Nasveti in napotki ter povpraševanja...
 
Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1774
Pridružen: Pe nov 16, 2007 3:12 pm
Kraj: WestCoast

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a mr.ramo Ne feb 13, 2011 8:37 am

lancia hf je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa narediš, ko začenejo stare originalne s še dosti mesa pri 120k km cvilit? :D


Preprosto zamenjaš


2x ..stare so,zato cvilijo ;)
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu Po avg 08, 2016 9:49 pm

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme, bom povprašal tukaj. Pred 4 meseci oz. nekje 5000 km sem zamenjal zavorne ploščice. Bom kar hitro odkrit, avto servisiram pri lokalnem serviserju, vendar mi avto servisira že 13 let in je do sedaj bilo vse narejeno tako kot treba in z avtom nobenih problemov. Pojma nimam katere ploščice mi je montiral, rekel sem mu le, naj mi nujno, ne glede na ceno, da takšne, ki ne bodo cvilile, ostalo mi je vseeno, ker sem povprečen voznik.

Kar me zadnje čase zelo nervira je, da mi zavore nenormalno cvilijo.Prvih 300 km - 500 km, da se je zadeva uležala, zagotovo nisem imel težjih zaviranj. Prvi mesec je bilo odlično, zavor nisem slišal, potem sem jih začel slišati, predenj sem se ustavil, če je bila hitro pod 30 km/h, v kolikor sem zaviral z višje hitrosti, so bile tihe (oz. bilo je malo zvoka pred ustavitvijo čisto na 0, ampak tisto res ni moteče). Sedaj je pa tako vseeno. Cvilijo kot nore.

Kar mi je zanimivo je, da bodo zavore čisto tiho, dokler se ne bodo ogrele oz. se ne bom prej vsaj 3 ali 4 krat ustavil na semaforju. Potem pa jih počasi začneš vedno bolj slišati, dokler resnično ne zapojejo in gre res grozno čez ušesa (kot bi kamen ružil po disku, ampak zvok je enak pri obeh).

Moje vprašanje je, ali je to posledica slabega materiala ali kaj drugega? Naprej sem mislil, ker načeloma zelo varčno in nežno vozim, da je problem v le slednje in sem nekajkrat, ko sem šel z avtoceste, močneje zavrl iz 100 km/h na 20 km/h ali manj, če sem lahko. Ampak ni bilo nič boljše.

Kakšnega čiščenja in brušenja še nisem izvajal. Vse kar sem je, med luknjami v feltni polival zavore oz. pakne z vodo (seveda obvezno, ko je avto stal celo noč oz. pred prvo vožnjo, če bi mogoče bil vzrok v zavornem prahu in bi ga s tem spral.

Lep pozdrav.
 
Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec
 
Prispevkov: 5891
Pridružen: So avg 16, 2008 10:36 pm
Kraj: Ljubljana

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a Fan To avg 09, 2016 12:29 am

Ne bi bilo napačno, če bi se napisalo za katero vozilo govorimo, cvilijo sprednje ali zadnje zavore, cvili samo eno kolo ali oba na osi, v kakšnem stanju so zavorni diski??????
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu To avg 09, 2016 7:55 am

Gre za Opel Astro G, karavan. Diske ima samo spredaj, zadaj ima bobne, ki zacvilijo redko oz. navadno samo kdaj pozimi. Sprednji pa ves čas cvilita oz. cvilita enako obe. Diski naj bili ok, stari so nekje 3 leta.
 
Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma
 
Prispevkov: 4838
Pridružen: Po sep 10, 2007 5:29 pm
Kraj: Brežice

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a sašo5 To avg 09, 2016 9:44 am

zk_eu je napisal/-a:Moje vprašanje je, ali je to posledica slabega materiala ali kaj drugega?

koliko zastopim, si menjal samo ploščice, diski so ostali prvotni? Če je tako, potem je problem v montaži, ker ta "pek" ki ti je to delal, je enostavno dal stare ven, nove not pa gasa_posledično se dogaja kar se dogaja...ni neka znanost, ampak malo logike in vizualni pregled diska, ti pove, da treba vsako ploščico po domače povedano "zabrusit" oz vsaj robe pobrat, predno se zmontira na stare diske, drugače lahko traja 10.000km da se stvar usede, do takrat pa raznorazni zvoki....
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu To avg 09, 2016 10:45 am

Potem bo verjetno slednje, saj mi jih pobrusil res ni. Hvala ti. Ali potem vpliva, da sem vmes pa imel zaradi preprečitve trga nekaj nenadnih zaviranj in to, da jih prvi mesec praktično nisem slišal (kot pravim, cviljenje se je stopnjevalo iz meseca v mesec)?

Zdaj pa še drugo vprašanje. Zadnjič sem vozil naložen avto z enega hriba in sem (ja vem, cepec) premalo zaviral z motorjem in pakne posledično kar fajn zakuril po domače. Posledično sem moral čakati kar dosti časa, da so se ohladile (kadilo se je kot šus), pot nadaljeval samo z zaviranjem motorja in do doma nisem potem, razen 2 ali 3-krat rahlo, zaviral, ker se je to zgodilo relativno blizu.

Zavore nič slabše ne primejo, avta mi med močnejšim zaviranjem (tudi z avtoceste) ne nosi v levo ali desno stran, prav tako mi ga ne trese, kar bi lahko bil znak kakšnih zvitih diskov. Cvilijo mi čisto enako kot prej, nič manj, nič bolj, enako so tihe do nekajkratnih zaviranj kot opisano zgoraj. Praktično ne opazim razlik.

Z avtom je zagotovo vse v redu, tudi nimam straha, da bi mi zavore odpovedale. Zanima me le, ali je možnost, da se bo zadeva vseeno ulegla kot si opisal zgoraj, ali pa bo sedaj zaradi pregretih ploščic zadeva cvilila večno? Sprašujem zato, ker drugače bom raje dal zadevo še enkrat menjati, če ne bo pa pač potrpel.
 
Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec
 
Prispevkov: 5891
Pridružen: So avg 16, 2008 10:36 pm
Kraj: Ljubljana

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a Fan To avg 09, 2016 11:51 am

Če to cvili pri rahlem zaviranju, je kriv rob na zavornem disku, če pa je zvok prisoten ne glede na silo zaviranja, pa so lahko zavorne ploščice slabše kvalitete ali pa se materiali ne marajo ( zavorni disk - zavorne ploščice ).
Najprej pobrusite robove na zavornih ploščicah in preverite ali so res pregrete ( če so, se jih menja ), poskrbite da se bodo ploščice lepo gibale v vodilih.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu To avg 09, 2016 12:05 pm

Naprej so mi cvilile le pri rahlem zaviranju, nato pa ne glede na to (stopnjevalo se je iz meseca v mesec bolj). Le predenj se segrejejo so vedno tihe kot miš. Pregrel sem jih 100%, ker je fajn smrdelo po plastiki in se kadilo, na srečo pa jih nisem zapekel na disk. Cvilijo mi, kot pravim, enako kot prej, zato sprašujem, ker če bi mi sedaj začele, bi rekel, da druga ne more biti in je potrebna menjava. Praktično torej ne opazim razlike. Moram jih pa dati še pregledati za vsak slučaj.
 
titanius
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 778
Pridružen: Ne jan 17, 2016 10:16 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a titanius To avg 09, 2016 1:53 pm

Bom še jaz opisal svojo težavo da ne odpiram nove teme. Golf IV 1.4 bencinar. Zadnja desna ploščica drgne od disk, ob močnejših zaviranjih škriplje, ob blažjih zaviranjih ne. Na preventivnem tehničnem je rekel da nekaj šteka, verjetno je mislil to ploščico? Vseeno sam nimam občutka da bi kaj štekalo, avto normalno potegne do 5500 vrtljajev, zavore normalno primejo, na valjih na tehničnem je rekel da so ok, samo ploščica desna zadaj drgne disk. Se to da zvozit nekje do novega leta, okrog 500-1000 km na mesec pa potem zamenjat komplet diske in ploščice? Diski zadaj že imajo malo robu, zato bi rajši potem menjal komplet kot pa zdaj dal 50 za ploščice+delo pa čez 3 mesece potem še ploščice+diske. Malce tresejo če recimo iz 130 močneje zaviram na 50-60. Kaj svetujete?
 
hippo
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1853
Pridružen: Pe dec 14, 2007 1:43 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a hippo To avg 09, 2016 6:55 pm

zk_eu je napisal/-a:Naprej so mi cvilile le pri rahlem zaviranju, nato pa ne glede na to (stopnjevalo se je iz meseca v mesec bolj). Le predenj se segrejejo so vedno tihe kot miš. Pregrel sem jih 100%, ker je fajn smrdelo po plastiki in se kadilo, na srečo pa jih nisem zapekel na disk. Cvilijo mi, kot pravim, enako kot prej, zato sprašujem, ker če bi mi sedaj začele, bi rekel, da druga ne more biti in je potrebna menjava. Praktično torej ne opazim razlike. Moram jih pa dati še pregledati za vsak slučaj.

Zamenjaj ploščice. Sej niso drage. ATE so okoli 35 eur.

titanius je napisal/-a:Bom še jaz opisal svojo težavo da ne odpiram nove teme. Golf IV 1.4 bencinar. Zadnja desna ploščica drgne od disk, ob močnejših zaviranjih škriplje, ob blažjih zaviranjih ne. Na preventivnem tehničnem je rekel da nekaj šteka, verjetno je mislil to ploščico? Vseeno sam nimam občutka da bi kaj štekalo, avto normalno potegne do 5500 vrtljajev, zavore normalno primejo, na valjih na tehničnem je rekel da so ok, samo ploščica desna zadaj drgne disk. Se to da zvozit nekje do novega leta, okrog 500-1000 km na mesec pa potem zamenjat komplet diske in ploščice? Diski zadaj že imajo malo robu, zato bi rajši potem menjal komplet kot pa zdaj dal 50 za ploščice+delo pa čez 3 mesece potem še ploščice+diske. Malce tresejo če recimo iz 130 močneje zaviram na 50-60. Kaj svetujete?

Zadnje diske in ploščice moraš menjati takoj, ne pa čakat do konca leta, razen če bi se rad obračal na mokri cesti. :shock:
Preverit je treba zakaj šteka (verjetno je treba zamenjat zavorni cilinder).
Sprednji bodo mogoče res zdržali do novega leta, ko pa ti bo ornk tresno boš moral pa cel komplet spredaj menjat.
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu To avg 09, 2016 8:18 pm

Točno te sem razmišljal in že gledal Siluxovo stran, kjer lahko dobiš 13% popust in brezplačno poštnino. Mislim, da mi je enostavno dal shit ploščice notri. Te bom sam kupil. ATE torej zagotovo ne cvilijo?

Aja, glede blokiranja oz. drugega citata. A ni tako, da če bi zadeva blokirala, bi bil disk hudičevo vroč in tudi kadilo bi se?
 
titanius
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 778
Pridružen: Ne jan 17, 2016 10:16 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a titanius To avg 09, 2016 8:27 pm

Jah lahko je reči takoj menjat.. Ostal brez službe kljub poškodbi pri delu, žena v 9. mesecu, še za otroka nisem vse prištimal kaj šele da zdaj še o tem razmišljam :S jah nič bomo bolj počasi zaviral, zavorni učinki so dobri tako spredaj kot zadaj, le da zadaj malo šteka, je rekel na tehničnem naj dam preverit bat na cilindru in vzmet ko bom delal menjavo zadaj. A bom verjetno moral tako potrpeti vsaj dokler žena ne rodi. Kolko pa okvirno pridejo ploščice in diski za Golfa IV 1.4? Nekje 100 material, dobri 2 uri dela, skupaj 150? + preverit kje šteka ko bodo diski in ploščice šle dol.

Zanimivo vprašanje. Diski normalno topli ob močnejšem zaviranju,ob normalni vožnji prijetno topli, kadi se nič, ne smrdi nič saj sem danes prav ovohaval po mestni vožnji. Sam ne verjamem da šteka saj je avto bil 3 mesece nazaj na tehničnem in je bilo vse brez problema, vmes pa sem naredil dobrih 4000 km.
 
Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec
 
Prispevkov: 5891
Pridružen: So avg 16, 2008 10:36 pm
Kraj: Ljubljana

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a Fan To avg 09, 2016 9:36 pm

zk_eu je napisal/-a: ATE torej zagotovo ne cvilijo?


Vse je odvisno od montaže, s slabo montažo se lahko vsa kvaliteta izniči.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu To avg 09, 2016 10:48 pm

titanius je napisal/-a:Jah lahko je reči takoj menjat.. Ostal brez službe kljub poškodbi pri delu, žena v 9. mesecu, še za otroka nisem vse prištimal kaj šele da zdaj še o tem razmišljam :S jah nič bomo bolj počasi zaviral, zavorni učinki so dobri tako spredaj kot zadaj, le da zadaj malo šteka, je rekel na tehničnem naj dam preverit bat na cilindru in vzmet ko bom delal menjavo zadaj. A bom verjetno moral tako potrpeti vsaj dokler žena ne rodi. Kolko pa okvirno pridejo ploščice in diski za Golfa IV 1.4? Nekje 100 material, dobri 2 uri dela, skupaj 150? + preverit kje šteka ko bodo diski in ploščice šle dol.

Zanimivo vprašanje. Diski normalno topli ob močnejšem zaviranju,ob normalni vožnji prijetno topli, kadi se nič, ne smrdi nič saj sem danes prav ovohaval po mestni vožnji. Sam ne verjamem da šteka saj je avto bil 3 mesece nazaj na tehničnem in je bilo vse brez problema, vmes pa sem naredil dobrih 4000 km.


Osebno mislim, da če ni nobenega vonja in dima, diski niso torej nenormalno vroči po vožnji, ter avto nič ne "cukne" predenj spelješ, zadeva čisto nič ne šteka. Edino, če trese med zaviranjem je to navadno indikator obrabljenih diskov. Ampak to je moje laično mnenje, avtomehanik nisem.

Fan je napisal/-a:
zk_eu je napisal/-a: ATE torej zagotovo ne cvilijo?


Vse je odvisno od montaže, s slabo montažo se lahko vsa kvaliteta izniči.


Jasno seveda. Bom sedaj zraven in bolj pozoren pri montaži. Za moj avto prednje dejansko res stanejo na SILUXovi strani točno 35€, kar se mi ne zdi drago. Žal mi je, da nisem to že v prvo naredil.
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu Po avg 22, 2016 2:32 pm

Jutri sicer menjam ploščice, prej ni bilo časa. Kot nalašč, so sedaj, ko je bilo vreme bolj vlažno, pakne neverjetno malo cvilile. Če bi ostalo na tej ravni, dejansko ne bi menjal. Ampak dobro. Sedaj sem že dogovorjen in kupil material, tako, da se ne bom ubadal s tem :).
 
titanius
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 778
Pridružen: Ne jan 17, 2016 10:16 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a titanius To avg 23, 2016 11:20 pm

No jaz sem svoj problem na VW Golfu rešil. Zadaj zamenjal ploščice, štekalo pa je malo ker so bila vodila čisto zamazana in pa 'sajla je bila na eni strani preveč zategnjena. Po menjavi ploščic, čiščenju vodil in nastavitev sajle, avto zavira povsem normalno, na preventivnem je rekel da je vse v redu. Diskov zadaj ni bilo treba menjat, ker jih ni preveč pojedlo. Strošek 45€ delo + ploščice. Lp
 
Uporabniški avatar
honeybee
Novinec
 
Prispevkov: 267
Pridružen: Če jun 04, 2015 10:38 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a honeybee Ne dec 01, 2019 8:26 pm

Bom pisal sem.
Na Renualtu menjal ploščice pri nekje 40k, sedaj po povoženih 10k zopet cvilijo. Originalne.
Ko bodo bolj na koncu razmišljam da bi dal ATE, če bodo zopet naj menjam diske še?
Ker nimam namena ploščic menjavat skoraj tako pogosto kot olje....

Clio IV, ploščice samo spredaj

Ker če menjam diske in ploščice in zopet začne takoj cvilit... potem raje avto po bregu spustim pa grem na drugo znamko.
 
Uporabniški avatar
zk_eu
Novinec
 
Prispevkov: 243
Pridružen: To nov 03, 2015 10:46 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a zk_eu Ne dec 01, 2019 9:29 pm

Jaz na naših avtih naročujem ATE, pa niti na enem ne cvilijo. Edino za očeta sem nedavno naročil Delphi-jeve, vendar jih še ni vgradil.

Kot je FAN že meni takrat zgoraj svetoval, je veliko odvisno od kvalitete montaže s katero se tudi kvalitetni deli izničijo.

Diskov ne potrebuješ menjati, če so še zadostne debeline. Se samo podrejajo. Bo tvoj mehanik povedal, če so potrebni menjave :).
 
novakjan
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: Sr apr 15, 2020 4:15 pm

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a novakjan Če apr 16, 2020 5:30 pm

Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme bi kar izkoristil tole. Sicer sem vprašanje že postavil na enem drugem forumu, ampak nič ne škodi, če še tukaj.
7 let stara Škoda Octavia MK3 1.2 TSI, prevoženih dobrih 70 tisoč kilometrov. Pri različnih hitrostih od cca 15 pa do 100 km/h se ob zavijanju v desno občasno sliši nekakšno cviljenje zadnjih 6000 km. Pojavi se malo po zasuku in nato traja četrt zasuka volana nakar spet potihne. Včasih se v pol ure vožnje sploh ne pojavi, včasih pa je prisotno že po treh minutah. Predvidevam, da prihaja iz zavornih ploščic, saj ob pritisku na zavorni pedal cviljenje preneha. Problem se je pojavil malo po nakupu in sem drugi lastnik vozila, edina sprememba napram prvemu lastniku je, da se sedaj delajo daljše relacije in da je avto vožen precej dinamično, vendar zavore niso bile nikoli niti blizu temu, da bi bile preobremenjene (predvidevanje, zaviranje z motorjem). Je za trenutno stanje kriva predhodna penzionerska vožnja prvega lastnika in sedaj moja vožnja, ki je popolno nasprotje?

Ploščice imajo spredaj in zadaj še dovolj mesa (5-6 mm) in so tako kot diski še prvovgradnja. Zadnji disk ima rob 1 mm in prednji slaba 2 mm. Predvsem po zadnjem disku se vidijo določene črte (izgleda kot razpoka), ki pa so samo površinske. Vidijo se tudi lise. Disk je na otip raven in površina gladka.

Zadnji disk: http://shrani.najdi.si/?38/nO/1DmhZWhQ/ ... 222943.jpg
Prednji disk: http://shrani.najdi.si/?K/Ih/V5rVGFS/20200414223005.jpg

Na praktično identičnem vozilu od sorodnika so pri 100k km še oboje ploščice prve in imajo hkrati več mesa, prav tako so diski pri tej kilometrini kot novi in s 0,5 mm roba spredaj. Prav tako na vrhu diska ni tistega rjavega debelega roba, ni nobenih lis in črt čez disk.
Prednji disk, drug avto: http://shrani.najdi.si/?1S/9C/3plroFh2/ ... 224133.jpg
Vprašanja:
1. Prihaja cviljenje od ploščic ali je mogoče krivo kaj drugega?
2. Je smiselno zamenjati samo ploščice ali bi glede na slike in opisano tudi diske? Ker, če cviljenje ne bo prenehalo, moram zraven diskov spet kupiti tudi nove ploščice?
3. TRW je prvovgradnja, na forumih prebiram, da večina priporoča ATE. TRW je cca. 20% cenejši, ampak mi to ne igra vloge, rad bi samo, da se cviljenje neha.
4. Ima kak smisel peljati avto na pooblaščeni servis? Mogoče je to kaka znana napaka, ampak kolikor sem bral tuje forume nisem zasledil nič podobnega.

Skoraj pozabil. Včeraj sem po krajši vožnji 6km opazil, da je zadnji desni disk bil občutno bolj vroč od preostalih. Je mogoče, da mi med vožnjo desna zadnja ploščica zavira? Vajo moram obvezno ponoviti, da bom videl, če bo desni disk spet bolj vroč.

Hvala za odgovore/ideje!
 
nejc1
Poznavalec foruma
 
Prispevkov: 1682
Pridružen: Ne maj 30, 2010 10:39 am

Re: zavore cvilijo

Napisal/-a nejc1 Če apr 16, 2020 6:29 pm

Če je en disk občutno bolj vroč nekaj blokira (in 99% tudi cvili zaradi tega), lahko vodila ploščic, vodila čeljusti, ali sam cilinder.. Potrebno bo pogledat kaj blokira, torej razstavit zadnje zavore, vse sčistit in namazat, po potrebi zamenjat kak del... Zadnji diski niso bog ve kaj, niso še ravno zanič, ampak če delamo kvalitetno bo potrebno ob menjavi ploščic menjat tudi diske... Zdaj ali to komplet zamenjaš zdaj, ali se samo razstavi, odpravi blokiranje, spuče, namaže kar je treba in pač čakaš dokler se ploščice ne izrabijo... po želji... V glavnem do mehanika in najprej pogledat zakaj je en disk bolj vroč, torej kaj blokira... Za TRW je zadnje čase veliko slabih mnenj, bolj priporočam ATE..
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov