M.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Re: Prižgani opozorilni lučki na amaturni plošči

Napisal/-a limas Pe nov 22, 2024 9:32 pm

Preveri stanje akumulatorja.

P307BlueLION
Nov uporabnik

Napisal/-a P307BlueLION Pe nov 22, 2024 10:03 pm

Akumulator -
Bom preveril njegovo stanje in upam,da po uporabi po prvih 12.mesecih še ni kje že pri koncu.
Namreč ta je bil lani zamenjan z novim tem močnejšim za STOP / START - način vožnje.
To je bila prva stvar ob nakupu avtomobila kar pri menjavi olja in vseh filtrov.

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso So nov 23, 2024 7:58 pm

Na sredinskem ekranu, ki je med števci nic ne izpiše, ko daš kontakt?
AH NI NAM LAHKO!

P307BlueLION
Nov uporabnik

Napisal/-a P307BlueLION Ne nov 24, 2024 4:46 pm

Po nekaj kilometrih vožnje skozi mesto in nekaj po avtocesti.
Opozorilna lučka za motor napaka se ne prižge več ob zagonu in tudi na gumbu check sredinski zaslon med števci tudi ne več.

Kaj bo pokazal tester pa bomo videli?
Tale za nadzor tlaka v pneumatikah ta pa gori skozi še zmeraj.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb To nov 26, 2024 9:22 pm

Ja pa dej gume napumpej kot je treba.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 To nov 26, 2024 10:34 pm

Ko padejo temperature pade tudi tlak v pnevmatikah.. Cca 0.1 bar vsakih 10 stopinj.. Torej napolnit nekaj več od predpisanega in opravit reset vrednosti v vozilu..

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr nov 27, 2024 6:43 am

Kolikor je meni znano nadzor tlaka kontrolira razliko med posameznimi gumami. Če se tlak spreminja enakomerno v vseh gumah, ne javlja napake.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr nov 27, 2024 7:11 am

Kako pa izpisuje podatek za vsako gumo posebej, če gleda samo diferenco med vsemi štirimi?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr nov 27, 2024 8:18 am

Kaj sem pa jaz drugače napisal?

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr nov 27, 2024 8:35 am

boštjan_01 je napisal/-a:Kolikor je meni znano nadzor tlaka kontrolira razliko med posameznimi gumami. Če se tlak spreminja enakomerno v vseh gumah, ne javlja napake.

Torej, ta sistem kontrolira (jaz bi temu rekel: meri) razlike med tlaki in ne meri absolutne vrednosti tlaka v vsaki gumi, ki se potem izpisuje na zaslončku?

boštjan_01 je napisal/-a:Kolikor je meni znano nadzor tlaka kontrolira razliko med posameznimi gumami. Če se tlak spreminja enakomerno v vseh gumah, ne javlja napake.

Torej, če vsem štirim pade pod mejo hkrati (ko pade temperatura to vpliva na vse štiri gume), sistem tega ne bo opazil?

Obrazloži, kako naj bi jaz to razumel drugače.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr nov 27, 2024 8:57 am

Kot prvo je treba vedet ali gre za nadzor preko senzorjev tlaka ali 2. opcija preko ABS-a z merjenjem vrtljajev koles. In tudi drugi sistem je zelo napredoval, vsaj v zadnjih letih na določenih vozilih izpiše tudi ko enakomerno pade tlak v vseh pnevmatikah.. Pač obrati vseh koles narastejo več kot bi lahko bila obraba gum ali kakšen drug faktor in to lahko samo pomeni, da je padel tlak..

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Sr nov 27, 2024 9:10 am

Ne vem, kako ima to izvedeno ta konkreten Peđo, ampak v grobem obstajata dve izvedbi TPMS-a.

Ena nima senzorjev za tlak in zaznava (samo?) razlike med tlakom v kolesih na podlagi signalov ABS senzorjev. Kar pomeni, da če bi vse 4 pnevmatike imele enak, a napačen (prenizek ali previsok) tlak, tega ta sistem najbrž ne bi opazil.

Druga izvedba pa uporablja senzorje in lahko opozori tudi na 'absolutno' prenizek ali previsok tlak. Tlak pa se glede na okoliščine lahko samo od vožnje in dviga zunanje temperature poveča tudi za več kot pol bara.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr nov 27, 2024 5:47 pm

Firediver je napisal/-a:

Torej, ta sistem kontrolira (jaz bi temu rekel: meri) razlike med tlaki in ne meri absolutne vrednosti tlaka v vsaki gumi, ki se potem izpisuje na zaslončku?

Torej, če vsem štirim pade pod mejo hkrati (ko pade temperatura to vpliva na vse štiri gume), sistem tega ne bo opazil?

Obrazloži, kako naj bi jaz to razumel drugače.

Kot voznik je dobro vedeti, da sistem opozarja, če se tlak v gumah neenakomerno spreminja. Če se v vseh gumah spreminja enakomerno , ne bo nič piskalo.
Kot voznik je dobro vedeti, da se po vsakem pumpanju sistem ponovno kalibrira (običajno z tipko).
Kot voznik je dobro vedeti, da je potrebno redno preverjati tlak v gumah. Čisto nič ni drugače kot pred 30 leti.

Ostalega sploh ne bom komentiral.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr nov 27, 2024 5:55 pm

danci1973 je napisal/-a: ...
Druga izvedba pa uporablja senzorje in lahko opozori tudi na 'absolutno' prenizek ali previsok tlak. Tlak pa se glede na okoliščine lahko samo od vožnje in dviga zunanje temperature poveča tudi za več kot pol bara.

Res te lahko opozori v takšnem scenariju, samo je to že zelo nizek pritisk. Ne javlja za vsako malenkost. Prej boš že čutil na volanu in v ovinku.
Ne zanašaj se na tehniko, kompresor v roke.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr nov 27, 2024 6:21 pm

Meni lepo pokaže koliko je katera guma polna. To je bistvo TPMS-ja. Na podlagi meritve redno preverjam - za firbec celo med vožnjo. Polnim samo tisto gumo, ki rabi dofilanje, ne pa recimo, preverjati vse štiri pred vsako daljšo vožnjo, kot so bila navodila za uporabo vozila 40 let nazaj. Takrat še ni bilo TPMS-ja.

To je vse, kar moram jaz vedeti.

Najbrž sem slab in neveden voznik, ker ne skačem redno okoli vozila s kompresorsko pištolo in umazano cevjo (na bencinski) ter resetiram s tipko, pa naslednji dan, ko je zjutraj 15 stopinj manj kot prejšnji dan popoldne, niti ne vem, koliko so gume res polne.

Ampak važno, da ni odstopanj med tlaki v gumah. Tudi ko so napol prazne.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr nov 27, 2024 7:33 pm

viewtopic.php?f=6&t=115464 | viewtopic.php?f=6&t=115527

P307BlueLION: Glede na to, da se ta napaka s strani TPMS ponavlja le na senzorjih, menjanih in preverjanih večkrat (skozi vire) tudi ob pravilnem tlaku napaka ne izgine iz zaslona, bi se v tem primeru usmeril v preverjanje sprejemnega dela sistema, namreč napaka je lahko okvarjena visokofrekvenčna (433MHz) antena skupaj z glavno enoto, ki sprejema te podatke ter nenazadnje napeljava do enote.

Lokacija vseh elementov TPMS-ja:

Slika
  • Vorsprung durch Technik | Progress through Technology

P307BlueLION
Nov uporabnik

Napisal/-a P307BlueLION So nov 30, 2024 7:08 pm

Napaka na senzorjih tlaka v pneumatikah na zimskih platiščih odpravljena.

Po obisku pri mehaniku je sedaj napaka z senzorji tlaka v pneumatikah odpravljena.
Amarturna plošča oziroma oba števca nimata več nadležne ikone pneumatike z klicajem in napisa service v oranžni barvi in pri vsakem pritisku gumba na START motorja ni več opozorilnega zvočnega signala,kateri je bil od vklopa napake pri vsakem prižigu motorja vedno prisoten...

Vzrok je po besedah mehanika je v tem,da v sistemu avtu je na razpolago samo za en set 4.platišč programirati in če imaš dva seta platišč bi moral ob menjavi koles oziroma platišč poletje / zima vedno sistem nastaviti na vozilu montiran set koles oziroma platišč.
Tale Peugeot 508 - 2016. - nima možnosti dveh setov platišč kot vozila nekaterih drugih znamk.

In postavi se vprašanje kaj storiti v primeru dveh setov koles ali vedno znova 2X - leto nastavljati s testerjem na omenjen set koles senzorje v sistemu avtomobila ali na enem setu voziti celotno obdobje na primer zime z prižagani napako nezaznavanja senzorjev...

Sam ne vem kaj od tega se splača ali morda tretja možnost na en set zmontirati celoletne pneumatike.

kaj menite vi...

P.S. Hvala za vaša mnenja in odgovore.

P.S. Pri tem vozilu senzorji TPMS - niso tako natančni,kot na primer pri nekaterih drugih vozilih recimo Renault Megane - kjer je točno za vsako pneumatiko naveden točen tlak.
Tukaj je samo ob slikici avtomobila pri vsakem kolesu 4X napisan z zaleno OK in zraven napis Tyre pressures OK.
Pravtako sem vozil celo poletje z letnmi brez,da bi se kdaj pojavila napaka ali padec tlaka ali karkoli ni bilo - ves čas poletja vse OK.

Lp, Matjaž

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne dec 01, 2024 2:11 pm

Dobra novica je to, da ni odpovedala kakšna komponenta iz dražjega sprejemnega dela TPMS-ja. Slabša ali pa realna pa ta, da ima TPMS enota EEPROM 512bit = 64 bajtov kapacitete, ki lahko zapiše do 64 znakov, kar se popolnoma ujema z ugotovitvijo mehanika, le da imaš tukaj še kratko razlago iz osnove informatike.

Senzorji za tvoj model 508 (SW) imajo ID št. dolgo 10 znakov, ker pomeni, da tvoj EEPROM v enoti sprejme x 4 ID + 1 ID v rezervni pnevmatiki. ID je viden tudi na vsakem senzorju posebej. Vsi ti zapisi ID pa se lahko, ko so nameščeni preberejo s Peugeot Planet 2000 programsko opremo in v primeru, da eden od senzorjev odpove, se mora prepisati v EEPROM nov ID, ki ga ECU nato prebere kot check OK.

Nekatere druge znamke in modeli imajo senzorje z 8 znaki ID (hexdecimalno) x 5 = 40 bajtov, oz. 8 znakov x 4 = 32 bajtov x 2 = 64 bajtov kar pomeni 2 seta (brez rezerve). Vendar pa imajo nekateri v enoti tudi EEPROM 1024bit = 128 bajtov kapacitete = 128 znakov možnost shranjevanja 2 setov + rezerva = 80 bajtov = 640 bitov v tem primeru lahko shrani še tretji set z rezervo

Povzetek:
1 bajt = 8 bitov = 1 znak (ASCII)
EEPROM v enoti: 512bit = 64 bajtov = 64 znakov (ASCII)
Senzor ID vsebuje 10 znakov oz. številk = 10 bajtov x 5 pnevmatik = 50 bajtov
  • Vorsprung durch Technik | Progress through Technology

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Ne dec 01, 2024 2:27 pm

P307BlueLION je napisal/-a:
kaj menite vi...

Kupi avto, ki nima teh neumnih TPMS senzorjev (da ima preko ABS) in nimaš več teh težav. Najbolj enostavno in najceneje. To še je samo ena nepotrebna tehnologija, ki jo silijo v avte, tako kot še mnogo drugih. In smo lahko več 10 let vozili brez teh, ni razloga, da nebi mogli še dalje.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Fan, Google Adsense [Bot] in 28 gostov