Rockson,
enkrat prej, v enem drugem postu, sem si vzel malo vec casa, pa sem zacel razlagati o delovanju visokotlacnih crpalk pri dizlih. Pa ne bi zdaj moril se enkrat. Lej, na temle naslovu
http://www.lindempa.si/ku_home.htm je precej poljudno opisano delovanje Bosch, Lucas in ostalih sistemov, ki delajo po sistemu skupnega voda (common rail) ali crpalka-soba (pumpe duese).
Globoko se ne strinjam s teboj, da je vsaka elektronika narejena za en tip avtomobila. GLOBOKO! To je stvar preteklosti. Ne vem kje zacet, da bom kaj smiselnega na kratko povedal. Da malo poenostavim; ce vzamemo sistem skupnega voda, imajo motorji naslednje visokotlacne crpalke: BOSCH 1, 2, 3, DELPHI in SIEMENS. Na koncu skupnega vioda je torej moznih 5 razlicnih senzorjev tlaka v skupnem vodu, ki v ECU pošiljajo le signal v obliki višje ali nižje napetosti. Med ta senzor in med ECU se priklopi modul, ki potem regulira, oz. preko crpalke povecuje tlak v skupnem vodu, do tlaka, ki ga crpalka pac zmore proizvesti. Poleg tega ta modul krmili tudi predvbrizg itd itd. Ne gre torej za spreminjanje celega kupa parametrov, recimo tlaka v turbini itd.
Moduli so ENAKI za vse motorje s skupnim vodom, vendar je 5 razlicnih konektorjev. Zato pa pravim, da lahko ISTI modul uporabljas v vseh mogocih avtomobilih. Glej, modul (in konektorje) od ALFE JTD lahko uporabis tudi v vseh BMW (razen 3/520), Citroen, Fiat, Hyundai, Iveco, Jeep, Kia, Lancia, Mitsubishi, Nissan, Opel, Renault, Rover, Toyota, Volvo... Se pa zgodi, da ima enak model avtomobila, recimo Peugeot HDI Siemens ali pa Bosch 3 konektor. Pac uporabis drug kabel in to je vse. Tvoji trditvi, da so elektronike prilagojene dolocenim motorje, bom dal deloma prav. Marsikateri modul je potrebno dodatno nastaviti na dolocen tip crpalke. To lahko naredi uporabnik sam, ker so v modulu jumperji ali pa mu to naredi prodajalec. Jumperji omogocajo 5 nastavitev. Od najbolj varcne, pa do najbolj zmogljive. Podatki o zmogljivostih se nanasajo vedno na srednjo vrednost.
Cena, ki si jo navedel za tovrstne module, me po eni strani prav veseli. Do sedaj namrec nisem nasel se nobenega proizvajalca razen Kueberl, ki ga zastopamo mi. Je pa res, da njihove module, pod svojim imenom, prodajajo stevilni drugi prodajalci po evropi. Cene precej varirajo, najnizja pa je EUR 635 + postnina, kar odgovarja ceni v Sloveniji SIT 155.000
Druga zgodba so sistemi crpalka-soba. Tam je precej vec modulov. Od tistih najenostavnejsih pri Volkswagen/Seat/Audi/Skoda, ki imajo 8,9 ali 10 polne vmesnike za 1,9 SDI/TDI motorje, pa do tistih za VP44/DENSO crpalke, ki jih imajo 2.5 TDI motorji. To se pozna tudi pri ceni. Ti enostavnejsi stanejo SIT 105.000, oni drugi pa SIT 155.000. Ej... pa smo ze pri EPP.

cisto nenamenoma mi je uslo. Na tem naslovu kliknes na znamko avtomobila in najdes kar te zanima
http://www.lindempa.si/ku_ceni.htm
Pozdrav
Duke